Skattereglerne er langt fra lige til, når det kommer til loppesalg. Der kan eksempelvis være forskel på, om du sælger en brugt designerbluse eller en ny hjemmestrikket sweater. ”Det har især at gøre med, om du sælger med henblik på fortjeneste eller ej,” fortæller advokat Per Nielsen fra ADVODAN Aalborg, som her besvarer nogle af de spørgsmål, du måske sidder med, hvis du tænker på at rydde ud i skabets øverste hylder.
1) SKAL JEG BETALE SKAT, NÅR JEG SÆLGER MINE BRUGTE EJENDELE FOR ET STØRRE BELØB?
Som udgangspunkt er privat salg skattefrit. Det vil sige, at så længe dit salg drejer sig om varer, der er købt til privat forbrug, så skal indkomsten ikke opgives til Skat – heller ikke selvom fortjenesten er relativt stor.
2) JEG HAR SAMLET PÅ VINYLPLADER GENNEM MANGE ÅR OG ØNSKER NU AT SÆLGE UD AF SAMLINGEN – SKAL JEG BETALE SKAT?
Umiddelbart gælder de samme regler for din vinylpladesamling som for dine øvrige brugte ejendele. Fordi det drejer sig om privat salg, skal du altså ikke betale skat. Situationen er dog en anden, hvis du har erhvervet samlingen med henblik på erhvervsmæssigt salg eller ejer en butik eller anden form for fast udsalgssted, hvor du sælger dem.
3) SKAL JEG OPGIVE MIN FORTJENESTE TIL SKAT, HVIS JEG OPKØBER OG VIDERESÆLGER BRUGTE EJENDELE?
Her er svaret som udgangspunkt ja. Skat kan vurdere, at du driver virksomhed ved regelmæssigt salg, og i så fald skal du betale skat (se også spørgsmål 4).
4) KAN MAN SIGE, AT JEG DRIVER HOBBY- ELLER ERHVERVSVIRKSOMHED? OG HVILKEN FORSKEL GØR DET?
Hvis du gør det til en aktivitet i din fritid at opstøve loppefund for at sælge dem videre, kan Skat vurdere, at du driver hobbyvirksomhed. I så fald skal du betale skat, hvis der er overskud. Hvis du sælger på en professionel måde – fx vha. en hjemmeside eller Instagram-profil –, skal du registreres som erhvervsvirksomhed. Så skal du registrere alle dine salg med fx et kasseapparat, og du kan trække momsen fra de ting, du køber til videresalg. Det kan du ikke, hvis du kun driver hobbyvirksomhed.
5) SKAL JEG BETALE SKAT, HVIS JEG ØNSKER AT SÆLGE SWEATRE OG STRØMPER, SOM JEG STRIKKER I MIN FRITID?
Da denne form for salg drejer sig om fabrikerede varer, som ikke er købt/produceret til privat forbrug, er der som udgangspunkt tale om hobbyvirksomhed, og du skal derfor betale skat. Hvis dit salg er af større omfang, kan du overveje at registrere dig som erhvervsvirksomhed, så du fx kan fratrække indkøbsprisen på garn, når du indberetter din indkomst til Skat. Her er det dog et krav, at du har et samlet overskud efter et år eller to, da Skat ellers vil betragte din virksomhed som en hobbyvirksomhed og ikke accepterer fradrag for tab på disse.
6) GENNEM MANGE ÅR HAR JEG STRIKKET SWEATRE OG STRØMPER TIL EGET FORBRUG OG VIL NU GERNE SÆLGE UD AF DET – SKAL JEG BETALE SKAT AF FORTJENESTEN?
Eftersom du har produceret tøjet med henblik på eget forbrug og ikke videresalg med overskud, skal du ikke umiddelbart betale skat, hvis du sælger på loppemarkeder og lignende. Det skal du kun, hvis dit salg får erhvervslignende karakter: altså hvis du fx opretter en butik eller Facebook-side til formålet.
7) HVORDAN KARAKTERISERES DET, HVIS JEG SÆLGER HJEMMEDYRKET FRUGT OG GRØNT FRA HAVEN?
Som udgangspunkt vil salg af denne art blive betragtet som hobbyvirksomhed, også selvom det måske drejer sig om overskydende kartofler fra højbedet, der ikke er dyrket med salg i tankerne. Hvis du derimod har en gård og sælger til forbipasserende som gårdsalg, vil det være en del af ejendommens drift og dermed skattepligtigt.
”Grænserne mellem loppesalg, hobbyvirksomhed og erhvervsvirksomhed kan virke flydende, og mine svar kan kun betragtes som retningslinjer – vurderingen skal altid ske på det konkrete tilfælde,” understreger Per Nielsen.
4 kommentar
Birgit
Sebastian
Per Nielsen
Brian
Per Nielsen
Sebastian
Per Nielsen