Læs mere om
Udbudsret omhandler de regler, som det offentlige skal følge, når de køber varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver. Reglerne gælder for offentlige institutioner og visse virksomheder, der har tæt samarbejde med det offentlige eller er en del af forsyningssektoren.
Det er vigtigt for private virksomheder at kende reglerne, hvis de ønsker at byde på de offentlige kontrakter, der bliver udbudt. Private virksomheder og organisationer kan også vælge at følge udbudsprocedurerne, når der købes større mængder af varer.
Udbudsreglerne er med til at sikre, at de offentlige midler bruges bedst muligt ved effektiv konkurrence. Det vil sige, at staten og andre offentlige myndigheders kontrakter skal tildeles til de virksomheder, som tilbyder de bedste produkter og tjenester til de bedste priser. Udbudsreglerne har til formål at sikre gennemsigtighed og ligebehandling, således at alle der har en interesse i udbuddet, har lige mulighed for at deltage i konkurrencen om at få opgaven.
Syv forskellige former for udbud
Der findes syv former for udbud, der hver især repræsenterer forskellige tilgange til indkøbsprocessen, hver med deres eget formål. Disse udbudsformer er afgørende for offentlige og private organisationer, der søger at finde den mest hensigtsmæssige metode til at erhverve varer, tjenester eller projekter.
De syv forskellige udbudsformer er:
- Offentligt udbud
- Begrænset udbud
- Udbud med forhandling
- Konkurrencepræget dialog
- Projektkonkurrence
- Dynamisk indkøbssystem
- Innovationspartnerskab
Hver af disse udbudsformer har sine egne fordele og udfordringer, og det er vigtigt at vælge den rette tilgang baseret på opgavens karakter, kravene til konkurrence samt behovet for innovation og dialog.
Allierer du dig med en Advodan-advokat, bliver du klædt på til at navigere i de juridiske krav og muligheder for din virksomhed – og får tryghed omkring hele processen.
Tærskelværdier
Læs mere om tærskelværdierUdelukkelse og pålidelighedsvurdering
Læs mere om udelukkelse og pålidelighedsvurderingHvad er et ESPD
Læs mere om ESPDHvordan forløber et offentligt udbud?
Det offentlige udbud vil ofte forløbe over fem faser, men afhænger altid af den enkelte udbudsform.
- Ordregiver undersøger sit behov og har evt. dialog med markedet, hvorefter udbudsmaterialet udarbejdes.
- Ordregiver anmoder interesserede deltagere om at meddele deres interesse for at deltage i udbuddet, hvorefter ordregiver udvælger de egnede tilbudsgivere.
- Ordregiver modtager tilbud fra tilbudsgiverne – eventuelt i forlængelse af forhandlingerne i de udbudsprocedurer, som tillader dette.
- Ordregiver evaluerer de modtagne tilbud og tildeler kontrakten til den tilbudsgiver, som tilbyder det bedste forhold mellem pris og kvalitet.
- Ordregiver og tilbudsgiver underskriver og gennemfører kontrakten. I denne fase kan der være behov for at foretage kontraktændringer, hvilket også er reguleret i udbudsreglerne.
I hvilke situationer skal man være opmærksom på udbudsret?
Som leverandør og dermed potentiel tilbudsgiver er du som udgangspunkt ikke reguleret af udbudsreglerne. Udbudsreglerne sætter dog rammerne for, hvad ordregiverne må gøre i forbindelse med udbuddet, til en vis grad forud for udbuddet og i nogle tilfælde også under den efterfølgende kontrakt. Det er derfor relevant for dig som tilbudsgiver og/eller leverandør at kende til udbudsreglerne i følgende situationer:
- Du ønsker at afgive tilbud på en kontrakt med en offentlig ordregiver som kontraktpart.
- Du ønsker at klage over en offentlig ordregivers gennemførte udbud (eller mangel på samme).
- Du ønsker at ændre i en allerede indgået kontrakt med en offentlig kontraktpart.
- Du ønsker at indgå et samarbejde med en offentlig ordregiver.
- Du indgår i en overdragelse, hvor virksomheden har kontrakter med offentlige kontraktparter.
Har du brug for rådgivning?