PrivatErhvervOm Advodan
Jutland
Zealand
Bornholm

Arbejdstilladelse: Sådan kommer du i gang med at arbejde i Danmark

Du kan få brug for en arbejdstilladelse, hvis du som udlænding ønsker at arbejde i Danmark. Her på siden kan du læse mere om, hvordan du kan få arbejdstilladelse og blive klogere på dine rettigheder og arbejdsvilkår på det danske arbejdsmarked.

Har du brug for en arbejdstilladelse?

Før du kan begynde at arbejde i Danmark som udstationeret arbejdstager, skal du undersøge, om du har brug for en opholdstilladelse og en arbejdstilladelse.

  • Hvis du er nordisk statsborger, kan du frit bo og arbejde i Danmark.
  • Hvis du er borger i et EU- eller EØS-land eller Schweiz, skal du have et EU-opholdsdokument, som beviser, at du har ret til at bo og arbejde i Danmark.
  • Hvis du er statsborger i et land uden for Norden, EU/EØS eller Schweiz, skal du have en gyldig opholds- og arbejdstilladelse for at kunne bo og arbejde i Danmark.

 

Må du arbejde i Danmark uden en opholds- og arbejdstilladelse? 

Som udgangspunkt skal du have arbejdstilladelse og opholdstilladelse, før du må arbejde i Danmark. I nogle tilfælde kan du dog få lov til at udføre arbejdsrelaterede aktiviteter i Danmark uden en opholds- og arbejdstilladelse, men i stedet på baggrund af et visum eller et visumfrit besøg.

Ved et visum eller visumfrit besøg er det dog en forudsætning, at dit arbejde ikke strækker sig over mere end 90 dage, ligesom der er regler for, hvilket arbejde du må udføre. Du må fx gerne modtage og give undervisning eller deltage i møder og forhandlinger, men du må ikke medvirke til at skabe et produkt eller ændre på et produkt, der bidrager til virksomhedens indtjening.

Hvordan søger man om arbejdstilladelse i Danmark?

Du kan ansøge om opholds- og arbejdstilladelse i Danmark på nyidanmark.dk. Du skal søge om arbejdstilladelse uanset hvilken type arbejde, du vil påtage dig på det danske arbejdsmarked. Skal du fx arbejde ulønnet eller i bibeskæftigelse, skal du også søge om tilladelse.

Når du søger om arbejdstilladelse, skal du vælge hvilken ordning, der passer til din situation. Det kan fx være, at du søger via fast-track-ordningen, beløbsordningen eller positivlisten. Du kan læse mere om de forskellige ordninger, og hvordan du søger, her.

Hvordan er mine arbejdsvilkår og rettigheder som udlænding i Danmark?

Når du som udlænding får arbejde i Danmark, har du som udgangspunkt de samme arbejdsvilkår og rettigheder som danske statsborgere – fx med hensyn til løn, ferie, pension, afskedigelse og arbejdsløshed. Det gælder, uanset om du arbejder i den private eller offentlige sektor.

Du kan læse mere om dine rettigheder og arbejdsvilkår på workindenmark.dk.

 

Manglende arbejdstilladelse kan have strafferetlige konsekvenser

Når en virksomhed ansætter en udlænding, er det altid virksomhedens ansvar, at medarbejderen har gyldig arbejdstilladelse. Arbejder en udlænding i Danmark uden den påkrævede arbejdstilladelse, kan det få strafferetlige konsekvenser for både arbejdsgiver og den udenlandske arbejdstager.

Læs også: Hvordan undgår du at ansætte ulovlig udenlandsk arbejdskraft i Danmark?

Du skal være opmærksom på, at en arbejdstilladelse ofte er tilknyttet det job, som du søgte arbejdstilladelse til. Skifter du job, skal du derfor søge om en ny arbejdstilladelse. Hvis du arbejder ulovligt i Danmark, kan du risikere at blive udvist. Det gør dine muligheder for at komme tilbage til Danmark svære.

Få hjælp til at søge om arbejdstilladelse i Danmark 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du opfylder kravene om arbejdstilladelse, kan du tage kontakt til en af vores advokater. Vi har stor erfaring med udlændigret og kan rådgive dig om de forskellige ordninger og hjælpe dig med at søge om arbejdstilladelse i Danmark.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?