PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvad er hæftelse?

Hæftelse betyder, at du er forpligtet til at tage ansvar for fx lån, skade eller gæld. Du kan hæfte personligt, solidarisk eller begrænset, eller selskabet kan hæfte. Der er stor forskel på, hvordan de forskellige typer hæftelser stiller dig personligt, hvis din virksomhed får likviditetsproblemer.

Hvordan og hvornår du hæfter for manglende likviditet i din virksomhed, afhænger af din virksomhedsform.

Advodan kan hjælpe dig med råd og vejledning, så du ved, hvad du hæfter for, når din virksomhed er i problemer.

Har du underskrevet en selvskyldnererklæring fra din bank i forbindelse med udlån af penge til din virksomhed, hæfter du personligt for selskabet.

Personlig hæftelse

Driver du en personligt ejet virksomhed såsom enkeltmandsvirksomhed, en personligt ejet mindre virksomhed (PMV) eller et interessentselskab (I/S), eller kører du driften videre i en købt virksomhed, så hæfter du personligt og direkte for virksomhedens forpligtelser. Det vil sige, at hvis virksomheden har gæld, som ikke kan betales, så skal det i værste fald dækkes af din personlige formue.

 

Har du underskrevet en selvskyldnererklæring fra din bank i forbindelse med udlån af penge til din virksomhed, hæfter du personligt for selskabet. Inden du underskriver en selvskyldnererklæring, anbefaler vi, at du henvender dig til en advokat for at få overblik over, hvad du hæfter for nu og i fremtiden.

 

Sådan undgår du personlig hæftelse

Er din virksomhed et aktie- eller anpartsselskab, hæfter selskabet for gælden. Du hæfter dog personligt, hvis du har kautioneret personligt eller har kørt driften videre, selvom din virksomhed var nødlidende.

 

Solidarisk hæftelse

Ved solidarisk hæftelses forstås, at virksomhedsdeltagerne fælles hæfter for virksomheden og de lån, der eventuelt måtte være blevet optaget. Når I hæfter solidarisk, hæfter I hver især for hele gælden. Kan en eller flere, ikke betale gælden, så skal de andre sørge for, at den bliver betalt. Hæfter du solidarisk, risikerer du dermed ikke alene at stå med din egen andel af tabet, men også med fx dine medejeres. Er en eller flere af dem insolvente, kan det gå hårdt ud over din personlige økonomi.

Du kan ikke komme ud af en aftale om solidarisk hæftelse. Det eneste, du kan stille op, er enten at indfri hele lånet og dermed blive gældfri eller overtage gælden frivilligt og lave et såkaldt debitorskifte. Et debitorskifte kan kun ske med en kreditors samtykke.

Er det et krav fra fx bankens side, at I hæfter solidarisk for gæld, bør I altid lave en aftale internt blandt låntagerne om, at I kun hæfter for jeres del af gælden.

 

 

Hos Advodan kan vi hjælpe jer med at oprette aftaler for ejerandele og dermed beskytte jer selv og jeres personlige formuer. 

 

Solidarisk hæftelse mellem ægtefæller

Du hæfter ikke for din ægtefælles gæld, hvis I ikke har optaget lån i fællesskab og begge parter har skrevet under på gælden. Men driver du en personligt ejet virksomhed, og får du oparbejdet en skattegæld, så hæfter din ægtefælle for visse skattekrav. Gældsstyrelsen skal først have forsøgt at inddrive gælden hos dig som skyldner, men kan du ikke betale, vil Gældsstyrelsen gå efter din ægtefælle.

Læs mere om konkurs og skat her.

 

Begrænset hæftelse

Med begrænset hæftelse bliver din privatøkonomi ikke påvirket af økonomien i din virksomhed. Dette gælder i anpartsselskaber (ApS) og aktieselskaber (A/S). Hvis din virksomhed mangler likviditet og ikke kan betale sine kreditorer, kan dine kreditorer dermed ikke gøre krav på din private formue som fx opsparinger, hus og bil.

Med begrænset hæftelse kan du kun miste det, du har skudt ind i virksomheden.

Du hæfter derimod for den selskabskapital, som du har investeret i din virksomhed. Det betyder, at hvis du har stiftet et ApS, hvor selskabskapitalen skal være på mindst 40.000 kr., hæfter du for de 40.000 kr. Har du stiftet dit ApS med et højere beløb, er det dét beløb, du hæfter for. Med begrænset hæftelse kan du kun miste det, du har skudt ind i virksomheden.

Du har stadig et ansvar – også selvom du ikke hæfter personligt

Selvom du ikke hæfter personligt for værdien i dit selskab, så har du stadig et ansvar for at handle forsvarligt i forhold til din virksomhed. Du har blandt andet pligt til at reagere, hvis din virksomhed er insolvent og ikke kan betale sine regninger. Gør du ikke det, kan du risikere at blive stillet personligt til ansvar for dine handlinger.

Er din virksomhed konkurstruet, må du ikke flytte værdier ud af virksomheden. Flytter du værdierne (også selvom det er gjort i god tro), så kan du komme til at overtræde loven. Så snart du får problemer med at betale dine regninger, bør du henvende dig til din advokat og få hjælp til at vurdere dine muligheder.

Advodan kan hjælpe dig, hvis du er endt i likviditetsproblemer. Vi kan gennemgå dine muligheder for rekonstruktion eller hjælpe dig, hvis du ønsker at lukke din virksomhed.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

Få hjælp til