“Med Datatilsynets senest ændrede praksis skal virksomheder tænke sig godt om, inden de bare offentliggør billeder. Det betyder, at du skal tænke dig om og have en saglig grund til at offentliggøre billederne,” siger Karsten Holt, advokat hos Advodan Holbæk København.
Helhedsvurdering af billederne
Siden 2002 har Datatilsynets praksis været, at der altid skal være samtykke for portrætbilleder, men ikke for situationsbilleder. Det er denne sondring, der nu forsvinder, og i stedet skal du nu helhedsvurdere det enkelte billede – og have en saglig grund til at bringe det.
“Grunden til at den lidt kunstige sondring mellem portrætbilleder og situationsbilleder nu forsvinder er, fordi det i dag er lettere at identificere folk på situationsbilleder på grund af sociale medier. På sociale medier er der nu ansigtsgenkendelse, ligesom folk nemt kan tagge hinanden, og dermed kan personer nemmere identificeres,” forklarer Karsten Holt.
Derfor skal du nu som virksomhed tænke mere over, hvis du tager billeder, du gerne vil offentliggøre. Når du skal helhedsvurdere et billede, skal du i højere grad tage stilling til karakteren af billedet. Herunder hvor og hvorfor billedet er taget, og i hvilken sammenhæng det indgår. Derudover skal du tage stilling til, hvad formålet med offentliggørelse af billedet er; om der er saglig grund til at offentliggøre det.
“For at offentliggøre et billede uden folks samtykke skal personerne på billedet ikke kunne føle sig udstillet eller krænket, og samtidig skal du have rimelig grund til at offentliggøre det i kommerciel sammenhæng,” siger Karsten Holt.
Derfor afhænger samtykket nu af, om personerne kan identificeres på billedet, og ikke længere om det er et portræt- eller situationsbillede.
Fotos af medarbejdere kræver samtykke
Som arbejdsplads må du ikke offentliggøre billeder af dine medarbejdere – fx på hjemmesiden – uden deres samtykke – uanset om det er portrætfotos eller situationsbilleder.
“I store virksomheder, der har intranet, gælder de samme regler, selvom det er et lukket forum. Derfor må du ikke lægge billeder, hverken portræt- eller situationsbilleder, ud af dine medarbejdere på hverken intranettet eller virksomhedens hjemmeside, hvis ikke du har deres samtykke,” fortæller Karsten Holt.
Du kan stadig godt tage billeder til din virksomhed
Den nye praksis gør ikke, at du ikke længere kan tage billeder til din virksomhed til eksempelvis arrangementer. Det nye er blot, at du skal helhedsvurdere billederne – og sørge for at oplyse folk om, at der tages billeder, så de kan sørge for undgå kameralinsen, hvis de ikke ønsker at være med.
“Det er en misforståelse at man ikke må tage billeder uden samtykke i det offentlige rum. Det må man gerne. Den ændrede praksis hjælper bare dig som virksomhed til at tænke dig mere om, så du ikke uforvarende kommer til at udstille eller krænke folk,” siger Karsten Holt.
Derfor kan man også sige, at den nye praksis lægger op til mere sund fornuft og omtanke, og at du som virksomhed skal stoppe op og tænke inden du offentliggør billeder – og i højere grad informere om, at du tager billeder, for at vise hensyn til folk på forhånd. Og så være klar på at fjerne billeder igen, hvis du får henvendelser om det.
“Folk er forskellige, og nogle er mere følsomme end andre. Derfor er det god skik at sige, hvis man tager billeder. Men det er ikke det samme som at få samtykke,” siger Karsten Holt.
Datatilsynet giver selv eksempler på, hvordan forskellige situationsbilleder kan vurderes:
Eksempler på billeder, der som udgangspunkt kan offentliggøres uden samtykke:
- Billeder af publikum til en koncert
- Billeder af besøgende i en zoologisk have eller lignende
- Billeder optaget under en fritidsklub eller forenings udfoldelse af aktiviteter
Eksempler på billeder, der normalt ikke vil kunne offentliggøres uden samtykke:
- Billeder af besøgende hos lægen, kunder i banken og i fitnesscentret eller lignende
- Billeder af besøgende på en bar, natklub, diskotek eller lignende
- Billeder af ansatte på arbejde i en privat virksomhed eller en offentlig myndighed
Har du brug for rådgivning om håndtering af persondata?
18 kommentar
Ellie
Troels
Marina Faurschou
Ole
Marina Faurschou
Kitt
Marina Faurschou
Marie
Karsten Holt
Caroline
Karsten Holt
Rasmus
Karsten Holt
Anne
Karsten Holt
Poul
Karsten Holt
Dorthe
Karsten Holt
Caroline
Karsten Holt
Karsten Holt
Michelle
Karsten Holt
Conny
Karsten Holt
Anita
Karsten Holt
René
Karsten Holt
Max
Karsten Holt
Tine
Karsten Holt
Dennis
Karsten Holt
Susanne Bech Simonsen
Karsten Holt