Som gift par har I som udgangspunkt formuefællesskab, men formuefællesskabet ophører den dag, Familieretshuset modtager en anmodning om separation eller skilsmisse. Derefter skal der ske en bodeling.
Ved en bodeling skal den formue, I hver især har på dagen, hvor Familieretshuset modtager anmodningen om separation eller skilsmisse, deles med den anden part. Formuen kaldes bodel og består af hver persons aktiver fratrukket passiver. Hvis bodelen er positiv, skal den deles med den anden part, hvorimod den ikke deles, hvis bodelen er negativ.
"Som udgangspunkt skal der ske ligedeling, men det sker jævnligt, at parterne af den ene eller anden grund bliver enige om en skævdeling, hvor den ene part får en større del af boet end den anden. Det kan fx være, at I ejer et hus sammen, og at det er i begges interesse at få afsluttet sagen hurtigt. Måske kan den ene part ikke få lov at låne til den fulde salgspris, men parterne bliver i stedet enige om, at vedkommende overtager huset for et lidt mindre beløb, så begge parter kan komme hurtigt videre," forklarer advokat Mie Rahbek Thomsen fra Advodan Slagelse og uddyber:
"I princippet har den ene part så fået en større del af boet end den anden, men det er sket efter gensidig aftale."
Undgå, at en skævdeling af boet senere bliver tilsidesat
Det er ikke et problem at lave en aftale om skævdeling, men der kan opstå problemer senere hen, hvis man ikke har udarbejdet en såkaldt bodelingsoverenskomst, der beskriver aftalen.
"Måske stiger huspriserne pludselig, eller måske får parten, der endte med at købe huset, en ny partner, og så er den tidligere partner måske ikke længere interesseret i, at vedkommende på et tidspunkt fik en større del af boet. I sådanne tilfælde risikerer I at stå med et problem, hvis I ikke har en bodelingsoverenskomst og derved ikke kan bevise, at aftalen er indgået, og boet rent faktisk er delt," lyder det fra advokat Mie Rahbek Thomsen.
"I værste fald kan det betyde, at den ene part senere kræver en ny bodeling og på dette tidspunkt kræver at få sin ret til halvdelen af boet opfyldt. Selv hvis skævdelingen er sket efter gensidig, skriftlig aftale, kan der opstå problemer senere hen, hvis ingen af parterne har fået rådgivning af en advokat."
Der er mulighed for, at den ene part kan få aftalen om bodeling tilsidesat som urimelig, hvis der er tale om en større skævdeling, og vedkommende kan gøre gældende, at denne ikke forstod det eller blev tvunget til at skrive under. Derfor opfordrer vi altid til at få en advokat til at rådgive og udarbejde aftalen, så denne mulighed for tilsidesættelse så vidt muligt udelukkes, afslutter advokat Mie Rahbek Thomsen.
Tre gode råd, når I skal lave en bodelingsoverenskomst
- Lav en skriftlig bodelingsoverenskomst, der underskrives af begge parter.
- Husk at medtage alle aktiver og passiver, også dem I er fuldt ud enige om.
- Få juridisk rådgivning fra en advokat. En advokat må ikke repræsentere begge parter i en bodelingssag, og I kan derfor ikke være repræsenteret af den samme.
Læs mere om bodeling ved skilsmisse.
Brug for rådgivning?
Har du brug for rådgivning i forbindelse med din skilsmisse, kan du kontakte en af vores advokater hos Advodan. Vi kan også hjælpe dig, hvis du skal have lavet en skriftlig bodelingsoverenskomst.
Har du brug for rådgivning?
5 kommentar
Diana
Susan
Signe Brodtkorb
Frank
Signe Brodtkorb
Hanna
Signe Brodtkorb
Hanna
Signe Brodtkorb