PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Nye regler om konkurskarantæne

Regeringen har fremsat et lovforslag om ændring af reglerne om konkurskarantæne, der forventes at træde i kraft fra den 1. juli 2024. I artiklen kan du læse om de væsentligste forslag til ændringer.

Konkurskarantæne

Har du tidligere indgået i ledelsen af en virksomhed, og er virksomheden gået konkurs, kan du blive pålagt konkurskarantæne. Du kan fx blive pålagt konkurskarantæne, hvis du har undladt at opfylde dine forpligtelser som ledelsesansvarlig under konkursen.

Hvis du bliver pålagt konkurskarantæne, betyder det, at du i en periode har forbud mod at deltage i ledelsen af en virksomhed med begrænset hæftelse, som fx aktieselskaber og anpartsselskaber. Dette gøres for at beskytte kreditorerne og sikre, at lignende handling ikke bliver gentaget i fremtiden.

Det er kurator i den virksomhed, der er gået konkurs, der vurderer om der skal indlededes en konkurskarantænesag. Det er dog i sidste ende op til en dommer at vurdere, om der skal pålægges en konkurskarantæne og evt. konkurskarantæneperiodens længe.

 

De nye regler

Reglerne om konkurskarantæne har over de seneste 10 år medført flere tusinde sager om konkurskarantæne. De mange karantænesager har givet et mere klart billede af reglernes anvendelighed, men også medført problemstillinger, der ikke var forudset ved reglernes indførelse, fortæller advokat Fatma Yandim fra Advodan Næstved.

”Konkursrådet har gennemført en gennemgang af konkurskarantænereglerne, og afgav deres betænkning med forslag til lovændringer. Nogle af de væsentligste forslag til ændringer er bl.a. at man som privat person kan få adgang til konkurskarantæneregisteret, og at man kan blive pålagt konkurskarantæne i en længere periode samt skærpede regler i forhold til stråmandsvirksomheder”, uddyber advokat Fatma Yandim.

 

Stråmandsvirksomhed

En stråmandsvirksomhed består af en stråmand og en eller flere bagmænd. Stråmanden er den person, der formelt fremstår og udfører den daglige ledelse, mens bagmanden er den reelle leder af virksomheden, dog uden at være registeret som den faktiske leder. En stråmandsvirksomhed har til hensigt at skjule den egentlige ejer eller formål med virksomheden, hvor en bagmand anvender en stråmand til at udføre ulovlige handlinger, mens vedkommende selv forbliver usynlig for offentligheden.

Efter de gældende regler og retspraksis, vil det at deltage i en stråmandsvirksomhed – enten som stråmand eller bagmand – som udgangspunkt blive anset for groft uforsvarlig forretningsførelse.

Tidligere blev deltagelse i en stråmandskonstruktion betragtet som potentielt groft uansvarlig forretningsførelse. Med de nye regler, der er fremsat i lovforslaget, vil enhver form for involvering i en stråmandskonstruktion, uanset størrelse, blive betragtet som groft uansvarlig forretningsførelse. Dette vil medføre, at en stråmand eller bagmand pålægges en konkurskarantæne, uanset sagens omfang.

 

Karantæneperiodens længde

Efter de nuværende regler kan man som udgangspunkt ikke blive pålagt konkurskarantæne i mere end tre år. Konkurskarantæneperioden kan dog være kortere end de tre år, hvis særlige grunde taler for det, fortæller advokat Fatma Yandim.

Med lovforslaget er er der lagt op til, at man kan blive pålagt en konkurskarantæne på op til fem år, hvis man som ledelsesmedlem har handlet særdeles groft uforsvarligt.

 

Adgang til konkurskarantæneregistret

I det nye lovforslag lægges der op til, at det fremover skal være muligt for private at få adgang til oplysninger i konkurskarantæneregisteret, da man ønsker at beskytte forbrugere og andre erhvervsdrivende mod økonomisk tab.

Som reglerne er i dag, er det kun bestemte offentlige myndigheder, der har adgang til konkurskarantæneregisteret. Det betyder, at man som håndværker, bank, leasingselskab, vareleverandør fx ikke haft mulighed for at tjekke, om den person, man er ved at indgå en aftale med, er pålagt en konkurskarantæne.

Advodans Insolvensadvokater følger behandlingen af forslaget tæt. Hvis der måtte være spørgsmål til det de kommende regler for konkurskarantæne, kan advokat Fatma Yandim kontaktes.

 

Få hjælp af en advokat fra Advodan

Hos Advodan kan vi rådgive dig om konkurskarantæne og insolvens. En advokat med speciale i insolvensret kan rådgive dig om de juridiske aspekter, hvis en kurator har vurderet, at der skal indledes en konkurskarantænesag. Kontakt en advokat i dag for en uforpligtende samtale, hvor vi gennemgår din sag.

Indsender formularen...

Brug for rådgivning om konkurskarantæne?