PrivatErhvervOm Advodan
Jutland
Zealand
Bornholm

Forældrekøb – hvad skal jeg vide?

Mangler dine børn et sted at bo under studiet, og har du luft i økonomien, kan du give dem en billig og tryg bolig med et forældrekøb af en lejlighed. Der er nogle forhold, du skal være ekstra opmærksom på, inden du køber en bolig og lejer den ud til dit barn. Læs om juridiske og økonomiske fordele og ulemper ved forældrekøb her.

Forældrekøb – hvad skal jeg vide?

Et forældrekøb foregår som en helt almindelig bolighandel. Men fordi du som forælder er køber, og dit barn er lejer, er der en række regler, du bør kende til.

Fordele ved forældrekøb

  • Du kan trække visse udgifter fra i lejeindtægterne – fx ejendomsskatter, vand, kloak- og renovationsudgifter samt udgifter til forsikring af boligen.
  • Du kan måske benytte dig af virksomhedsskatteordningen. Her er der særlige fordele at hente, hvis du betaler topskat og samtidig finansierer købet af lejligheden gennem optagelse af lån.
  • Hverken du eller dit barn skal betale ejendomsværdiskat, fordi det er en udlejningsejendom.
  • Skattereglerne tillader, at du kan sælge ejerlejligheden til dit barn til en pris svarende til den offentlige ejendomsvurdering på handelstidspunktet minus 15%. På den måde kan du sikre dit barn en billig ejerlejlighed.

Ulemper ved forældrekøb

  • Udlejningen betragtes som en selvstændig erhvervsvirksomhed. Det betyder, at overskuddet af udlejningen skal beskattes.
  • Hvis du efterfølgende sælger lejligheden med fortjeneste, er den skattepligtig, hvis du ikke selv har boet i lejligheden.
  • Hvis du vælger at benytte virksomhedsskatteordningen, skal du føre regnskab mv.

3 ting du skal have styr på ved forældrekøb 

Som ved alle andre boligkøb, er der rigtig mange forhold at have styr på ved et forældrekøb. Fx skal du have styr på købsaftalen og overveje en ejerskifteforsikring. Ved et forældrekøb skal du dog overveje nogle ekstra forhold, som ikke har betydning ved et ”almindeligt” boligkøb.

Må jeg leje ud?

Inden du skriver under på købsaftalen, bør du undersøge, om der er tinglyst særlige vilkår for lejligheden, eller om der gælder særlige betingelser i ejerforeningens vedtægter. Det kan nemlig have betydning for, om du overhovedet må udleje lejligheden til andre.

En boligadvokat fra Advodan kan sikre, at du ikke køber en bolig, som du ikke må leje ud til dit barn. Det er i det hele taget en god idé at tage en advokat med på råd, når du skal købe bolig, så du ved, hvad du skriver under på. Kontakt os i dag, og vi hjælper dig videre med dit forældrekøb.

Skal vi have en lejekontrakt?

Det korte svar er ja.

Udlejning af en bolig er omfattet af lejeloven. Derfor bør du og dit barn have et professionelt lejeforhold med styr på alle formaliteter. Det indebærer, at:

  • Du indgår en formel lejekontrakt med barnet, hvor du beskriver vilkårene for lejeforholdet. Når I har indgået en kontrakt, kan dit barn også søge om boligsikring.
  • Du sætter huslejen på et rimeligt niveau. Hvis du sætter den for billigt, kan du risikere at blive beskattet af differencen mellem den fastsatte husleje og markedsværdien. Det er Huslejenævnet, som afgør, om en husleje er rimelig (eventuelt på baggrund af en henvendelse fra Skat).

 

Hvad med forældrekøb af andelsbolig?

De fleste forældre vælger en ejerlejlighed, når de skal købe en bolig til deres barn, men du kan selvfølgelig også købe en andelsbolig. Overvejer du det, skal du vide, at:

  • Du får ikke samme skattemæssige fordele som ved forældrekøb af ejerlejlighed.
  • Det ikke er sikkert, at andelsforeningen tillader forældrekøb. Tjek derfor foreningens vedtægter på forhånd.
Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?