PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvidvaskloven: Her går grænsen for kontante betalinger

For at forhindre sort arbejde og hvidvask af penge, er der i lovgivningen strikse regler for, hvor mange penge en virksomhed må modtage og betale i kontanter. Overskrider din virksomhed grænserne, kan det få økonomiske konsekvenser.

Der er strikse regler for at forhindre sort arbejde og hvidvask. Advokat Simon Hauch fra Advodan Lyngby forklarer, hvor grænsen går, og hvilke konsekvenser overtrædelser kan have.

 

Hvad er hvidvask?

Hvidvask betyder kort fortalt, at man:

  • Modtager eller skaffer sig selv eller andre del i et økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse.
  • Skjuler, opbevarer, transporterer, hjælper til at afhænde eller på anden måde virker til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse.

Kilde: Erhvervs- og selskabsstyrelsen

Hvidvaskloven: Her går grænsen for kontante betalinger

Pr. 1. marts 2024 blev hvidvasklovens regler for kontantbetaling skærpet, og det har betydet en yderligere nedsættelse af det beløb, som danske virksomheder må modtage for sine varer eller ydelser i kontanter.

 

Hvorfor er hvidvasklovens regler for kontante betalinger blevet sænket?

Tidligere var loftet for kontante betalinger på 50.000 kr. I 2021 blev beløbet sænket til 19.999, men for yderligere at bekæmpe hvidvask blev beløbet pr. 1. marts 2024 nedsat til 14.999 kr. af Folketinget.

Desuden kan man fra 1. juni 2025 ikke længere benytte 1.000 kr. sedler i danske butikker, idet 1.000 kr. sedlen udgår som gangbart betalingsmiddel.

 

Hvor går grænsen for kontante betalinger?

Ifølge hvidvasklovens regler pr. 1. marts 2024 må erhvervsdrivende ikke modtage kontante betalinger på mere end 14.999 kr. for varer eller tjenesteydelser. Det gælder uanset om kunden betaler beløbet i kontanter på én gang eller i rater. Virksomheder bør dog altid være opmærksomme på den kontekst, som pengetransaktionen foregår i, beløbsgrænse eller ej – så reglerne i hvidvaskloven ikke overtrædes.

Fra 1. juni 2025 kan man ikke længere benytte 1.000-kronesedler i danske butikker.

Frem til da får butikkerne nu mulighed for at afvise sedlerne, hvis kunderne køber for under 250 kr.

Dvs. dagligvarebutikker mv. kan allerede fra nu af undlade at modtage en 1.000-kroneseddel, hvis det betyder, at de skal give mere end 750 kr. i byttepenge.

Høj bødestraf ved overtrædelse af hvidvaskloven

Overtræder en virksomhed hvidvasklovens regler ved at tage imod mere end 14.999 kr. i kontanter, kan det blive en bekostelig affære. Bødestraffen er nemlig sat til 25 procent af det beløb, som overstiger den fastsatte grænse, dog mindst 10.000 kr. Dertil kan virksomhedens øverst ansvarlige også blive personligt straffet, hvis virksomheden ikke overholder reglerne i hvidvaskloven. Typisk vil det være en bøde på 10 procent af det strafbeløb, som virksomheden eller selskabet skal betale.

Virksomhedens øverst ansvarlige kan blive personligt straffet, hvis virksomheden ikke overholder reglerne i hvidvaskloven. Typisk vil det være en bøde på 10 procent af det strafbeløb, som virksomheden eller selskabet skal betale.

Det er imidlertid ikke kun, når en virksomhed modtager kontantbetaling, at den skal passe på. Køber den selv varer eller tjenesteydelser med kontantbetaling, er det en anden beløbsgrænse, virksomheden skal være opmærksom på.

Advokater, revisorer, ejendomsmægler og lign. er imidlertid omfattet af andre og mere vidtrækkende bestemmelser i hvidvaskloven. De er blandt andet forpligtede til at kræve og opbevare legitimation af deres kunder og underrette myndighederne, hvis de har mistanke om forsøg på hvidvask.

Betaling bør ske digitalt

Betaler en virksomhed mere end 10.000 kr. inklusiv moms kontant for en vare eller ydelse, har den ikke længere skattemæssigt fradrag for købet. Snyder leverandøren med betaling af skat og moms, risikerer virksomheden desuden at skulle hæfte for den manglende betaling.

Den eneste måde, hvorpå virksomheden kan undgå at blive ramt af denne regel, er enten ved at betale digitalt (fx med dankort, via netbank, på posthuset eller i banken) eller at indberette kontantkøbet til SKAT digitalt senest 14 dage efter betalingen, og senest en måned efter fakturaen er modtaget. På den måde får SKAT mulighed for at identificere sælgeren og kontrollere, at der ikke er tale om sorte penge.

Beløbsgrænsen gælder uanset om man betaler varen eller ydelsen over én eller flere gange. Betaler virksomheden fx løbende for rengøring eller plantepleje, kræver det digital betaling, hvis det samlede beløb på årsbasis overstiger de 10.000 kr.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

86 kommentar

Charlotte

Hej Simon Min mand har en pølsevogn, hvor han modtager kontanter, hver dag. Han fører selvfølgelig kassebog over kontanter, mobile pay og kort indbetaling. Kan det passe at han ikke selv må sætte kontanterne i banken? De kræver han får abonnement hos Nokas. Men det koster jo og vi mener godt vi kunne spare de penge ved selv at sætte kontanterne i banken. Vh Charlotte

Simon Hauch

Hej Charlotte Tak for dit spørgsmål. Det kan i nogen banker muligt godt passe, men det det afhænger af banken I benytter og det er den enkelte bank, der bestemmer, hvordan det skal foregå. Nokas driver mig bekendt ”Kontanten” hvor man kan indsætte penge og her er følgende banker tilknyttet: Danske Andelskassers Bank, Den Jyske Sparekasse, Fynske Bank, Handelsbanken, Nykredit, Spar Nord Bank, Totalbanken, Frørup Andelskasse, Hvidbjerg Bank, Merkur Andelskasse og Møns Bank, Lollands Bank, Vestjysk Bank, Faster Andelskasse. Bortset fra det, er det ikke noget jeg ved nærmere om. Så prøv at tale med jeres bank eller prøv en anden bank og hør om de har en bedre løsning.

martin

Hej Simon, Tak for dine mange svar. Jeg har et spørgsmål vedrørende udbetaling af kontanter som firma. Vi driver en lille virksomhed som tager samlerobjekter i kommission fra samlere fra hele verden. Disse bliver solgt hver måned og typisk skal vi så udbetale 20.000-40.000 euro tilbage sælgerne. Må vi udbetale (mod dokumentation, ID osv naturligvis), sådan et beløb kontant månedligt eller falder vi for 20.000kr grænsen? Hvis det spiller nogen rolle er sælgerne sjældent danskere men folk fra både EU, USA og ikke-EU. På forhånd tak Martin

Simon Hauch

Hej Martin Tak for dit spørgsmål. Kontantforbuddet gælder kun ved modtagelse af kontanter som erhvervsdrivende. Det du spørger om vedrører ikke modtagelse af kontanter fra jeres side, men betaling med kontanter, så forholdet er ikke omfattet af kontantforbuddet set fra jeres side. Derimod kan alle modtagerne af pengene komme i problemer, i al fald dem fra EU, da det er fællesregler i EU, der ligger til grund for hvidvaskloven og dermed kontantforbuddet. Som formidler af ”kunst” er I i øvrigt selvstændigt omfattet af hvidvaskloven og skal følge de procedure, der følger af denne, dvs. have helt styr på jeres kunder og jeres kunders identitet mv., kundekendskabsprocedurer, risikovurderinger mv. Erhvervsstyrelsen har tidligere laven en guide: https://erhvervsstyrelsen.dk/sites/default/files/2019-12/Erhvervsstyrelsen_Quick-guide-om-hvidvaskloven_Kunstbranchen_02122019_Web-tilg%C3%A6ngelig.pdf Denne dog fra dengang beløbsgrænsen var 50.000 kr., men guiden kan være et godt redskab som vejledning og så vil jeg i øvrigt anbefale jer at sætte jer godt ind i hvad krav og forpligtelser I har som kunstformidlere (som jeg vil tro I må gå som, selvom du nævner ”samlerobjekter”). Med venlig hilsen Simon

jens

hej simon hvis nu jeg har en ven som bor i udlandet england og han vil give mig penge ikke for arbejde eller noget men bare fordi han vil hjælpe mig er det så lovligt? og hvis er der så en grænse for hvor meget han må give om måneden eller om året? for eksempel hvis han overføre 5000 pund til mig om måneden (hvis det ikke overstiger en grænse) kunne han så godt bare gøre det og så er det mine? eller ville det give en form for problemer? det eneste bevis jeg har for hvor de kommer fra er at han har sendt mig dem og han har self fået dem lovligt fra hans job men ville vi få nogen problemer for det? eller er det helt fint at gøre.

Simon Hauch

Hej Jens Dit spørgsmål har ikke noget med kontantforbud som artiklen omhandler at gøre. Hvis du får penge fra nogen uden at yde noget for det, er der tale om en gave. Hvis gavegiver ikke er nærtbeslægtet til dig, så skal du betragte gaven som indkomst og betale indkomstskat af gaven. Dvs. du skal opgive beløbene til Skat på din selvangivelse. Der er ikke i sig selv noget ulovligt i at modtage en gave, bare du husker at betale skat eller afgift af den. Hvis pengene overføres elektronisk, og du ved hvem de kommer fra, så bør det heller ikke være et problem, så længe du ikke mistænker eller har grund til at tro, at pengene kommer fra noget kriminelt eller er sorte penge. Du bør i den forbindelse nok sikre dig dette, da det ikke hører til normalen, at en ven måned efter måned uden videre overføre penge af den størrelsesorden til en anden uden nogen nærmere grund og der er jo trods alt tale om mange penge, der kræver mere end en almindelig indtægt eller formue fra gavegivers side. Jeg vil tro din bank på et tidspunkt godt kunne finde på at stille spørgsmål ved transaktionerne. Det bør de gøre med de regler, der gælder.”

Michelle

Hej. Kan det passe at min bank må tinge mig op og sige at de opsiger mig som kunde hvis jeg fortsat modtager pengebeløb fra min veninde. Det handler om 1-3000 hver anden dag ca, og det er nogen penge vi sammen sidder og spiller for på nettet. Jeg er klar over spil aldrig er godt, men må de opsige mig hvis jeg fortsat modtaget mobilepay overførsler fra hende? Mvh michelle

Simon Hauch

Hej Michelle Det er op til banken at bestemme, hvem de vil have som kunde, så de kan godt opsige dig og så må du og din veninde finde en anden måde at klare overførsler på. Måske det er ide at forklare banken på forhånd, at sådanne transaktioner vil ske, så de ikke registrerer det som mistænkelig adfærd som de gør nu. Jeg kan ikke love dig, at det vil blive godtaget. Svaret er kort, JA, banken må godt opsige dig som kunde.

Frank

Hej Jeg solgte et Rolex på DBA den 26/7 2021 for 85k. Fik 18k kontakt og 67k via en straksoverførsel til min konto i Nordea. Fik ikke personoplysninger fra køber, da jeg tænkte at det var ok med en bankoverførsel som jeg tjekkede var gået ind på min konto. Ja, ved godt det var dumt. Nu er jeg blevet kontaktet af Nordea som fortæller at de har tilbageholdt de 67k da de er overført fra en konto der er blevet udsat for tyveri, og at jeg nok ikke skal forvente at få pengene udbetalt. De har fået dokumentation for at jeg har haft en annonce i DBA samt kopi af købskvittering af uret fra Klarlund. Derudover har jeg udleveret 2 billeder af “køber” fra dørtelefonen, et skærmdump af sms-samtale med ham. Har også oplyst at jeg stadig er i besiddelse af de 18k som nok har hans fingeraftryk. Så er mine spørgsmål: 1) Kan Nordea tilbageholde betalingen når jeg, efter bedste overbevisning, har handlet i god tro? 2) Skal jeg melde noget til politiet eller er det op til Nordea? 3) Skal jeg bare tørre øjnene og tage det som dyre lærepenge? Mvh Frank

Simon Hauch

Hej Frank Det er surt. Jeg vil helt klart melde det til politiet, hvis jeg var dig. Nordea må gerne tilbageholde pengene, hvis de kommer fra en ”stjålet” konto, da de ikke skal hjælpe med at stjæle, men gøre hvad de kan for at forhindre det. Det ender dog nok med, at du skal tørre øjnene, da chancen for at du får dine penge eller ur tilbage er ret små.

Henrik

Hej Simon. Jeg har solgt en veteran knallert til 20000 kr. og modtaget dem kontant, jeg har ikke nogen oplysninger på køber. Jeg har sat pengene i banken, jeg har nu modtaget et dokumentationskrav fra min bank hvordan stiller jeg det når jeg ikke har noget på køber?

Simon Hauch

Hej Henrik Du har ikke som sådan gjort noget ulovligt, medmindre du har mistanke om, at pengene du har modtaget stammer fra noget ulovligt, men du må forklare banken det som det er, og så må banken gøre op, om det er en forklaring de vil godtage eller om de vil indberette den eller hvordan de forholder sig til det. Uanset hvad er det en god ide at få oplysninger på en køber eller endnu bedre betaling ved elektronisk overførsel, så du slipper for selv at komme under mistanke for ”sorte penge” og lignende.

Johanna

Hej, hvor meget må en virksomhed udbetale til sine kunder i kontanter? Der er tale om et "loppesupermarked", hvor private kan leje en loppestand for at sælge deres brugte ting. Efter salget får sælgeren udbetalt sin fortjeneste - oftest via bankoverførsel men nogle gange som kontantudbetaling.

Simon Hauch

Hej Johanne, Mig bekendt er der ikke lovregler for, hvor meget en virksomhed må udbetale til sine kunder i kontanter. Jeg kan forestille mig, at der kan være andre ulemper ved at gøre det, da man bl.a. mangler dokumentationen for betalingen mv., og til hvem, ligesom både virksomhedens og kundens bankforbindelse kunne have en holdning til det, men det er en anden sag. Med venlig hilsen Simon Hauch

Nikolaj

Hej Simon. Jeg er blevet kontaktet af min bank, fordi jeg tydeligvis er mistænkt for hvidvaskning. Jeg har over den seneste måneds tid ganske rigtig hævet en del kontanter, omkring 20.000, hvilket også er unormalt for mig. Pengene er brugt på fornøjelser, god mad og velvære ovenpå er langt stramt corona-år. Det betyder også, at jeg ikke har kvitteringer på forbruget, for det har jeg da aldrig tænkt på var nødvendigt, når pengene er mine egne. Men nu vil de have dokumentation for forbruget, hvad gør jeg?

Simon Hauch

Hej Nikolaj Hmm. Den har jeg ikke hørt før. Hvordan ved din bank, at du rent faktisk har brugt pengene? Normalt spørger de, hvis man sætter kontanter ind, hvor man har fået dem fra, men jeg har ikke før hørt om at de spørger, hvad man har brugt sine penge på. Sagen er uanset hvad, at bankerne selv sætter deres retningslinjer for, hvad de vil kræve af oplysninger fra deres kunder. Du kan enten vælge om du vil svare, men hvis ikke du gør, så vil de muligt opsige dig som kunde. Hvis du svarer som du har svaret her, kan jeg ikke sige om de vil godtage svaret. Måske vil de stille sig tvivlende overfor, hvorfor du ikke kunne købe mad og velvære med et betalingskort og skulle bruge kontanter til det, men jeg ved det ikke. Med andre ord kan jeg ikke svare specifikt på dette, og du må selv vurdere om du vil svare eller ej med de konsekvenser det nu kan have. Personligt synes jeg din bank går for langt i deres indblanding i, hvad du har brugt dine penge til og som nævnt ved de jo dybest set ikke om du overhovedet har brugt dem, men det kan du jo ikke bruge til noget. Med venlig hilsen Simon Hauch

Rikke

Hej Må jeg ifm. med en bolighandel, give køberne 50.000 kr. i hånden (vel det man før hen kaldte en "håndværkercheck") når de køber mit hus, fremfor at give dem afslag i prisen på 50.000 kr. - som man ikke rigtig mærker alligevel når afdragene skal betales til kreditforeningen? (..og skal de mon beskattes af dem? - men det er nok en helt anden sag..)

Simon Hauch

Hej…. Generelt set er der intet i hvidvaskloven til hinder for, at en køber betaler med kontanter til en sælger, når der er tale om privat handel. Sælger vil helt sikkert blive spurgt, hvor sælger har pengene fra, hvis sælger sætter dem i banken og derfor er det en god ide at få sikker identifikation af den, der betaler med kontanter, så man har disse oplysninger. Hvis man selv tror der er tale om ”sorte penge” bør man være påpasselig med at modtage kontanter og bede om at få dem overført elektronisk i stedet. Så bliver det købers problem i stedet. Men det er jo slet ikke det du spørger om. Du spørger reelt set om det er i orden at snyde realkreditinstituttet ved at lade som om købesummen er højere end den faktisk er, så køber kan opnå større realkreditbelåning end ellers. Det er giver næsten sig selv, at det ikke meningen med systemet og har egentlig aldrig været det. Derudover er der – som du beskriver forholdet – ret stor sandsynlighed for, at man vil anse betalingen for en gave fra sælger til køber, da der jo ikke er en reel modydelse for beløbet. Det vil i givet fald betyde, at køber skal betale indkomstskat af beløbet, med mindre I er familie omfattet af gaveafgiftsreglerne. Noget andet ville være, hvis man efter købsaftalens indgåelse (og måske ejendommens overtagelse) fandt ud af, at køber reelt havde grundlag for at få et afslag i købesummen på grund af en mangel eller andet. Så ville der ikke være noget til hinder for, at man betalte dette afslag i kontanter, men det skal være reelt og ikke et forsøg på omgåelse af regler eller ”snyde” medvirkende aktører. Med venlig hilsen Simon Hauch, advokat

Marianne

Hej Simon Er det rigtigt, hvidvaskloven ændres fra 1/7 2021 til at man kun må modtage 20.000 kr. kontant fra en kunde og at man selv ikke må betale mere end 8.000 kr. kontant til en leverandør for at kunne få fradrag for udgiften. Venlige hilsner Marianne

Anni

Hej Simon Min mands niece har via en vens hjælp fået solgt sin bil og modtaget 27.000 kontant. På grund af men ifm en ulykke er hun ikke i stand til selv at indsætte pengene i banken. Hun har bedt mig om hjælp til at få dem ind på sin bankkonto. Det vil jeg gerne, men kan det gøres uden spørgsmål fra vores banker - hvis jeg sætter dem ind på min konto og efterfølgende overfører til hendes konto? Det er en ærlig sag at sælge bil, men den kontante betaling kan måske give køber af bilen problemer?

Mads

Hej Simon Min bank vil opsige mine konti, da jeg kun vil udlevere min årsopgørelse til dem, og ikke give dem skatteadgang som de forlanger. Jeg har været kunde hos dem i 18år ca, og har ingen former for lån hos dem. Da jeg bedre kunne forstå det hvis jeg skulle låne penge ved dem. Mit spørgsmål er så er de berettigede til at opsige mine konti? Med venlig hilsen Mads

Curt

Hej Simon må jeg betale for en vare jeg modtager fra Litauen kontant ved levering 35000kr/Euro

Simon Hauch

Hej Curt, Du skriver 35.000 kr./Euro. Der er ret stor forskel på om det er kr. eller Euro. Du må i princippet gerne betale med kontanter, men sælgeren må ikke modtage så mange kontanter, hvis der er tale om Euro, jf. kontantforbuddet. Kontantforbuddet vil i øvrigt blive nedsat fra 50.000 kr. til 20.000 kr. pr. 1. juli 2021. Jeg kan i øvrigt ikke svare mere præcist, da ret upræcise oplysninger du giver. Med venlig hilsen Simon Hauch

Sara

Hej Simon, Jeg har over en længere periode, hævet et beløb af min konto hver måned eller hver anden måned. Beløbene som er hævet er fra 5000 kr - 15000 kr pr gang. Jeg har gjort det for at spare sammen. Nu har jeg brug for at pengene sættes ind i min konto. Men har hørt at jeg kan få problemer med at indsætte et stort kontant beløb. Jeg kan godt dokumentere med konto udskrift fra min bankkonto at jeg har hævet beløbene. Men kan jeg stadigvæk får problemer og at de mistænker mig for noget ulovligt? Og hvor stor et kontantbeløb må man sætte ind på sin egen konto? Mvh Sara

Simon Hauch

Hej Sara, Som du beskriver det er det fra bankens side at se en mistænkelig adfærd i forhold til hvidvask. Du vil helt sikkert blive spurgt, hvor penge kommer fra, når du sætter dem ind igen. Jeg kender ikke den præcise grænse for, hvornår banken spørger, men vil tro det ligger omkring 5.000 – 6.000 kr. om måneden uden at banken spørger automatisk. Du kan sikkert godt sætte dem alle ind på en gang, men du vil blot blive bedt om at redegøre for hvor du har dem fra. Med venlig hilsen Simon Hauch

Christian

Hej Simon Jeg er blevet troede til at få overført 15.000 også hæve dem igen. Hvad skal jeg gør skal man ringe til politiet eller hvordan?

Jan

Hej Simon Må en forening undlade at have bankkonto og have hele formuen liggende i kontanter, hvis den har under 50 t.kr. i formue og årligt har under 10 t.kr. i indbetalinger årligt? Med venlig hilsen Jan Nielsen

Thomas

Hej Simon, skal pengeoverførsler fra udlandet (bankkonto til bankkonto) over 10.000 EUR indberettes til SKAT eller andre myndigheder? Der er tale om et familielån og der er oprettet et lånedokument. Ned venlig hilsen Thomas

Alina

Kære Simon, må man godt som privat person betale kontant for et kursus, hvis kurset koster hhv. under og over 50.000 kr.? Og har kursusudbyderen ret til at nægte at tage imod kontant betaling og kræve en overførsel af beløbet i stedet? På forhånd tak. Med venlig hilsen Alina

Simon Hauch

Hej Alina, kursusudbyderen kan i alle tilfælde nægte at tage mod betaling af kontanter over 50.000 kr., da det modsatte vil stride mod kontantforbuddet i hvidvaskloven. Omvendt må en virksomhed ikke nægte at tage imod kontanter, hvis den i øvrigt tager i mod kortbetaling eller mobile betjeningsløsninger som MobilePay. Hvis der er tale om fjernsalg, f.eks onlinekøb, så er virksomheden ikke forpligtet til at tage mod kontanter. Jeg tænker, at en kursusudbyder nok godt kunne falde ind under sidste kategori og dermed godt kan nægte at tage mod kontanter, men det vil afhænge af en nærmere vurdering af de konkrete forhold. Almindelige fysiske butikker må ikke nægte at tage mod kontanter, så længe betalingen er under 50.000 kr. Heller ikke på grund af corona risiko. Med venlig hilsen Simon Hauch

Simon Hauch

Hej Thomas, Nej, det skal man ikke, men din bank kan godt finde på at spørge, hvor pengene kommer fra og bede dig redegøre for dem. Med venlig hilsen Simon Hauch

Simon Hauch

Hej Thomas, Nej, det skal man ikke, men din bank kan godt finde på at spørge, hvor pengene kommer fra og bede dig redegøre for dem. Med venlig hilsen Simon Hauch

ulla christensen

hejsa. Jeg har danskebank.. hver mdr sætter jeg 3000 kr ind på min konto fra min far som jeg betaler nogle giro kort for ham.. banken bliver ved med at kontakte mig vedr de 3000 kr ..Kan det virkelig være rigtig? min far har ikke netbank og er en gammel mand på 87 år som jeg bare prøver at hjælpe på hans gamle dage

Simon Hauch

Hej Ulla, Det er banken selv, der bestemmer politik og fremgangsmåde i forhold til hvordan de vil håndtere kontante indbetalinger. Du kan eventuelt skrive dem en kort redegørelse for hvorfor pengene sættes ind mv. som de kan have liggende på sagen, så kan det være, at de ikke vil spørge hver gang. Ellers spørg dem hvad der skal til for at de holder op med at spørge hele tiden. Med venlig hilsen Simon Hauch

Simon

Hej, Jeg er igang med at købe en restaurant. Det virker mistænkeligt at jeg skal betale 100.000kr kontant som første gang betaling. Nu har jeg læst at man virksomheden ikke må modtage mere end 50.000kr Hvis jeg betalte over 50.000 Får jeg så også et en bøde på det? Eller er det kun personen der sælger restauranten der får den ?

Simon Hauch

Hej Simon, Det er kun modtageren kontantforbuddet gælder, så du overtræder ikke kontantforbuddet ved at betale mere end de 50.000 kr. kontant til sælger. Det er ulovligt for sælger at modtage og sælger vil modtage en bøde, hvis det bliver opdaget. Og i øvrigt enig i, at det virker noget "mærkeligt", at der stilles krav om betaling af 100.000 kr. kontant, og du bør jo ikke betale dette beløb uden at få fuldgyldig kvittering for betalingen til sælger, da du ellers ikke har dokumentation for betalingen. Nok lettere sagt end gjort, men du bør ikke desto mindre bede om det. Med venlig hilsen Simon Hauch

Helle

Jeg er blevet spurgt om jeg kan hjælpe en ven i udlandet, som har en ven, der har investeret i bitcoins, men som ikke kan overføres til hans egen konto (min ven vidste ikke hvorfor). Nu spørger han om jeg vil tage imod 68000 usd og videresende disse til hans konto. Det er rent privat. Gør jeg noget ulovligt?

Simon Hauch

Hej Helle, Isoleret set er der i sig selv ikke noget ulovligt ved at du modtager nogle penge fra en du kender i udlandet og videreføre dem til ham i Danmark. Men eftersom din "ven" har fået afslag på at gøre det selv, og dette af grunde som han ikke kan forklare, så ville jeg være noget betænkelig ved at hjælpe med det. og eftersom omstændighederne er lidt mærkelige, så kan du hurtigt selv blive indblandet, hvis det viser sig at være ulovligt eller at din ven "glemmer" at indberette gevinsten til Skat mv. I givet fald har du muligt "hjulpet" ham til skatteunddragelse og dermed bragt dig i risiko for at have medvirket til at begå noget strafbart. Jeg ved det jo ikke, men jeg synes det du skriver gør, at du for en sikkerheds skyld skal sige nej tak og opfordre din ven til at finde en ud af, hvordan han kan få overført pengene til sig selv uden omveje. Med venlig hilsen Simon Hauch

Jamil Thomas Bahlawan

Hej Simon.. Jeg er igang med at skulle købe kolonihave hus og mangler lige de sidste 200.000kr, og er så igang med at sælge ud af mine luksus ting. Jeg solgte et rolex igår på overførsel, og har så idag fået et bud på 47.000 for mit spisebord, men han vil betale kontant, og det sagde jeg nej til, da jeg troede det var ulovligt men køber siger at det ik er ulovligt og at man godt privat må kontant. Er det lovligt..? jeg har ringet til min bank og de siger at de ikke helt kender lovgivningen men at han bare ville notere det nu og jeg så godt kan sælge og få kontant og sætte dem ind i banken, men jeg er lidt skeptisk om det er lovligt og eller om jeg kan komme i klemme.. Håber du kan hjælpe mig tak.

Simon Hauch

Hej Jamil, Det er som privatperson ikke ulovligt at modtage kontanter i privathandler. Og kontantforbuddet i øvrigt vedrører kun betaling af beløb over 50.000 kr. Din bank vil spørge, hvor man har penge fra, når man kommer med kontanter og det må man så redegøre for. Håber det giver svar. Med venlig hilsen Simon Hauch

Martin

Hej Simon, Jeg fik udbetalt ca. 40.000 i 2019 fra et firma i små beløb til privat konto (digitalt). Er der noget grænse til det? Mvh, Martin Falck

Sara

Hej, Kan vi betale mere end 50.000 kr. kontant direkte til ejendomsmægler ved hus-handel? Vi har sparet penge op over mange år og har ca. 150.000. Vi kan ikke gøre rede for, hvor alle kommer fra, da noget er kontant salg af ejendele, fødselsdag-/julegaver, div hævede beløb i butikker på f.eks. 1000 kr. over beløbet + enkelte hævninger fra automater. Mvh Sara

Simon Hauch

Hej Sara, Hvidvaskloven indeholder en regel om, at erhvervsdrivende ikke må modtage kontant betaling med større beløb end 50.000 kr. Ejendomsmæglere er dog ikke omfattet af denne regel, og derfor er der ikke noget ulovligt ved at betale ejendomsmægleren et større kontantbeløb, uanset om det er som delbetaling for ejendommen I køber eller om det er mæglerens honorar (det fremgår ikke helt klart af dit spørgsmål hvad der er tale om). Ejendomsmægleren er dog i sig selv omfattet af hvidvaskloven og derfor har ejendomsmægleren en indberetningspligt, hvis der sker betaling med usædvanlige betalingsmidler og det vil et større kontantbeløb nok blive betragtet som at være. Så kort sagt er der ikke noget ulovligt ved at foretage betalingen, men enten vil mægleren afvise at modtage fordi det strider mod deres hvidvaskpolitik eller også må I påregne, at mægleren indberetter betalingen til hvidvaskmyndighederne, idet mægleren efter min opfattelse vil have pligt til det, medmindre I kan redegøre for og dokumentere, hvordan beløbet er fremkommet. Mvh. Simon Hauch

Tage Hansen

Hej ! Jeg er medlem af en bestyrelse i en frivillig motionsklub, der hjælper ældre i hjemmene, vi lever af §18 tilskud fra Kommunen (ca. 7.000,- pr år), som bliver sendt til vor CVR bankkonto. Nu kommer vor bank og forlanger ca 700, - kr i gebyrer pr år i henhold til hvidvaskeloven for deres arbejde. Det skal siges, at vi har én indbetaling og 2 gange kontante hævninger pr. år, så vi er af den formening, at det må være en meget god betaling. Er der ikke en mindstegrænse i loven for disse små foreninger. Vi må nu bede Kommunen om et større beløb i §18 tilskud, som ryger direkte i bankens lommer.

janni thomsen

Hej. Min søn blev sidst år konfirmeret og satte pengene ind i banken, da han hævede 5000, til computertilbehør spurte banken om hvad han skulle bruge pengene til må de det? For som jeg forstå ud af alt det jeg har læst på nettet er det først over 10.000 de må spørge eller er det forkert forstået. Hilsen janni

Henriette

Hej. Kan I fortælle mig om der er nogen grænse for, hvor meget man kan/må få udbetalt kontant fra en byggekredit i sin bank (til betaling af diverse omkostninger i forbindelse med byggeriet, hvor man ikke lige har alle kvitteringer, f.eks. ved flere mindre køb i Jem & Fix eller lign.)?

Simon Hauch

hej Henriette, Mig bekendt er der ikke nogen grænser for, hvor meget du kan få udbetalt fra din egen konto. Der kan være grænser for, hvor meget du kan hæve på en dag mv., men banken kan ikke nægte dig at hæve dine penge. De kan spørge, hvad skal bruge dem til og så må de indberette, hvis de mener der er tale om betaling af sort arbejde mv. med venlig hilsen Simon Hauch

Birgit

Min søn ønsker at købe en brugt bil (til 70000 kr.)og har selv 46000 kr. kontant. vi vil gerne hjælpe ham med resten i form af en bankoverførsel til bilforhandleren . Må man det ifølge indvandringsloven når der er samme bil vi betaler til . Med venlig hilsen Birgit

Simon Hauch

Hej Birgit, Indvandringsloven har mig bekendt ikke noget med det spørgsmål at gøre. Men uanset hvilken lov, så er der ikke noget til hinder for at gøre som I påtænker. Beløbet du hjælper din søn med vil enten blive betragtet som en gave eller et lån til din søn. Beløbet ligger dog på den rigtige side af grænsen for hvad man må give i afgiftsfrie gaver til ens børn om året og derfor ikke et problem isoleret set. Hvis det skal betragtes som et lån bør der oprettes et lånebevis med lånevilkårene anført i. Med venlig hilsen Simon Hauch

Ewa

Hej Simon, Danske Bank sender nu breve til nogle kunder hvor der står at “ Vigtige oplysninger mangler”.... Og de oplysninger de vil have er f.eks. om man har andet stadborgskab eller om man har konto i anden bank eller i udlandet. En er min veninde blev truet at de vil spærre konto. Mit spørgsmål er om det findes lov (paragraf) om de har pligt til at spørge mig om det? Jeg synes selv at de har nok oplysninger om mig: mit cpr nr, hvor meget jeg tjener, uddannelse, e-mail, tlf osv. Skal jeg virkelig give dem alle info om mig???? På forhånd tak for svaret. Med venlig hilsen Ewa

Simon Hauch

Hej Ewa, Jeg har svaret på samme spørgsmål mange gange i denne tråd og det korte svar er, at banken selv bestemmer hvad de vil kræve af oplysninger og hvad de synes der er nødvendigt for at opfylde reglerne, og derfor kan de også bestemme, at man ikke kan være eller forblive kunde, hvis man nægter at give oplysningerne. Med venlig hilsen Simon Hauch

Brian Hansen

I skriver flere steder at kontant forbuds grænsen er beløber over 50.000 kr i kontanter for firmaer. Er det korrekt eller er det fra 50.000 kr.

Casper

Jeg har lånt nogle penge af en bank der er blevet taget i at udføre hvidvaskning, hvis jeg betaler renter til dem, vil jeg jo derfor bidrage til hvidvaskning og sikkert også international teorisme. Skal jeg undlade at betale renter til dem, så jeg ikke har bidraget til deres ulovlige aktiviteter?

Stine

Jeg laver noget der hedder øjenvippe ekstensions på kunder. Vil det sige at jeg må tage imod betaling i form af kontanter op til 50.000kr?

Preben

Jeg opkøber antikviteter og lignende fra private personer, som jeg siden videresælger. kan det virkelig passe, at jeg skal holde øje med om fru Jensen, som kommer mange gange i løbet af et år og sælger en porcelænsfigur hver måned. Og hun dermed overskrider 10.000,- kontant i løbet af et kalenderår og loven således bliver overtrådt af mig?

Simon Hauch

Hej Preben, Nej, det skal du ikke. Kontantforbudsgrænsen er 50.000 kr., så allerede derfor. Og umiddelbart mener jeg, at hvert køb skal anses for en handel for sig i netop det tilfælde du beskriver, men det spørgsmål er muligt på grænsen. I øvrigt bør du være opmærksom på, at visse kunsthandlere også bliver omfattet af hvidvaskloven fra 10. januar 2020 som jeg har hørt det. Se link til ændringsloven. http://m.fsr.dk/-/media/Files/Faglig%20viden/Om%20revisor/Bekaempelse%20af%20hvidvask%20og%20terrorisme/Til%20nyhed%20031019_6_Lov%20553_1.ashx?la=da Med venlig hilsen Simon Hauch

Lars Sørensen

Hej Simon. Jeg driver et mindre værtshus i et yderområde, hvor vores kontant-automat i den nærliggende brugs lige er blevet taget ned/lukket. Jeg har derfor en del kunder der gerne vil hæve kontanter nede hos mig. Mit spørgsmål er så, må jeg det, og hvor mange penge må jeg "udlevere" ? Jeg ser det lidt som en fordel for mig, da jeg slipper for at køre i døgnboks/bank med kontanterne. Men vil gerne have loven på min side jo. God dag. Mvh Lars

Simon Hauch

Hej Lars, Der er i princippet ikke nogen grænse for, hvor meget dine kunder må "hæve" hos dig. Det er mere et spørgsmål om, hvor mange kontanter du vil ligge inde med og hvor meget tid du vil bruge på det. Det er ikke et forhold, der er reguleret af kontantforbuddet, da dette går ud på, at du ikke må modtage kontanter for et større beløb på 50.000 kr. Og det tænker jeg trods alt ikke er særlig relevant for din forretning:-). God dag. Med venlig hilsen Simon Hauch

Peter Callesen

Hej med jer! Først og fremmest en fin side og en god idé med spørgsmål og svar. Jeg har igennem min mormor som desværre døde sidste år fundet mange penge i kontanter. Der er over 120.000 kr. Jeg drømmer om at købe en ældre sportsvogn og og har set er par på den blå avis. Må jeg godt som privat person betale mere end de 50.000kr i nævner her?? (Og må sælger modtage mere end 50k i kontanter) ???

Simon Hauch

Hej Peter Callesen, Tak for dit spørgsmål og pæne ord. Kontantforbuddet som du omtaler gælder ikke mellem private. Og kontantforbuddet gælder heller ikke betaleren, men kun modtageren af kontante penge, så du kan i princippet roligt betale med kontanter over de nævnte 50.000 kr. NB. Dette gælder ikke, hvis du betaler håndværkere eller for andre serviceydelser du har fået udført, da du i givet fald risikere at hæfte for håndværkerens manglende betaling af moms og skat. Denne regel kaldes for 10.000 kr. -reglen da græsen går ved 10.000 kr. Men at betale for en vare med kontanter er ikke et problem for betaleren, og som nævnt er der slet ikke nogen grænse for sælgeren (modtageren af pengene), hvis det er en privat sælger. Nu skriver du ikke noget om, boet efter din mormor er gjort op og godkendt af skat mv. Hvis ikke det er tilfældet vil jeg anbefale at afvente med at bruge pengene til det er sket, da skat muligt har nogle spørgsmål for så vidt angår den nævnte kontantbeholdning. Håber det giver svar. Med venlig hilsen Simon Hauch

JBF

Jeg håber, I kan hjælpe mig med et lille men måske voksende problem: Min kone har fået en arv. Vi bestemte os for at bruge nogle af pengene til at købe investeringsguld. Da hun ikke har netbank og ikke ville gøre det selv, sat hun kr. 125.000 i min konto, så jeg kunne gøre transaktionen. For få dage siden fik jeg så en opkaldelse fra Danske Bank, hvor de bad mig om at sende kvitteringen fra tavex. Det undrede mig lidt, fordi jeg havde allerede sendt dokumentation også til Tavex. Men alligevel sendte jeg det til dem. Nu er jeg blevet igen kontaktet af banken - de vil nu også se dokumentation for, at min kone har arvet. Er det ikke at gå over stregen? Hvor langt må de gå? Har min kone ikke ret til at overøre penge til mig uden at jeg skal forklare alt muligt? På forhånd tak.

Simon Hauch

Hej, Tak for din henvendelse. Jo, du kan godt have en pointe i, at det er at gå over stregen. Sagen er dog den, at det er hver bank og alle andre der er omfattet af reglerne i hvidvaskloven, der har ansvaret for, at de ikke medvirker til hvidvask af penge. De enkelte banker sætter derfor deres egne regler for, hvor langt de skal gå inden for de rammer som hvidvaskloven siger de skal overholde. Der er ikke defineret præcist i loven, hvor langt man skal gå i det som man kalder "kend din kunde" eller KYC-princip (know your costumer). Der er således ikke så meget at gøre, hvis banken stiller krav om oplysninger, uanset hvor urimelige de måtte være. Man kan altid spørge ind til det og bede dem argumentere for, hvorfor de netop skal have en specifik oplysning, og man kan også skifte bank, hvis man føler sig dårligt behandlet, men bankerne er, og skal også være påpasselige i disse tider og det går så desværre ud over os alle, der har med banker og andre, der er omfattet af hvidvaskreglerne at gøre. Med venlig hilsen Simon Hauch

Alex B

Hej Simon. Min bank Nordea nægter at jeg hæver over 5.000 kr om måneden uden at dokumentere hvad mine penge bliver brugt til. De siger at alt over 5.000 kr skal dokumenteres og at jeg skal bevise hvad de bliver brugt til. Hvorfor er det så muligt at man hæve 15.000 på en hverdag hvis der er så stramme regler iforhold til at tage penge ud af banken. Er det tilladt at hæve hele ens månedsløn og ligge dem til siden kontakt, eller skal det også dokumenteres?

Simon Hauch

Hej Alex, De regler du taler om er interne regler fastsat af din bank i forhold til de krav fra myndighederne som bankerne bliver stillet overfor. Hvordan de enkelte banker fortolker og forvalter reglerne om at sikre sig mod at de medvirker til hvidvask og terrorfinansiering kan jeg ikke sige nærmere om, men reglerne bliver hele tiden skærpet. Som du selv er inde på kan du jo fortsat hæve penge i en pengeautomat og ingen kan forhindre dig i, at lægge penge til siden, hvis du ikke bruger dem alle. Hvis du gerne vil sætte dem ind i banken igen vil de dog sikkert spørge dig, hvor du har dem fra. Ligesom de kan opsige en aftale, hvis de mener, at transaktioner er mistænkelige og de ikke ønsker at have med det at gøre. De helt specifikke regler om at hæve fra banken må du spørge din bank om. De bør kunne svare, hvad reglerne er. Med venlig hilsen Simon Hauch

Lene S H

Vores firma har fået en digital erhvervskonto. Det har ikke været muligt at få en fysisk bank. Kontantloven uddeler bøder, hvis vi ikke vil tage imod kontanter fra vores kunder. Vores digitale bank kan ikke tage imod kontanter. Hvordan hænger det sammen? Mvh Lene.

Torben

Hej. Min ven har været ude for en stor ulykke i 2004 med efterfølgende mange operationer og blivende skader. Siden da har han haft mdl. udgifter til medicin som han har lånt af sin mor. Han har en gl. motorcykel han ikke troede var noget værd men har fundet ud af at den er ca. 100-130.000 kr. værd. Han vil tilbagebetale de penge til sin mor da han jo har lånt mange penge igennem tiden (mindst. 1.000.- kr. pr. md.) Der foreligger jo ikke et gældsbrev da lånet har udbetalt lidt hvert md. Hvordan skal den slags gribes an så der ikke opstår problemer efter? Mvh. Torben

Simon Hauch

Hej Torben, Hvis ikke der er dokumentation for lånet, enten i form af gældsbrev eller betalingerne tror jeg det sikreste vil være, at din ven giver pengene til sin mor af 2 omgange: kr. 65.700 i år og resten (dog højst 65.700 kr. næste år.) Grunden til dette er, at man som barn uanset hvad må give sine forældre en skattefri gave på op til 65.700 kr. om året. (på samme måde som en forældre må give sit barn en skattefri gave). På den måde vil skattemyndigheder ikke blande sig i "tilbagebetalingen", selvom de måtte mene, at der ikke er dokumentation for, at der er tale om tilbagebetaling af et lån. Håber det giver svar. Med venlig hilsen Simon

Alice

Kan jeg sætte kontanter ind på min bankkonto.

Mette

Hej Simon, Hvis en virksomhed køber en bil af en privat til tkr. 25 gælder reglerne for virksomheden stadig ift. at de ikke kan få skattefradrag for de tkr.25? Mvh. Mette

Simon Hauch

Hej Mette, Tak for dit spørgsmål. Jeg er dog ikke helt klar over hvilke regler du henviser til og det ligger også lidt uden for emnet i denne tråd, da det er et rent skatteteknisk spørgsmål. Umiddelbart vil jeg dog sige, at der gælder samme fradragsregler, hvad end der gælder af fradragsregler, hvad enten et selskab køber fra en privat eller en erhvervsdrivende.

Finn Kudsk

Hej Simon Hvor stor er grænsen for, hvor meget et firma må hæve i kontanter i sit pengeinstitut pr. dag.

Inge Bang Enevoldsen

Jeg og min mand , vi er gift, vil gerne købe en ny campingvogn. Det er begge ægtefælder, der skal eje den, med begge navne og cpr på papirerne. Nu mit spørgsmål, når vi nu er 2 ejere må hver så betaler kr. 50,000,00 kontant? Og resten digitalt

Simon Hauch

Kære Inge Bang Enevoldsen, Kontantforbuddet har ikke betydning for hvor du må betale kontant, men hvor meget den erhvervsdrivende må modtage kontant og her gælder en grænse på 50.000 kr. pr. ydelse. Sælgeren, hvis erhvervsdrivende, må således ikke modtage 2 x 50.000 kr., men kun 50.000 kr. kontant i alt og resten digitalt.

gitte kalsen

ADVODAN Desværre kender jeg ikke loven, men når kommunen ansætter en mentor og hjælper mig med at få styr på min fremtidens økonomi for år 2019 vedvarende skat og pension. Men sætter krydset forkert til social pension, og ikke førtidspension der er højere end denne. Så når de fejler kan det da ikke passe udbetaling Danmark ikke må betale min tilbagebetaling i et stort beløb på en gang. De svarer, loven siger borgene står ens med tilbagebetalingen, Derfor må de ikke sende et helt stort beløb retur til borgerne de skal have tilbage. Udbetaling Danmark må kun tilbagebetale med et lille beløb hver måned til mig. De har da mange flere penge at gøre med end jeg har. Jeg kan da ikke som borgere med pension, stille op imod kommunen, hvis de ikke for deres penge. Så lægger de renter på i andre afdelinger. Derfor har jeg mest brug for at få alle efter skat de 4000 kr tilbage på en gang. Udbetaling Danmark skylder mig. Så jeg kan afdrage mit gammel indskudslån osv. Venlig hilsen Gitte Kalsen

Bjørn Jensen

Jeg har opdaget at Danske Bank har oprettet muligheden for at kunderne kan indsættes kontanter gennem p.t. nogle af deres pengeautomater (ATM systemet). For et år siden benyttede vi det og det gik fint beløbet var ikke særligt stort, men det var let. Da vi afsluttede processen fik vi at vide at vi kunne "kun" indsætte maximalt kr. 50.000/dag. Hvilket jo i vores situation var rigeligt. Her forleden ville jeg så finde ud af hvad reglerne egentligt var omkring brugen af disse ATM systemet. Jeg kunne let finde ud af hævningerne = hverdag max. kr. 15.000 og udenfor åbningstider og alle andre dage max. kr. 6.000. Men da jeg kom til indbetalinger så gik det hele istå. Jeg kunne ikke finde en eneste regel/lov på Danske Banks, SØIKs og Finansstyrelsens hjemmeside hvor det klart og tydeligt fremgik hvad reglerne for automatindbetalinger til ens egen konto var. Jeg ringede derfor til min bank og spurgte dem hvor ATM indbetalingsreglerne var og det var ikke tilgængelige i Danske Banks system. Den venlige og meget hjælpsomme og ikke mindst forstående person jeg talte med kunne dog oplyse at: Reglerne var strammet op siden sidste år, så d.d. kunne en kunde kun indsætte max. kr. 20.000 pr. mdr. eller løbende måned (sidstnævnte er jeg ikke helt sikker på) Men fortsat kan kunden hæve i åbningstiderne kr. 15.000 og udenfor åbningstiderne og på alle andre dage max. kr. 6.000 Så mit spørgsmål er: Hvor kan jeg finde de regler og evt. love, som klart og tydeligt fortæller mig pr. d.d. hvilket regler/love der er gældende for kunder der gerne vil bruge pengeautomat systemet (ATM). Jeg kan se at der er virkeligt mange i Jeres brevkasse som i den grad er ude på herrens mark omkring disse ting, men der må vel være noget nedskrevet omkring disse ting, så det er til at forstå. Jeg er bare en almindelig dansk statsborger med et VISA-kort og har aldrig i hele mit liv tjent så mange penge at jeg har haft råd til revisor, advokat samt bankrådgiver for at kunne jonglere rundt med min indtjening af den ene grund (og usmagelige) ikke at betale skat. Og jeg er rimelig sikker på at jeg heller ville gøre det, selvom jeg havde haft muligheden. Jeg vil bare gerne vide hvad reglerne siger for at kunne bedømme al den ulejlighed de ad sted kommer for ganske almindelige mennesker mens dem de burde stoppe blæser på hele. For lige at tænke på aktieudbytte tyverierne, hvidvasknings sagerne samt et dansk skattesystem der er lige til en skraldespand.

Simon Hauch

Kære Bjørn Jensen, Tak for dit spørgsmål. Jeg forstår din frustration. Den er der mange, der deler. Jeg kender ikke til særlige regler for brug af pengeautomatmaskiner og er heller ikke sikker på, at der er sådan nogle. Jeg tror heller ikke der er specifikke regler i øvrigt, der vil give dig et overblik over hvilke regler der gælder for det du søger svar på. De regler/retningslinjer du får oplyst udspringer efter min bedste overbevisning alle fra hvidvaskloven, hvorefter det er de enkelte aktører, der er omfattet af loven (som f.eks. banker, pengeinstitutter, advokater, revisorer mv.), alle er pålagt at træffe forholdsregler, der sikrer, at de i videst muligt omfang ikke medvirker eller på anden måde er involveret i hvidvask af penge. Hvordan man skal gøre det står der ikke specifikt i loven, så det er op til de enkelte aktører at vurdere, hvilket jo - som du nok kan tænke dig - heller ikke gør det nemt for de aktører, der er omfattet af loven. I sidste ende er det op til finanstilsynet og domstolene at vurdere, om den måde man sikrer sig på er god nok. Med andre ord, så kan jeg ikke give dig svar og du må derfor spørge hvert enkelt pengeinstitut, hvordan de fastsætter reglerne og hvilke retningslinjer de har. Det er nemlig op til dem at gøre hvad der er nødvendigt for at overholde loven (hvidvaskloven), hvad det end måtte være. Med venlig hilsen Simon Hauch

Sami

Kære Simon Hauch, Håber det går dem godt… Jeg skriver til dig, fordi en af mine kunder ønsker at låne mig 200.000, - kr. i kontanter (kommer med dem over 3 eller 4 gange). En af mine kunder i udlandet. Hvad er din vurdering af dette? Må jeg som erhvervsdrivende (bilforhandler) godt modtager dem i kontanter – da skal lige siges der oprettes et reelt låneforhold i mellem os. Og betales rente af beløbet i årsbasis. Og ingen modregning af biler eller noget lignende retur. -Kunden har evt. 3 måneder til at tilbage kalde sin penge retur. Jeg vil selvfølgelig sætte dem ind i banken, hvis det er. Modfremvisning af låne dokumentet. Hilsen Sami.

Simon Hauch

Hej Sami, Jeg synes det lyder kryptisk og ville være påpasselig med at indgå i et sådan arrangement. Kontantforbuddet er dog ikke til hinder for at låne penge, så forholdet er ikke omfattet af kontantforbuddet, men det er alligevel så mistænkeligt, at du muligt har en indberetningspligt, hvis det er dig som forretningsdrivende, der modtager lånet. Jeg er lidt usikker på dette, så tør ikke sige mere sikkert end det jeg skriver. Med venlig hilsen Simon Hauch

Palmoe

Kære Simon Jeg har inviteret tre orkestermusikere fra Iran til Danmark, som hver især har modtaget 4.000 kr. (i alt 12.000 kr.) for at udøve en performance til to koncerter. De har hverken bankkonto eller andet, hvorfor jeg har været nødt til at hæve pengene kontant fra min firmakonto for at betale dem. Da beløbene hver især udgør under 10.000 kr., går jeg ud fra, jeg IKKE skal melde det til skat efter de ovenstående regler? Der er jo tale om tre forskellige personer? Hertil er mit spørgsmål: Hvad er dokumentationskravet i mit regnskab? Er det nok med orkestermusikerens navn og beskrivelse af ydelsen? Eller er det nødvendigt at få adresse- og personoplysninger i henhold til iranske registre? :)

Marie

Hej, Vi er så heldige, at have fundet drømmehuset. Min bror vil give låne eller give os pengene, men det drejer sig om 100.000 kr. Hvordan kan vi uden at bryde loven gøre det ?

Simon Hauch

Hej Marie, Kontantforbuddet gælder ikke mellem private. Så din bror kan blot overføre pengene til jer. Der bør oprettes et gældsbrev/lånedokument på de lånevilkår I nu aftaler, der skal være på almindelige lånevilkår, og dette skal ske så I har dokumentation for, at der er tale om et lån og ikke en gave. Med venlig hilsen Simon Hauch

Ann

Hej, Vi står i den situation, at vi har fundet et hus vi rigtig gerne vil købe, og har over de sidste 5 år, sparet udbetalingen op, ved at hæve penge kontant og gemt dem i kontanter derhjemme. Kan vi "bare" sætte pengene ind på kontoen uden problemer ? - vi har dokumenteret alle hævningerne.

Reno

hvis jeg skal købe en vare i en butik eller købe en ydelse af en virksomhed hvornår kan de kræve id af mig .dvs hva skal beløbet være for at de har krav på id på mig lovmæssigt

Simon Hauch

Hej Reno, Visse virksomheder er underlagt hvidvaskloven, f.eks. advokatvirksomhed, og skal kræve id, hvis de (kort fortalt) medvirker til at udføre eller rådgive om økonomiske/finansielle dispositioner. Banker, ejendomsmæglere, valutahandlere er underlagt samme regler. "Almindelige" butikker/virksomheder skal ikke kræve id, men kan kræve det, hvis deres egen politik er sådan. El-giganten kræver f.eks. id ved køb over 2.000 kr. mener jeg, men det er ikke et lovkrav, at de skal gøre det. Og så må en erhvervsvirksomhed aldrig modtage kontantbetaling på mere end 50.000 kr., heller ikke selvom de ser id. Håber det giver svar. Med venlig hilsen Simon Hauch

Kurt Frandsen

Hej. Jeg er kasserer for en selvejende institution med et cafeterie, hvor der ofte betales med kontanter - større og mindre beløb. Hvor meget i kontant beløb må man modtage? Er der legitimationsregler der skal overholdes? Og evt. andet?

Simon Hauch

Hej Kurt, Der gælder et kontantforbud, der gør at I ikke må modtaget kontantbetaling fra en enkelt kunde på mere end 50.000 kr. Ud fra hvad du skriver kan der meget vel være både legitimationsregler og andet, der gør sig gældende for jer, men jeg kan ikke sige det mere konkret med de oplysninger du har givet. Jeg skal anbefale dig at søge mere konkret juridisk rådgivning, hvis i tvivl. Med venlig hilsen Simon Hauch

Lasse

Hej Simon Jeg har en ven, jeg genne årene har lånt penge, og dette beløb har nu ramt ca 70000kr. Denne ven vil betale mig de 70000kr nu. Hvordan gør vi dette smartest og ikke strafbart? Jeg læser i dine tidligere svar st der ikke rigtigt er nogen grænse når det er privat personer, men dine svar var ved sager hvor der var et købt involveret, det er der jo ikke her. Kan min ven blot overføre 70000kr til min bank konto, eller hvad er det nemmeste og smarteste:)?

Simon Hauch

Hej Lasse, Tak for din mail. Ja, der er ikke noget i vejen for, hvis din ven tilbagebetaler lånet ved at overføre de 70.000 kr. fri sin til din konto. Det er netop kun, hvor man ikke overfører elektronisk, men betaler med redde penge, at der er forbud i erhvervsforhold. Så alt elektronisk pengeoverførsel er set i det lys godt, og du slipper for at skulle redegøre for, hvor du har pengene fra, hvis du kommer i banken med dem som kontanter. Hvorvidt der alligevel vil blive stillet spørgsmål til det fra hans eller din bank eller Skat kan jeg ikke sige, men hvis I har dokumentationen for, at der er ydet et tilsvarende lån i orden, og pengene står på din vens konto, så bør forholdet i det hele ikke give anledning til problemer. Med venlig hilsen Simon

Jesper

Hej Helt kort, hvor mange penge må da så hæve som privatperson i din bank uden at skulle underskrive en erklæring hver gang om hvidvask?

Simon Hauch

Hej Jesper, Mig bekendt er der ikke generelle regler, der fastsætter et sådan beløb. Det er mig bekendt derfor op til det enkelte pengeinstitut at bestemme som led i deres risikovurdering af, hvilke beløbsgrænser i forhold til, hvilke kundegrupper de skal sætte for at leve op til reglerne i hvidvasklovgivningen. Jeg vil derfor foreslå, at du kontakter dit pengeinstitut og spørger dem ad. Med venlig hilsen Simon Hauch

Martin Laust Nørregaard

Hej. Jeg er netop kommet i den klemme da jeg solgte min firmabil der stod i mit ingeniørfirmas navn. Det er 10 dage siden at jeg modtog et væsentligt højere kontantbeløb end 50.000,- Jeg var ikke vidende om disse regler og jeg har en underskrevet slutseddel med købers navn. Kan jeg undgå bøde ved at indberette til skat nu??

Simon Hauch

Hej Martin, Jeg har som du ved besvaret dette spørgsmål direkte til dig. Men for de øvrige læseres skyld svarer jeg som jeg svarede dig, at det lader til, at der er sket en beklagelig fejl. Ukendskab til reglerne gør imidlertid ikke, at man fritages for ansvar og desværre er det sådan, at man ikke - i al fald ikke officielt - kan rette op på forholdet ved at efterindberette, at man har modtaget kontantbeløb større end det tilladte. Jeg hører dog gerne udfaldet af sagen, hvis der bliver en sag. Med venlig hilsen Simon Hauch

Niels

Hej Har et selskab, der udlejer lejligheder, Må man uden at komme i problemer med loven, modtage kr 25,ooo i depositum fra en ny lejer (privatperson) og efterfølgende sætte disse i banken? Vh Niels

Sobhi Saway

Hej Simon Jeg har forleden købt/byttet en bil med en forhandler. Forhandleren skulle have 100.000kr oveni min bil. Jeg havde derfor 100.000kr med kontant plus egen bil. Har derefter fået at vide, at man maks må handle for 50.000kr. Har jeg eller forhandleren begået noget ulovligt? Mvh Sobhi

Simon Hauch

Hej Sobhi, Forhandleren har handlet ulovligt, idet han klart har handlet i strid med kontantforbuddet. Han står til en bøde på mindst 10.000 kr. Der er talrige afgørelser på dette. Du har ikke handlet ulovligt ved at foretage betalingen. NB. Hvis du har købt en ydelse sammen med bilen?? (lyder ikke sådan), risikerer du at hæfte for forhandlerens manglende betaling af moms mv. Det gør man, hvis man køber ydelser eller varer sammen med ydelser hos en erhvervsdrivende for mere end 10.000 kr. I så tilfælde (altså hvis du også købt en ydelse (et stykke arbejde eller lign. sammen med bilen) skal du foretager en elektronisk indberetning af købet på Skats hjemmeside, hvis du vil frigøres for hæftelsen. Det skal ske senest 14 dage efter købet for at du vil blive frigjort for hæftelsen. Hvis du kun har købt bilen og ikke også modtager nogen form for ydelse for din betaling, så behøver du ikke foretage dig noget. Mvh Simon Hauch

Sonja Klimerts

Som privatkunde og midler fra et hussalg, kan man vel hæve sine økonomiske midler som man har lyst til. Ex. låne sine brødre til hvert et kolonihavehus, den ene har fundet et, og derfor vil de gerne hæve 905.000 kontant da et ældre ægtepar gerne vil have beløbet kontant. Det er jo køberen udvedkommende og til at forstå. Kan banken nægte at udbetale beløbet el kan banken bede om navn på dem der sælger ( så er hele ideen jo væk da det ældre par vil putte beløbet i en bankboks ). I det hele taget hvilke regler er gældende, når private gerne vil hæve deres egne penge og købe noget for dem, putte noget af det i bankbboks osv

Simon Hauch

Hej Sonja, Tak for dit spørgsmål. Banken kan ikke nægte dig at hæve kontanter, men har helt sikkert retningslinjer de skal følge, når der er tale om at hæve beløb i den størrelsesorden. Bankerne er i dag forpligtede til sikre, at de ikke medvirker til hvidvaskning af penge eller finansiering af terror. Betalinger med kontantbeløb er i den forbindelse altid noget, der får alarmklokker til at ringe og groft sagt siger man fra myndighedernes side, at kontanter er de kriminelles betalingsmiddel. Hvad de i den forbindelse helt præcist vil spørge om i banken, når du hæver 905.000 kr. ved jeg ikke. Det kan du spørge banken om, men noget vil de spørge om. Jeg er ikke sikker på jeg helt forstår, hvad du mener med, at ideen er væk, hvis navnet på sælger oplyses, men om banken vil spørge om navnet på sælger ved jeg ikke. sikkert ikke, så længe det ikke er dig, der køber og du må jo blot sige det som det er, at du vil låne pengene til dine brødre. Hvis du skal låne penge ud til dine brødre ville det umiddelbart dog nok være mest naturligt, hvis du overførte lånebeløbene til dine brødre elektronisk, hvorefter de kunne hæve de kontanter de måtte have brug for. På den måde vil problemet, hvis der er et problem, være ude af dine hænder, og du vil endda have dokumentation for udbetaling af lånet (husk i den forbindelse at oprette et gældsbrev, da det ellers vil blive betragtet som en gave). Hvis du vil vide de nærmere retningslinjer for at hæve kontanter mv. skal du spørge dit pengeinstitut. Konkrete regler er der ikke nedskrevet i en lov, men op til banker mv. at kunne dokumentere, at de gør hvad de kan for sikre mod at de medvirker til hvidvask af penge mv. Mvh. Simon Hauch

Bonnie Houmark

Hvis man har oplysning og eller har fået misbrugt sit navn i forbindelse med hvidvaskning hvordan forholder man sig så?

Simon Hauch

Hej Bonnie, Man ringer kontakter politiet. Hvis der er tale om identitetstyveri bliver det for omfattende at forholde sig til her, men uanset hvad skal du anmelde forholdet til politiet. Afhængig af forsikringsforhold kan det også være en god ide at kontakte sit forsikringsselskab, da forholdet kan være dækket eller du kan få nærmere vejledning. Hvis du repræsenterer en virksomhed, der har pligt til at underrette om mistanke om hvidvask skal man kontakte Hvidvasksekretariatet (Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet). Mvh Simon Hauch

Adam Shak

Hej Simon Jeg vil gerne spørge om, at jeg har købt en andelslejlighed 390000 kr. seks måneder senere. Jeg har indsamlet penge fra mine relatives og nogle penge jeg har .. Men jeg indsamler kontant penge og indbetaler i min konto .... og betalt til andelsforening .. Jeg vil gerne spørge, at skat kan spørge mig, hvor du får penge .. og det er muligt, at skat spørger denn efter seks måneder.. Hvad kan jeg gøre i denne sag.. Hilsen Adam

Simon Hauch

Hej Adam, Jeg kan ikke udelukke, at Skat vil spørge, hvor du har dine penge fra. Også selvom der er gået 6 måneder. Du skriver du har indsamlet penge dine "relatives". Afhængig af om hvem dine "relatives" og afhængig om, om der er tale om lån eller gave, så skal du være opmærksom på reglerne om gaveafgift/skat ved modtagelse af gaver. Hvis der er tale om lån, så bør der oprettes gældsbreve til dokumentation for, at der er tale om lån og lånevilkårene ellers risikerer du at beløbene bliver betragtet som gaver som der skal betales skat/afgift af. Jeg kan ikke svare nærmere på det foreliggende grundlag. Mvh Simon Hauch Hvis ikke forholdende er i orden risikerer du i teorien, at

Ahmad Mohamad

Hej jeg har et åbent et bilforhandler firma ,jeg køber biler fra aktioner og sælger vedre til eksport . jeg får penge kontant fra kunderne og der er over 50000 kr . jeg viste ikke at det er ulovligt . jeg fik besøg fra Detective inspector hvor han er gennemføret vores paper og har en sag imod os .Jeg kent ikke loven jeg er ung og kun 19 År gammel. Hvedevask §2 . Hvad kan vi gør ved den sag og hvilken Advokat skal jeg find . Hilsen Ahmad

Birgit Alkjærsig

Jeg har i juli 2016 hævet 15.000 kr. på min bankkonto. Beløbet fik jeg alligevel ikke brug for, men har haft det liggende hjemme indtil i dag, den 20. marts 2017.? Jeg går ud fra, at jeg uden forklaringer kan indsætte beløbet igen på den konto, jeg hævede det fra? Jeg er gammel kunde i min bank. Venlig hilsen Birgit

Simon Hauch

Hej Birgit, Ja, det skulle man tro, men jeg kan alligevel ikke garantere det, og banken ved jo ikke, hvordan sammenhængen er, før de (som jeg) får den oplyst. Med andre ord, hvis du bliver spurgt må du blot forklare, hvad du har oplyst mig, og så burde der ikke være mere i den sag. Mvh. Simon Hauch

Simon Hauch

hej Flemming, Jo det vil jeg mene du gør. At dele en betalingen op i flere dele hjælper ikke på problemstillingen, så jeg vil anbefale, at du beder om at få dem overført elektronisk. Alternativt må du selv indberette modtagelsen af kontantbetalingen til skat, hvis du vil undgå at gøre noget ulovligt. Bortset fra det er der ikke noget til hinder for, at man modtager leje hver måned kontant, sålænge beløbet holder sig under de 50.000 kr. Mvh. Simon Mvh.

Flemming

Hej jeg har en udlejningsejendom med et erhvervs lejemål, som nu er blevet udlejet. lejer skal betale ca. 90000 kr. i husleje og depositum , må jeg modtage dem i kontanter og efterfølgende sætte dem i banken ? hvis jeg får dem over to gange så overtræder jeg vel ikke reglen om beløbsgrænsen på de 50000 kr.

Simon Hauch

Hej Flemming, Jeg er af Peter blevet opmærksom på at jeg har svaret dig forkert på dit indlæg. Det forkerte i mit svar er, at jeg har skrevet til dig, at du kan indberette modtagelsen af kontanterne til skat, hvis du vil undgå at gøre noget ulovligt. Det kan du ikke. Det er uanset hvad ulovligt at modtage et større beløb end 50.000 kr. kontant. Så det må jeg fraråde dig. Jeg beklager, at min besvarelse på dette punkt var fejlbehæftet. Indberetningsmuligheden til skat gælder, hvis man køber varer eller tjenesteydelser for mere end 10.000 kr. kontant, hvor man ellers risikerer at hæfte for sælgers eventuelle manglende betaling af moms og miste sit fradrag for købet. Men det er jo på ingen måde det dit spørgsmål handler om. Mvh Simon Hauch

Duncan

Jeg ønsker at betale et lån jeg tog med Basisbank før tiden. kr 20.000. Da jeg spurgte til det nødvendige beløb på en bestemt dato, de spurgte mig, hvor pengene kommer fra. grunden var på grund af hvidvaskloven. Jeg er en privat person, ikke en virksomhed. De svarede "Jeg noterer at du ikke ønsker at uddybe hvorfra du har midlerne" Har de ret til at anmode mig overhovedet?

Hans Hansen

Hvis beløbsgrænsen er kr. 50.000 (samt i rater) for en virksomhed, glæder denne regel også ved indbetalinger til et boligselskab ? Mvh Hans

Flemming Torsvik-Lund

Hej Vi har købt en andelsbolig til vores datter for mange år siden. Lejligheden står i hendes navn. Nu skal den sælges. Er der skattemæssige eller bankmæssige problemer ved, at vi beder køber overføre beløbet, ca. 1.300.000 kr., til vores konto? Venlig hilsen Flemming Torsvik-Lund

Simon Hauch

Hej Flemming, Nu plejer det ikke at foregå sådan, at køber betaler direkte til sælger, men derimod sådan, at køber betaler til andelsboligforeningen som så afregner i forhold til sælger (jeres datter). Jeres bank vil muligt bede jer redegøre for, hvor pengene kommer fra og hvad overførslen handler om, men ellers ikke. Skat vil muligt spørge, hvorfor pengene bliver overført til jer og ikke jeres datter. Dette fordi pengene jo i princippet bør gå til jeres datter, og da det vil blive betragtet som en gave fra hende til jer, hvis pengene fra hendes lejlighed går til jer. En gave af den størrelse skal der betales gaveafgift af. Så hvis ikke hun skylder jer 1.300.000 kr. vil der nemt kunne være skattemæssige problemer med en sådan overførsel. Hvis hun skylder jer pengene og det er derfor pengene skal gå til jer, bør I kunne fremvise dokumentation herfor i form af et gældsbrev og bevis for, at hun rent faktisk har lånt pengene af jer i sin tid. Men bortset fra det er der ikke noget til hinder for, at der sker en overførsel fra en konto til en anden. Mvh. Simon Hauch

Søren Jensen

Gælder nedenstående regel også hvis der er tale om en udenlandsk leverandør der insisterer på kontant betaling fra den danske virksomhed? ”Betaler en virksomhed mere end 10.000 kr. inklusiv moms kontant for en vare eller ydelse, har den ikke længere skattemæssigt fradrag for købet. Snyder leverandøren med betaling af skat og moms, risikerer virksomheden desuden at skulle hæfte for den manglende betaling,” siger Simon Hauch. Den eneste måde, hvorpå virksomheden kan undgå at blive ramt af denne regel, er enten ved at betale digitalt (fx med dankort, via netbank, på posthuset eller i banken) eller at indberette kontantkøbet til SKAT digitalt senest 14 dage efter betalingen, og senest en måned efter fakturaen er modtaget. På den måde får SKAT mulighed for at identificere sælgeren og kontrollere, at der ikke er tale om sorte penge.

Simon Hauch

Hej Søren, Det kan jeg ikke med sikkerhed svare på, da de regler jeg omtaler er de danske regler på området og gælder i forhold betaling til danske virksomheder og de danske skatteregler. Dog vil jeg sige, at det lyder mærkeligt (og meget besværligt), hvis den udenlandske leverandør ikke kan modtage andet end kontanter. For en sikkerheds skyld kan man under alle omstændigheder prøve (ved ikke om det kan lade sig gøre) at foretage indberetning til SKAT på samme måde som var det en dansk virksomhed. Så har man i al fald sit på det rene. Mvh. Simon Hauch

Jeppe Jørgensen

Sat 7700 ind via automat,nåede ikke at se hvad der stod andet end "hvor kommer dine penge fra " før jeg havde trykket mig videre, skal jeg bekymre mig

Adam Poulsen

Må jeg som privatperson, modtage kontante beløb over kr.50.000 ved salg af f.eks. en brugt båd. Hvad hvis salget sker gennem en bådmægler? På forhånd tak. Adam Poulsen

Simon Hauch

Hej Adam, Der er ikke nogen regler, der forhindrer kontant betaling i forbindelse med en handel mellem to privatpersoner. Hvis du sætter pengene i banken vil du dog meget muligt skulle redegøre overfor banken for, hvor du har pengene fra og muligt også om du har spurgt køber om, hvor han har pengene fra, men det betyder ikke, at du ikke må modtage dem fra køber. For bedst muligt at undgå spørgsmål og risiko for at du senere vil skulle stå til ansvar for, hvor køber har de kontante penge fra vil det allerbedste efter min mening være, at du bad køber om at overføre beløbet til dig elektronisk vil netbank eller lign. Mvh. Simon Hauch

jesper Norman

Må en bank optage et lån på vejne af en virksomhed med kaution fra privat personer, uden at have kopier af kørekort / pas? Hvis det er påkrævet hvor længe har det været påkrævet?

Simon Hauch

Hej Jesper, Jeg er ikke så meget inde i, hvilke regler banker præcist skal opfylde i forhold til deres kunder, men jeg vil klart mene, at de i dette tilfælde er forpligtet til at sikre sig billedidentifikation fra kautionisterne, hvis de ikke har sådan på anden måde i forvejen. Det har dog ikke noget med gyldigheden af kautionsforpligtelsen at gøre (hvis det er det du spørger til), men et spørgsmål mellem myndigheder og banken. Mvh Simon Hauch

marrtin crewill

Hej jeg har lige oprettet et cvr nr og vil gerne vide hvor stor en regning man må skrive som en kontantsalgs faktura og modtage kontant beløb fra en privatperson

Jeanette Andersen

Hvis man hver måned vælger at betale kontant for sine ydelser i forhold til opstaldning af hest og undervisning i en rideklub, hvor man modtager en elektronisk faktura fra stedet, men vælger at betale fakturaen kontant, hvor meget må beløbet max udgøre pr. måned hhv. om året?

Simon Hauch

Hej Jeanette, Beløbet må max udgøre 10.000 kr. pr. måned, hvis du skal sikre dig mod, at hæfte for rideklubbens eventuelle manglende betaling af skat og moms. Hvis der er tale om betaling for en og samme ydelse, men som betales delvist pr. måned er grænsen 10.000 kr. pr. år. Ved lejebetalinger anser man hver lejebetaling for én selvstændig ydelse og derfor er grænsen for sådanne 10.000 kr. pr. måned. Det er ikke ulovligt at betale større beløb end anført, du risikerer blot at hæfte for betaling, hvis rideklubben "glemmer" at betale skat og moms. Mvh. Simon Hauch

Thomas Jensen

Jeg har solgt en lejlighed og skal i den forbindelse i banken for at hente restbeløbet fra salget. Banken kræver så at skal fortælle hvad jeg skal bruge pengene til jvf. hvidvaskningsloven. Dette står jeg dog meget uforstående overfor da hvidvaskningsloven vel drejer sig om hvor du har dine penge fra og IKKE hvad du skal bruge dem til. Hvordan forholder fakta sig i en sådan sag ?

Simon Hauch

Hej Thomas, Der er tidligere skrevet om dette i denne tråd. Sagen er, at man fra bankernes side er underlagt Finanstilsynets krav, hvorefter bankerne skal sikre sig, at bankerne ikke på nogen måde medvirker til hvidvask eller terror, men tværtimod bekæmper det. For at sikre sig dette har de opstillet nogle interne regler, der bedst er kendt under navnet "kend din kunde". Som følge af disse spørger de også, hvis man skal hæve større beløb. Den præcise grænse kender jeg ikke, men mener det er omkring 15.000 kr. Du kan spørge i banken, hvad der gælder af regler i netop den bank. Banken vil ikke undersøge om du bruger dine penge til det du oplyser, men de skal bare kunne dokumentere, at de har spurgt dig og dermed gjrot deres for at sikre, at der er ikke tale om "forkert" brug af pengene. Hvis de bliver mistænkelige omkring hvad pengene skal bruges til, har de også en indberetningspligt. Men i princippet kan du blot sige, at du ønsker at have pengene liggende derhjemme og hellere det end at have dem stående i banken. Der er ikke noget til hinder for at man har kontanter liggende, men problemet opstår blot igen, når kontanterne skal bruges, da der som beskrevet i min artikel og diverese svar er regler herfor.

Mads

Er med i en forening der har nogle udlejningsejendomme. Vi modtager leje som kontant betaling - må vi det så længe der er under 50.000,- Og er de 50.000 per år eller?

Simon Hauch

Hej Mads, Ja, som udgangspunkt må I gerne modtage lejen kontant, så længe de enkelte lejebetalinger udgør under 50.000 kr. pr. lejebetaling. Af bemærkninger til bestemmelsen i hvidvaskloven fremgår følgende: "Det forudsættes herved, at løbende ydelser ikke i sig selv skal anses for at være indbyrdes forbundne. Kontantforbuddet vil således kun ramme betaling af f.eks. leje af hus eller husrum, leje af bil eller levering af vand, varme og gas eller elektricitet, hvis betalingen for en enkelt periode udgør 50.000 kr. eller derover." Dette giver således også svar på dit spørgsmål om de 50.000 kr. er pr. år. Det er det ikke. Det er pr. måned, hvis der er aftalt betaling pr. måned. Hvis der er aftalt betaling pr. kvartal, så er det pr. kvartal. Med andre ord er det pr. betaling, når man taler om leje. Undtagelsen hertil er, hvis man i øvrigt har konkret mistanke om, at pengene man modtager sker som led i hvidvaskning af penge. I så tilfælde er der ingen beløbsgrænser. Mvh. Simon Hauch

Lau K.

Har en ven som desværre er kommet ud af dagpengesystemet, han kender en rigmand (udlandsdansker) som hjælper med et større beløb hver månede, pengene overføres hver månede via net-bank. Han betaler ikke skat af det. Opdager banken det ikke på et tidspunkt og melder det ? hvad med SKAT kan de opdage det, igen a-indkomst overhovedet ? er nervøs for konsekvenserne, gave grænsen er overskredet, og de er ikke i familie, min ven skal vil betale skat af det ? han er meget forgældet i forvejen. Giveren er vel ikke ansvarlig, da de kommer fra en privat konto. Det skal lige siges at de er gode venner og min ven hjælper med at drive lidt sommerhus udlejning og rep. af disse. håber i kan gøre mig rolig Mvh. Lau

Simon Hauch

Hej Lau, I forhold til emnet for denne tråd "kontante betalinger" er der ikke noget problem, da overførslerne sker digitalt via bank - forstår jeg. Men jo, det lyder klart som om der er tale om gaver fra udenlandsdanskeren til din ven. Og jo, beløbet skal opgives på selvangivelsen, da der skal betales indkomstskat af dette, hvis gavegiver og gavemodtager ikke er omfattet af den personkreds, hvor man kan give gaver på lempeligere vilkår. Om Skat opdager det er svært at sige, men der er da klart en risiko for det. Hvis der er tale om lån er det en anden sag, men i givet fald vil jeg opfordre til, at der oprettes gældsbreve, så man kan dokumentere dette overfor Skat. Mvh. Simon Hauch

John Andersen

Det er fint nok med kontrol men!! Det er da latterlige små beløb man tillader at man hæver / sætter ind i banken uden at opgive hvor man har dem fra min bank kender da min økonomi næsten bedre end jeg selv så hvis de vurderer at der er noget der ikke stemmer ville de da reagere få da de beløbs grænser hævet der går da en masse unødig tid med kontrol der er et gammel ordsprog der siger tyv tror hver mand stjæler Mvh John Andersen

Janus Frandsen

Kommentar til alle spørgsmålene om legitimation i banken: Som bank-ansat bogholder (ingen kundekontakt), skal jeg hvert år tage et kursus i Hvidvask, lavet af Bagmandspolitiet. Vi hører igen og igen, at vi kan blive personligt straffede, hvis vi ikke er opmærksom på usædvanlige transaktioner eller forhold (også selvom de ikke er kriminelle). Og at vi skal legitimation på kunderne. Så det er ikke fordi er smålige alle sammen. Men Folketinget har bestemt at bankerne skal være SKAT's forlængede arm.

Anouar.B

hej. jeg har en kærester som bor i Poland. Hun vil gerne købe et hus i Danmark for os. hun vil gerne betale hav delen og derfor vil udføre penge på min konto og så skal jeg låne resten af beløbet. vil det værre en problem med skat eller banken hvis lige pludsligt står jeg med en million krone i min konto?? hun vil stædig bor i Poland og vil komme hver anden måned til Danmark på grund af sit arbejde og familie så hun kan ikke selv købe huset fordi hun ikke har CPR nummer!! Mvh Anouar

Simon Hauch

Hej Anouar, Dit spørgsmål har ikke så meget med reglerne om kontante betalinger at gøre. Jeg kan ikke udelukke, at Skat vil spørge til, hvor den 1 million kr. kommer fra, men hvis du kan redegøre for det burde selve overførslen ikke være et problem og hvis der sker en digital overførsel kan man jo se hvor pengene kommer fra. Et af spørgsmålene man derimod kan stille, er om den pengene du modtager er en gave eller et lån? Som du nævner vil din kæreste ikke selv stå som køber af huset, så de penge hun kommer med vil enten være at betragte som en gave eller et lån til dig. Efter danske regler vil du skulle betale gaveafgift af beløbet, hvis det er en gave og I ikke er gift. Hvordan reglerne er i Polen ved jeg ikke. Hvis det ikke er en gave, men et lån, vil jeg anbefale, at I får oprettet et gældsbrev, og/eller måske endda et pantebrev, så I har dokumentationen på plads og din kæreste sikkerhed for sin betaling/sit lån. Jeg vil umiddelbart anbefale, at I søger nærmere juridisk rådgivning om dit/jeres køb af hus mv. Mvh. Simon Hauch

Lasse S.

Hej. For at prøve at tage det fra starten så er jeg ved at købe et hus. (Håber jeg) men min banken vil ikke være med medmindre jeg kan trylle min. 70.000 kr. (Som min dejlige bankdame udtrykte sig) Dem kan jeg umildtbart godt finde. Da jeg med blødende hjerte har snakket med min far som gerne vil købe mit stereoanlæg. (Ny pris 130.000 i 2005) problemet kommer så da min gammeldags far fortæller at han vil betale kontant med nogen penge han har sparet op igennem de sidste mange år. Tænker at det måske godt kan se lidt mistænkeligt ud? Det skal lige sige at, jeg startede som selvstændig murermester sidste år. Det gør næppe min situation bedre? Mvh. Lasse

Simon Hauch

Hej Lasse, Jeg skal også over for dig beklage den sene besvarelse. Jeg kan ikke nærmere tage stilling til din handel med din far og således ej heller om Skat vil anse noget eller hele betalingen som en gave. Hvis handlen er foretaget på markedsvilkår er der ikke noget at komme efter og der er som udgangspunkt ikke noget til hinder for, at du modtager kontante penge fra din far. Banken bør som udgangspunkt også modtage dem, men de vil helt sikkert stille en række spørgsmål om, hvordan de er tilvejebragt. Dette så banken har deres ryg fri, hvis tilsyn eller andet skulle spørge dem om modtagelsen af de kontante penge og for at sikre, at de ikke medvirker til hvidvask af penge. Nu kan jeg ikke helt se hvad du præcist spørger om, men jeg er enig i, at du godt kan forvente at få spørgsmål til hvor pengene kommer fra som du fortæller historien. Mvh Simon Hauch

Ulrik

Er det muligt at få oplyst hvor jeg kan finde paragrafferne som understøtter afsnittet: Betaling bør ske digitalt. Specifikt de 10.000 kr. På forhånd tak.

Simon Hauch

Hej Ulrik, Beklager den sene besvarelse. Reglerne fremgår af momsloven, nærmere momslovens § 46, stk. 12-14: Stk. 12. En registreret aftager, der modtager varer eller ydelser fra en virksomhed her i landet, hvor betaling ikke sker via et pengeinstitut eller betalingsinstitut, som sikrer identifikation af betalingsmodtager og betaler, hæfter solidarisk for betaling af afgiften, såfremt betalingsmodtageren har unddraget afgiften af leverancen, medmindre betalingen samlet udgør højst 10.000 kr. inklusive afgift. Stk. 13. Flere betalinger, som vedrører samme leverance, ydelse, kontrakt el. lign., anses som én betaling i forhold til beløbsgrænsen i stk. 12. Ved løbende ydelser eller periodiske ydelser skal flere faktureringer og betalinger ses som én samlet leverance i forhold til beløbsgrænsen i stk. 12, når de sker inden for samme kalenderår. Stk. 14. Hvis en virksomhed ikke har mulighed for at betale via et pengeinstitut eller betalingsinstitut som anført i stk. 12, kan aftageren frigøre sig for et hæftelsesansvar ved på told- og skatteforvaltningens hjemmeside at indberette oplysninger om det foretagne køb, herunder fakturaoplysninger, der entydigt identificerer leverandøren, og betalingen heraf. Denne indberetning skal ske senest 14 dage efter betaling, dog senest 1 måned efter fakturaens modtagelse. Mvh Simon Hauch

Henning Kjæhr

Undskyld jeg sendte vist mit spørgsmål på en forkert måde. Men her er det så. Jeg har oplevet det samme som Birgit Wagner. Jeg har læst dine svar omkring hvidvaskningsloven specielt dit svar til Birgit Wagner for mit spørgsmål går på lidt af det samme. Dit svar: "Som led i det beder de f.eks. om billedlegitimation i form af pas eller kørekort." Det er jo, hvad alle pengeinstitutter o. lign. beder om og også helt OK. Hvor i loven står det at Nordea liv skal have en lang række andre oplysninger, for at udbetale et beløb på ca kr. 8.000. Ud over alm. oplysninger er det en række fuldstændig ligegyldige oplysninger statsborgerskab, fødselssted, beskæftigelse, om du er politisk eksponeret, hvor beløbet er indbetalt, hvorfra kommer pengene o.s.v. En lang række af spørgsmålene kan jeg ikke svare på, da det er 30 år eller der omkring at indbetalingen skete til den gang Tryg, og jeg har hverken før eller siden beskæftiget mig med denne sag. Så mit spørgsmål er, hvor i loven står det, at de kan kræve de oplysninger, gerne en §. På forhånd tak for svar.

Simon Hauch

Hej Henning, Det står - mig bekendt - ikke specifikt nogen steder, hvilke oplysninger bankerne kan udbede, men de oplysninger de skal indhente er for i videst muligt omfang, at sikre sig, at bankerne har gjort hvad de kan for at afdække, hvorvidt de transaktioner de medvirker til er lovlige og ikke sker som led i hvidvaskning. Dette er nu blevet så standart, at de udbeder sig de samme oplysninger fra alle uanset om der synes at være grundlag for det i den konkrete situation. Jeg synes dog sagtens du kan spørge banken om en mere konkret "hjemmel" til deres krav om afgivelse af oplysninger. Mit gæt er, at du vil få et lidt vandet svar og henvisning til bankens interne retningslinjer. Mvh. Simon Hauch, advokat

Henning Kjæhr

Mange tak for svaret. Jeg har haft telefonisk kontakt til Nordea Liv og Pension, og vedkommende, påstod at der var andre krav til dem, end bankerne iøvrigt. Jeg svarede, at det nægtede, jeg at tro på. De lovede at en jurist ville kontakte mig, indenfor de næste 14 dage. Her vil jeg kræver en skriftlig dokumentation for deres krav, da det er helt hen i vejret det de kræver. Alle papirer iøvrigt vedrørende sagen er underskrevet og returneret for en måned siden.

Simon Hauch

Hej Henning, Selv tak. Held og lykke med det. Lad mig meget gerne høre svaret fra Nordea, når du får det. Det vil også interessere mig. Mvh. Simon Hauch, advokat

Henning Kjæhr

Hej Simon Jeg skal nok vende tilbage nå jeg ved noget mere.

Henning Kjæhr

Hermed som lovet status over min sag pr. 27. april 2015. Jeg blev ikke som lovet kontaktet af juridisk afd. hos Nordea Liv og Pension indenfor de 14 dage, men modtog i stedet en rykker torsdag den 22. april. Det gjorde, at jeg var nød til at skrive en mail om manglende oplysninger fra dem, samtidig med at jeg meddelte, at jeg ikke ønskede at sende oplysningerne "Kend din kunde", men at jeg omgående ville fremsende legitimations papirerne, de ønskede. Mailen indeholdt andet men det her er essensen af den. Dags dato omkring kl. 11 blev jeg så kontaktet telefonisk af Lars Birkegaard fra juridisk afdeling. Han bekræftede, at der ikke direkte stod noget i loven, omkring de spørgsmål de havde sendt; men at Nordea Liv og Pension pr. 1. januar 2015, havde ønsket at indhente yderlige oplysninger hos kunderne for at stå rustet overfor finanstilsynet. Han oplyste samtidig, at der ville være tilfælde, hvor dette ikke var nødvendigt, og derfor kunne undlades, bl. a. hvor der var tale om en gammel arbejdsgiverordning, som man ikke selv senere havde indbetalt på. Jeg ville være i den kategori. Så jeg får mine penge udbetalt, hvis de har, eller når de har fået legitimations oplysningerne (kopi af pas og kopi af sygesikringsbevis). De blev fremsendt torsdag den 22. april 2015, så det er bare at vente og se tiden an. Han mente i øvrigt at Dania Liv og Pension, samt andre pensions selskaber frem over ville kræve noget lignende, omkring det de kalder "Kend din kunde". Mange hilsener Henning Kjæhr

Simon Hauch

Hej Henning, Tak for tilbagemelding. Svaret stemmer fint overens med min opfattelse af bankernes håndtering af sådanne sager. Det er deres egne interne regler de bruger og de skeler sjældent mellem de forskellige typer sager eller om der reelt er behov for at få indhentet sådanne oplysninger som de har bedt dig om at komme med. Godt du holdt ved. Mange hilsner Simon Hauch, advokat

Birgit Wagner

Jeg har en kapitalpension i Nordea. Det er en arbejdsgiverbetalt pension, som snart kommer til udbetaling. Jeg modtog et brev fra Nordea den 5. Februar i år, hvor de bad mig udfylde et skema om hvornår jeg ønskede min pension udbetalt og at de efterfølgende ville sætte min pension ind på min NemKonto. Det gjorde jeg, skrev under og sendte brevet retur. Den 24. Marts modtager jeg atter et brev på 4 sider hvoraf de 3 sider handler om, at jeg skal legitimere at jeg er mig, ved at indsende kopi af pas og svare på 10 spørgsmål. Det undre mig rigtig meget (det er ikke mange penge det drejer sig om) idet jeg har en kollega som i december måned 2014 fik sat sin kapitalpension også fra Nordea ind på sin NemKonto uden at skulle gøre andet end at give dato for udbetaling og skrive under. Jeg kontaktede Nordea og fik af vide, at det handler om hvidvaskningsloven. Det kalder jeg at skyde gråspurve med kanoner og kan det virkelig passe at jeg skal gøre dette for at få min retmæssige kapitalpension udbetalt? Mange solhilsner Birgit Wagner

Simon Hauch

Kære Birgit, Jeg er enig i, at det lyder meget for så lidt, men ikke desto mindre er det sådan det fungerer i bankverdenen og i mange andre sammenhænge nu om dage. Ret besværligt. Det er som led i bankernes "kend din kunde" retningslinjer og her kræver det, at bankerne har fornøden dokumentation for hvem du er, før de må medvirke til økonomiske transaktioner. Som led i det beder de f.eks. om billedlegitimation i form af pas eller kørekort. Så den er god nok. Hvorfor din kollega ikke skulle gøre det samme kan jeg ikke svare på, men måske hun har afleveret legitimation ved en tidligere lejlighed. Mange hilsner Simon Hauch, advokat

Mette Munk

Hej, vi havde en familie diskussion om penge i går. En bekendt til os, hævdede at han skulle skrive under på/fortælle hvad han skulle bruge 25.000 kr til som han hævede på sin egen konto. Forholder det sig sådan at man ikke længere kan gå ned i sin bank og hæve penge uden man skal fortælle hvad de skal bruges til? Jeg mener at hvidvaskningsloven primært er møntet på erhvervslivet, er det ikke korrekt? Er det korrekt at et firma ikke må modtage over 50.000 kr i kontanter for en ydelse?, men at jeg gerne må hæve 75.000 kr og betale en bil kontant til f.eks naboen. På forhånd tak Mette Munk

Simon Hauch

Hej Mette, Der er korrekt, at man i dag skal angive en begrundelse, hvis man går i sin bank og hæver penge, hvis der er tale om beløb, så vidt jeg husker, over 15.000 kr. Typisk vil man endda skulle bestille pengene på forhånd og det er ved bestillingen man skal angive hvad penge skal bruges til. Hvidvaskningsreglerne gælder således på den måde også for private. Det er korrekt, at man som virksomhed ikke må modtage over 50.000 kr. i kontanter. Denne regel gælder ikke for privatpersoner, der således fortsat godt må betale og modtage f.eks. 75.000 kr. kontant for en brugt privatbil. Håber det giver svar. Med venlig hilsen Simon Hauch

Sara

Hej! Jeg har gennem årene sparet lidt til side (140000 kr for at väre präcis) og har aldrig haft dem på en konto, har altid sörget for at häve dem jeg kunne spare. Nu vil jeg helst have dem på en konto for sikkerhedens skyld. KAn jeg sätte pengerne på en konto på en gang uden problemer eller hvordan gör man i mit tilfälde? Med venlig hilsning Sara E

Simon Hauch

Hej Sara, Tak for dit spørgsmål. Som jeg forstår dig er der ikke tale om at du skal betale, men blot sætte dine kontante penge i banken. Dermed falder spørgsmålet lidt uden for emnet vedrørende regler for kontante betalinger. Mit svar på dit spørgsmål er dog, at den bank du vil indsætte pengene hos med sikkerhed vil bede dig besvare en række spørgsmål om hvor du har dine penge fra, herunder kræve legitimationsoplysninger om dig samt muligvis en skriftlig redegørelse fra dig. Dette som led i "kend din kunde" princippet som pengeinstitutter er undergivet som led i den overordnede kamp mod hvidvask af penge og terrorfinansiering. Muligt vil banken også skulle indberette en sådan indbetaling til Skat. Jeg vil anbefale dig at kontakte din bank og spørge dem hvordan du skal forholde dig og spørge hvad de kræver af dig. Med venlig hilsen Simon Hauch

René

Hej hvor meget må en privat købe eks.vis. en bil for i kontanter af en anden privat person på forhånd tak

Simon Hauch

Reglerne om grænsen for kontantbetaling gælder ikke ved betalinger mellem private, dvs. hvis begge parter er private og handler i privat regi. Så her er der ingen grænse. Der gælder dog i alle tilfælde de almindelige regler om hæleri mv., så hvis man har mistanke om, at noget sælges for billigt (for godt til at være sandt) eller der er tale om hvidvask af penge skal man passe på. Men nogen egentlig grænse for kontantbeløb er der ikke. Med venlig hilsen Simon Hauch, advokat

Christian Andersen

Simon Hauch Tak for dit svar Christian

Christian Andersen

Simon Hauch Vi har en karre forening her i Aarhus, hvor jeg er valgt ind i bestyrelsen, i den sammenhæng er jeg blevet påbudt at fremvise Sygesikringsbevis samt kørekort eller pas, jeg finder det mærkværdigt Begrundelsen er at det er hvidvaskningsloven der er gældende i dette tilfælde. det er administrator der har påbudt mig dette, kan det have sin rigtighed ??? Med venlig hilsen Christian Andersen

Simon Hauch

Hej Christian, Beklager den sene besvarelse. Administrator har en forpligtelse til at indhente og opbevare behørig dokumentation for hvem administrator udfører arbejde for, herunder i relation til varetagelse af bank- og pengeforretninger for foreningen, hvilket i dette tilfælde er bestyrelsen. Behørig dokumentation er sædvanligvis indhentelse af kopi af sygesikringsbevis og billed id. Uden at kende de konkrete arbejdsopgaver som administrator har, så kan det derfor sagtens have sin rigtighed, at administrator beder om den nævnte legitimation fra dig. Med venlig hilsen Simon Hauch, advokat