Derfor skal I oprette et udvidet samlevertestamente
Hvis du og din samlever vil sikre hinanden næsten lige så godt i tilfælde af den enes død, som hvis I var gift, skal I oprette et udvidet samlevertestamente. Som samlevende arver I ikke automatisk fra hinanden, selvom I har boet længe sammen eller har fælles børn. Arveloven begunstiger nemlig ikke samlevende i tilfælde af dødsfald.
Uden et testamente risikerer I, at længstlevende må flytte fra jeres fælles hjem - uanset om I har børn eller ej.
Forældre eller børn arver det hele
Har I ikke børn, kan I begunstige hinanden med et udvidet samlevertestamente til at arve 100 %. Uden testamentet går hele afdødes arv til forældrene.
Hvis du har børn, kan du maksimalt begunstige din samlever til at arve 7/8 af den arv, du efterlader dig. Dine børn vil i så fald kun modtage 1/8. Hvis I ikke opretter et testamente, vil din samlever derimod intet arve, mens børnene arver det hele.
Om I har børn eller ej, kan I altså risikere, at den længstlevende af jer må flytte fra jeres fælles hjem, fordi han eller hun ikke har råd til at blive boende, når arven er fordelt. Det er i mange tilfælde den væsentligste grund til at oprette testamentet. Der er imidlertid også en række fordele i forbindelse med dødsbobehandlingen, hvis I opretter et udvidet samlevertestamente.
Fordele for den efterladte
Hvis du dør, efter testamentet er oprettet, har din samlever ret til at udtage genstande fra din bodel til personligt brug, før aktiver og passiver gøres op. Han eller hun har også ret til suppleringsarv – dvs. at din samlever må udtage formue fra dødsboet, så han eller hun får 870.000 kr. (2024) inklusive sin egen formue, før dine børn arver noget. Er jeres samlede formue på under 870.000 kr., kan din samlever altså arve det hele, uden at børnene overhovedet modtager tvangsarv.
Kriterier for at oprette testamentet
Der er mange fordele ved at oprette et udvidet samlevertestamente, men I skal opfylde en række betingelser for at kunne gøre det:
- Ingen af jer må sidde i uskiftet bo
- Ingen af jer må være gift eller separeret fra en tidligere ægtefælle
- Ingen af jer må have et gældende udvidet samlevertestamente med en tidligere partner
- I skal have haft fælles bopæl (folkeregisteradresse) i de seneste to år – eller vente, have eller have haft et barn sammen
Opfylder I ikke disse betingelser, kan I stadig oprette et almindeligt testamente og begunstige hinanden på denne måde.
Vores advokater står klar med professionel hjælp, hvad enten I ønsker at oprette et almindeligt testamente eller et udvidet samlevertestamente. Har I i første omgang brug for rådgivning om, hvordan I kan fordele jeres arv, hjælper vi jer også med dette.
I kan spare penge ved ægteskab
Med et udvidet samlevertestamente sikrer I hinanden langt bedre, end hvis I ikke opretter testamente, men det kan stadigvæk bedre betale sig rent økonomisk at blive gift. Når I arver efter hinanden, skal I nemlig betale boafgift til staten – det betaler ægtefæller ikke.
Boafgiften er på 15 % af den arv, du efterlader dig udover bundfradraget på 333.100 kr. (2024) i dødsboet. Læs mere om boafgift.
Har I brug for rådgivning om samlevertestamente eller ægteskab? Kontakt os i dag, så hjælper vi jer videre.
Har du brug for hjælp til at oprette et samlevertestamente?