Hvad er barselsdagpenge?
Man kan få barselsdagpenge i forbindelse med graviditet, fødsel eller adoption og er en økonomisk støtte til forældre, der ikke modtager løn fra en arbejdsgiver. For at modtage barselsdagpenge kræver det, at du går på barselsorlov - dvs. at du holder fri for at være sammen med dit barn, og at du dagligt tilbringer tid - og er fysisk tilstede med dit barn under din barsel.
Hvor mange uger kan jeg få barselsdagpenge?
Man har som nybagte forældre ret til 52 ugers barsel. Man kan i realiteten selv bestemme, hvordan man ønsker at fordele barslen mellem sig. De fleste vælger dog at fordele barslen som vist nedenfor, hvor barslen er inddelt i fire forskellige typer orlov alt efter om du er mor, far eller medmor.
Graviditetsorlov - inden fødslen
Alle kommende mødre har ret til at gå på barsel fire uger forud for den forventede fødselsdato eller planlagte kejsersnit.
Barselsorlov - efter fødslen
Når du har født, har du som mor ret til 14 ugers orlov dagen efter din fødsel. Man kan som udgangspunkt ikke dele denne del af barslen med sin partner.
Fædreorlov - efter fødslen
Du har som mor eller far ret til 32 ugers forældreorlov, som I kan dele mellem jer. Du kan som far eller medmor starte på forældreorloven, når fædreorloven er slut. Som mor kan du starte på forældreorloven efter de 14 ugers barsel.
Forældreorlov - fælles orlov efter fødslen
Du har som mor eller far ret til 32 ugers forældreorlov, som I kan dele mellem jer. Du kan som far eller medmor starte på forældreorloven, når fædreorloven er slut. Som mor kan du starte på forældreorloven efter de 14 ugers barsel.
Betingelser for at få barselsdagpenge
Det afhænger af række faktorer, om du kan få barselsdagpenge, når du går på barselsorlov. Find din situation og læs mere nedenfor.
Jeg er lønmodtager
Du har ret til barslesdagpenge under din barsel, hvis du opfylder disse betingelser:
- Du skal være ansat på den første dag i din orlov eller dagen før.
- Du skal have arbejdet mindst 160 timer inden for de seneste fire hele måneder før orloven.
- Du skal have arbejdet mindst 40 timer om måneden i mindst tre af de fire måneder.
Er du som lønmodtager i tvivl om, hvad du er berettiget til i forbindelse med din barsel, kan en advokat fra Advodan rådgive dig ud fra en gennemgang af din ansættelseskontrakt. Du kan nemlig også være berettiget til løn under barsel alt efter dine kontraktsforhold og/eller overenskomst. Læs mere her
Har du en aftale med din arbejdsgiver om fuld løn under dele af din orlov, skal du først søge barselsdagpenge, når denne periode slutter.
Får du delvis, men ikke fuld løn af din arbejdsgiver under orloven, kan du i nogle tilfælde få barselsdagpenge.
Er du i tvivl, om du er beskyttet mod opsigelse, når du er på barsel? Vi giver dig et overblik over dine rettigheder ved graviditet og barsel.
Jeg er ledig
Du kan ikke få barselsdagpenge under din barsel, hvis du modtager kontanthjælp eller ledighedsydelse. Det kan du til gengæld godt, hvis du har meldt dig ledig i din a-kasse og er berettiget til arbejdsløshedsdagpenge.
Jeg er selvstændig
Du har ret til barselsdagpenge under din barsel, hvis du opfylder disse betingelser:
- Der er overskud i din virksomhed
- Du har arbejdet i mindst seks måneder inden for det seneste år
- Du har arbejdet den seneste måned forud for din barselsorlov
- Du har arbejdet minimum 18,5 timer om ugen i din virksomhed
Vær opmærksom på, at du betragtes som lønmodtager og ikke selvstændig, hvis du er ansat i eget anparts- eller aktieselskab.
Jeg er studerende
Som studerende kan du få barselspenge, hvis du opfylder en af disse betingelser:
- Du har et fast arbejde ved siden af din uddannelse og lever op til kravene for lønmodtagere
- Du er elev i lønnet praktik på din første orlovsdag eller dagen før (dvs. du må ikke have undervisning på uddannelsesstedet begge disse dage)
- Du holder orlov fra din uddannelse og melder dig ledig i din a-kasse
Hvis du modtager SU, kan du få ekstra SU-klip i stedet for barselsdagpenge.
Jeg er nyuddannet
Som nyuddannet kan du få barselsdagpenge, hvis du opfylder en af disse betingelser:
- Du har afsluttet en erhvervsuddannelse måneden før, din orlov begynder
- Du afslutter din uddannelse, efter du har født, og inden dit barn er 46 uger – du er desuden meldt ledig i en a-kasse og har ret til arbejdsløshedsdagpenge
Barselsdagpengesats i 2025 - Hvor meget kan jeg få i barselsdagpenge?
Barselsdagpenge bliver udbetalt den sidste torsdag i hver måned. Hvor meget du får udbetalt afhænger af din situation. Den maksimale barselsdagpengesats i 2025 er 4.865 kroner om ugen før skat.
- Lønmodtager: Dine barselsdagpenge beregnes efter din timeløn og antal timer, du holder orlov om ugen. Hvis du har en månedsløn over 21.092 kroner (brutto), er ansat på fuld tid (37 timer) og holder fuld orlov, vil du modtage den højeste barselsdagpengesats på 4.865 kroner før skat (tal fra 2025).
- Ledig: Du kan få samme beløb i barselsdagpenge, som det du får i arbejdsløshedsdagpenge.
- Selvstændig: Dine barselsdagpenge beregnes på baggrund af overskuddet i din virksomhed, egne syge- og barselsdagpenge og eventuel indtægt overført til medarbejdende ægtefælle. For at få højeste sats skal virksomhedens overskud være mindst 252.980 kroner om året (tal fra 2025).
- Studerende: Det samme gælder som for lønmodtagere eller som for ledige afhængig af din situation.
- Nyuddannet: Du kan få 3.480 kroner pr. uge før barnets fødsel og 3.990 kroner pr. uge efter (tal fra 2025).
Vil du vide mere?
På borger.dk kan du læse meget mere om barsel og barselsdagpenge. Her kan du også altid finde de opdaterede tal på, hvor meget du kan få i barselsdagpenge.
- Barsel for lønmodtagere
- Barsel for ledige
- Barsel for selvstændige
- Barsel for studerende og nyuddannede
- Barsel ved adoption
Har du brug for juridisk rådgivning om din ansættelse og barsel?
0 kommentar