PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Købsaftalen – den juridiske kontrakt

Når du skal købe bolig, indgår du en skriftlig aftale om handlen med sælger: nemlig købsaftalen. Her på siden kan du læse mere om det vigtigste dokument ved dit boligkøb.

Købsaftalen – den juridiske kontrakt

Købsaftalen – tidligere kaldet ’slutsedlen’ – er den juridiske kontrakt mellem sælger og køber. Den er udarbejdet af sælgers ejendomsmægler og indeholder fx oplysninger om kontantpris, udbetaling, finansiering, overtagelsesdato og tidsfrister.

Som boligkøber er det altid en god idé at få lavet et juridisk tjek af købsaftalen for at undgå ubehagelige overraskelser. Det kan vi hjælpe dig med – læs mere her.

Kan man fortryde en underskrevet købsaftale?

Normalt vil du som køber skrive under på købsaftalen først. Indtil sælger også har skrevet under, er købsaftalen et tilbud fra dig om at købe boligen – og i den periode kan du godt trække dit tilbud tilbage, hvis du fortryder. Så snart sælger accepterer tilbuddet, er du forpligtet til at betale 1% af købesummen, hvis du fortryder – og du har seks hverdage til at fortryde.

Inden du skriver under, skal du huske, at du kan ændre købsaftalen, hvis du ønsker at give tilbud på andre vilkår end dem, der står i aftalen.

Før du underskriver en købsaftale, bør du få en advokat til at gennemgå den. Har du ikke mulighed for det, skal du huske at få et advokatforbehold ind i aftalen. Advokatforbeholdet betyder, at du kan fortryde købet indenfor de seks hverdage uden at betale for det, hvis din advokat ikke godkender aftalen. Selvom du skulle du fortryde købet, skal du stadig betale for advokatens arbejde.

Læs mere om din fortrydelsesret og fordelen ved et advokatforbehold, her.

Hvad står der i en købsaftale?

Købsaftalen indeholder de vigtigste oplysninger i forbindelse med en ejendomshandel. Du bør derfor sørge for at læse aftalen grundigt igennem – og helst med hjælp fra en boligadvokat.

I aftalen vil der være oplysninger om:

  • Sælgers og købers navne og adresser
  • Ejendommens beliggenhed inkl. matrikelnummer og kommune
  • Overtagelsesdato
  • Kontantpris
  • Løsøre eller andet som følger med i handlen
  • Frister for fx at udarbejde og underskrive skøde
  • Sælgers og købers pengeinstitutter
  • Deponering af udbetaling og restkøbesum
  • Henvisning til handlens øvrige dokumenter (fx salgsopstilling, oplysning om fortrydelsesret, tilbud om ejerskifteforsikring, BBR-meddelelse, tingbogsoplysning, forsikringspolice, offentlig vurdering, ejendomsskattebillet, tilstandsrapport, elinstallationsrapport, energimærke, ejendomsdatarapport og tinglyste servitutter på ejendommen)

Hvad er en betinget købsaftale?

En betinget købsaftale er en købsaftale, der er betinget af en eller flere hændelser. Det kan fx være en god idé at indgå en betinget købsaftale, hvis du allerede ejer en bolig og ikke ved, om den er let at sælge. Med en betinget købsaftale er du kun forpligtet til at holde aftalen, hvis det lykkes dig at sælge din egen bolig indenfor en vis periode – normalt mellem et par måneder og et halvt år. Der findes mange forskellige betingelser, når det kommer til købsaftaler, er du usikker på boligen, kan du tage en advokat fra Advodan med på råd, der kan hjælpe dig med de ubekendte og nedskrive forbeholdene til din betingede købsaftale.

 

Fordele og ulemper ved betinget købsaftale

Fordelen for dig som køber er altså, at du med en betinget købsaftale fx ikke risikerer at stå med udgifter til to boliger på én gang. Ulempen er, at sælger ikke er forpligtet til at sælge boligen til dig, hvis din underskrift er betinget af en eller flere hændelser, det kan fx være at en anden køber er villig til at underskrive en almindelig købsaftale, før du får solgt din bolig.

Indsender formularen...

Skal du købe ny bolig? Læs vores e-bog om sikker bolighandel, hvor du får juridiske tips og gode råd til dit boligkøb.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?