PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Køb og salg af landbrug

Overvejer du at købe eller sælge en landbrugsejendom – med eller uden landbrugsvirksomhed? Så kan du læse her, hvad det er godt at være opmærksom på. Har du brug for rådgivning, kan en af vores advokater med speciale i landbrugsret hjælpe dig.

Definitioner – landbrug, landbrugsejendom og landejendom 

En landbrugsejendom er en ejendom, som ligger i en landzone, og som er over 2 hektar i størrelse (dvs. 20.000 kvm). Er ejendommen mindre, men placeret i en landzone, er der i stedet tale om en landejendom. I byzoner findes også enkelte ejendomme klassificeret som landejendomme.

Vil du drive en landbrugsvirksomhed med dyrehold eller afgrøder, skal det foregå på en landbrugsejendom. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at du godt må holde husdyr og dyrke afgrøder på en landejendom, så længe det er til eget forbrug. Er du i tvivl om, hvorvidt en grund er en landejendom eller en landbrugsejendom, kan du tjekke i Geodatastyrelsens register over matrikler.

Køb af landbrug 

Alle kan købe et landbrug – både privatpersoner og selskaber. Nedenfor kan du læse om nogle af de forhold, det er særligt vigtigt at være opmærksom på ved køb af en landbrugsejendom.

Vil du vide mere om ejendomshandler generelt, kan du læse mere her. Er det virksomhedskøb, du er interesseret i, kan du læse om de 6 faser ved disse handler her.

 

Bopælspligten ved køb af landbrug 

Køber du en landbrugsejendom, skal du ifølge landbrugsloven opfylde bopælspligten de første 10 år efter købet. Det gælder, uanset om du køber som privatperson eller selskab.

Bopælspligten opfyldes ved, at nogen har fast bopæl og dermed folkeregisteradresse på ejendommen. Det behøver ikke at være dig eller nogen fra din virksomhed – bopælspligten bliver også opfyldt, hvis ejendommen lejes ud som helårsbeboelse.

Køber du en landbrugsejendom som virksomhed, er bopælspligten også opfyldt, hvis bare én person har fast bopæl på en af de landbrugsejendomme, din virksomhed ejer. Hvis din virksomhed i forvejen ejer en landbrugsejendom, hvor der fx bor en familie til leje, kan virksomheden altså godt købe et nyt landbrug, uden at der behøver at bo nogen på denne ejendom.

 

Landbrugspligten på landbrugsejendomme 

Køber du en landbrugsejendom, skal du udover bopælspligten også overholde landbrugspligten. Det betyder, at du har pligt til at forhindre grunden i at gro til. Læs mere om landbrugspligten og ophævelsen af denne. 

Vær ekstra opmærksom på stand og vedligehold 

Det er altid vigtigt at tage højde for ejendommens stand og vedligeholdelsesudgifter i forbindelse med en ejendomshandel – og køb af landbrug er absolut ingen undtagelse. Landbrugsejendomme er ofte store og stiller derfor større krav til vedligeholdelses- og varme-posterne i budgettet. Mange landbrugsejendomme er desuden af ældre dato og kræver renovering, fx pga. dårlig isolering. Samtidig er det ikke muligt at få udarbejdet en tilstandsrapport eller at tegne en ejerskifteforsikring for landbrugsejendomme. Derfor er det særligt vigtigt ved køb af en landbrugsejendom, at du får en byggeteknisk rådgiver til at vurdere ejendommens stand.

 

Bedre skatteforhold for landbrug end andre ejendomme 

De fleste landbrugsejendomme har billigere boligskatter end tilsvarende ejendomme, der ikke karakteriseres som landbrugsejendomme. På en landbrugsejendom kan grundens værdi nemlig højst beskattes med en grundskyldspromille på 7,2, mens tallet ligger på 16-34 for andre grunde.

 

Køb af nedlagt landbrug 

Når et landbrug nedlægges, går det fra at være en landbrugsejendom til at være en landejendom. Dvs. at landbrugspligten forsvinder, ligesom der kommer til at gælde andre skatteregler for ejendommen.

Køber du udelukkende ejendommen med henblik på beboelse, kan det være en fordel, at det er et nedlagt landbrug – så har du nemlig mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring.

Vil du gerne drive landbrugsvirksomhed på ejendommen, skal du sikre, at ejendommen kan genoprettes som landbrugsejendom. Det gælder også, hvis du gerne vil købe jord til et nedlagt landbrug, selvom du ikke ønsker at drive virksomhed på ejendommen.

Salg af landbrug 

Har du planer om at sælge et landbrug, er det de samme forhold, du skal tage højde for, som ved et almindeligt boligsalg eller virksomhedssalg. Du bør dog være særligt opmærksom på beskatningen i forbindelse med salget.

 

Skatteregler for salg af landbrug

Ved salg af en landbrugsejendom kan både ejendomsavance og genvundne afskrivninger på driftsbygningerne beskattes. En skattespecialist fra Advodan kan hjælpe dig med at undersøge, om der kan opnås skattefrihed eller skattebesparelse ved salg af ejendommen.

 

Generationsskifte af landbrug – overdragelse til et familiemedlem 

Hvis du ønsker at foretage et generationsskifte af landbruget inden for den nærmeste familie, vil overdragelsen som udgangspunkt blive beskattet som ved salg til tredjepart. Ved et generationsskifte kan der dog være mulighed for skattemæssig succession, hvor næste generation overtager skatteforpligtelsen på ejendommen.

Det kræver dog, at der er tale om overdragelse til et af følgende familiemedlemmer:

  • Dine børn (biologiske, adoptiv- og stedbørn)
  • Dine børnebørn
  • Din samlever, hvis I har boet sammen i over 2 år
  • Dine søskende og dine søskendes børn
  • Dine børnebørn

 

Overdragelse af landbrugsvirksomhed som en gave 

En anden mulighed, hvis du ønsker at overdrage dit landbrug til et familiemedlem, er ved at overdrage landbruget som en gave.  Når du overdrager din landbrugsvirksomhed som en gave, bliver du ikke beskattet, da du ikke modtager et beløb i forbindelse med overdragelsen. Hvis du fx overdrager landbruget som gave til dit barn, skal dit barn, som har modtaget landbruget i gave, betale en gaveafgift på 15 % af handelsværdien .

Indsender formularen...

Brug for rådgivning om køb og salg af landbrug?