PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Oprettelse af et ApS

Her på siden kan du læse alt det vigtigste, du skal vide om oprettelse af et ApS (anpartsselskab), hvis du overvejer at starte en virksomhed. Læs om fordelene ved et ApS og få hjælp til at oprette et her.

Opret et ApS 

Ved du allerede, at du skal oprette et ApS, kan vi hjælpe dig med at komme godt fra start. Vi laver alt det nødvendige arbejde for dig og gennemfører den formelle stiftelse.

Hvad er et ApS?

Et anpartsselskab er en type kapitalselskab, der er kendetegnet ved, at ejer(ne) hæfter begrænset. Det vil sige, at ejer(ne) ikke hæfter personligt for virksomhedens gæld og forpligtelser.

Kapitalkravet til denne virksomhedstype er 20.000 kr. (2025). Det er en betingelse for stiftelse og registrering af din virksomhed, at det er verificeret, og at selskabets minimumsstartkapital er til stede.

Startkapitalen behøver ikke være i form af kontanter. Det kan være et apportindskud, som er en anden form for værdi – fx ophavsrettigheder eller produktionsudstyr. For at bruge apportindskud som startkapital skal en revisor fastlægge værdien af det.

Som ejer af et ApS kan du:

  • importere og/eller eksportere i og udenfor EU
  • ansætte medarbejdere

Som ejer af et ApS skal du:

  • indberette moms
  • bogføre aktiviteter og holde regnskab

 

Kapitalkravet for ApS

Fra den 1. januar 2025 træder nye regler i kraft, der halverer kapitalkravet for anpartsselskaber fra 40.000 kr. til 20.000 kr.

Dette gør det muligt at stifte nye anpartsselskaber med en selskabskapital på 20.000 kr., og eksisterende anpartsselskaber kan nedsætte deres kapital til den nye minimumsgrænse.

Erhvervsstyrelsen skal dog ændre deres digitale selvbetjeningsløsning på Virk.dk, så det bliver muligt at registrere selskaber med et indskud på ned til 20.000 kr.

Med et ApS har du i højere grad mulighed for at indrette din virksomhed efter dine behov.

Fordele ved at oprette et ApS

Der er flere grunde til, at du bør overveje at oprette et ApS i stedet for en anden selskabsform. Disse grunde gælder også for andre former for kapitalselskaber, men med et ApS har du i højere grad mulighed for at tilpasse din virksomhed til dine behov.

 

Der er begrænset hæftelse 

Fordi et ApS er et kapitalselskab, hænger dets økonomi ikke sammen med ejernes. Hvis din virksomhed går konkurs, hæfter du kun for de beløb, du har indskudt i selskabskapitalen. Der er altså ikke nogen, der kan gå efter din personlige formue, hvis virksomheden får økonomiske problemer.

Har du på et tidspunkt stillet personlige garantier, hæftelser eller kautioner fx overfor din bank, skal du være opmærksom på, at din privatøkonomi ikke nødvendigvis er adskilt fra virksomhedens længere.

 

Selskabet kan stiftes som holdingselskab 

Et anpartsselskab kan indgå i koncern- og holdingstrukturer. Bliv klogere på holdingselskaber, og fordelene ved det, her

 

Fleksibilitet i ejerkredsen

I et ApS kan personer (fx ansatte eller investorer) indgå i ejerkredsen. En ansat kan fx træde ind i ejerkredsen ved at låne selskabet penge eller ved at investere i det.

En anden fordel ved ApS’er er at ejerforholdene kan indrettes fleksibelt. Man kan vælge, om det skal ejes af en eller flere personer eller om et andet selskab, skal eje hele eller dele af anpartsselskabet.

Gode muligheder for salg og køb 

Et anpartsselskab er sat godt op til salg, hvad end det drejer sig om hele eller dele af selskabet. Det er forholdsvis enkelt at give fx en ny partner eller et investeringsselskab en ejerandel.

Når du opretter et selskab, er det svært at sige, om det på et senere tidspunkt kan blive relevant for dig at sælge – enten fordi du ønsker at trække dig tilbage fra virksomheden, eller fordi du vil rejse ny kapital til den, men med et ApS sikrer du dig, at muligheden er åben, hvis du får brug for den.

 

 

Et ApS er en ”selvstændig juridisk person” 

Man kalder et anpartsselskab for en ”selvstændig juridisk person”. Det vil sige, at selskabet kan påtage sig forpligtelser og rettigheder ligesom fysiske personer kan. På den måde kan der være penge at spare ved fx at foretage køb gennem virksomheden, fordi selskabsskatten er lavere end personskatten.

Læs Erhvervsstyrelsens information om selskaber.

Hvordan opretter jeg et ApS?

For at stifte dit ApS skal det registreres hos Erhvervsstyrelsen.

 

Stiftelse af ApS kræver dokumentation 

For at oprette dit selskab skal du eller din advokat udfylde en formular på erhvervsstyrelsens hjemmeside her. Desuden er der krav om dokumenter for stiftelsen.

Først og fremmest skal du have et stiftelsesdokument. Heri skal der indgå information om selskabets ejer, selskabsformen og den værdi, der fra starten er indskudt i selskabet. Fra du underskriver stiftelsesdokumentet til ApS’et registreres, må der maksimalt gå to uger.

Du skal også udarbejde vedtægter for virksomheden. De skal bl.a. oplyse om:

  • Selskabets navn og formål
  • Anparter (ejerandele)
  • Regnskabsår
  • Hvem der kan beslutte hvad
  • Regler for afholdelse af generalforsamlinger
  • Regler for hvordan ejerandele må sælges og købes

Kan jeg ændre selskabsform? 

Du kan godt oprette et ApS og senere ændre selskabsform. Hvis dit ApS skal børsnoteres, er det nødvendigt at ændre det til et A/S. En sådan ændring kaldes en omregistrering, og den kræver, at selskabets ejere afholder en ekstraordinær generalforsamling. Her afgøres det ved afstemning, hvorvidt anpartsselskabet skal omregisteres eller ej.

Skal din virksomhed omregistreres, er det et krav, at du får lavet en vurderingsberetning og en omdannelsesbalance.

 

Har du brug for rådgivning? 

Selvom det kan virke simpelt at stifte et ApS, bør du søge rådgivning hos en advokat. I praksis foregår processen ganske enkelt ved, at du logger på virk.dk og udfylder en formular. Men når formularen er sendt, forpligter du dig til at overholde de gældende regler, og det kan være problematisk, hvis du er i tvivl om, hvad de indebærer.

Ved at benytte en advokat som din rådgivnings- og sparringspartner sikrer du, at reglerne overholdes, og at oprettelsen bliver tilpasset dine behov.

Vores mål er at klæde dig bedst muligt på, så du kommer sikkert fra start med din nye virksomhed. Vi er din garanti for, at dine interesser bliver varetaget, og vi sørger ikke kun for, at din virksomhed overholder alle regler, men også for, at du forstår dem.

Indsender formularen...

Har du brug for hjælp til at oprette et anpartsselskab?

Få hjælp til