PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Forældremyndighed og bopæl

Når I går fra hinanden og har fælles børn, skal I tage stilling til, hvordan rammerne for jeres fælles børn skal være fremover. Det er bedst for børnene, hvis I som forældre bliver enige. Efter separation eller skilsmisse fortsætter den fælles forældremyndighed som udgangspunkt. Men I skal tage stilling til spørgsmålet om bopælsret.

Skilsmisse er en svær situation - også for børnene - og derfor kan det nemt virke uoverskueligt at få styr på de praktiske omstændigheder. Dog er det vigtigt, særligt når I har fælles børn. Nedenfor kan du læse om de praktiske informationer relateret til forældremyndighed og bopælsret. Du kan til hver en tid kontakte os på telefon 9631 3300 eller på mail aalborg@advodan.dk til en uforpligtende snak om din situation.

Forældremyndighed

I udgangspunktet har forældremyndighed intet med samvær og bopæl at gøre. Uanset om du har forældremyndighed, har du i øvrigt fortsat ansvar for at forsørge dine børn. Hvis du har fuld forældremyndighed, bestemmer du alene over alle forhold i børnenes liv. Hvis du deler forældremyndigheden med børnenes anden forælder, skal I sammen nå til enighed om en række beslutninger.

Fælles forældremyndighed

Når I er gået fra hinanden, har I stadig som udgangspunkt fælles forældremyndighed. Det vil sige, at I skal være enige om væsentlige beslutninger i børnenes liv - men ikke alle.

Bopælsforælderen kan selv bestemme, hvilken daginstitution børnene skal på, samt hvor i landet I bor (dog undtaget Grønland og Færøerne). Men er der for eksempel tale om udlandsflytning, skal I blive enige om det, når der er fælles forældremyndighed.

Fuld forældremyndighed

Ønsker en af jer fuld forældremyndighed, skal det aftales med den anden forælder. Kan I ikke blive enige, skal I kontakte Familieretshuset. Familieretshuset vil forsøge at hjælpe jer til enighed, men lykkes det ikke, kan I bede om at få sagen i Retten. Familieretshuset kan nemlig ikke træffe afgørelse i denne type sager. Det sker dog sjældent, at Retten giver den ene fuld forældremyndighed, da dette kræver særligt tungtvejende grunde.

Vi står klar med rådgivning, hvis du har en sag om forældremyndighed på vej til Retten eller vil kende dine muligheder, hvis du overvejer at søge om fuld forældremyndighed.

Har I børn sammen uden at være gift, får moderen som udgangspunkt fuld forældremyndighed. Ønsker I, at den skal være fælles, skal I registrere faderskabet på borger.dk.

Når barnet er født, skal I begge underskrive en omsorgs- og ansvarserklæring og sende den sammen med fødselsanmeldelsen til personregisterføreren i det sogn, hvor I bor. Får I ikke gjort det, og går I senere fra hinanden, kan det få konsekvenser for faderens mulighed for at træffe beslutninger om vigtige ting i børnenes liv.

Bopælsret

Når I går fra hinanden, skal du aftale med din tidligere partner, hvem jeres fælles børn skal bo hos i fremtiden. Er du ikke bopælsforælder, har jeres børn ret til samvær med dig, og du er derfor ”samværsforælderen”. Den forælder, der skal have børnene boende i fremtiden, har bopælsretten.

Hvis I ikke kan blive enige om, hvem børnene skal have bopæl hos, kan en anmodning om bopælen indsendes til Familieretshuset, som herefter behandler sagen.

Når den ene forælder først har bopælsretten, kan det være svært at ændre den. Hvis det er muligt, bør du henvende dig til en familieretsadvokat, før du flytter fra jeres fælles bopæl uden børnene. Er du først flyttet fra dine børns adresse, kan det nemlig være svært efterfølgende at få bopælsretten. Kontakt os for rådgivning herom.

Indsender formularen...

Har du brug for juridisk bistand i forbindelse med forældremyndighed eller bopæl? Så kontakt os i dag. 

Delt bopæl eller bopælsforælder?

Det er ikke nødvendigt at involvere Familieretshuset, hvis I kan blive enige om, hvor børnene skal have bopæl – så anbefales det blot, at I selv laver en skriftlig aftale. Har I flere fælles børn, behøver det ikke være samme forælder, som er bopælsforælder for alle børnene.

I skal i fællesskab beslutte, hvor børnene skal have bopæl; om nødvendigt med hjælp fra Familieretshuset.

Det er også muligt at lave en ordning med delt bopæl. I så fald er begge forældre bopælsforældre, og I skal blive enige om alle overordnede beslutninger i barnets liv. Dette sætter dog meget store krav til forældrenes samarbejde, da I som forældre dermed vil være fælles om alle overordnede beslutninger i forhold til barnets daglige liv.

Familieretshuset og Familieretten kan ikke træffe afgørelser om delt bopæl. Laver I sådan en ordning, skal I altså selv indgå aftalen. Det bør I gøre skriftligt, og kun hvis I er på god fod til fælles at kunne tage både større og mindre beslutninger på jeres børns vegne. Hos Advodan Aalborg har vores familieretsadvokater stor erfaring med aftaler omkring delt bopæl.

Selvom I vælger at have delt bopæl, har børnene stadig kun én folkeregisteradresse.

Konfirmations- og børnebidrag

Børnebidrag er ikke det samme som børne- og ungeydelsen, også kaldet børnechecken eller børnetilskuddet, som er en offentlig ydelse. Børnebidrag er det bidrag, som den ene forælder betaler til den anden, hvis ikke de bor sammen. Det skyldes, at begge forældre skal være med til at forsørge barnet, uanset om de bor sammen med barnet eller ej.

I kan som forældre selv aftale nærmere om bidragspligten og bidragets størrelse. Det er dog vigtigt, at I i aftalen anfører, at Familieretshuset kan ændre størrelsen af bidraget, idet bidragsbetaler ellers kan komme i klemme hvis dennes indtægt ændrer sig i nedadgående retning. Skal børnene konfirmeres, har bopælsforælderen også mulighed for at få konfirmationsbidrag.

Kan I ikke blive enige, er det Familieretshuset du skal indgive ansøgning til, om at få bidraget fastsat.

Kontakt en af vores familieretsadvokater

Hanne Bruun Jacobsen

Advokat (H), Partner, Autoriseret Bobestyrer, Certificeret Insolvensadvokat, Mediator 96 31 33 03 26 88 18 68 Advodan Aalborg & Brønderslev