"De fleste direktører har ansat flere, end de har fyret, så det vil altid være en ubehagelig situation, når virksomhederne er tvunget til at skille sig af med en medarbejder. Derfor er det ekstremt vigtigt, at det foregår ordentligt, så man som minimum sikrer sig neutrale ambassadører," siger advokat Mette Asmussen fra Advodan i Helsingør.
Overvej en fratrædelsesaftale
"Opsigelser er som en trebenet taburet, hvor det ene ben er juraen, det andet bundlinjen og det tredje medmenneskeligheden. Min rådgivning af virksomheder i fyringssituationer omfatter alle tre ben. Ellers vælter taburetten," forklarer Mette Asmussen.
Derfor er det også vigtigt, at opsigelserne tager afsæt i virksomhedernes værdisæt og viser forståelse for medarbejderen.
"Ofte er en fratrædelsesaftale det bedste valg, hvis virksomheden ønsker at skille sig af med en medarbejder. Umiddelbart kan det virke som en dyrere aftale end en lodret fyring. Men det er mere værdigt for den ramte medarbejder. Det betyder også, at vedkommende ikke mister motivationen i opsigelsesperioden, og kollegerne ikke bliver utrygge," fortæller Mette Asmussen.
Undgå retssag
"Ledelsen tager selvfølgelig den endelige beslutning, men ofte spiller vi ud med, at vi har en uholdbar situation og spørger ind til, hvordan medarbejderen selv mener, at vi i fælleskab kan finde en løsning, som tilgodeser alle parter i sagen. Så kan de skilles i en god ånd," uddyber Mette Asmussen.
På den måde undgår virksomheden også risikoen for, at eksempelvis fagforeningen inddrages, og at det eventuelt ender med en efterfølgende retssag.
0 kommentar