1. Hvad er en hobbyvirksomhed?
En hobbyvirksomhed er en mindre virksomhed, som ikke har til formål at skabe et økonomisk udbytte. Formålet med en hobbyvirksomhed udspringer derimod fra ejerens egen interesse, og det er ejerens personlige indsats, der er det væsentligste aktiv.
Ønsker du at starte virksomhed med det formål at tjene ekstra penge ved siden af dit del- eller fuldtidsarbejde, bør du i stedet overveje at opstarte en enkeltmandsvirksomhed eller en personligt ejet mindre virksomhed (PMV).
En hobbyvirksomhed kan fx være:
- En vejbod, hvor du sælger æg, frugt eller grøntsager fra egen avl
- Salg af hjemmestrikkede sokker eller malerier
- Reparation og salg af antikke lamper
- Hundetræning
Der er derimod ikke tale om en hobbyvirksomhed, hvis:
- Du importerer varer fra fx Indien med fokus på videresalg
- Du udvikler en app, som man skal betale for at benytte
- Du sælger serviceydelser, fx udlejer dig selv som havemand
2. Skal jeg have et CVR-nummer til min hobbyvirksomhed?
Da en hobbyvirksomhed i princippet ikke er en rigtig virksomhed, kræver det ikke registrering hos Erhvervsstyrelsen, og du skal derfor ikke oprette et CVR-nummer. Det skyldes, at en hobbyvirksomhed ikke betragtes som en erhvervsmæssig virksomhed. Hvis du har lyst til at sælge noget af ren interesse, kan du derfor gå i gang med det samme.
3. Hvor meget må jeg omsætte for i min hobbyvirksomhed?
Der er ingen krav til, hvor meget du må omsætte for i din hobbyvirksomhed. Du skal dog kunne bevise, at du ikke driver din hobbyvirksomhed med det formål at tjene penge, men derimod på baggrund af en hobby.
Det er i sidste ende Skattestyrelsen, der afgør, om din virksomhed kan betegnes som en hobbyvirksomhed eller ej. I vurderingen tager de højde for følgende:
- Formålet med virksomheden: Her vurderes det, om virksomheden drives for at skabe økonomisk gevinst eller udspringer af egen interesse.
- Omfanget af virksomheden: Her vurderes det, hvor meget tid du bruger på virksomheden, og om du har ansatte og andre forhold, der minder om en erhvervsvirksomhed. Du må fx ikke arbejde fuldtid for din hobbyvirksomhed, ligesom du heller ikke må have lønnede ansatte.
- Økonomien i virksomheden: Her vurderes det, om du har overskud eller underskud i din virksomhed, da dette kan have en betydning for, hvorvidt der kan være tale om en hobbyvirksomhed. Har du løbende underskud, vil det typisk pege i retning af en hobbyvirksomhed. Det samme gælder, hvis du løbende har et meget beskedent overskud, som ikke højt i forhold til de varer/tjenester, du sælger eller hvis din indkomst har meget store udsving fra år til år.
Skattestyrelsen foretager en samlet vurdering af din virksomhed ud fra ovenstående kriterier. Det er derfor ikke tilstrækkeligt blot at opfylde et enkelt kriterie.
4. Skal jeg betale skat, når jeg driver en hobbyvirksomhed?
Tjener du penge på at drive din hobbyvirksomhed, skal du betale skat af overskuddet (men ikke AM-bidrag). Der er ikke noget krav om, at du skal føre regnskab efter bogføringsloven, men sørg alligevel for at gemme dokumentation for, hvad du køber, og hvad du sælger. På den måde kan du beregne dit overskud og betale skat af det.
Har du underskud i din hobbyvirksomhed, får du ikke et personligt skattefradrag på din selvangivelse – det betragtes som værende en personlig interesse. Baggrunden er, at underskuddet reelt er udtryk for et privatforbrug, som er indkomstopgørelsen uvedkommende.
5. Kan jeg få fradrag for mine udgifter?
Driver du en virksomhed på hobbybasis, kan du kun få fradrag på udgifter direkte forbundet med driften. Fx kan du fratrække foder til dine høns, men ikke den computer og printer, du bruger til at lave skilte til din vejbod.
Du er ikke momspligtig, når du driver en virksomhed på hobbybasis. Det gælder også, selvom du skulle komme over den normale momspligtige grænse på 50.000 kr.
6. Skal jeg betale moms?
Du er ikke momspligtig, når du driver en virksomhed på hobbybasis. Det gælder også, selvom du skulle komme over den normale momspligtige grænse på 50.000 kr.
Der findes dog undtagelser for denne regel alt afhængig af din personlige situation, og hvordan din hobbyvirksomhed drives. Derfor anbefales det, at du søger vejledning hos Skattestyrelsen.
Er du usikker på, om en hobbyvirksomhed er den rigtige virksomhedsform for dig?
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din virksomhed kan betegnes som hobbyvirksomhed eller ej, kan du få vejledning af en advokat fra Advodan. Vi hjælper dig med at vurdere, om din virksomhed kan drives som en hobbyvirksomhed, eller om der er behov for at registrere en anden virksomhedsform.
Har du brug for rådgivning?
9 kommentar
Anette
Birgitte
Thomas Klæstrup Jørgensen
Rie
Thomas Klæstrup Jørgensen
MGC
Thomas Klæstrup Jørgensen
Marie Louise
Thomas Klæstrup Jørgensen
Mette
Thomas Klæstrup Jørgensen
MIKHAIL
Kim Ankerstjerne
Rita
Kim Ankerstjerne
Maria-Simona
Kim Ankerstjerne