PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvis du vil klage over et udbud

Hvis du mener, at der er sket en overtrædelse af reglerne i udbudsloven, har du mulighed for at klage til Klagenævnet for Udbud. En advokat fra Advodan kan rådgive dig om klageprocessen og hjælpe dig med at udarbejde et klageskrift.

Hvis du vil klage over et udbud 

Hvis du vil klage over et udbud, skal du indgive din klage til Klagenævnet for Udbud og samtidig underrette ordregiver om din klage. Når du har indgivet din klage, vil nævnet undersøge, om der er sket overtrædelser af reglerne i udbudsloven.

Det er en betingelse, at du har en retlig interesse i at få afgjort, om reglerne er blevet brudt, når du indgiver en klage. Vær i den forbindelse opmærksom på, at Klagenævnet for Udbud ikke behandler sager, der omhandler tvister i forbindelse med en allerede igangværende kontrakt eller uenigheder om fortolkningen af den udbudte kontrakt. Klager i forbindelse med sådanne tvister skal i stedet indbringes for domstolene.

Ønsker du at klage, kan advokater hos Advodan bistå dig med at vurdere, hvorvidt der er grundlag for en klage samt mulighederne for at få medhold ved klagenævnet.

 

Klagesagsbehandling og frister

Klagenævnet for Udbud behandler som udgangspunkt sager på skriftligt grundlag. Parterne kan dog anmode om mundtlig forhandling. Det er imidlertid meget få sager, der bliver mundtligt behandlet.

Der er forskellige frister for at klage, der skal overholdes afhængig af, hvilke regler kontrakten har været udbudt efter.

Du kan læse mere om klagefrister her.

 

Delkendelsen fra Klagenævnet for udbud

Indgives klagen i standstill-perioden, en obligatorisk pause i udbudsprocessen, får den automatisk opsættende virkning. Klagenævnet for Udbud har herefter 30 dage til at vurdere, om klagen fortsat skal have opsættende virkning, hvorefter de afsiger en endelig kendelse i sagen.

Hvorvidt klagen fortsat skal tillægges opsættende virkning, træffer Klagenævnet for Udbud afgørelse om ved en delkendelse. Klagenævnet ser på følgende kriterier: 

Berettiget grund til klagen: Ved en hurtig vurdering af klagen skal det kunne påvises, at der er substans og hold i klagen.

Der skal foreligge uopsættelighed: Opsættende virkning er en nødvendighed for at undgå, at klageren lider et alvorligt og uopretteligt tab i forbindelse med udbuddet.

Interesseafvejning: Klagerens interesse i, at klagenævnet stopper processen midlertidigt, skal være vigtigere end ordregiverens interesse i at gennemføre indkøbet.

Hvis Klagenævnet for Udbud vurderer, at betingelserne for opsættende virkning ikke er opfyldt, afsluttes sagen som oftest her. Klagesagen kan dog stadig fortsættes, og kendelse afsiges af klagenævnet eller sagen kan indbringes for domstolene efter delkendelsen, hvis du er uenig i delkendelsen fra Klagenævnet for Udbud. 

 

Klagegebyr og sagsomkostninger 

Du skal betale et gebyr, når du klager til Klagenævnet for Udbud.  Gebyret er normalt 10.000 kr., men det kan i visse tilfælde være 20.000 kr., afhængigt af hvad klagen handler om. Gebyret tilbagebetales, hvis klagen vindes. Generelt kan sagsomkostningerne højst udgøre 75.000 kr., men i særlige tilfælde kan Klagenævnet pålægge ordregiveren et højere beløb.

 

Har du brug for rådgivning?

En advokat fra Advodan kan rådgive dig om klageprocessen og hjælpe med at sikre, at din klage bliver korrekt behandlet og håndteret. Vores erfarne advokater kan give dig konkret rådgivning, herunder evaluering af dine muligheder, udarbejdelse af klageskrift, og vurdering af eventuelle erstatningskrav. Kontakt os i dag for at få hjælp til din klage over et udbud.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?