PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Køb af ejerlejlighed

Køb af ejerlejlighed minder på mange måder om køb af hus. Det handler dog ikke kun om at finde den rette bolig – drømmelejligheden skal også gå hånd i hånd med en velfungerende ejerforening.

Køb af ejerlejlighed

Når du overvejer at købe ejerlejlighed, er din kommende bolig en del af en fælles bygning. Derfor skal du være opmærksom på en række ting både ved lejlighed og ejendom, inden du skriver under på købsaftalen.

Det er en stor investering at købe ejerlejlighed, og der er mange faldgruber, som kan koste dig dyrt, hvis du ikke er opmærksom på dem. Du kan derfor med fordel tage en boligadvokat med på råd, når du står overfor et køb i denne størrelsesorden: uanset om der er tale om en etværelses- eller en herskabslejlighed. Hos Advodan står vi klar til at hjælpe dig – læs mere her.

Påpeger du ikke eventuelle skader eller mangler, inden du underskriver købsaftalen, er du selv økonomisk ansvarlig for at udbedre skaderne efterfølgende

Vær ekstra opmærksom på stand

Når en lejlighed bliver sat til salg, udarbejdes der som udgangspunkt ikke en tilstandsrapport som ved en hushandel. Det vil sige, at du som mulig køber har pligt til at kigge ekstra grundigt efter for fejl og mangler, når du besigtiger lejligheden. Påpeger du ikke eventuelle skader eller mangler, inden du underskriver købsaftalen, er du selv økonomisk ansvarlig for at udbedre skaderne efterfølgende.

Det er derfor en god idé at tage en byggesagkyndig med, så I sammen kan gennemgå lejlighed og ejendom.

 

Du bør især være opmærksom på:

  1. Om der er synlige skader på døre, lofter, vinduer og vægge.
  2. Om der er problemer med lejlighedens mindre synlige dele. Er faldstammer og rør korrekt installerede, og er elektriske installationer lovlige? Det kan være en god idé at anmode om et el- og VVS-tjek – og at aftale med sælger, at eventuelle ulovlige installationer bliver udbedret inden overtagelse, eller at omkostningen medregnes i refusionsopgørelsen.
  3. Hvordan ejendommens stand er, da du som kommende ejer skal være med til at betale for vedligehold og renovering. Du kan også undersøge om ejerforeningen har udarbejdet en vedligeholdelsesplan for hele ejendommen.

Hvordan er ejerforeningen?

Du køber ikke kun en bolig – du bliver også en del af et fællesskab med både muligheder og forpligtelser. Derfor skal du også gennemgå ejerforeningens vedtægter og referater fra generalforsamlinger, og få gerne hjælp fra en advokat til at gennemgå dem for dig:

  • Hvordan er ejerforeningens økonomi, og hvordan hæfter du i forhold til de lån, der er optaget?
  • Er der planlagt større vedligeholdelsesarbejder på fx tag eller andre fællesarealer? Det kan betyde væsentlige større udgifter på sigt end først antaget.
  • Må du holde husdyr i lejligheden?
  • Er der mulighed for at udleje din lejlighed på et senere tidspunkt?
  • Er der faste fællespligter, som du skal deltage i (fx årlige havedage o.l.)?
Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?