PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvad er en kommission og en kommissionsaftale?

Ved en kommission handler en person, virksomhed eller et selskab på vegne af en anden part for dennes regning, men i eget navn. Dette er typisk et samarbejde mellem to erhvervsdrivende: en forhandler og en producent. Samarbejdet reguleres i en kommissionsaftale og af kommissionsloven.

Man kalder forhandleren, som får varerne i kommission, for ”kommissionæren”. Den virksomhed eller person, som ejer varerne eller værdipapirerne, kaldes ”kommittenten”.

Begrebsafklaring – kommission, kommissionær og kommittent

Kommission dækker over, at en forhandler må sælge en anden person eller virksomheds varer eller værdipapirer i eget navn, men for personens/virksomhedens regning.

Man kalder forhandleren, som får varerne i kommission, for ”kommissionæren”. Den virksomhed eller person, som ejer varerne eller værdipapirerne, kaldes ”kommittenten”.

 

Hvad er en kommissionsaftale?

En kommissionsaftale er i grove træk en kombination af samarbejdsformerne bag forhandler- og agentaftaler. I alle tre tilfælde er der typisk en part, som er ansvarlig for produktionen, og en part, som er ansvarlig for salg af produkterne. Dog er aftalerne forskellige:

  1. Ved en kommission handler forhandler i eget navn og for producentens regning
  2. Ved en forhandleraftale handler forhandler i eget navn og for egen regning
  3. Ved en agentaftale handler forhandler i producentens navn og for producentens regning

 

Pligter og rettigheder i en kommission

At kommissionæren handler i eget navn betyder, at han eller hun sælger kommittentens produkter eller ydelser i sin egen fysiske eller digitale butik. Fortjenesten for salg går til kommittenten, mens kommissionæren aflønnes med provision af de salg, han eller hun formidler. 

Derudover gælder det for kommissionsaftaler, at:

  • Kommittenten ejer produkterne
  • Kommittenten bestemmer prisen – der kan være fastsat et spillerum, som kommissæren kan arbejde indenfor. Kommittenten bliver bundet af aftalen, hvis spillerummet ikke er overholdt.
  • Kommittenten bærer selv risikoen, hvis produkterne lider skade (da kommissionæren ikke køber produkterne af kommittenten), med mindre kommissionæren har handlet erstatningspådragende, f.eks. ikke har tegnet brandforsikring
  • Kommissionæren har forpligtelserne over for kunderne og skal afregne overfor kommittenten

Som kommissionær er det meget vigtigt, at du i kommissionsaftalen får klarlagt ansvarsfordelingen og understreget, at der ikke er tale om en handelsagentaftale. Ved kommission kan hvervet ophøre uden yderigere betaling til kommissionæren. Ved handelsagentaftaler har handelsagenten et opsigelsesvarsel og kan have krav på godtgørelse – på den anden side kan handelsagenten være undergivet en konkurrenceklausul.


Det er således væsentligt at afgøre, om en aftale falder ind under den ene eller den anden lov – eller er eneforhandleraftale, der ikke er lovreguleret.

 

Vi kan hjælpe med kommissionsaftalen

I forbindelse med en kommission er det afgørende, at der indgås en skriftlig kommissionsaftale, som fastsætter kommissionærens og kommittentens rettigheder og forpligtelser og forebygger eventuel konflikt (fx ved aftale om afhjælpningspligt ved mangler).

Skal du indgå en kommissionsaftale med en producent eller forhandler, kan en advokat fra Advodan hjælpe dig med at udarbejde eller gennemgå og forhandle aftalen. På den måde sikrer du en juridisk gyldig aftale, som tager højde for de forhold, der er relevante for jeres samarbejde – fx aftale om eksklusivitet, erstatning og mindstesalg.

Indsender formularen...

Har du brug for hjælp til at oprette en kommissionsaftale?

Få hjælp til