PrivatErhvervOm Advodan
Jutland
Zealand
Bornholm

3 ting du bør få styr på, inden din ægtefælle skal på plejehjem

Inden du eller din ægtefælle når en vis alder og måske skal på plejehjem, er der en række ting, som I bør få bragt i orden. Ellers kan den anden part risikere at blive økonomisk lammet eller stå uden reelt råderum over fx jeres ejendom og andre aktiver.

Ifølge advokat Mie Rahbek Thomsen fra Advodan Slagelse, kan det være en god idé at stoppe op og gøre sig nogle overvejelser om ens livssituation og familieforhold, inden man når en alder, hvor ens partner måske skal på plejehjem.

Advokat Mie Rahbek Thomsen anbefaler tre juridiske områder, som du og din ægtefælle bør tage stilling til, så I er bedst muligt sikrede i jeres alderdom.

 

1. Skal der ændres i testamentet?

Først og fremmest anbefaler advokat Mie Rahbek Thomsen, at I har lavet et testamente, hvor I fastlægger, hvordan arven skal fordeles, når en af jer går bort. Testamente er særligt vigtigt, hvis I ikke er gift, da I ikke automatisk arver hinanden, selvom I har boet sammen i en årrække.

”Har I allerede oprettet et testamente, bør I overveje, om testamentet skal ændres, hvis en af jer skal på plejehjem. Måske er det relevant, at den fælles ejendom eller andre fælles aktiver overføres til den, der ikke skal på plejehjem, for at sikre denne part” forklarer Mie Rahbek Thomsen.

 

2. Har I en ægtepagt?

Det kan desuden være relevant at lave en ægtepagt, hvor et eller flere aktiver kan gøres til særeje, sådan at eksempelvis ejendommen ikke er omfattet af formuefællesskabet. 

”Normalvis har ægtefæller såkaldt formuefællesskab, og derfor skal alle aktiver deles lige ved dødsfald, så den efterladte ægtefælle og eventuelle børn arver lige meget efter afdøde. Men det kan stille ægtefællen økonomisk dårligt. Derfor kan det være en fordel at give den ene ægtefælle særeje over fx ejendommen eller formuen, når den anden ægtefælle skal på plejehjem,” uddyber Mie Rahbek Thomsen.

 

3. Overvej en fremtidsfuldmagt

Endelig anbefaler Mie Rahbek Thomsen, at I i god tid udarbejder en fremtidsfuldmagt. Det giver jer hver især mulighed for at råde over fx fælles ejendom, formue og andre aktiver samt tage helbredsmæssige beslutninger, hvis den anden part fx får demens og ikke længere er mentalt habil.

”Det er vigtigt at udarbejde fremtidsfuldmagten, mens begge parter stadig er mentalt raske. Uden en gyldig fuldmagt kan den ene part på et senere tidspunkt risikere at stå uden adgang til fælles konto eller uden mulighed for at sælge huset, da det kræver den anden parts samtykke – et samtykke, der måske ikke kan gives på grund af sygdom. I stedet kræver det en længere proces, der kan vare adskillige måneder, hvor den part skal søge om værgemål gennem Familieretshuset,” forklarer advokat Mie Rahbek Thomsen.

 

Få hjælp af en advokat fra Advodan

En advokat fra Advodan med speciale i arv- og familieret kan hjælpe jer med at oprette eller gennemgå jeres nuværende testamente. Vi kan også hjælpe med at oprette en ægtepagt, så I står stærkere økonomisk, hvis jeres familiesituation ændrer sig. Vores dygtige advokater kan desuden bistå jer, hvis I ønsker at oprette en fremtidsfuldmagt. Med en fremtidsfuldmagt kan I tage stilling til fælles aktiver og helbredsmæssige beslutninger (eventuelt tilføje: på forhånd), inden den ene part ikke længere er i stand til det. Kontakt os i dag for en uforpligtende snak, så vi sammen kan finde en løsning, der passer til jer og jeres situation.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?