PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Familieoverdragelse af fast ejendom: er du opmærksom på fristen for skatterabat?

Med de nye boligskatteregler indføres der en regel omkring skatterabat, som kan have betydning for køb og salg af fast ejendom indenfor familien. Læs mere i artiklen og forstå betydningen af de nye foreløbige ejendomsvurderinger, hvornår muligheden for skatterabatten udløber og hvornår man skal vente med at overdrage fast ejendom indenfor familien.

Familieoverdragelse – Hvordan er reglerne

Reglerne i dag er sådan, at du kan sælge fast ejendom indenfor familien efter 15-procentsreglen. Det betyder, at du kan sælge ejendommen op til 15 % under, eller over, den seneste offentlige ejendomsvurdering.

For mange er den seneste offentlige ejendomsvurdering fortsat den gamle 2020-ejendomsvurdering. Denne ejendomsvurdering har vist sig i mange tilfælde ikke at være i overensstemmelse med markedsprisen på ejendommen.

I disse år er Vurderingsstyrelsen i gang med at vurdere og udsende ejendomsvurderinger for landets ejerboliger, sådan at ejerne får en konkret ejendomsvurdering af, hvad deres ejerbolig var værd pr. 1. januar 2020 ifølge Vurderingsstyrelsen.

Denne ejendomsvurdering bruges til at beregne, om der er betalt for lidt eller for meget i ejendomsskat i perioden 2011 til 2020 samt i perioden 2020 til 2023. 

 

De nye ejendomsvurderinger – 20 % i stedet for 15 %

I forbindelse med den nye ejendomsvurdering gælder et nyt regelsæt, hvor der i stedet for en 15-procentsregel gælder en 20-procentsregel.

De nye ejendomsvurderinger forventes at ligge meget tættere på den reelle ejendomsværdi, hvorfor 20-procentsreglen mindsker den skattefordel, som boligejere kan anvende indtil de modtager deres nye 2020-ejendomsvurdering.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den foreløbige 2022-ejendomsvurdering, som alle har modtaget, ikke er den nye 2020-ejendomsvurdering. Den kan derfor ikke anvendes.

Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at du ikke i alle tilfælde kan anvende 15-procentsreglen, uanset om du endnu ikke har modtaget din nye ejendomsvurdering for 2020.

Hvis der er ”særlige omstændigheder”, kan du ikke anvende 15-procentsreglen. Det kan være uklart, hvad der forstås ved særlige omstændigheder, men det kan fx være, at du har modtaget en mæglervurdering, der viser at værdien er væsentlig højere end 2020-ejendomsvurderingen, eller at du kun har ejet boligen i kort tid og købt den til en højere pris, end du vil overdrage den til efter 15-procentsreglen. Endeligt kan det være, at en ny ejer efter overdragelsen optager nyt lån i ejendommen, der er udmålt efter en åbenlyst højere værdi end overdragelsessummen.

I forbindelse med finansieringen af overdragelsen er der mulighed for at give et afgiftsfrit gavebeløb, og du kan vælge at udarbejde et anfordringsgældsbrev på købesummen. Et anfordringsgældsbrev indeholder ikke en bestemt aftale om, hvordan lånet skal afvikles, da det i stedet skal indfries på anfordring – altså når långiver beder om det.

 

Skatterabat ved handel inden 31/12-2023

Med de nye boligskatteregler er der indført en regel omkring skatterabat, som betyder, at hvis du med den nye ejendomsvurdering skal betale mere i ejendomsskat pr. 1. januar 2024 efter de nye boligskatteregler, end med de gamle boligskatteregler, så får du stigningen i rabat.

Muligheden for at få skatterabat udløber dog pr. 31. december 2023. Så hvis du vil opnå skatterabatten, så skal købsaftalen være underskrevet, og overtagelsesdagen skal være indtrådt senest pr. 31. december 2023.

Hvis du tror, at den nye 2020-ejendomsvurdering bliver mindre end den gamle 2020-ejendomsvurdering, så kan du overveje at vente med at gennemføre familiehandlen. Men du vil under alle omstændigheder gå glip af muligheden for skatterabat.

Kontakt vores specialister i ejendomshandler, Anette Clausen eller Rasmus Lindsten hos Advodan Lolland-Falster.

0 kommentar

0 / 700 tegn