Få et overblik over lovkravene, deres ikrafttrædelse og hvilke virksomheder, der er omfattet af de nye lovkrav.
CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive
Corporate Sustainability Reporting Directive er et EU-direktiv, der stiller krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering.
CSRD sikrer, at virksomheder i både Danmark og øvrige lande i EU rapporterer på samme måde, når det gælder bæredygtighed. Direktivet skal hjælpe med at øge gennemsigtigheden, så det bliver nemmere at forstå en virksomheds arbejde med bæredygtighed. Det gør det også nemmere for virksomheder at undgå greenwashing, da der kommer klar dokumentation for bæredygtige tiltag.
Hvem bliver omfattet af CSRD?
I løbet af de kommende år vil både små og mellemstore børsnoterede virksomheder samt alle store virksomheder blive omfattet af CSRD-direktivet.
Selvom din virksomhed ikke er direkte omfattet af direktivet, kan det være en godt idé at kende til CSRD. Hvis din virksomhed er leverandør til store virksomheder, der er omfattet af direktivet, kan din virksomhed blive påvirket indirekte.
Hvornår træder CSRD i kraft?
Alle store børsnoterede virksomheder skal fra 2024 og frem rapportere om bæredygtighed efter særlige standarder, som går under betegnelsen ESRS.
Fra 2025 bliver det et krav for øvrige store virksomheder at rapportere om bæredygtighed i henhold til EU's CSRD-direktiv. Fra 2026 udvides kravet til også at omfatte små og mellemstore børsnoterede virksomheder.
Taksonomiforordningen
Taksonomiforordningen skal hjælpe med at definere, hvornår en økonomisk aktivitet vurderes som bæredygtig.
Forordningen sikrer, at virksomheder lever op til en række tekniske krav og minimumsgarantier med udgangspunkt i seks klima- og miljømål:
- Modvirkning af klimaændringer
- Tilpasning til klimaændringer
- Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer
- Omstilling til en cirkulær økonomi
- Forebyggelse og bekæmpelse af forurening
- Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer
Hvem bliver omfattet af taksonomiforordningen?
Som hovedregel bliver de virksomheder, der er omfattet af CSRD også omfattet af taksonomiforordningen.
Hvornår træder taksonomiforordningen i kraft?
Taksonomiforordningen trådte i kraft i 2022 og gælder i EU’s medlemslande.
Virksomheder, der bliver omfattet af CSDDD, skal årligt rapportere om deres due diligence-indsats i deres årsrapport.
CSDDD – Corporate Sustainability Due Diligence Directive
CSDDD er et direktiv, der forpligter virksomheder til at lave due diligence for bæredygtighed. Ifølge CSDDD skal virksomheder bruge due diligence-processer til at identificere, forebygge og håndtere negative indvirkninger på mennesker og miljø og dermed forholde sig aktivt til risici.
Virksomheder, der bliver omfattet af CSDDD, skal årligt rapportere om deres due diligence-indsats i deres årsrapport og kan modtage påbud, forbud og bøder for overtrædelse af direktivet.
Hvem bliver omfattet af CSDDD?
Det forventes, at direktivet først vil gælde for større virksomheder inden for EU. Mange mindre virksomheder vil dog blive påvirket indirekte, hvis de f.eks. er leverandør til en større virksomhed, der stiller krav om, at de udfører due diligence.
Hvornår træder CSDDD i kraft?
Direktivet forventes at blive indført i Danmark og resten af EU inden for de kommende år.
ESRP - Ecodesignforordningen
Ecodesignforordningen danner ramme for ny lovgivning, der løbende skal sikre, at produkter bliver mere bæredygtige med fokus på miljøvenligt design og cirkulær økonomi.
Virksomheder vil bl.a. skulle oplyse om produkters miljøpåvirkning og energiforbrug. ESRP skal være med til at fremme udviklingen af innovative og bæredygtige produkter og gøre det lettere for forbrugerne at træffe grønne valg.
Virksomheder, der bliver omfattet af forordningen, vil blive mødt af to typer af krav:
- Ydeevnekrav: Produkter skal overholde krav til dets ydeevne, som fastsættes ud fra 16 forskellige kriterier, fx. holdbarhed, genbrugelighed og reparerbarhed.
- Oplysningskrav: Produkter skal overholde krav til bl.a. information om produktets ydeevne samt information om anvendelse af problematiske stoffer i produkterne.
En række produktgrupper vil dog ikke være omfattet af de nye regler i forordningen:
- Fødevarer
- Foder
- Militært udstyr
- Biler
- Medicinalvarer
Hvem bliver omfattet af Ecodesignforordningen?
Ecodesignforordningen kommer til at erstatte Ecodesigndirektivet. De virksomheder, der allerede er omfattet af direktivet, kommer derfor også til at være omfattet af de nye regler. Desuden vil virksomheder, der sælger produkter inden for EU’s indre marked, også blive omfattet af forordningen.
Hvornår træder Ecodesignforordningen i kraft?
I løbet af de næste 10 år vil der løbende komme nye reguleringer for de fleste produktgrupper.
Fremover vil virksomheder få ansvar for al deres emballage - fra produkt til affald.
Producentansvar for emballage
Producentansvar betyder, at virksomheder inden for særlige produktområder skal overholde regler om miljøansvar for de produkter, de sælger, og samtidig motiveres til grønne løsninger. Fremover vil virksomheder få ansvar for al deres emballage - fra produkt til affald.
I Danmark er en række produktområder omfattet af producentansvar, herunder:
- Elektronik
- Batterier
- Biler
- Engangsplast
Hvem bliver omfattet af producentansvar?
Producentansvaret omfatter virksomheder, der for første gang bringer et produkt på det danske marked. Det gælder både producenter, importører og distributører af emballage og emballerede produkter – udenlandske virksomheder, der sælger til Danmark. Mikrovirksomheder kan dog være undtaget.
Hvornår træder producentansvar i kraft?
Reglerne for producentansvar for emballage trådte i kraft den 31. december 2024.
EUDR – EU Deforestation-Free Regulation
EUDR er en forordning, der stiller krav om, at en række produkter skal produceres, uden at skovområder ryddes eller forringes. Forordningen er vedtaget for at undgå global skovrydning eller skovforringelse.
Følgende syv råvarer er omfattet af EUDR:
- Soja
- Palmeolie
- Kaffe
- Kakao
- Naturgummi
- Kvæg
- Træ
Hvem bliver omfattet af EUDR?
Virksomheder der handler med, importerer eller eksporterer ovenstående varer er omfattet af EUDR-forordningen. I hvilket omfang og hvornår du er omfattet af forordningen, afhænger af størrelsen på din virksomhed og om du er operatør eller forhandler.
Hvornår træder EUDR i kraft?
Hvornår EUDR-forordningen træder i kraft afhænger af størrelsen på virksomheden.
- For store og mellemstore virksomheder træder forordningen i kraft den 30. december 2025
- For mikrovirksomheder og små virksomheder træder forordningen i kraft den 29. juni 2026
Hvis din virksomhed arbejder med grøn markedsføring, er det vigtigt at holde sig opdateret på de kommende krav.
Green Claims
EU’s kommende Green Claims-direktiv skal sikre, at virksomheder kun bruger miljøpåstande som "grønt" eller "miljøvenligt", hvis de kan dokumentere dem. Det gælder både produkter og forhandlere, der ikke allerede er dækket af anden EU-regulering.
Reglerne skal gøre det nemmere for forbrugere at træffe bæredygtige valg og skabe mere troværdighed om grøn markedsføring.
Hvis din virksomhed arbejder med grøn markedsføring, er det vigtigt at holde sig opdateret på de kommende krav.
Hvem bliver omfattet af Green Claims?
Green Claims-direktivet gælder for virksomheder, der sælger eller producerer produkter, og forhandlere, der videresælger produkter, hvis de bruger grøn markedsføring.
Hvornår træder EUDR i kraft?
Direktivet blev fremsat i marts 2023 og forventes at træde i kraft om nogle år.
Har du brug for rådgivning?