PrivatErhvervOm Advodan
Jutland
Zealand
Bornholm

Energimærke – hvor energiøkonomisk er din bolig?

Energimærkning er et dokument, der fortæller om en boligs energiforbrug. Her kan du læse, hvad du skal vide om energimærket, når du skal ud på boligmarkedet som enten køber eller sælger.

Energimærke – hvor energiøkonomisk er din bolig?

Når du skal sælge bolig, er du ansvarlig for, at der udarbejdes et energimærke for boligen. Når skal købe bolig, kan du med fordel se på energimærkning for at sammenligne udgifter til varme, el og vand i forskellige boliger.

Hvad er energimærkning?

Energimærket for en bolig fortæller om, hvor energiøkonomisk boligen er.

 

Energimærkningens skala

Energimærket ranglister husets energiforbrug fra A til G, hvor A er mest energivenligt. Der er tre forskellige A-karakterer, sådan at skalaen lyder: A2020, A2015, A2010, B, C osv.

Du kan med fordel sammenligne energimærket på forskellige boliger, du overvejer at købe.

Tjek selv boligen

Det er nemt at finde energimærket på din bolig eller den bolig, du overvejer at købe. Energistyrelsen har lavet et forbrugersite – SparEnergi.dk – hvor du blot skal indtaste en boligs adresse for at se dens energimærke. Du kan også finde statistik på bygningers energimærker ud fra bygningstype, varmetype og byggeår.

Se boligens energimærke her.

Hvilke boliger skal energimærkes?

Det er et krav, at en bolig har et gyldigt energimærke, hvis den skal sælges. Det gælder både nye og gamle huse – villaer, rækkehuse, etageejendomme med ejerlejligheder osv. Skal du udleje dit hus i mere end fire uger, skal det også energimærkes.

Er der tale om en fritliggende bolig – fx et parcelhus – er energimærkning ikke obligatorisk, hvis boligen er mindre end 60 kvadratmeter. Der er heller ikke krav til energimærkning af sommerhuse, fredede bygninger, og bygninger som skal nedrives efter salget.

Hvad kan du bruge energimærket til som køber?

Når du overvejer at købe en bolig, er det en rigtig god idé at læse energimærkningsrapporten. Den giver nemlig et indblik i, hvad det vil koste dig i varme-, el- og vandforbrug at bo i huset. Der vil også fremgå en energiplan med forslag til, hvad du som ny ejer kan gøre for at spare på energien, hvis du vælger at købe huset.

Når du ser på et hus, bør du altså tjekke energimærkningsrapporten – så ved du ikke kun, hvad det koster at købe huset, men også hvad det koster at bo i det efterfølgende.

Hvad skal du vide som sælger?

Som sælger er du ansvarlig for, at der udarbejdes et energimærke, som inkluderes i salgsannoncen for din bolig. Energimærket skal udarbejdes af et certificeret energimærkningsfirma.

Energistyrelsen har fastlagt retningslinjerne for energimærkningsrapportens oplysninger. Det sikrer, at rapporterne er ensartede og sammenlignelige, uanset hvilken energikonsulent der har foretaget energimærkningen.

 

Energimærkningens pris

Når der er tale om mindre bygninger, er der en øvre grænse for, hvor meget det må koste at få udarbejdet et energimærke. Pr. 1. januar 2020 er de som vist nedenfor (priser inkl. moms):

  • Under 100 kvadratmeter: 6.113 kr.
  • 100-199 kvadratmeter: 6.726 kr.
  • 200-299 kvadratmeter: 7.336 kr.

Husk, at dette er maxpriser, og du derfor kan prøve at få et bedre tilbud. Du kan indhente flere tilbud ved forskellige energimærkningsfirmaer og sammenligne priserne for at spare mest muligt på udarbejdelsen af energimærket.

Fejl i energimærkningen

Hvis du mener, der er fejl i din boligs energimærke, skal du i første omgang klage til det firma, der har udarbejdet energimærkningen. Du kan klage over energimærkningen, indtil den er et år gammel. Klagen sendes på et særligt klageskema, som du kan hente på Energistyrelsens hjemmeside sammen med klagevejledning.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?