PrivatErhvervOm Advodan
Jutland
Zealand
Bornholm

Køb af andelsbolig

En andelsbolig kan være et billigere alternativ til en ejerlejlighed. Dog er der større krav til, hvad du som køber skal sætte dig ind i på forhånd. Vi hjælper dig med at navigere i de mange forhold, du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at købe andelsbolig.

Køb af andelsbolig

Den store forskel på andelsbolig og andre boligformer er, at du ikke ejer boligen. Du ejer derimod en andel i foreningen og har brugsret til en bestemt bolig. Det har dels betydning for finansiering af boligen, dels for din privatøkonomi efter køb. Derfor skal du sætte dig grundigt ind i andelsforeningens vedtægter og økonomi på forhånd.

Her på siden kan du læse om fordele og ulemper ved at købe andelsbolig og blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med et sådan køb. Hos Advodan står vores boligadvokater klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for rådgivning i forbindelse med købet.

Fordele og ulemper ved køb af andelsbolig 

Der er både fordele og ulemper ved andelsboliger, som du bør have med i dine overvejelser, før du beslutter dig for at købe en andel frem for en ejerlejlighed.

 

Fordele

  1. Prisen på en andelsbolig er normalt en del lavere end for en ejerlejlighed
  2. Hvis du gør et godt køb, er det oftest billigt at bo i en andelsbolig
  3. Du skal ikke betale ejendomsværdiskat
  4. Din bolig stiger i værdi, når du forbedrer den

 

Ulemper

  1. Du ejer ikke boligen selv, og derfor skal foreningens bestyrelse godkende større ombygninger
  2. Du kan ikke låne penge til købet i et realkreditinstitut som ved almindeligt boligkøb – du kan derfor risikere at måtte tage et dyrere banklån
  3. I visse situationer kan du komme til at hæfte for andelsboligforeningens gæld med din personlige formue – derfor kan det få store konsekvenser, hvis du ikke har sikret dig, at foreningen har en sund økonomi

Økonomi

Der er en lang række økonomiske forhold, du bør have styr på, når du overvejer at købe en andelslejlighed. Her kan du læse om de mest fundamentale.

Købspris og boligafgift

Prisen for en andelsbolig består dels af selve købsprisen, som er din betaling for andelen, dels af en månedlig boligafgift, som betales til andelsforeningen. Boligafgiften skal betragtes som en husleje, du ikke får igen.

Når du leder efter den rette andelsbolig, skal du passe på med at falde for lave købspriser. En lav pris behøver ikke at være et dårligt tegn – men det er alfa og omega, at du også undersøger boligafgiften. Det kan sagtens ske, at boligen er billig at købe, men boligafgiften så høj, at det bedre ville kunne betale sig at købe en ejerlejlighed. Hertil kommer at du også skal se på andelsboligforeningens låneforhold for at vurdere om boligafgiften vil stige i fremtiden.

 

Finansiering af boligen

Før du køber en bolig, bør du undersøge, hvordan købsprisen er fastsat. Andelsboliger er nemlig underlagt en maksimalpris, der fastsættes efter bestemte vurderingsprincipper. Det vil sige, at sælger ikke selv må fastsætte prisen eller forlange ekstra penge under bordet.

En anden ting, du skal være opmærksom på, er, at du skal have mindst 5% af købsprisen for at kunne købe en andelslejlighed. De resterende penge vil du normalt skaffe gennem et banklån. De fleste banker definerer købsprisen som salgsprisen sammenlagt med boligens andel af foreningens gæld.

Du bør både have styr på din privatøkonomi og andelsforeningens økonomi inden du køber en andelsbolig

Tjeklister

Når du har fundet en bolig, som ser ud til at passe til dine behov, bør du – eller din advokat – gennemgå disse tjeklister for at sikre, at der nu også er tale om et godt køb.

Hvor meget kan dine boligudgifter svinge?

I en andelsboligforening er der flere variabler, som kan påvirke din privatøkonomi – derfor skal du undersøge disse ting på forhånd:

  • Hvilke lån har andelsforeningen optaget? Kan en variabel rente fx betyde, at din boligafgift på et tidspunkt stiger?
  • Har andelsforeningen indgået en renteswap-aftale, der kan gøre foreningen teknisk insolvent?
  • Hæfter du med hele din formue eller kun med dit indskud, hvis foreningen kommer i økonomiske vanskeligheder?
  • Er der større vedligeholdelsesarbejder på vej, som vil påvirke foreningens økonomi?
  • Andelsforeningens budget, værdi og eventuelle hensættelser til vedligehold

 

Hvilke dokumenter skal du have styr på? 

Ud over at undersøge andelsforeningens økonomi bør du også indhente og gennemgå disse dokumenter:

  • Andelsforeningens vedtægter
  • Husorden
  • Vedligeholdelsesplan
  • Referater fra seneste tre års generalforsamlinger + seneste regnskab
  • Vurderingsrapport
  • Energimærke
  • Tingbog og servitutter

Få hjælp af en advokat, når du køber andelsbolig

Det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i en andelsboligforenings økonomi og dokumenter, hvis du ikke er vant til at navigere i den slags. Hvis du underskriver en købsaftale uden at have sat dig grundigt ind i de økonomiske og juridiske konsekvenser ved købet, kan det risikere at koste dig langt flere penge end prisen for advokathjælp.

Vi anbefaler, at du får en advokat til at undersøge andelsboligforeningen og købsaftalen, før du skriver under på noget. Det kan vi hjælpe dig med – og vi rådgiver dig også gerne tidligere i processen, hvis du er usikker på, hvad du skal se efter, når du søger andelsbolig. Vi sørger for, at dine interesser bliver varetaget, og at du undgår ubehagelige overraskelser. Læs mere her.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?