PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Bobestyrer

Hvis du og andre arvinger er uenige om fordelingen af arven, eller hvis dødsboet er forgældet, kan I gøre brug af en bobestyrer, når I skal skifte boet. I nogle tilfælde kan afdøde også have anført i sit testamente, at vedkommende ønsker at skiftet sker ved hjælp af en bobestyrer.

Når der sker et dødsfald, vil afdødes formue bliver opgjort og fordelt mellem arvingerne ved skifteretten eller ved privat skifte. Opstår der i forbindelse med fordelingen af arv uenigheder mellem fx dig og andre arvinger, kan skifteretten udpege en bobestyrer, som tager hånd om fordelingen.

Pengerelaterede spørgsmål i forbindelse med arv er desværre af og til skyld i ubehagelige familiekonflikter, og faktisk har hver tiende dansker haft en dårlig oplevelse i forbindelse med arvesager. Det kan derfor i nogle tilfælde være nødvendigt og en god investering at inddrage en bobestyrer, der kan hjælpe med fordelingen, så arven ikke medfører i en bitter familiestrid.

Bobestyreren fungerer som dødsboets advokat og har til opgave at varetage alle arvingers interesser.

Hvad er en bobestyrer?

En bobestyrer er en advokat udpeget og autoriseret af skifteretten, der varetager dødsboets behandling, herunder fordeling af arv og betaling af gæld. Bobestyreren sikrer, at arvingerne ikke hæfter for afdødes gæld og forvalter boet efter de gældende regler.

Bobestyreren kan dog også være en person, som afdøde har udpeget i sit testamente. I de tilfælde, hvor bobestyreren på forhånd er udpeget i afdødes testamente, udpeger skifteretten den valgte som bobestyrer.


Hvad er bobestyrerens funktion?

Bobestyreren fungerer som dødsboets advokat og har til opgave at varetage alle arvingers interesser. Bobestyreren har ret til at tilsidesætte arvingernes ønsker og træffe beslutninger, som manikke nødvendigvis er enige i. Det er nemlig bobestyrerens ansvar at sørge for, at al gæld i boet bliver betalt. Det betyder, at du som arving aldrig kommer til at hæfte for afdødes gæld, hvis du vælger at lade en bobestyrer varetage bobehandlingen. Det er også bobestyrerens ansvar at sikre, at der fx betales skatter og afgifter af de rigtige beløb. Derfor skal fx al indbo værdiansættes.

 

Hvornår har man brug for en bobestyrer?

Der kan være flere grunde til at udpege en bobestyrer. En bobestyrer bliver ofte involveret, hvis:

  • Der opstår uenigheder mellem arvingerne.
  • Boet har større gæld end værdier, hvilket betyder, at boet er insolvent (insolvent: ikke tilstrækkelige midler i boet til at dække gælden).
  • Den afdøde i et testamente har bestemt, at en bobestyrer skal håndtere skiftet.
  • Der er behov for en kompleks vurdering og opdeling af aktiver, såsom ejendomme eller værdifulde ejendele.

Enhver arving kan også selv kræve en bobestyrer undervejs, hvis der opstår uenigheder i skifteprocessen. Hvis boet er insolvent, er det pligtmæssigt med bobestyrerbehandling, som minder meget om konkursbehandling​.

 

Hvilke opgaver udfører en bobestyrer?

Bobestyreren har ansvar for en række opgaver i forbindelse med behandlingen af dødsboet. Disse omfatter:

  • Vurdering af boets aktiver: Identificering og vurdering af afdødes ejendele, penge, fast ejendom osv.
  • Betaling af gæld: Betaling af afdødes gæld og økonomiske forpligtelser.
  • Håndtering af kreditorer: Sikring af, at alle krav fra kreditorer bliver håndteret korrekt.
  • Fordeling af arv: Arvingsundersøgelse og arvens fordeling i henhold til afdødes testamente eller arvelovgivningen.

Disse opgaver kræver præcision og forståelse for både jura og økonomi, hvorfor en bobestyrer er en advokat med speciale i dødsbo. Hvis arvingerne er uenige i bobestyrerens beslutninger, kan de klage til skifteretten.

 

Hvad koster en bobestyrer?

Omkostningerne ved en bobestyrer varierer afhængigt af dødsboets størrelse, kompleksitet og den anvendte arbejdstid. Bobestyreren skal også tegne en kautionsforsikring, hvilket medfører ekstra omkostninger for boet. Advodan kan hjælpe dig med at få et overblik over udgifterne og rådgive om, hvilke omkostninger du kan forvente.

 

Beløbsgrænser for dødsboets behandling i 2024:

  • Bundfradrag for boafgift: 333.100 kr.
  • Ægtefælleudlæ/suppleringsarv: 870.000 kr.
  • Boudlæg: 51.000 kr.​

 

Hvordan vælger man en bobestyrer?

Når du skal vælge en bobestyrer, er det vigtigt at sikre, at personen har den rette erfaring og kompetence. De fleste vælger en advokat med speciale i dødsboer, da de har juridisk indsigt og erfaring med komplekse arvesager. Overvej en bobestyrer, der kan agere neutralt og professionelt i forhold til alle involverede parter. Man kan også vælge en specifik bobestyrer i sit testamente.

Beslutningskompetencen er hos bobestyreren, som naturligvis rådfører sig med arvingerne om væsentlige beslutninger. Boets samlede behandling kan tage fra nogle måneder til flere år, afhængigt af boets kompleksitet.

 

Hvordan foregår bobestyrerbehandling?

Processen med bobestyrerbehandling følger ofte disse trin:

  1. Overblik over arvinger og aktiver/passiver. Bobestyreren mødes herefter med arvingerne for at drøfte afdødes værdier og gæld.
  2. Håndtering af aktiver: Salg eller arveudlæg af aktiver, eks. fast ejendom, bil, værdipapirer mm.
  3. Afvikling af gæld: Betaling af gæld og indfrielse af evt. lån.
  4. Fordeling af arv: Boet fordeles blandt arvingerne ifølge testamentet eller arveloven, efter eventuel boskat og boafgifter er betalt.

 

Er der alternativer til en bobestyrer?

For nogle boer findes alternativer til bobestyrerbehandling, såsom:

  • Privat skrifte: Arvingerne tager selv ansvar for fordelingen af boet, hvilket kræver enighed blandt alle parter. Man kan også søge hjælp fra en advokat til et privatskiftet bo.
  • Forenklet privat skifte.
  • Uskiftet bo.
  • Boudlæg.

Alternativerne kan være praktiske i enkle sager, men en bobestyrer anbefales, når boet er komplekst eller indebærer større værdier og gæld. Det er også vigtigt at skelne mellem en testamentindsat bobestyrer, som ikke nødvendigvis har juridisk baggrund, og en autoriseret bobestyrer, som har erfaring og kan agere som det offentliges repræsentant i komplekse sager.

Et privat skifte giver jer mulighed for selv at disponere over afdødes bo.

Hvis jeg selv vil disponere over afdødes

I stedet for en bobestyrer kan I som arvinger også vælge at dele boet ved privat skifte. Et privat skifte giver jer mulighed for selv at disponere over afdødes bo. Vælger du et privat skifte, skal du dog være sikker på, at den person, du vælger at give fuldmagt til at håndtere boet, er en person, du har stor tillid til. Ellers kan du risikere at stå tilbage med gælden.

En fuldmagt kan også gives til en advokat, det kan fx aftales, at alle arvinger giver fuldmagt til den samme advokat. Fuldmagten vil kunne tilbagekaldes uden begrundelse.

Læs mere om privat skifte.

 

Har du brug for en bobestyrer?

Hos Advodan har vi en lang række advokater, der er særligt specialiseret i behandling af dødsbo og som har fået autorisation af Justitsministeriet. 

FAQ

Hvornår er en bobestyrer nødvendig?

En bobestyrer er nødvendig, hvis boet er insolvent, der er uenighed mellem arvingerne, eller hvis afdøde har angivet det i sit testamente.

Hvad koster en bobestyrer?

Prisen afhænger af boets aktiver/passiver og kompleksitet.

Hvordan vælger jeg en bobestyrer?

Vælg en erfaren advokat med specialisering i dødsboer. Arvinger kan også anmode skifteretten om at udpege en bestemt autoriseret bobestyrer.

 

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?