Guide: Retningslinjer for hjemmearbejde
For mange arbejdstagere er muligheden for hjemmearbejde lig med mere fleksibilitet, sparret transporttid, fred til koncentration og selvbestemmelse over egen arbejdsdag.
Ønsker dine ansatte mere hjemmearbejde fremover, er der en række krav til hjemmearbejdspladsen, som du som arbejdsgiver skal være opmærksom på.
Tal med dine ansatte om hjemmearbejde
Når du laver en aftale med dine ansatte om hjemmearbejde, er det vigtigt, at du sikrer en god dialog både før og under hjemmearbejdet.
Forventningsafstem forud for hjemmearbejdet
Inden du laver en aftale med dine ansatte om mere hjemmearbejde, er det en god idé at forventningsafstemme:
- Hvor mange dage om ugen skal den ansatte arbejde hjemmefra?
- Skal den ansatte have faste hjemmearbejdsdage eller kun arbejde hjemme efter behov?
Det er ligeledes en god idé at skrive jeres aftale ned – og eventuelt tilføje aftalen som et underpunkt i den ansattes ansættelseskontrakt. På den måde vil begge parter være sikret mod fremtidige uenigheder omkring hjemmearbejdets omfang.
Husk den løbende dialog
Ligesom når dine ansatte arbejder på arbejdspladsen, er det i forbindelse med hjemmearbejdet vigtigt at have en løbende dialog om opgaver, mål mm. på tværs af arbejdspladsen. Det kan ligeledes være en god idé at aftale med den ansatte, hvordan arbejdsopgaverne kan tilpasses en arbejdsdag på hjemmekontoret. Det kan fx være, at den ansatte har brug for en hjemmearbejdsdag om ugen for at kunne koncentrere sig om en specifik opgave uden at blive forstyrret – hvormed det vil være uhensigtsmæssigt at planlægge en række møder denne dag. Hvis dette er tilfældet, er det dog vigtigt at understrege, at den ansatte selvfølgelig skal stå til rådighed for dig som arbejdsgiver i arbejdstiden.
Regler for hjemmearbejdsplads
Du har som arbejdsgiver pligt til i samråd med den ansatte at sørge for, at den ansattes arbejdsforhold i hjemmet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige. I praksis betyder det, at du i udgangspunktet skal stille det nødvendige inventar og udstyr til rådighed for hjemmearbejdspladsen.
Indretning af hjemmearbejdspladsen
Som arbejdsgiver har du ikke ret til at bestemme, hvordan den ansatte indretter sin hjemmearbejdsplads. Det, du kan gøre, er at tale med den ansatte om, hvordan arbejdspladsen i hjemmet bedst kan indrettes for at undgå arbejdsrelaterede gener.
Almindeligt kontorarbejde ved borde og på stole, der ikke er beregnet til kontorarbejde, kan medføre periodiske eller kroniske gener for den ansatte. Det kan derfor være god idé at indtænke ergonomiske møbler i hjemmekontorets indretning eller alternativt at sørge for, at den ansatte kan skifte mellem forskellige stole og borde i løbet af arbejdsdagen.
Særlige regler for skærmarbejde i hjemmet
Hvis din ansattes arbejdsdag overvejende består af at sidde bag en computerskærm, er der flere ting, du som arbejdsgiver skal være opmærksom på. Nedenfor er et udpluk af Arbejdstilsynets regler for hjemmearbejde ved en skærm:
- Placeringen af computerskærmen og kunstige lyskilder skal koordineres for at undgå/minimere blænding fra lyset
- Der skal være tilstrækkelig plads til forskellige arbejdsstillinger og bevægelser, hvorfor der gælder særlige regler for arbejdsbord, arbejdsstol og skærm
- Den ansatte skal have adgang til diverse arbejdsrelaterede programmer
Dertil gælder det, at du som arbejdsgiver skal sørge for at tilrettelægge arbejdet ved skærmen, så den ansatte har mulighed for at holde pauser i løbet af arbejdsdagen.
Hvem skal betale for indretning af hjemmearbejdspladsen?
Udgifterne for indretningen af hjemmearbejdspladsen afhænger af, hvis ønske det er, at den ansatte arbejder hjemmefra. Hvis du som arbejdsgiver har taget initiativ til, at den ansatte skal arbejde hjemmefra et par dage om ugen, er det i udgangspunktet dig, der skal betale for indretningen af hjemmearbejdspladsen – dvs. at du skal stille det nødvendige inventar og udstyr til rådighed. Er det derimod den ansattes ønske at arbejde hjemmefra, er du som arbejdsgiver ikke i samme grad forpligtet til at betale for indretningen af hjemmearbejdspladsen. Du kan læse mere om de specifikke regler for hjemmearbejde, her.
Har den ansatte ret til erstatning ved arbejdsskade fra hjemmearbejdspladsen?
Ifølge arbejdsmiljøloven har du som arbejdsgiver ansvaret for at dine ansatte arbejder på en sikker og forsvarlig måde - også når de arbejder fra hjemmekontoret. Det betyder, at dine ansatte er dækket af den lovpligtige arbejdsskadeforsikring, hvis de kommer til skade derhjemme. For at dine ansatte kan få erstatning for deres skade, skal der være tale om en arbejdsskade – altså en skade de har pådraget sig, mens de udfører deres arbejde.
Det kan være vanskeligt at vurdere, hvornår en skade er en arbejdsskade, og hvornår en skade er sket i fritiden. Det er derfor en god idé at tale med den ansatte om, hvornår der er tale om hhv. en arbejdsskade og en ”almindelig” skade - inden uheldet er ude. Dertil bør du som arbejdsgiver understrege vigtigheden i, at den ansatte sørger for at dokumentere arbejdsskaden ift. en eventuel erstatningssag.
Eksempler på arbejdsskader fra hjemmearbejde
Der er tale om en arbejdsskade, hvis skaden sker, når den ansatte er på arbejde. Det kan fx være en arbejdsskade, hvis den ansatte:
- Falder i strømforsyningsledningen til sin arbejdscomputer under en telefonsamtale med en kollega eller kunde
- Snubler over et trappetrin i hjemmet på vej ud til et kundebesøg eller andet besøg relateret til arbejdet
Der er ikke derimod ikke tale om en arbejdsskade, hvis den ansatte pådrager sig en skade i en pause under udførelse af private gøremål.
Hos Advodan hjælper vi med at vurdere, hvornår der er tale om en arbejdsskade fra hjemmearbejdet, og om den ansatte har ret til erstatning.
Har du brug for hjælp til at få udarbejdet retningslinjer for hjemmearbejde?
0 kommentar