Hvordan behandles et dødsbo?
Der findes flere forskellige boskifteformer, der har betydning for hvordan boet fordeles mellem arvingerne.
Boudlæg
Boudlæg bruges, når afdøde efterlader sig en formue på under 49.000 kr. (2023). Boet overdrages til nærmeste pårørende, som har betalt begravelsesomkostningerne.
Ægtefælleudlæg
Hvis afdøde var gift, kan ægtefællen modtage afdødes gæld og værdier uden at boet bliver skiftet. Du kan dog kun få ægtefælleudlæg, hvis du påtager dig gældansvaret og boet ikke overstiger beløbsgrænsen for suppleringsarv på 870.000 kr. (2024).
Uskiftet bo
Ved et uskiftet bo bliver afdødes værdier – ligesom ægtefælleudlæg – tildelt den efterladte ægtefælle, der dermed fortsat har råderet over boet.
Privat skifte
Ved privat skifte behandler arvingerne dødsboet, ofte i samarbejde med en advokat. Arvingerne skal være enige om arvefordelingen, og skifteretten skal godkende anmodningen.
Bobestyrerbehandling
Hvis arvingerne ikke kan enes om boets behandling, eller hvis boet er indsolvent, udpeger Skifteretten en bobestyrer, der kan træffe beslutninger vedrørende dødsbobehandlingen. Arvingerne kan enten selv vælge en advokat hvis de kan nå til enighed og ellers udpeger skifteretten en bobestyrer.
Få hjælp til bobehandlingen af en advokat
Hos Advodan Slagelse hjælper vi dig trygt igennem hele bobehandlingen. Vi står klar med råd og vejledning, hvis en af jeres nærmeste er gået bort. Vores autoriserede bobestyrere kan hjælpe med alle de juridiske spørgsmål, og sikre at behandlingen af dødsboet sker på professionel vis.
Sådan er processen
Det kan sommetider være nødvendigt at inddrage en bobestyrer fx hvis arvingerne ikke kan enes om arvefordelingen eller hvis afdøde i sit testamente har angivet, at bobehandlingen skal ske ved hjælp af en bobestyrer.
Processen for at behandle et dødsbo starter typisk med at identificere arvingerne og sikre boets aktiver. Derudover bliver der indrykket en annonce i Statstidende – også kaldet et proklama – der har til formål at informere afdødes kreditorer om, at vedkommende er afgået ved døden. Fristen for at anmelde sit krav i boet er på 8 uger fra proklamaet er indrykket. Herefter får arvingerne tilsendt en åbningsstatus, der skal give arvingerne en fornemmelse af, hvor meget de arver. Denne skal sendes til arvingerne, Skifteretten og Skattestyrelsen senest 6 måneder fra dødsdagen. Når boet er klar til afslutning, udarbejdes en boopgørelse og arvingerne bliver indkaldt til et afsluttende møde med bobestyreren. Her bliver boopgørelsen godkendt inden den sendes til Skattestyrelsen og Skifteretten for endelig godkendelse.
Ved privat skifte, skal boet afsluttes efter 1 år. Ved et bobestyrerbo, skal boet afsluttes efter 2 år.
Hvad er prisen for dødsbobehandling?
Prisen for bistand med dødsbobehandling afhænger af boets forhold og beregnes med udgangspunkt i tidsforbruget.