PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Køb hus på tvangsauktion

Der kan være mange penge at spare ved at købe hus på tvangsauktion, og mange benytter sig derfor af muligheden for at gøre en god handel. Læs med og bliv klogere på, hvor du finder aktuelle salgsannoncer, og hvad du skal være særligt opmærksom på, når du overvejer at købe en bolig på tvangsauktion – hvad end det er en almindelig bolig, et sommerhus eller en landbrugsejendom.

Her på siden får du et overblik over den vigtigste information, du bør kende til, når du overvejer at købe et hus på tvangsauktion. Vil du vide mere om processen for tvangsauktionen og forløbet efter købet, så læs med på vores sider om tvangsauktion her på sitet.

 

Vær opmærksom, når du køber hus på tvangsauktion

Ønsker du at købe et hus på tvangsauktion, skal du være ekstra godt forberedt – både praktisk og økonomisk. Det skyldes, at der gælder andre regler end ved et almindeligt huskøb.

På en tvangsauktion kan interesserede købere byde det beløb, de er villige til at betale for ejendommen. Byder du på et hus på tvang i fogedretten, skal du være opmærksom på, at dit bud er bindende.

Der udarbejdes ikke en tilstandsrapport

Inden tvangsauktionen finder sted, er det vigtigt at få undersøgt den ejendom, som du planlægger at byde på. Det er rekvirentens advokat, der står for besigtigelse af ejendommen, det vil formentlig kun være muligt, at besigtige den én gang, hvilket vil sige, at det er din eneste mulighed for at undersøge ejendommen.

Når du køber et hus på tvang, udarbejdes der ikke en tilstandsrapport. Det betyder, at der heller ikke kan tegnes en ejerskifteforsikring, der ved almindelige boligkøb dækker de skader, som ikke omtales i tilstandsrapporten eller elinstallationsrapporten.

 

Besigtigelsen af boligen er derfor meget vigtig, da du som køber hæfter for alle eventuelle fejl og mangler som fx skimmelsvamp, insekter og dårligt fundament.

Har du ikke erfaring med besigtigelse af ejendomme, kan du med fordel få hjælp af en bygningssagkyndig. Den bygningssagkyndige har stor erfaring med at få øje på fejl og mangler ved alle typer ejendomme.

 

Dit bud er bindende

På en tvangsauktion kan interesserede købere byde det beløb, de er villige til at betale for ejendommen. Byder du på et hus på tvang i fogedretten, skal du være opmærksom på, at dit bud er bindende.

Har du budt på et hus og vundet auktionen, har du altså ikke mulighed for at fortryde handlen, ligesom du heller ikke har mulighed for at rette et krav mod rekvirenten, fogedretten eller andre, der måtte være indblandet i handlen.

Inden auktionen er det derfor en god idé at fastsætte en maksimalpris, der også inkluderer størstebeløbet, som du er villig til at betale for boligen, og holde fast i dette beløb under auktionen.

Du skal betale størstebeløb og sikkerhedsstillelse

Hvis du vinder en tvangsauktion, skal du, foruden dit auktionsbud, betale størstebeløbet og en sikkerhedsstillelse.

 

Størstebeløb

Størstebeløbet er angivet i salgsopstillingen og består af omkostninger til rekvirentadvokaten, panthavere og kreditorer. Størstebeløbet kan hurtigt løbe op i 50.000-100.000 kr. og skal lægges oveni det bud, du giver på boligen.

Du bør derfor være opmærksom på, at den samlede købesum hurtigt kan blive væsentligt højere end dit bud på auktionen. Det skyldes også, at du foruden bud og størstebeløb skal betale et såkaldt sikkerhedsbeløb, også kaldet sikkerhedsstillelse.

 

Sikkerhedsstillelse

Byder du højest ved auktionen, skal du straks stille sikkerhed for købet. Derfor skal du være sikker på, at du har den nødvendige finansiering på plads med banken, inden du byder på auktionen.

Man kan på dagen nøjes med ”den lille sikkerhedsstillelse”, som typisk er på omkring 15-20.000 kr. Man får herefter 7 dage til ”den store sikkerhedsstillelse”.

Sikkerhedsstillelsen anvendes ikke til betaling af købesummen. Kravet til sikkerhedsstillelse fremgår af sidste del af salgsopstillingen, og det endelige beløb beregnes efter sidste bud. 

 

Landbrug på tvangsauktion

Hvis du overvejer at købe en landbrugsejendom på tvangsauktion, bør du kende de særlige regler, som kun gælder for landbrugsejendomme.

Byder du højest ved auktionen, skal du straks stille sikkerhed for købet. Derfor skal du være sikker på, at du har den nødvendige finansiering på plads med banken, inden du byder på auktionen.

Regler ved køb af landbrugsejendom på tvang

Ligesom alle andre ejendomstyper kan en landbrugsejendom også ende på tvangsauktion. Planlægger du at købe en landbrugsejendom på tvang, skal du dog være opmærksom på, at der foruden de almindelige regler for tvangsauktioner også gælder følgende:

  • Du skal tinglyse auktionsskødet på din nyerhvervede ejendom indenfor et år. Læs mere om tinglysning af skøde her.
  • Ved køb af en landbrugsejendom skal du søge om Landbrugsstyrelsens tilladelse til at købe ejendommen indenfor de første fire uger efter auktionen. Læs mere om, hvordan du søger, på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

 

Hvis du er er ufyldestgjort pant- eller udlægshaver

  • Er du ufyldestgjort pant- eller udlægshaver er du omfattet landbrugslovens 42. Det betyder, at du er undtaget fra de to regler angivet i afsnittet ovenfor.
  • Du har i stedet et år fra tidspunktet for hammerslaget til at videresælge landbrugsejendommen eller til selv at få tinglyst ejendommen.
  • Hvis du ikke ønsker eller kan videresælge landbrugsejendommen inden for det første år, skal du sørge for at tinglyse skødet. I særlige tilfælde kan fristen forlænges.

Sommerhus på tvangsauktion

Alle ejendomme kan i princippet blive begæret tvang – også sommerhuse. Faktisk oplever flere danske retskredse stor interesse for sommerhuse på tvangsauktion.

Der gælder som udgangspunkt ikke nogen særskilte regler, hvad angår køb af sommerhus på tvangsauktion. Du bør derfor gøre dig de samme tanker, som forud for et køb af en almindelig bolig på tvang. Dog skal du være forberedt på, at interessen i sommerhuse ofte er væsentligt større end ved almindelige huse.

Du kan finde sommerhuse på tvang her.

 

Køb hus på tvangsauktion

For at købe et hus på tvangsauktion er det først og fremmest vigtigt, at du finder det rette hus at byde på. Dernæst bør du alliere dig med en advokat, som kan hjælpe med de juridiske problemstillinger ved købet.

Find huse på tvang

Overvejer du at købe en bolig på tvangsauktion, er der mange steder at lede. Hos Advodan lægger vi løbende tvangsauktioner på nettet. Du kan også finde tvangsauktioner og downloade salgsopstillinger på www.tvangsauktioner.dk og www.itvang.dk.

Du kan læse mere om, hvordan du finder huse på tvang, her. Vil du vide mere om aktuelle tvangsauktioner i dit lokalområde, kan du desuden til enhver tid kontakte os for en uforpligtende samtale.

 

Få advokathjælp ved køb af hus på tvangsauktion

Når du køber hus på tvangsauktion, kan der opstå dyre overraskelser, hvis du ikke er ordentligt forberedt. En advokat kan hjælpe dig med at gennemgå salgsopstillingen og sikre, at du har den rette sikkerhedsstillelse for købet.

Vores advokater har stor erfaring med tvangsauktioner og står klar med rådgivning, uanset hvor du er i købsprocessen. Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe med køb af hus på tvangsauktioner, her.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?