PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Danske arbejdsgivere bryder loven

En ny Advodan-undersøgelse viser, at 28 procent af danske medarbejdere ikke har en ansættelseskontrakt, selvom det er i strid med loven. Medarbejderne risikerer at blive snydt for deres rettigheder og kan i værste fald fyres fra den ene dag til den anden.

Det er lovpligtigt at udarbejde ansættelseskontrakter, og virksomhederne kan i teorien blive dømt til at betale op til 20 ugers løn i godtgørelse, hvis de undlader kontrakten.

"Uden kontrakt risikerer ansatte at blive snydt eller i yderste konsekvens at blive fyret uden varsel. En ny højesteretsafgørelse betyder samtidig, at man langt fra kan regne med en godtgørelse på 20 ugers løn, men snarere hvad der svarer til 1-2 ugers løn. Kompensationen er altså begrænset, hvis man ikke har kontrakt," fortæller advokat i Advodan, Simon Hauch.

 

Kender ikke deres rettigheder

Ifølge Simon Hauch bør ansatte derfor stå på deres ret til at få udarbejdet en ansættelseskontrakt, når de starter i nyt job. Ud over at give sikkerhed er kontrakten et vigtigt led i at kende sine medarbejderrettigheder.

Undersøgelsen viser netop, at mange ansatte er uvidende om deres lovmæssige rettigheder. 38 procent af de adspurgte ved ikke, hvornår deres arbejdsgiver må fyre dem i tilfælde af langvarig sygdom, mens 20 procent ikke er klar over, hvilken løn de har ret til under sygdom.

"Det kan virke uoverskueligt, men som ansat skal man som minimum sætte sig ind i forhold som ferie- og sygdomsvilkår, arbejdsbeskrivelse og opsigelsesvarsel. Hedder beskrivelsen for eksempel 'kontormedarbejder', skal det præciseres yderligere, da man ellers kan blive sat til hvad som helst af sin arbejdsgiver," forklarer Simon Hauch.

 

Opdatér kontrakten

Selvom der kommer styr på ansættelsesforholdet fra starten, kan det få store konsekvenser for medarbejderen, hvis kontrakten får lov at samle støv i skrivebordsskuffen.

"Det er vigtigt at få opdateret sin ansættelseskontrakt, hvis man for eksempel har forhandlet sig til en højere løn eller bedre rettigheder. Det er arbejdsgiverens pligt at holde kontrakten ajourført, men det er medarbejderen, der kommer til at stå med håret i postkassen, da det er svært at bevise mundtlige aftaler," siger Simon Hauch.

Han pointerer derfor, at det kan være en fordel at søge hjælp til at få en gnidningsfri ansættelse.

"Det kan for eksempel være nødvendigt at få et overblik over ens rettigheder som medarbejder. Det kan samtidig være en fordel at søge hjælp til at gennemgå kontrakten for alle vigtige detaljer og til at løse tvisten, hvis ens arbejdsgiver stiller sig på bagbenene," fortæller Simon Hauch.

Vil du vide mere?

105 kommentar

Nichlas

Spørgsmåls tid! Jeg er jævnført kontrakt ansæt til 100 timer om måneden i tilfælde af jeg kun arbejde 80 ud af de 100 timer skylder jeg så chefen for 20 timer den næste måned min kollega har haft fat i hendes fagforening hvilket siger det ikke er lovligt men hvad siger i? PS. Det er chefen der mener vi skal arbejde de 20 timer ind igen næste måned

Simon Hauch

Hej Niclas Hvis der står i kontrakten, at du er ansat 100 timer, så skal du også have løn for 100 timer, indtil der er varslet ændring i dette med varsel svarende til opsigelsesvarsel, og så er det arbejdsgivers problem, hvis der ikke er arbejde nok til 100 timer. Han kan ikke lovligt kræve arbejdsindsatsen overført eller udført på andet tidspunkt. Men det endelig svar afhænger af, hvordan det præcist er formuleret/skrevet i ansættelsesaftalen.

Erik

Må min chef i MENY sende mig hjem før tid. Havde fx en vagt i går fra 15:00-21:00, men han sendte mig allerede hjem kl. 19:45. Mine kollegaer blev endda sendt hjem efter 45 min, hvor der stod de havde en 5 timers vagt. Må man virkelig det? Det skal lige siges, at når han sender os hjem før tid, så får vi ikke pengene for de resterende timer vi mangler.

Line

Jeg arbejder som ufaglært tilkaldevikar på et plejehjem. Jeg har flere gange oplevet, at min arbejdsgiver fratager mig min vagt mindre end 24 timer inden vagtens start. Jeg synes, det virker lidt absurd, at de bare kan få lov til det? Kan det passe? Vh. Line

Simon Hauch

Hej Line Jeg tænker du har modtaget en ansættelseskontrakt med dine ansættelsesvilkår, hvor forholdet er beskrevet. Ellers vil jeg tro, at der bliver henvist til en overenskomst i din kontrakt, hvor reglerne fremgår. Jeg kender hverken din ansættelseskontrakt eller denne overenskomst, så kan ikke svare dig på dit spørgsmål, men du kan eventuelt starte med at tale med enten din arbejdsgiver eller en kollega og høre dem ad, hvad regler der præcist gælder i forhold til aflysning af en vagt. Med venlig hilsen Simon Hauch

Morten

Jeg er blevet snydt af min gammel arbejdsgiver som ikke vil betale mig løn for den tid jeg har arbejdet for ham, han fik tilsendt ansættelseskontrakt fra kommunen men gad ikke at underskrive den, jeg rykkede ham flere gange på en dag for at kunne få bragt det i orden. Det ender at jeg stopper med at arbejde for ham og han lover at jeg nok skulle få løn for den tid jeg var der og rykkede flere gange for det og nu vil han ikke betale mig og jeg har snakket med min fagforening men de kunne ikke hjælpe mig. Hvad kan jeg ellers gøre for at få min løn. Hilsen morten

Simon Hauch

Hej Morten Hvis I ikke kan blive enige og du har et lønkrav til gode, er der umiddelbart ikke andet for end at anlægge sag mod din arbejdsgiver og dermed gå rettens vej for at få fastslået din ret til den løn han skylder dig, hvis nægter at skylde dig lønnen. Hvis kommunen er inde over ansættelsesforholdet kan det være kommunen også kan hjælpe, men ellers er det en retssag og om nødvendigt efterfølgende en fogedsag, hvis han stadig ikke betaler. Først skal du have fastslået dit krav på lønnen. Held og lykke med sagen Med venlig hilsen Simon

Rene

Hej Simon er det lovligt at opsige en medarbejder samtidigt med man ansattes en ny vikar samme dag. Grunden for fyringen er nedgang i beboere på et opholdssted selv om nedgangen af beboer er 4 måneder siden kan man stædig bruge det som saglig grund. Stillingen er ikke nedlagt den bliver bare varetaget af vikar samt overarbejde af tidligere kollegaer. Det skal siges der er ikke overenskomst på stedet stillingen er som pædagog medhjælper og 3 års Ancinitet.

Henriette

Hej Simon Jeg har haft et rengøringsjob af sommerhuse hver lørdag har været der 5 gange men har sagt op pga nyt job som ikke passer med at jeg har et job om lørdagen. Mit spørgsmål er så... skal de ikke udbetale løn for de 5 dage jeg har været der? Har ingen løn fået nemlig

Anna

Hej Simon, fed platform! Jeg arbejder som tjener på et passagerskib To spørgsmål: 1. Jeg arbejder 10,5 + timer om dagen og får kun en spisepause på en halv time. Har jeg ret til små pauser indimellem, når jeg arbejder så længe? 2. Hvis en kort betaling ikke går igennem eller jeg laver andre økonomiske fejl, trækker de det ud af min løn. Må de gerne det ifølge dansk lov? Har arbejdstageren virkeligt selv kompensere for menneskelige fejl? På forhånd tak, VH

Simon Hauch

Hej Anna Ifølge loven har du ikke krav på mere end ca. en halv times pause på en sådan arbejdsdag, medmindre andet følger af din kontrakt eller overensskomst. Loven siger følgende: ”En lønmodtager med en daglig arbejdstid på mere end 6 timer har ret til en pause af et sådant omfang, at pausens formål tilgodeses. Pausen lægges efter de for arbejdsstedet normale regler for lægning af arbejdstiden.” Nej, de kan ikke trække i din løn, hvis du laver fejl. De kan give dig advarsler, hvis du bliver ved og hvis du gør det med vilje kan de opsige dig eller bortvise dig, men hvis det er almindelige fejl kan de ikke trække i din løn.

Line

Hej Simon, Hvor mange dage må der gå fra man starter sit arbejde til ens arbejdsplads sender og underskriver en ansættelseskontrakt? Jeg har været ansat i en virksomhed siden 17. Juni, og har stadig ikke underskrevet nogen kontrakt. Jeg overvejer at sige op igen, da det ikke er noget for mig alligevel. Kan jeg godt stoppe fra dag til dag, nu hvor kontrakten aldrig blev underskrevet? Eller hvilke regler gælder der så?

Simon Hauch

Hej Line Arbejdsgiver skal senest 1 måned fra ansættelsesstart komme med en ansættelseskontrakt. Der gælder uanset hvad, det I har aftalt, eller hvad der følger af den lov eller overenskomst du måtte være omfattet af. Hvis du hverken er omfattet af overenskomst eller lov, og i ikke har aftalt noget, så vil jeg mene du godt kan stoppe fra dag til dag.

Mie

Hej Simon Jeg er deltids nøglebærer i fakta. Vi har lige fået ny chef i marts. For 2 uger siden kalder han til møde for vi alle kan aftale ferie. Jeg fortæller ham de uger jeg ikke kan og en bestemt dag hvor jeg skal til bryllup. Fordi han spørg om datoer han skal skrive ned. Jeg har nu fået mit vagt skema, og præcis den dag jeg skal til bryllup har han sat mig på.. Så siger han, hvis ikke har skrevet det ned så det bare ægerligt. Men er det mit problem når det hans fejl? Kan man lovligt sætte nogen på en masse vagter uden deres samtykke ? Mvh Mie

Simon Hauch

Hej Mie, Jeg kan desværre ikke svare konkret på dit spørgsmål, men går ud fra, at det står i din vagt, hvordan vagter placeres og hvilke pligter og rettigheder du har i den forbindelse. Jeg vil dog tro, at arbejdsgiveren som udgangspunkt kan fastsætte vagterne inden for nogle rammer, men igen, det må fremgå af din kontrakt. Det er selvfølgelig ikke i orden, at han sætter dig på en vagt, hvor du på forhånd har sagt du er optaget, så vil foreslå, at du taler med ham om det og for fremtiden husker at få skriftlig dokumentation for de dage du melder ind, at du er optaget.

Anya

Hej Simon - kan en arbejdsgiver tilbagedatere/berigtige en opsigelse? Jeg er mentor for en ung kvinde, der er blevet opsagt. Arbejdsgiver har forsøgt at presse hende til selv at sige op, og udarbejdede 2 forslag til opsigelser: den ene efter gensidig aftale og den anden som at det var min mentee der selv ville sige op. Begge var dateret 31.5 og i begge fik hun en måneds opsigelse. Jf hendes kontrakt er hun omfattet af funktionærloven og har været ansat siden 1. august sidste år og har således krav på 3 måneder. Efter at have meddelt arbejdsgiver, at hun ikke ville underskrive og at hun havde kontaktet sin fagforening har arbejdsgiver 4. juni givet hende en ny opsigelse med 3 måneders varsel, men denne opsigelse er også dateret 31.5. Fagforeningen siger at det kan de godt, når det er varslet - er det virkelig korrekt?

Svetoslav

Hej Simon Jeg vil spørge dig, jeg havde en arbejdsulykke, jeg havde to operationer, før jeg var på hospitalet. DAO-firmaet forkortede mit spørgsmål, om de er rigtige, og hvad skal jeg gøre fra nu af på forhånd tak

Simon Hauch

Hej Svetoslav, Jeg beklager, men jeg kan desværre ikke svare på hvad du skal gøre. Det lyder også til at være en for omfattende sag at svare på i dette forum. Jeg vil anbefale dig at tage kontakt til en advokat og søge konkret advokatrådgivning i din sag. Held og lykke med sagen. Med venlig hilsen Simon Hauch

Clara

Hej Simon Hvad skal man gøre hvis ens arbejdsgiver ikke giver en de timer man har ret til i ens kontrakt? Jeg har hørt man kan tage det i retten, passer det? Og vil der eventuelt komme en kompensation for det hvis man vinder?

Simon Hauch

Hej Clara, Hvis det fremgår klart, at du har et antal timer i din kontrakt, så kan du som udgangspunkt kræve løn for det antal timer uanset om du udføre arbejde, der svare til timerne. Hvis ikke du kan blive enig med din arbejdsgiver om betalingen/forholdet kan du tage sagen i retten. Kompensationen er, hvis du vinder, at du får betaling for de timer du ikke har fået betaling for. Med venlig hilsen Simon Hauch

Klaus

Hejsa Simon, mange tak for denne mulighed, jeg er sikker på at det hjælper mange. I min ansættelseskontrakt står der (præcis ordlyd): Lønnen reguleres af parterne i fællesskab pr. 1. maj hvert andet år, første gang i 2010. Det er så ikke sket, hverken indeksregulering eller indkald til samtale eller noget som helst - og vi skriver nu 2021. Kan det ses som alvorlig brud på kontrakten?

Simon Hauch

Hej Klaus, Jeg vil ikke sige det er et alvorligt brud på kontrakten, da der ikke står nærmere, hvordan din løn skal reguleres. Du kunne måske også selv have sagt noget, men jeg synes du skal tage kontakt til din arbejdsgiver og sige at det er på tide at tage en lønssamtale, da din løn ikke er reguleret i så mange år. Med venlig hilsen Simon Hauch

Manja

Hej Simon, Jeg har siden juli 2020 været ansat på en kontrakt, hvor der stod at arbejdstimerne lå på 148 timer/måned... jeg har dog kun reelt set været på arbejde hhv. 40 timer/måned i 2020 og 30 timer/måned siden nytår, da chefen ikke ville give mig nok vagter... Nu har jeg fundet et andet job og har derfor givet min opsigelse med to dages varsel - i kontrakten (som jeg aldrig fik en kopi af), stod der at jeg efter 6 mnd. Ansættelse havde 14 dages opsigelsesfrist - gælder denne frist stadig, hvis kontraktens oplysninger (i form af timeantal), ikke er opfyldt? - kan man i dette tilfælde argumentere for at kontrakten er ugyldig? Mvh.

Simon Hauch

Hej Manja, Jeg synes at en 6 md. opsigelsesfrist lyder meget længe uanset hvad, men kan ikke bedømme om den er lovlig på dette grundlag. Hvis ikke din arbejdsgiver betaler dig for det timeantal, der står i kontrakten vil jeg klart mene, at der er tale om en misligholdelselse af kontrakten, der efter afgivelse af varsel mv. vil kunne gøre, at du kan ophæve kontrakten, men du kan nok ikke bare uden videre opsige, hvis din kontrakt siger længere varsel og du ikke har protesteret før nu. Med venlig hilsen Simon Hauch

Laust

Hej Simon. Jeg har nu været ansat ved den samme vognmand i tæt på et år, jeg har stadig ikke fået en ansættelseskontrakt som gerne skulle informere om de vilkår jeg arbejder under. Under min ansættelse har jeg haft i mellem 70 og 80 timers arbejde og den samme fasteløn som skulle være udregnet for 37 timer. Det vil sige, at jeg i grove træk har haft 2 års arbejde på et år. Igennem den tid har jeg fået 1 uges ferie og adskillige gange blevet nægtet sygefravær, altså blevet tvunget på arbejde uanset hor syg og skidt jeg har været. Men alligevel fået besked om at skulle acceptere mit sygværd så min læn kunne blive refunderet i form af sygedagpenge. Må være ærlig jeg ved ikke helt hvor jeg står og hvad jeg enlig burde gør i denne situation. Håber du kan finde tid til at give mig svar. Jeg har så fundet ud af at virksomheden ikke har en overenskomst.

Simon Hauch

Hej Laust, Det lyder jo på ingen måde OK, og med hensyn til at din arbejdsgiver søger sygedagpengerefusion, selvom du arbejder er der direkte tale om socialbedrageri (strafbart) som du jurist set medvirker til. Det lette svar er, at du må sige fra og lade være med at lade dig udnytte uberettiget. For udnyttet uberettiget bliver du. Hvis du har en fagforening må du gå til dem. Du kan også gå til politiet vedrørende sygedagpengene. Hvis du kan bevise, hvad du oplyser kan du også gøre krav gældende mod din arbejdsgiver. Du bør under alle omstændigheder kræve en ansættelseskomtrakt og så stå fast på dine rettigheder om at du skal have løn for det arbejde du udfører og ikke arbejde, når du er syg og. ikke medvirke til socialbedrageri. Håber du kommer videre og måske får mod og kræfter til at skifte job. Det lyder ikke på nogen måde som en god arbejdsgiver. Med venlig hilsen Simon Hauch

Camilla

Hej Simon, Jeg har været ansat på et hotel i lidt over 5 år. Jeg har fået varslet kontraktændringer med 2 mdr varsel, hvilket jo er helt fint. På mit papir skal jeg acceptere disse ændringer eller det modsatte inden 12/10. Hvis dette ikke accepteres anses ansættelsesforholdet som opsagt pr 28/9, således at jeg fratræder stillingen 30/11. Betyder det, at hvis jeg ikke accepterer vilkårene at jeg selv har sagt på eller at virksomheden ger mig op? Yderligere skriver de, at hvis ændringerne ikke accepteres, vil jeg snarest vil blive informeret om vilkårene for min opsigelse. Hvad betyder det? Jeg har løbende måned plus 2 måneder ved fyring, men kun 14 dage hvis jeg selv siger op. Jeg håber at du kan hjælpe mig i denne labyrint.

Simon Hauch

Hej Camilla, Det er lidt vanskeligt at svare præcist, når jeg ikke kender dine ansættelsesvilkår eller de ændringer der varsles, da begge dele har betydning for svaret. Dog kan jeg sige, at hvis du ikke acceptere ændringerne, så er det din arbejdsgiver, der opsiger dig. Og deraf følger de rettigheder, du har ved opsigelse. Hvis du var funktionær, så ville du f.eks. kunne lave en vurdering af om en opsigelse af dig er rimelig, og hvis ikke om du foruden løn i opsigelsesperioden og skulle have godtgørelse for uberettiget opsigelse. Hvad de helt præcist vil underrette dig om ved jeg ikke, men det er helt normalt at man udmelder hvad en opsigelse indebærer, f.eks. om man er fritstillet eller fortsat skal arbejde, hvornår man skal aflevere nøgler m.v. Uanset hvad er det din arbejdsgiver, der opsiger dig, medmindre du kontraopsiger ansættelsesforholdet med dit eget kortere varsel. Med venlig hilsen Simon Hauch

Helena

Hej. Sikke en fantastisk service du yder her :-) Jeg har et spørgsmål der lyder, om man skal betale til en frokostordning, når man er blevet fritstillet og ikke skal møde på arbejde? Når man er fritstillet, har man jo ikke mulighed for at benytte sig af ordningen..... På forhånd tak for dit svar. Mvh. Helena

Helena

Dertil skal lige siges, at jeg har været ansat som funktionær......

Simon Hauch

Hej Helena, Frokostordninger er typisk noget man tilvælger ved siden af ansættelsen og det kommer derfor lidt an på, hvad aftalen vedrørende frokostordningen er og med hvor kort varsel den kan ændres i foehold til leverandøren. Jeg forstår dog sagtens din pointe, så jeg ville få det afklaret med arbejdsgiveren snarest og i al fald sikre dig, at du har frameldt dig ordningen. Med venlig hilsen Simon Hauch

Simon Hauch

Hej Helena, Frokostordninger er typisk noget man tilvælger ved siden af ansættelsen og det kommer derfor lidt an på, hvad aftalen vedrørende frokostordningen er og med hvor kort varsel den kan ændres i foehold til leverandøren. Jeg forstår dog sagtens din pointe, så jeg ville få det afklaret med arbejdsgiveren snarest og i al fald sikre dig, at du har frameldt dig ordningen. Med venlig hilsen Simon Hauch

Simon Hauch

Hej Madeleine, Det er din arbejdsgiver der skal bevise at du har et opsigelsesvarsel på 14 dage, så du har nok ret i, at du kan kontraopsige uden varsel, hvis I ikke har aftalt andet. Uanset hvad skal du have løn for det arbejde du har udført, så de kan ikke modregne i din løn. Mvh Simon Hauch

Madeline

Hej. Jeg har gjort rent i 1 måned og 1 dag i en butik, jeg har ikke fået nogen kontrakt eller løn i nu. Jeg får så en sms at jeg får en kontrakt tilsendt sammen med en opsigelse, jeg skriver så tilbage ( tak for denne gang ) men nu mener butikken at de kan trække 14 dage af min løn som jeg har tilgode hvis jeg ikke stiller op og fortsætter min rengøring, hvilket jeg selvfølglig ikke vil , men jeg vil heller ikke miste min løn. Hvordan er jeg stillet i alt det her, for jeg vil heller ikke arbejde gratis da jeg også har regninger der skal betales. .?

Kristina

Kære Simon Min datter på 16 år blev ansat i en lille butik maj måned 2019. Hun fik en ansættelseskontrakt med hjem, så hun kunne udfylde kontonummer. Herfter afleverede hun den hos arbejdsgiver og har ikke set den siden. Min datter mener, at kontrakten lød på 2x4 timer ugentligt fordelt på to hverdage. Efter kort tid fik hun også hveranden weekend, og dermed ekstra 16 timer hveranden uge. Men kontrakten blev ikke ændret - hun har i hvert fald ikke set noget til den. For 2 uger siden blev hun opsagt (29/8-20) og blev øjeblikkeligt fritstillet. Hun har deremd været ansat i 1 år og 3 måneder. I opsigelsen står der, at hun er omfattet af funktionærloven og derfor vil få løn frem til 30/9-20. Jeg er af en ven blevet gjort opmærksom på, at hun måske har ret til 3 mdr løn i stedet for den ene måned, arbejdsgiveren har skrevet i opsigelsen. Jeg kan se på hendes lønsedler, at hun de sidste 4 måneder har arbejdet omkring 221 timer, dvs ca 55 timer om måneden - og timetallet varierer ikke meget gennem hele hendes ansættelse. Dermed har hun arebjdet mere end 8 timer ugentligt.......er det ikke noget med den der 8-timers grænse i forhold til opsigelse? Eller er jeg helt galt på den? Jeg ved, at arbejdsgiver selv mener, han er rundhåndet ved at give hende en måneds løn - det mener han slet ikke hun har krav på. Han kan være en rigtig ubehagelig fætter at tale med, som flere af hans ansatte eller deres forældre har oplevet. Derfor vil jeg gerne være sikker på, om der er noget om de 3 måneders løn, inden jeg gør mere. Hun har ikke været medlem af en fagforening før i dag (af skade bliver man klog). Jeg kan derfor ikke gå den vej, da de selvfølgelig ikke behandler sager, der har været før indmeldelsestidspunktet. Kan du gøre mig klogere - og hvis der er noget om snakken, hvordan gør jeg så klogest i at handle? Vh Kristina Med tanke på hendes

Simon Hauch

Hej Kristina, De 8 timer om ugen kan være afgørende for om man er omfattet af funktionærloven og har krav på et ansættelsesbevis eller ej. Din datter opfylder efter det oplyste dette krav og hvis der i øvrigt står i kontrakten at hun er omfattet af funktionærloven, så er hun det uanset hvad. Hvis hun er omfattet af funktionærloven, hvad meget tyder på, så har hun krav på 3 måneders opsigelsesvarsel til fratræden ved en måneds udgang fordi hun har været ansat så længe som hun har. Hvis opsigelsen ikke er sagligt begrundet, så kan hun også få godtgørelse for uberettiget opsigelse, men det skriver du ikke om, så det lyder ikke til at være tilfældet. Mvh Simon Hauch

Kristina Sekov

Hej Simon. Tusibd tak for svar. Begrundelsen i den skriftlige opsigelse er manglende motivation trods samtaler .....hvilket min datter slet ikke kan genkende. Men nok om det - det tænker jeg nemt kan blive en krig på ord. Jeg er mest interesseret i den del, der omhandler funktionærloven - og jeg kan forstå, det forholder sig sådan, at hvis der i den skriftlige opsigelse står, at hun er omfattet funktionærloven, så er det det, som gælder? I opsigelsen står der, at hun er omfattet denne, og at "begge parter derfor har et opsigelsesvarsel på løbende måned + 1 måned, da de første 3 måneder har været prøveperiode." Der står endvidere, at de må opsige hende pr 30.11.20 Men det har arbejdsgiver streget ud, og skrevet 30.09.20 nedenunder. Jeg tænker, at han i kraft af hendes knap halvandet års ansættelse ikke kan løbe fra det, og at der ikke er noget til hinder for, at jeg beder ham sørge for, at hun retmæssig får sine 3 måneders løn? Vh Kristina

Simon Hauch

Hej Kristina, Det lyder som en dårlig begrundelse. Hvis han henviser til, at der har været samtaler om det, der nu fører til opsigelse, så skulle disse samtaler have udmøntet sig i konkrete advarsler, hvor det fremgik, at hun ville blive opsagt, hvis forholdet ikke blev bedre. Jeg mener rent faktisk derfor at opsigelsen er uberettiget, hvis det er begrundelsen. Vedrørende opsigelsesvarslet er det i denne situation helt ligegyldigt, at hun har været ansat på prøve, hvis hun har det. Det skulle i givet fald stå i kontrakten, men det er som sagt underordnet. I og med arbejdsgiver skriver i opsigelsen, at din datter er omfattet af funktionærloven, så vil det være mere end vanskeligt for arbejdsgiver at prøve at løbe fra det. Med den stilling hun har haft og den arbejdstid hun har haft vil jeg også mene, at hun efter loven er omfattet af funktionærloven. jeg ville derfor som minimum sige, at I skal gå efter det 3 måneders opsigelse til udgangen af en måned. Hvis I vil mere vedrørende opsigelsen skal I meddele dette til arbejdsgiver snart og det ville jeg derfor skrive i jeres første henvendelse, hvis jeg var jer, så den mulighed ikke fortabes. Endelig kan i nævne, at han ikke har overholdt ansættelsesbevisloven ved ikke at opdatere ansættelsesaftalen i forhold til hvad der var de faktuelle vilkår eller udlevere/returnere en underskrevet aftale. Husk til en anden gang at tage kopi af aftalen, inden den leveres tilbage. Held og lykke med sagen. Med venlig hilsen Simon Hauch

anonym'

Hej Simon Jeg er blevet udsat for trickstyveri på mit arbejde og ville høre om hvor vidt mit arbejdssted kan opkræve de penge som nu mangler kan trækkes fra min løn.

Simon Hauch

Hej ? Det kan jeg ikke svare på ud fra de oplysninger du giver mig. Forstår ikke helt hvad der er sket eller hvad der er stjålet. Vil dog sige, at hvis nogen har stjålet fra virksomheden, så kan de normalt ikke kræve deres tab dækket af deres ansatte. Hvis den ansatte har handlet meget uforsigtigt og/eller forbrudt sig mod den sikkerhed som virksomheden har, kan det muligt udløse et erstatningskrav eller andre ansættelsesmæssige konsekvenser, men det kan jeg ikke læse af det du skriver og vil også være en mere omfattende sag at vurdere end jeg kan påtage mig i dette forum. Med venlig hilsen Simon Hauch

Sandi Mortensen

Hej Jeg har henover sommeren sagt ja tak til at arbejde som tilsynsmand på en camping plads, det har jeg gjort flere år før hend, men min betaling i denne omgang er ikke kommet, det skal siges vi har ikke lavet kontrakt kun muntligt da det var en tidsbegrænset periode. Hvad skal jeg gøre nu for at få mine penge? Jeg har mailet til ham flere gange, og han har sagt betalingen skulle være kørt igennem til den 31/8-2020 men stadig ingen penge. What to do?

Simon Hauch

Hej Sandi, I sidste ende kan du blive nødt til at anlægge en retssag ved domstolene. Det kan man selv gøre, hvis kravet er under 50.000 kr. (en småsag). Se nærmere på www.domstol.dk Dit problem bliver muligt, at du ikke kan bevise, hvor meget du har til gode, da du intet har på skrift og ikke kan vise lønsedler. Jeg kan også se for mig, at der er nogle skattemæssige udfordringer, men det lyder til, at du må gøre dit krav op og meddele ham, at hvis han ikke betaler, så vil du anlægge sag mod ham. Om du vinder sagen tør jeg ikke sige noget om. Med venlig hilsen Simon Hauch

Sara

Hej Simon Jeg har 2 overordnede spørgsmål. 1) Har man pligt til at møde på arbejde dagene op til ansættelsestidspunkt, hvis fx den 1. falder på en onsdag. Altså kan man så blive bedt om at møde mandag og tirsdag, selvom man først er ansat fra om onsdagen, fordi onsdag tilfældigvis er den 1.? 2) Skylder man timer for dagene op til ansættelsestidspunkt, hvis den 1. fx falder på en onsdag? Altså kan man med rimelighed blive sat i gæld (16 timer) for mandag og tirsdag, fordi den 1. tilfældigvis falder på en onsdag? Det virker lidt vanvittigt, når jeg skriver det her, men det er præcis den situation, jeg står i forhold til en ny arbejdsgiver. På forhånd tak for hjælpen!

Simon Hauch

Hej Sara, Det ser ud til, at du allerede selv kender svarene. Nej, men selvfølgelig ingen arbejdsforpligtelser vedrørende tiden, før ansættelsesforholdet træder i kraft, medmindre man konkret har aftalt det. Hvis arbejdsgiver synes man skulle starte mandag, så var det det, man skulle have aftalt og der ville ikke være noget problem i at aftale det. Heller ikke selvom mandag ikke er den 1. Med andre ord har din nye arbejdsgiver ikke nogle krav mod dig i relation til mandag, tirsdag, hvis I har aftalt, at din ansættelse starter onsdag. Det giver sig selv og burde også stå klart for din arbejdsgiver. Håber du trods dette får en god ansættelse og husk at få et ansættelsesbevis, så du har dine vilkår nedskrevet. Med venlig hilsen Simon Hauch

Simon Hauch

Hej Tanja, Nu har du ikke oplyst din stilling, og heller ikke om du er ansat på prøve, men hvis du er står i kassen og sælger varer ud af butikken, så vil jeg mene du er funktionær. I givet fald er opsigelsesvarslet 1 måned til udgangen af en måned. Hvis prøvetid og i prøveperioden (de første 3 måneder, dvs. opsigelse skal ske før der er gået 2 ½ måned), så 14 dages varsel til når som helst. Du er formentlig omfattet af en overenskomst, hvilket også ville fremgå af dit ansættelsesbevis, hvis du havde fået et. Kan du ikke spørge en kollega om at se en ansættelseskontrakt? De ligner formentlig hinanden alle sammen. Du bør i al fald rykke din chef for en kontrakt, men de har 1 måned til at komme med den i følge loven, så de har ikke gjort noget forkert endnu. Med venlig hilsen Simon Hauch

Tanja

Hej Simon Jeg har arbejdet i en 7eleven i 2 uger nu, 40 timer om ugen uden kontrakt. Jeg har hverken fået fremvist eller underskrevet en. Jeg er ikke så glad for chefen og ønsker derfor at sige op. Men er i tvivl om hvor længe opsigelsevarslen er ud fra de ting jeg har beskrevet, da jeg kan læse mig frem til forskellige ting på nettet. Kan du hjælpe mig/afklare? Mvh.

Michael

Hej. Jeg har i 4-5 år arbejdet på lager i et firma uden overenskomst der kun har åbent ca. 6 måneder om året (normalt 1/4-1/10) alle ugens dage . I år startede jeg allerede 1/2. Det er fuldtid, 37t om ugen, 160,3 om måneden. Jeg er ikke i fagforening. I maj var jeg sygemeldt i 14 dage (18/5-31/5) pga. store rygsmerter. Det kom efter at skulle bære et utal af 60kg parasolfødder ind i kundernes biler uden de rette hjælpemidler. Arbejder så en uge, hvorefter jeg i min fritid brækker et ribben 5/6. 12 dage efter ringer min chef og spørger om jeg kan kommer på job fordi deres webshop var ved at drukne i ordrer. Jeg fortæller at jeg har meget ondt, men godt ville prøve at se i hvor lang tid jeg kunne. Dagen efter arbejder jeg 2 timer og må gå hjem pga. smerter. Jeg fortæller min chef at jeg ikke er rask nok endnu til at indgår i den faste vagtplan, men godt kunne komme på job nogle timer og så gå når jeg fik for ondt. Det ville han gerne. Jeg startede med nogle få timer om dagen og der var også mange dage jeg ikke kom fordi jeg ikke kunne rejse mig fra sengen pga. smerter. Jeg bliver helt raskmeldt 17/7. I maj før første sygemelding havde jeg 96 timer (udbetalt 96 timer), juni 59 timer (udbetalt 160 timer) og juli 87 timer (udbetalt 124!). Vores lønperiode går fra d.21 til d.20. Jeg har en ansættelseskontrakt for ikke-funktionærer hvor der står at jeg er ansat fra 1/2-2020 til 31/8-2019!!! (han mente nok 2020) og 37 timer om ugen, Lageransvarlig samt eksp. forefaldende arbejde kørsel og at jeg også skal oplære nye medarbejdere på lageret og at der er 30 dages varsel ved opsigelse fra os begge. Hvad der ikke står er ang. sygdom. Til kommunen har min chef oplyst at jeg har 37t/ugen og fuld løn under sygdom. Ialt har jeg været sygemeldt 7,7 uger. Jeg troede at jeg ville få for de timer jeg havde arbejdet og så få sygepenge/løn op til de 160t. Mandag 10/8 spørger jeg min chef om der ikke er noget galt mht. mine timer, hvorefter han bliver sur og råber at hvis jeg ikke var enig med ham ville han blive nød til at stoppe vores samarbejde. Jeg gik hjem og regnede på det og jeg var bestemt ikke enig. Jeg gik helt ned med flaget og blev hjemme tirsdag til torsdag uden at give besked. Torsdag aften skriver jeg en mail til ham og fortæller at jeg ikke er enig og at jeg godt kunne huske han sagde at han ville stoppe samarbejdet hvis jeg mente noget andet (han sagde godt nok ikke hvornår) . Jeg skrev at jeg ville komme fredag og aflevere timeseddel og min nøgle til firmaet (jeg fik afleveret men mødte ham ikke). Lørdag får jeg en sms hvor han skriver "jeg kan forstå du har valgt at stoppe, det er ok". Det er ikke helt sådan jeg ser det. Jeg har en mistanke om at min chef ikke har fortalt kommunen at jeg har arbejdet det jeg kunne, og at han samtidig har søgt om fuld refusion. Mine spørgsmål er 1. Kan det passe at jeg er ansat som ikke-funktionær? 2. Har jeg ret i at der er noget galt med min løn/sygepenge? 3. Hvis han fastholder at jeg selv er stoppet kan jeg så slippe ud af de 30 dages varsel? 4. Er min kontrakt i det hele taget gyldig? Mvh. Michael

Simon Hauch

Hej Michael, Tak for dit spørgsmål, men det er simpelthen for omfattende og tidskrævende at gennemgå og dermed besvare i dette forum. Jeg vil derfor anbefale dig at søge konkret rådgivning hos en advokat, din fagforening eller lign, der kan afse tid til at gennemgå din sag og rådgive dig korrekt. Held og lykke med sagen. Med venlig hilsen Simon Hauch

TS

Hej, Som funktionær ansat på et landbrugssted, hvor arbejdsugen for vedkommende aldrig er mindre end 118 timer, et samarbejde med en chef, som ikke tog MUS-samtalen alvorligt og som ikke var imødekommende eller motiverende, som faktisk kaldte stillingen for en, undskyld mit franske, "en luder stilling", samt udnyttede vedkommende til at arbejde 24/07 og altid være tilgængelig. Vedkommende har ikke svigtet sin arbejdsgiver på noget tidspunkt og blot bidt tænderne sammen og løbet det ekstra for at nå alting, men måtte til sidst følge sine værdier og indse,at det arbejde ikke skulle koste ham hans privatliv. Opsigelsen er lagt og nu det kommet frem, at chefen allerede havde meddelt stedfortræderen om at stillingen var hans, inden vedkommende havde opsagt sin stilling. Det virker til at man har presset den ansatte til det yderste for at få vedkommende til at ligge en opsigelse. Er det lovligt at ens stilling bliver besat inden man overhovedet har opsagt den eller blevet fyrret? MVH

Simon Hauch

Hej TS, Der er ikke i sig selv noget ulovligt i at have en ansættelse klar til en stilling. Det lyder til at det ville have været uberettiget at fyre vedkommende du taler om, ligesom det ikke lyder som lovligt at kræve det arbejde, der er blevet krævet, men dit spørgsmål går på om det er ulovligt at have en stilling besat til anden side, men det er ikke det ulovlige i det forhold du beskriver. Med venlig hilsen Simon Hauch

Zandra

Hej, Jeg er på barsel og har i mellemtiden fået en ny chef der ikke vil acceptere mine arbejdsvilkår som blev aftalt med min tidligere chef. Der er tale om en reduceret kontortid (9-15) og 3 ugentlige hjemmearbejdsdage. Aftalerne blev indgået mundligt, men jeg fik dem bekræftet på mail af min tidligere chef inden han stoppede. Han skriver dog at han ikke kan lade aftalerne gå videre, men min fagforening siger at de er lavet på et tidspunkt hvor han havde mandat til at lave aftalerne og derfor kan han ikke skrive sig ud af det. Jeg holder nu på at min nuværende chef skal varsle ændringerne med mit opsigelsesvarsel, da jeg ikke har mulighed for ellers at blive i stillingen, men har omvendt ikke råd til selv at sige op. Jeg kan tilføje at aftalen om reduceret kontortid blev indgået ved min ansættelse og hjemmearbejdsdagene har kørt siden juli 2018. Begge er væsentlige for at det kan fungerer for os som familie med 3 børn og langt til job (Helsinge - Centrum af Kbh) og årsagen til at jeg takkede ja til jobbet og ikke forlod det i 2018. På forhånd tak. Hvad er din vurdering?

Joey

Jeg vil gerne vide om jeg har ret til løn den halve time jeg arbejder ekstra. Jeg arbejder i Fakta som ungarbejder Jeg får løn fra kl 15-2115,men min arbejdsgiver kræver at jeg møder 15min før, for at tælle kasse op. Desuden kan jeg først komme hjem 2130,da lukningen tager 15 min mere end min vagt lyder på

Simon Hauch

Hej Joey, Du har krav på betaling for den tid din arbejdsgiver beder dig arbejde. Hvis det ligger ud over hvad der står i aftalen har du krav på at aftalen/ansættelsesbeviset bliver ajourført, så det stemmer overens med de faktiske forhold. Han har ikke krav på, at du skal arbejde mere end hvad der er aftalt. Med venlig hilsen Simon Hauch

Andreas

Hej Kan rengøring firma bliver straffet hvis de arbejder uden overindkomst?

Marie

Hej. Jeg er lige blevet fyret fra mit arbejde. I min ansættelseskontrakt står at jeg har 30 dages varsel fra opsigelse, men alle mine vagter er fra i dag blevet fjernet. Jeg har skrevet til min nu tidligere chef at jeg har de 30 dages varsel, men jeg får intet svar. Er der noget jeg kan gøre ved dette? Mvh. Marie

Simon Hauch

Kære Marie, Tak for dit spørgsmål. Jeg synes du skal fastholde, at du har 30 dages varsel og kræve løn svarende til den løn du ville have tjent i opsigelsesperioden. Hvis ikke han betaler, så kan du anlægge sag om kravet. Man kan godt selv anlægge og føre sager om beløb under 50.000 kr. Se nærmere på domstol.dk. Sagsanlæg eller trusler om sagsanlæg i sager, hvor man har en god sag plejer at virke. Mvh Simon Hauch

Tommy Andersen

Hej Simon Jeg har en ansættelseskontrakt fra min arbejdsgiver der garanterer arbejde 34 lektioner om ugen. Jeg har været ansat i virksomheden siden 2015. Jeg har altid arbejdet 40 lektioner om ugen eller mere. Mit spørgsmål er: Kan han nu sende mig hjem med løn 34 lektioner pr. uge når min normale uge jo plejer at være 40 eller flere lektioner. Mit spørgsmål beror på hvad er fuld løn? Forstået efter loven om lønkompensation? Med venlig hilsen Tommy Andersen

Simon Hauch

Hej Tommy, Beklager mit sene svar. Du har også skrevet til mig direkte. Mit korte svar på dit spørgsmål er, at jeg umiddelbart mener du/I har en god sag, når det forholder sig som du skriver, nemlig at I altid har arbejdet mindst 40 lektioner om ugen. Man kan i denne situation sige, at arbejdsgiver ikke har opdateret ansættelseskontrakten til de faktiske forhold, og hvis der er uoverensstemmelse mellem kontrakt og de faktiske forhold, er det så godt som altid de faktiske forhold, der gælder frem for hvad der står i kontrakten. Håber det giver svar. Med venlig hilsen Simon Hauch

Per

Kan man miste retten til dagpenge fordi arbejdsgiveren ikke har udarbejdet ansættelseskontrakt MVH

Simon Hauch

Hej Per, Du kan jo have svært ved at bevise, at du opfylder betingelserne for at få dagpenge, hvis du ikke har en ansættelseskontrakt, så på den måde kan man godt sige, at der er risiko for at du mister retten. Synes du skal spørge din A-kasse. De kan jo give dig helt nøjagtig besked. Med venlig hilsen Simon Hauch

Anna

Min arbejdsgiver ringede i dag og spurgte om jeg ville af med et par vagter, da vi har meget få kunder (grundet corona). Jeg vil rigtig gerne beholde mine vagter, da mine dagpenge er udløbet og jeg skal leve af de få timer jeg kan få. Jeg arbejder ufaglært til 119 kr i timen + tillæg ca. 20 timer om ugen. Han siger at han ikke kan tvinge mig, men efter 4 uger kan han godt inddrage mine vagter uden min velvilje. Kan det virkelig være rigtigt? Jeg har DM som fagforening, så de kan ikke hjælpe mig med ufaglært arbejde. Arbejdspladsen har overenskomst med HK. Hvordan skal jeg forholde mig til situationen?

Simon Hauch

Hej Anne, Jeg kan desværre ikke nærmere redegøre for forhold, der er omfattet af overenskomst, da jeg ikke kender de enkelte overenskomster eller hvad der er lavet af specialaftaler i denne periode. Jeg synes du skal kontakte HK og høre, hvad der gælder af regler for dig i den situation. Generelt vil jeg dog sige, at arbejdsgiver er noget friere til at disponere end ellers som situationen er lige nu, herunder kan arbejdsgiver kræve afholdelse af restferie m.v. uden varsel. Med venlig hilsen Simon Hauch

Sofie

Hej en lidt længere historie her. Jeg arbejder i en privat virksomhed hvor jeg har været ansat i knap 2 år. Jeg arbejder ca. 30-37 timer om ugen. Jeg er ansat som lagermedarbejder. Min kontrakt siger ikke noget om, hvor mange timer om ugen jeg skal arbejde, da vi selv ønsker os ind på vagter, og chefen godkender dem. Men i perioder hvor vi ikke har tralvt, bliver vi sendt hjem i arbejdstiden, eller får frataget vagten på dagen eller dagen før. Kan det passe at de kan fratage os vores vagter med så kort varesel, og samtidig får vi ikke betalt løn for de timer (vi får heller ikke løn når vi er syge). Jeg er her i dag blevet sendt hjem af min chef, og skal blive hjemme i karantæne det næste stykke tid på grund af coronavirussen der er i omløb. Jeg har ikke selv udvist symptomer på sygdom, eller været ude og rejse. Kan de godt bede mig om at blive så længe væk, uden at få løn.

Simon Hauch

Hej Sofie, Normalt kan man ikke bare hjemsende folk uden løn eller sige de skal i karantæne, hvis ikke der er grundlag for det. I disse tider er der dog åbnet op for den mulighed, at arbejdsgiver gerne må sende medarbejder hjem uden løn. Medarbejderne skal så søge om dagpenge og melde sig arbejdsløs i perioden. Arbejdsgiveren kan også vælge at sende hjem og betale løn og så søge lønkompensation hos staten. Aftaler om hjemsendelser Helt kort kan det siges som følger: Hjem uden løn Aftaler indgået mellem blandt andre 3F og Dansk Industri og Dansk Erhverv betyder, at virksomhederne kan hjemsende ansatte uden løn for de timer, hvor de er hjemsendt. I stedet for at få løn skal de ansatte melde sig som arbejdsløse og søge dagpenge eller kontanthjælp, hvis de hjemsendes i henhold til organisationernes aftaler. Når situationen er normal igen, skal medarbejderne genoptage deres arbejde i virksomhederne. Hjem med løn Regeringen har efterfølgende indgået en stor trepartsaftale med Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation. Aftalen giver virksomheder ret til at få lønkompensation for 75-90 procent af medarbejderens løn, dog op til 23.000 kroner om måneden. Aftalen løber i tre måneder fra 9. marts til 9. juni. Aftalen indebærer, at virksomheder ikke må fyre medarbejdere, hvis de får lønkompensation til hjemsendte. Hvad i øvrigt gælder for dit ansættelsesforhold er svært for at mig at sige uden at have set din kontrakt og vide mere om dit ansættelsesforhold. Med venlig hilsen Simon Hauch

Henriette

Hej Simon Jeg er ansat på en kontrakt igennem mere end 10 år, hvorpå det flere steder fremgår tydeligt at den er omfattet af overenskomsten imellem hk og XX. Ved en tilfældighed er jeg blevet opmærksom på at jeg i den omtalte overenskomst er berettiget højere pension samt fritvalgsordning. Jeg gør min chef opmærksom på dette og han siger at overenskomsten ikke gælder da han ikke har nogen aftale med hverken hk el. XX Men det står jo på min kontrakt at den er omfattet overenskomsten, er den så ikke det uanset om han har en aftale med dem eller ej. Der står også på kontrakten at der ikke kan aftales ringere vilkår end gældende i overenskomsten. Mvh. Henriette

Claus

Hej Simon Min kone er ansat som kommunal dagplejer men har haft Tabt arbejdsfortjeneste i ca 8 år nu pga af at vi har en søn med autisme og andre diagnoser ..... Sidste år ville arbejdsgiver (kommunen) tvinge hende til selv at sige op da de mente at der ikke var begrundelse nok til at de kunne fortsætte hendes ansættelse da hun jo var "købt fri" og ikke havde været aktiv dagplejer længe … det endte i en masse rod med bl.a FOA som ikke kunne finde ud af den korrekte lovgivning med hensyn til TA ved kronisk handicappet barn under 18 år... sommeren 2019 modtager hun så en mail fra dagplejen hvor der står at hun senest 1 Marts 2020 skal give besked om hun kan starte på job igen til d1. Juni 2020.... … hvis ikke forventer de hendes opsigelse... Min kone er fortsat på TA og vil som minimum være det i resten af 2020 og er nu kommet i vildrede om de kan tvinge hende til at selv sige op da alt med hensyn til TA og evt. a-kasse vil falde bort (karantæne) og der er ikke meget hjælp at hente i fagforeningen da de virker bange eller i lommen på kommunen...... Arbejdsgiver vil ikke fyre hende de mener at de er berettiget til at hun selv siger op hvilket jeg mener at man ikke kan tvinge folk til ….. tror nærmere at de ikke kan finde en gyldig og lovlig grund for at opsige hende På forhånd tak Claus

Simon Hauch

Hej Claus, Helt kort kan jeg sige, at man som arbejdsgiver ikke kan tvinge nogen til at sige op. Hvis man mener der er grund til det, kan man opsige en medarbejder. Der kan også være tilfælde, at det kan være en god ide, at man laver en fratrædelsesaftale, hvor medarbejderen siger op, men man kan ikke tvinge en medarbejder til at sige op. Med venlig hilsen Simon Haucvh

Bo

Hej! Mht. feriepenge - ved nogen om det er lovligt at tage 12.5% trukket fra i lønnen som så udbetales som feriepenge? Hvis det er skrevet under for i kontrakten (står med et jobtilbud der afrenger sålededes). Jeg har ikke arbejdet i Danmark før da jeg har boet hele mit voksneliv i udlandet og er derfor ikke klar over de danske regler - og jeg er ikke helt sikker på det udfra det jeg har læst online. Mvh. Bo

William

Hej Simon Jeg har siden sommers arbejdet på en restaurant. For 2 uger siden blev jeg fyret, og der er rigtig mange ting som så har været galt på denne arbejdsplads. Først og fremmest blev jeg ikke informeret om at jeg var fyret, jeg blev blot fjernet fra en arbejdsgruppe på facebook. Jeg har ikke gjort noget, som har kunne være en fyringsgrund, og rygterne går på at chefen blot fyre på baggrund af hans personlige holdning til sine ansatte. Jeg har derfor hverken fået at vide at jeg er fyret, eller fået noget grund, da der ikke var nogen, men blot fik fjernet min kontakt til restauranten, og mine vagter givet væk og jeg har forgæves forsøgt at komme i kontakt med min chef. Problemet er så den løn jeg har fået til denne måned. Efter min fyring, har min chef skåret min løn ned med 10kr, fra 110 til 100, som jeg kan se på min lønseddel. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, da jeg føler mig uretfærdigt behandlet, men jeg står på bar bund, idet at jeg aldrig har fået uddelt en kontrakt, som selvfølgelig ikke er lovligt. Er der noget man kan gøre i denne situation, eller ser det helt sort ud, idet man aldrig fik en kontrakt? Mvh William

Simon Hauch

hej William, Du kan jo opgøre og rette dit krav mod ham i forhold til, hvad han skylder og hvad du har krav på i kompensation for manglende kontrakt mv. Hvis ikke I kan finde en løsning på det kan du anlægge sag mod ham. Problemet er, at det godt kan være dyrt at anlægge sag, hvis du skal have en advokat ind over og umiddelbart kan du nok ikke få retshjælpsforsikring til at dække, da der er tale om erhvervsforhold. Der dog ikke noget til hinder for, at du selv anlægger en sag. Du kan læse mere herom på www.domstol.dk og gå ind under "selvbetjening". Med venlig hilsen Simon Hauch

kriss

hej simon. jeg arbejder på 5. år ved en stor dansk virksomhed og er efterhånden nogle gange blevet udsat for at man af en eller anden grund er blevet syg og derfor ringer eller skriver ind på det nummer vi bruger til sygemelding om morgenen. ikke længe efter bliver man ringet op af ledelsen som siger at man egentlig bare kan afspadsere noget af sit opsparede overarbejde den dag og de næste dage hvor man ikke regner med at komme...på den måde er de flere gange sluppet for at betale sygeløn og jeg har selv betalt for det med mine egne overtimer som står opsparet på en konto. kan dette virkelig være lovligt når jeg jo lige har sygemeldt mig og det er på bagrund af den sygemelding ledelsen ringer tilbage og siger man skal afspadsere ? altså de er jo ikke uvidende om at jeg er syg og ville aldrig have ringet hvis det ikke var for min indringede sygemelding ...

Simon Hauch

Hej Gro, Hvis du har en fagforening, så gå til fagforeningen. Din arbejdsgiver får jo ikke noget at vide, medmindre du beder din fagforening kontakte din arbejdsgiver. Og hvis du skal gøre noget ved det, så bliver du nødt til at konfrontere din arbejdsgiver uanset hvad og dermed risikerer du at blive opsagt, uanset hvad. Med det sagt, så har du selvfølgelig krav på en kontrakt, ligesom du har krav på det antal timer i har aftalt, men som du på grund af manglende kontrakt nok har svært ved at bevise. (Netop hele pointen i at få en kontrakt, så man kender sine vilkår og kan kræve disse efterlevet). Med venlig hilsen Simon Hauch

Gro

Hej Simon. Jeg har arbejdet i snart 6 måneder på en cafe som tjener. Jeg har efterspurgt min kontrakt siden jeg startede, og har endnu ikke fået den. Jeg er blevet ansat og lovet fuld tid (37 timer) men får langt fra de timer jeg skal om måneden. Hvad kan jeg få ud af, at få fagforeningen til at tage min sag? Jeg er bange for at jeg bliver opsagt fra den ene dag til den anden hvis min arbejdsgiver opdager jeg er gået til fagforening. Men bliver nød til at have mine lovede og løn så jeg kan betale minhusleje. Rigtig god dag

Johnny

Hej Simon. Jeg havde en 2,5år gammel funktionær kontrakt indtil 5/9-2019 hvor jeg underskrev en kontrakt der er under en overenskomst, som funktionær havde jeg 3 måneders opsigelse og overenskomsten indeholdt 28 dages opsigelse så længe ansættelsen var under 3år. 1/10 blev jeg opsagt med en 25dage gammel kontrakt i hånden, er der noget med at jeg ikke kan stilles dårligere end den gamle kontrakt så længe dennes opsigelse periode i princippet ikke er udløbet, for jeg fik kun 28 dage med mig.

Simon Hauch

Hej Johnny, Ja, det er der noget om. Hvis dine ansættelsesvilkår forringes på afgørende vis, hvilket det lyder til, så har du krav på, at disse vilkår først træder i kraft med det opsigelsesvarsel, der gælder i den kontrakt, der opsiges/ændres. Det vil sige, at jeg umiddelbart vil mene, at din nye kontrakt reelt først burde være trådt i kraft efter 3 måneders varsel, og at du derfor var omfattet af din gamle kontrakt da du blev opsagt. Dette er sagt med forbehold, da det kræver en konkret gennemgang af sagen, før jeg ville kunne svare endeligt, men jeg synes det lyder til, at du har en sag, og i øvrigt at det er lusket af din arbejdsgiver, at gøre det på den måde. Med venlig hilsen Simon Hauch

Henning

Jeg har en ansættelseskontrakt med et ApS, som ejes af min kone. Arbejdstid lyder på 37 timer om ugen, og timelønnen er kr. 18. Firmaet er ikke medlem af nogen organisation, og der er ikke nogen overenskomst, ud over ansættelseskontrakten. A-kassen betragter mig som selvstændig, da jeg arbejder i et firma, som tilhører min kone. Når arbejdstager og arbejdsgivere er enige om vilkårene, er det så lovligt, at A-kassen tilsidesætter ansættelseskontrakten, fordi de ikke syntes, at løn og arbejdstid ikke passer sammen. Mig bekendt findes der ikke nogen mindsteløn i Danmark og slet ikke for selvstændige.

Simon Hauch

Hej Henning, Tak for dit spørgsmål. Hvis jeg skal være ærlig synes jeg heller ikke din arbejdstid og din løn hænger sammen. Det kan jo kun lade sig gøre i forhold, hvor parterne er nært forbundne og har ikke meget markedsmæssig realitet over sig. Derfor tror jeg A-kassen mener sig berettiget til at se bort fra dette som et reelt ansættelsesforhold. Hvad A-kassens nærmere regelsæt er ved jeg ikke, men tænker de har henvist til en bestemmelse eller retningslinjer, der skal overholdes, og som de ikke mener du overholder. Med venlig hilsen Simon Hauch

Lone

Kære Simon - måske du kan hjælpe med et godt råd Min søn har en ansættelseskontrakt på 5 timer pr. uge i en stor butikskæde. Han har, siden august mdr., arbejdet ca. 30 timer pr. uge, men kan ikke få en kontrakt på de antal timer, han reelt er der. Butikschefens forklaring er, at alle dem der ikke er på fuld tid, har en kontrakt på 5 timer. De kan så tage ekstra vagter ved sygdom eller ved underbemanding i butikken. Butikchefen har ikke råd til, at ansætte flere medarb. på fuld tid Kan/skal min søn anmode om en ny kontrakt, hvor de antal timer han reelt arbejder pr. uge/mdr. bliver påført eller er det helt lovligt det butilchefen gør?

Simon Hauch

Hej Lone, Tak for dit spørgsmål. Det lyder som om butikschefen forsøger at omgå reglerne, idet man f.eks. vil være omfattet af ansættelsesbevisloven og muligt funktionærloven (afhængig af arbejdets art), hvis man arbejder mere end 8 timer om ugen. Derudover kan der også være nogle regler i en overenskomst, der finder anvendelse for personale, der har mere arbejde end de 5 timer om ugen. Det ville jeg lige undersøge, hvis jeg var ham, da det kan have betydning for opsigelse mv. Hvis det således er af mere permanent karakter, at han arbejder så meget, så har han i princippet krav på at få de rettigheder, der tilkommer ham som følge heraf og dermed også ret til at få en opdateret kontrakt, der er mere retvisende for det reelle forhold. Desværre er det helt normalt, at man gør som du beskriver i supermarkedskæder. Med venlig hilsen

Hanne

hej Er ansat i fleksjob og har kontrakt på 10-15 timer pr. uge. Jeg har nu snart været ansat i 3 år, men har kun i få måneder haft de 10 timer eller mere. Derfor har jeg f.eks. i januar i år, kun haft 6 timer på en måned. Og pt. arbejder jeg 3-6 timer pr. uge og sådan vil det være indtil april, da der ikke rigtig er noget at lave. Har jeg ret til løn for min. 10 timer, eller er det ok jeg kun får for de timer jeg reelt er på job? Der er ingen overenskomst på min arbejdsplads. Derfor fik jeg at vide jeg ikke skulle være med i en fagforening - det er så blevet ændret i august og jeg er nu medlem af hk.

Simon Hauch

Hej Hanne, Tak for din besked. Hvis du er medlem af en fagforening synes jeg du skal benytte dig af det. Det er det du betaler for. For at svare kort, så er det min opfattelse, at du har krav på løn for den tid, der fremgår af den kontrakt uanset, hvor meget arbejde du reelt bliver sat til, dvs. i dette tilfælde minimum 10 timer, hvis det er sådan man skal læse din kontrakt. Ellers må de ændre din kontrakt ved at opsige dig og tilbyde dig en ny. Med venlig hilsen Simon Hauch

Thomas

Hej, Jeg er ansat som funktionær med 14 dages gensidig opsigelse i prøveperioden på 3 mdr. kontrakten gælder fra 1/9 (underskrevet i august), men jeg startede med at arbejde for virksomheden som timelønnet, i juni. Den første del af ansættelsen fik jeg ikke en kontrakt på. Vi er så siden blevet lidt uenige om arbejdets udførelse, så samarbejdet slutter nok snart. Mine spørgsmål: 1. Tæller de 3 mdr prøveperiode fra 1/9, hvor funktionærkontrakten blev underskrevet, eller fra den dag jeg faktisk startede i firmaet? 2. Kan jeg få godtgørelse for manglende ansættelsesbevis i perioden indtil 1/9 - jeg er ikke selv gjort noget synderligt for at få den udleveret

Simon Hauch

Hej Thomas, Hvis du startede som timelønnet og arbejdet i øvrigt ikke var omfattet af funktionærloven, så tæller de 3 mdr. først fra du startede som funktionæransat. Hvis dit arbejde var omfattet af funktionærloven allerede fra starten af, så kan man slet ikke aftale en prøveperiode efterfølgende og under alle omstændigheder ville den tælle fra starten af ansættelsesforholdet. Om dit arbejde er omfattet af funktionærloven eller I blot har aftalt det senere kan jeg ikke læse mig til. Du kan i princippet godt få godtgørelse for den første periode, hvis du i øvrigt havde krav på et ansættelsesbevis. Det kræver en arbejdstid på gennemsnitligt minimum 8 timer ugentligt. Men det er nok ikke det store du kan kræve medmindre forholdet har betydning for dit efterfølgende ansættelsesforhold også. Med venlig hilsen Simon Hauch

Thomas

Hej Simon, Jeg prøver lige at forklare det jeg skrev tidligere lidt bedre. Jeg blev ansat (eller startede i hvert fald med at arbejde for virksomheden) 12/6-19. Der får jeg ikke udleveret en ansættelseskontrakt og vi skal lige blive enige om, hvad min stilling egentlig skal være. Jeg får så deres standard timeløn i starten - fred være med det. I slutningen af august laver vi så et ansættelsesbevis gældende fra 1/9, hvor der udtrykkeligt står at jeg er omfattet af funktionærloven. Butikschef, Fast månedsløn, 37 timer pr. uge, 3 mdr prøvetid med 14 dages gensidig opsigelse, beskrivelse af arbejdsopgaver - ganske standard. I starten af oktober bliver jeg flyttet til en anden afdeling og pr. 8/10 får jeg så et nyt ansættelsesbevis. Der står så “timelønnet butikschef”, 30 timer pr. Uge, med en månedsløn på 27.000kr. Ansættelsen er så denne gang tidsbegrænset til 31/12, igen står der den er omfattet af funktionærloven med 3 mdr prøvetid (og igen 14 dages gensidig opsigelse i prøveperioden), hvilket vel i princippet omfatter hele perioden hvor ansættelsen gælder. Mine spørgsmål er så: 1. Kan jeg kræve kompensation fra manglende ansættelsesbevis? - det har i princippet ikke haft nogen betydning for ansættelsen og i så fald, hvor meget? (underforstået, er det overhovedet besværet værd?) 2. Vedr. prøveperioden. Er det korrekt at antage at prøveperioden, uanset om det er en ny kontrakt kun kan løbe fra 1/9-1/12 og jeg derfor pr. 1/12 har 1 måneds opsigelse? 3. Formuleringen som “timelønnet butikschef” og timeantallet på 30 timer er en fejl fra deres side. Nu er månedslønnen jo aftalt til 27.000kr, når jeg så har arbejdet 37 timer/uge, kan jeg så kræve betaling for de ekstra 7 timer pr. uge, ved at regne min “timeløn”?

Chili

Hej Simon Jeg er timelønnet fastansat (Ikke funktionær) i et firma hvor der ikke er overenskomst. Inden ansættelsen, fik jeg at vide at arbejdet er månedslønnet. I min ansættelseskontrakt, er dette formuleret som: ”Lønnen udbetales månedsvis bagud.” På min første lønseddel kan jeg se, at jeg bliver aflønnet time/time, dvs. på en almindelig 4-ugers måned, bliver jeg aflønnet for 148 timer. Med oplysningen om at jeg var fastansat og månedslønnet, troede jeg at jeg ville blive aflønnet med 160,3 enheder pr. md. Har jeg misforstået lovgivningen omkring timeløn med månedlig udbetaling? Venlig hilsen Chili

Simon Hauch

Hej Chili, Man kan i princippet godt være månedslønnet med "kun" 148 timer om måneden. Man kan også være deltidsmånedslønnet, så månedslønnet betyder ikke i sig selv et fast antal timer. Timerne man får løn for afhænger, hvilken arbejdstid man har aftalt, så her må du tælle efter, hvor meget du arbejder/hvad din arbejdstid er. Til gengæld får du f.eks. i modsætning til en timelønnet, løn under sygdom mv. Med venlig hilsen Simon Hauch

Ramona

Hej Simon, Jeg har prøvet at finde svar på mit spørgsmål ved internet søgning, men det lykkedes mig ikke rigtigt. Derfor prøver jeg at sende mit spørgsmål til dig. Skal en medarbejder betale for frokostordning i opsigelsesperioden? På forhånd tak! Ramona

Thomas

Hej Simon, Jeg henvender mig på vejne af min kone som arbejder ved sygehus som speciallæge. Ved hendes ansættelse for et års tid siden, gjorde hun opmærksom på at hendes autorisation ikke var gået helt igennem endnu. Nogle stempler manglede. Og hun fik at vide af hendes nuværende leder, at han nok skulle stå inde for hende til stemplerne kom i orden. Grundet flere årsager, Inkl. Lang sagsbehandling, tog dette i midlertidig 4 måneder. Nu, mere end et år senere får lønsektionen nys om dette og sender to nye kontrakter. En ny med ny startdato, og en tilbagedateret med kraftigt nedsat løntrin. Samtidig bliver hun trukket i løn med tilbagevirkende kraft, og alt dette vel og mærke uden forudgående besked eller anden form for kommunikation. Mit spørgsmål er nu om arbejdsgiver i sådan en situation må ændre kontrakt med tilbagevirkende kraft og så selvom hun faktisk har fungeret i samme position som den hun i første omgang var ansat til? Hun har på intet tidspunkt givet samtygge til nogle af disse ændringer. Hun har dog ikke opfyldt krav til autorisation i kontrakt ved ansættelse, men fik at vide dette var en formel sag da der jo var dokumentation for baggrunden for autorisationen.

Simon Hauch

Hej Thomas, Tak for din henvendelse. Som du beskriver sagen, og som jeg forstår den, nemlig at arbejdsgiver har accepteret ansættelse på de i den første ansættelseskontrakt anførte vilkår vel vidende, at der et udestående omkring en autorisation, så mener jeg ikke at arbejdsgiver kan ændre noget med tilbagevirkende kraft. Det burde de i givet fald enten have taget forbehold for eller udskudt ansættelsen til forholdende var i orden. Jeg mener med andre ord ikke din hustru skal acceptere arbejdsgivers ensidige handling, hverken for så vidt angår kontrakt eller løn mv. Med venlig hilsen Simon Hauch

Louise Mitchell

Hejsa, Min mand blev ansat og opstartet jobbet i KBH kommune d. 02/09-2019 og har stadig ikke modtaget eller underskrevet en kontrakt er dette lovligt?

Simon Hauch

Hej Louise, Hvis ansættelsen overhovedet er omfattet af ansættelsesbevisloven - hvad den nok er, da det blot kræver en gennemsnitlig arbejdstid på mere end 8 timer om ugen - så skal arbejdsgiveren have udstedt et ansættelsesbevis senest en måned efter ansættelsen startede. Det lyder ikke til, at der er gået en måned endnu, hvorfor der ikke er noget ulovligt forhold endnu. Der er der først den 3/10-19 at forholdet bliver ulovligt (i strid med ansættelsesbevisloven), hvis der ikke er kommet et ansættelsesbevis inden da. Med venlig hilsen Simon Hauch

simon

Hej. Jeg er ansat i en Butikforretning i over 1 år. nu, og har en fuldtidskontrakt på 37 timer om ugen. Situation er jeg er blevet indkaldt til samtale på dagen, for at snakke om min opsigelse. Jeg vil dog sige jeg ikke har haft mulighed for at få kontakt til min tillidspræsident da samtalen blev holdt hemmeligt på kontoret. I kontoret er der både min chef og en anden afdelingsleder. Min chef forklare mig kort at pga. nedskæring i hans afdeling måtte han opsige mig som fuldtid, men jeg kan få den samme stilling dog som deltid i stedet for. Jeg vil lige sige at jeg er den der har været der længst i afdeling lige nu pga. mange har opsagt deres job op i afdeling. Mit spørgsmål er til det her, om det kan være rigtig at han for det første tilkalder mig til samtale uden at jeg kan få kontakt til min tillidspræsident først? mit andet er om det kan være rigtig at han må holde samtalen hemmeligt uden nogen ved det? mit trejde er at om han kan tilbyde mig den samme stilling dog som deltid istedet? mit 4 spørgsmål er om det kan være rigtig at ingen har fået noget af vide omkring nedskæring, men at jeg pludselig får det af vide til samtalen. Skal virksomheden ikke informere det til de andre kollegaer også?

Simon Hauch

Hej Simon, Tak for dine spørgsmål. Det bliver lidt for omfattende at svare dine spørgsmål fyldestgørende og jeg mangler også informationer for at kunne svare fuldstændigt og konkret, men jeg prøver her: 1) Nej, hvis der er en tillidsrepræsentant ansat, så lyder det ikke rigtigt. Du kunne dog have sagt, at du ville have din tillidsrepræsentant til stede, men det ved jeg ikke om du gjorde. 2) Det ved jeg ikke, hvad jeg skal svare på. Normalt er sådanne samtaler fortrolige og ikke noget man siger til alle og enhver, hvilket også er i den ansattes interesse. Hemmeligt lyder så dramatisk, men hvis du med hemmelig mener, at det er en samtale mellem dig og din arbejdsgiver, der ikke er informeret til øvrige ansatte, så er der som sådan ikke noget mærkeligt ved det. Din tillidsrepræsentant burde dog have været informeret. 3) Det kommer an på så meget. Hvis der er en rimelig begrundelse i virksomhedens forhold for at gøre stillingen til en halvtidsstilling, så kan han godt. Og faktisk har han pligt til at tilbyde dig stillingen frem for at tilbyde den til en anden. Så det afhænger af, om det overordnet er i orden at gøre din stilling til en halvtidsstilling. 4) En virksomhed har ikke pligt til at orientere om nedskæringer medmindre det har konkret betydning for ens ansættelsesforhold. Der kan være mange grunde til, at en virksomhed ikke ønsker at gå højlydt ud med, at den skal foretage nedskæringer, og det kommer også an på hvad nedskæringerne går på. Hvis der er tale om massefyringer, skal de oplyse om det. Noget andet er, hvad der er god ledelse, og om det er klogt ikke at sige noget om nedskæringer. Det kan jeg ikke svare på i det konkrete tilfælde, men som udgangspunkt tror jeg personligt det er en god ide at involvere medarbejderne i en virksomhed og hvordan det går. Med venlig hilsen Simon Hauch

Allan

Hej Er ansat i et firma, der ikke har noget CVR nr., men får løn fra et andet af ejers selskaber. Hvordan skal jeg forholde mig, tænker ikke det er helt i orden.

Simon Hauch

Hej Allan, Nej, det lyder ikke helt efter bogen. Jeg synes du skal tage det op med din arbejdsgiver og meddele, at du ønsker ansættelsesforholdet indgået med et eksisterende firma, og hvis du ikke har det, også få et ansættelsesbevis med dette eksisterende firma. Hvis ikke er du i risiko for, at være meget dårligt stillet, idet det lyder som om du har indgået en aftale med et firma, der reelt og juridisk set ikke eksisterer. Med venlig hilsen Simon Hauch

Christian

Hej Simon. Jeg står i en situation, med mit firma. Hvor jeg er udlandsdansker, og mit firma ligger i Danmark, og jeg arbejder i Pakistan. Problemet ligger i at vores firma hele tiden har sagt at de siger de har sørget for indtil nu, at de har betalt skat i pakistan for os ( jeg har dog ikke modtaget noget dokumention for det endnu) '' Skatten ligger imellem 20-30 procent her i pakistan, jeg ved ikke om der er forskel på de forskellige visum man har hernede. De har så tilbudt os en ny kontrakt i et dansk datter firma, hvor de så vil betale vores skat. Vilkådene er dårligere. på flere områder. Mine spørgsmål til dig er, er mit firma FORPLIGTET til at sørger for jeg betaler skat i det land jeg arbejder i, eller kan jeg ikke bede dem blande sig uden om, så jeg selv selvangiver det. ? De siger så samtidigt at hvis jeg på den nye kontrakt skifter min adresse til pakistan, så må jeg ikke udføre arbejde der. (jeg kan ikke helt gennemskue det) En ting mere er at vi har fået afvide det vil træde i kraft fra d. 1/7-2019. Og vi har stadig ikke fået vores nye kontrakter som de tilbyder. Hvilket ikke giver mig en chance for at læse det ordentlig igennem, og sende til en jurist som der kan fortælle mig hvad, den helt store forskel er på de 2 kontrakter. Håber inderligt på noget hjælp, da jeg er ret lost i denne situation. MVH Christian

Simon Hauch

Hej Christian, Tak for dine spørgsmål. Vi talte som bekend sammen i telefonen og jeg vil henvise til vores samtale, hvor jeg blandt dels henviste dig til en skatteadvokat eller revisor for så vidt angår det skattemæssige og dels oplyste, at du ikke uden videre var forpligtet til acceptere ændringerne og i al fald ikke uden, du havde fået et varsel - svarende til dit opsigelsesvarsel - til at ændringerne skulle træde i kraft, herunder at du skulle sikres, at du ikke reallønmæssigt gik ned i løn. Håber forholdet er kommet på plads. Med venlig hilsen Simon Hauch

Camilla

Hej Simon. Jeg har en kæreste der er blevet kaldt til jobsamtale på tirsdag. Virksomheden som er et privat parkerings firma har så sendt ham en kopi af deres standard ansættelses Kontakt og en kopi af et vagt skema. Og jeg må indrømme at jeg blev noget overrasket. Der står at han er fuldtids ansat som timelønnet men ikke som funktionær. Og at de desuden ikke har nogen overenskomst. Lønnen er 180kr i timen hvis du har parkerings vagt, 150 kr ved andre opgaver. Prøve perioden er på 13 uger. Her er lønnen 125kr Der står at han arbejdstiden 37 timer om ugen. ( det jo en fuldtidsstilling. Så gir det jo ingen mening at være timelønnet. Ekskl frokost. Se vagtplan. Intet om varierende arbejdstider. Derudover kan man se på vagtskemaet at arbejdstiden er meget varieret. Alt fra 32 timer til 45 timer. Skal han så have løn for de 37 timer om ugen eller skal han have løn for de timer han faktisk er der. Hvad skal han så reelt have i løn. Derudover står der intet om helligdages tillæg, aftentillæg eller andet i den dur. Der er heller ikke et fare tillæg som nogle firmaer normalt tilbyder ved jobfunktioner som denne. Men noget af det der overrasket os allermest er at der står hvis en kontrolafgift ikke blir udstedt korrekt efter personale og teori håndbogen (vagtfejl) vil der blive trukket 100kr pr styk. Fra ens løn. Må man det?? Derudover står der også at hvis man ved en fejl får en parkerings bøde vil det udføre bortvisning. Der er regler for hvor længe du skal være ansat for at kunne få barns sygedag, barsel, og løn under sygdom. Samtidig står der at hvis du er syg har virksomheden krav på underretning undervejs. Det må man da ik mere vel? Der står at han har ret til ferie og feriepenge efter ferielovensbestemmelser. Betyder det så at han blir trukket i løn når han har ferie. Selvom der står min 37 timer om ugen. Får han ferie godtgørelse? Der står også at ansættelses aftalen ikke er reguleret af kollektive overenskomster Er den her kontakt helt hen i været. Og hvorfor ordet standard kontrak. Jeg må sku indrømme at jeg er rystet da jeg kan se at mange af de andre private parkerings firmaer har overenskomst men hvorfor har dette ikke. Jeg håber virkelig du kan hjælpe os.

Simon Hauch

Hej Camilla, Tak for din mail. Det er desværre alt for omfattende at gennemgå hele kontrakten og svare på alle de spørgsmål du stiler i dette forum. Jeg synes dog, at noget tyder på, at I har behov for rådgivning til gennemgang af kontrakten med alle disse spørgsmål og jeg vil derfor anbefale, at I kontakter en advokat og får den konkrete rådgivning I har brug for. Med venlig hilsen Simon Hauch

Marie Hendriksen

Hej, Hvor lang tid skal man varsle om opsigelse, hvis man endnu ikke har fået en kontrakt. Jeg er lige blevet ansat i denne måned. //Marie

karin Hansen

Hej. Jeg var ansat i et rengøringsfirma fra 10.Oktober 2018 og frem til 20 Februar 2019, arbejdede i en Brugs/morgenrengøring, 2.15 timer 3 x i ugen 31. januar 2019 modtager jeg via mail fra firma at det stopper samarbejdet med COOP og opsiger mig pr 31. Maj 2019 20. Februar modtager jeg en besked fra min leder at jeg ikke skal møde mere fordi firma er gået konkurs. Jeg får ikke min løn i Marts og sagen ligger nu hos lønmodtagernes garantifond. Jeg fik aldrig en ansættelseskontrakt, kun et stykke papir hvorpå der var mine oplysninger samt hvor jeg skulle arbejde og antal timer. Spørgsmål lyder nu på: Kan jeg kræve godtgørelse for manglende ansættelseskontrakt og hvor meget? Jeg efterlyste den op til flere gange men modtog den aldrig. Er opsigelsesvarslet gyldigt når jeg har dokumentation på dette og kan jeg få min løn frem til 31. Maj? Skal Lønmodtagernes garantifond ikke udbetale mig løn fra Marts og frem til 31. Maj? Jeg har jo nemlig dokumentation for at jeg var opsagt 31. Maj,men jeg er i tvivl om jeg har krav på løn til 31. Maj iht beviseligt dokument derpå? Jeg var ansat på ca 29 timer om måneden med en løn på 138.56 kr. (ved heller ikke om det var en for lidt timeløn da jeg jo aldrig fik en overenskomst oplysning) så det er mange penge for mange måneder jeg mangler løn for, hvor jeg egentlig ville have været i job hvis firmaet ikke var gået konkurs, og de faktisk tog fusen lidt på mig for jeg anede intet da jeg fik det brev den 31. Januar. Kunne jo have søgt andet job i mellemtiden frem til 31. Maj, så jeg håber du kan hjælp med svar på mine spørgsmål. Med venlig hilsen Karin Hansen

Simon Hauch

Kære Karin, Tak for dit opslag her på siden. Dit indlæg indeholder flere konkrete spørgsmål om forskellige emner og det går som sådan udover hvad der er tiltænkt med denne tråd, nemlig spørgsmål til den oprindelige artikel. Jeg ved godt, at jeg fra tid til anden svarer på andre spørgsmål, men egentlig sagsbehandling har aldrig været formålet. Som svar på en del af dine spørgsmål vil jeg dog sige, at du ikke kan forvente nogen form for godtgørelse for manglende ansættelsesbevis i en situation, hvor din arbejdsgiver er gået konkurs. Det er mig bekendt ikke en post som LG går ind og dækker. Du kan anmelde et krav i konkursboet, men dette vil højst sandsynligt blive afvist og endnu mere sandsynligt er det, at der uanset hvad, ikke er penge til at dække dit krav. Mht. dit opsigelsesvarsel mv., så ville jeg kontakte LG, hvis jeg var dig. De sidder jo konkret med sagen og bør kunne svare på dine spørgsmål. Held og lykke med din sag. Med venlig hilsen Simon Hauch

Anette

Hej Allan! Kan en arbejdsgiver seriøst forlange, at en ansøger kun bliver ansat på betingelse af, at vedkommende ikke må blive syg i løbet af de første 4 uger i ansættelsen, hvilket er et punkt i ansættelseskontrakten. De, der bliver syge, om så det kun er en dag, bliver indkaldt til en alvorlig og ubehagelig samtale og fyret? Sygdom er ingen herre over, så det virker meget urimeligt. På forhånd tak for indsatsen! Venlig hilsen Anette venlig

Simon Hauch

Hej Anette, Beklager det sene svar. Ja, det virker urimeligt og heller ikke særlig klogt, hvis man ønsker et normalt og velfungerende arbejdsmiljø, men arbejdsgiveren kan dog uanset hvad godt skrive at ansættelse sker på prøve, og her kan arbejdsgiveren i prøveperioden uden nærmere begrundelse afskedige en person, hvis de ikke synes det fungerer, hvilket f.eks. kunne være, hvis den ansatte er syg. Så det er slet ikke nødvendigt at skrive noget så tåbeligt som det du referere til.

Simon Hauch

Hej M. Hansen, Nej desværre, som udgangspunkt ikke. Med venlig hilsen Simon Hauch

M.Hansen

Hej, Timelønnet ansat (Ikke funktionær) i et firma hvor der ikke er overenskomst. Er der her ret til penge under sygdom fra arbejdsgiver? Der står intet om sygdom i kontrakten. Mvh M.Hansen

Allan

Hej. Jeg har været ansat i et firma i næsten 5 år, på en kontrakt der er omfattet af en overenskomst. Gennem tiden har mine opgaver ændret sig, fra at være på gulvet, til primært at udføre administrative opgaver i form af kontor arbejde, og jeg har nu udført kontor arbejde det meste af tiden gennem de sidste Ca. 3 år. Uden kontrakten er blevet opdateret til de nye opgaver. Nu har min arbejdsgiver så varslet mig ændringer i mine ansættelses forhold, I form a nye arbejdstider og en lavere løn. Men hvilket varsel er gældende? Er det overenskomsten eller funktionærloven.?

Simon Hauch

Hej Allan, Tak for dit spørgsmål. Meget tyder på, at du er omfattet af funktionærloven. Dog kan din overenskomst muligt have bestemmelser, der også gælder, selvom du måtte være omfattet af funktionærloven, så du bliver nødt til at undersøge, hvad der står i overenskomsten om det. Det lyder i øvrigt som om, at din arbejdsgiver har "glemt" at overholde ansættelsesbevisloven, hvorefter man netop skal sikre, at en medarbejders ansættelseskontrakt er opdateret i forhold til de faktiske forhold. Jeg vil anbefale dig at tage emnet op med din arbejdsgiver og bede om en opdateret og retvisende ansættelseskontrakt, før de laver de varslede ændringer. Med venlig hilsen Simon Hauch er funktionær Jeg kan ikke svare på, hvilke regler du er omfattet af, når jeg ikke ved om overenskomsten omfatter det arbejde du reelt laver. Uanset dette er der meget der tyder på, at du reelt

Diana

Hej Simon. Jeg håber du kan hjælpe mig og min kæreste. Starter fra starten af, min kæreste er fra England, og har søgt efter arbejde i danmark, han fant en arbejdsgiver som gerne ville ha ham, men han skulle lige tjekke hvordan han kunne ansætte ham, med hans revisor og skat, fordi han skulle jo ansætte ham som "EU borger"... det tog ham over 3 måneder, så vi fant hurtig ud af han ikke arbejde hurtigt, han undskyldte i januar månede, og sagde tak fordi min kæreste var tålmodig. D 1/3 får vi så besked om at, han gerne vil ansætter ham, og han ber om Min kærestes info, til at sætte på kontrakten dette tager også en uges tid, inden vi får den endelige kontrakt, endlig underskrevet på email. vi printer den og skal på amtet, og ha den godkend og søge om arbejdes ophold til min kæreste. De kigger på det og, siger der mangler et årstal på kontakten, selv om det står han skal starte d 1 april 19, så var det ikke nok, de kunne jo ikke vide om kontakten var 1 år gammel, så vi skulle tilbage og ha årstal på den, sammen med det, fik vi at papir hans nye arbejdsgiver skulle udfylde. Samt at vi ikke kan søge om de papir vi gerne vil ha til min kæreste før 14 dage før begyndt arbejds dag. Nå ja men så har vi jo masser af tid. en uge efter, at vi har gives hans nye chef de papir og det kan skal udfylde, høre vi ikke noget fra ham, vi tænker han arbejder jo langsom, så vil vil bare hente det på dagen hvor vi kan søge om de papir vi skal på amtet, mandag d 18 Marts.. men Fredag, i dag får vi en SMS fra han chef, hvor der står, jeg følte ikke du var interssert i jobbet, og derfor har jeg ansat en anden. Men han var jo først ansat fra d 1 April, så jeg kan slet ikke se hvordan han kan skriver at han ikke var interssert i jobbet vi har jo gjort alt hvad han sagde og amtet.. og nu står vi så og ikke aner hvor vi skal vende os til, for at få noget hjælp? for dette kan da ikke være rigtig, når vi jo fik en kontakt, som var/er underskrevet og stadig har den på email, er det lovlig at gøre det som har her gjort? opsige den på SMS, med en sådan grund ? 14 dage før første arbejds dag?? Jeg håber du har noget hjælp vi kan gøre brug af. Mvh Diana Kejlberg.

Simon Hauch

Hej Diana, Tak for din mail. Det lyder til, at der med sikkerhed er indgået en aftale om ansættelse, og i så tilfælde, så kan arbejdsgiveren kun opsige aftalen med det opsigelsesvarsel, der gælder i aftalen. Dette gælder også selvom, opsigelsen sker før ansættelsen er trådt i kraft. Man kan ikke forbyde en arbejdsgiver i at opsige en medarbejder. Det kan have konsekvenser, hvis opsigelsen ikke er berettiget (hvad den bestemt ikke lyder til at være), men det vil umiddelbart ikke være tilfældet her, hvor ansættelsen er opsagt på så tidligt et stadie. Kravet fra din kærestes side må derfor være et krav på løn fra den periode, der går fra ansættelsens begyndelse til opsigelse kunne være sket. Hvis din kæreste var anset på prøve vil opsigelsesvarslet typisk kun være 14 dage, og dermed er kravet ikke det store. Det vil fremgå af kontrakten om din kæreste var ansat på prøve og hvad opsigelsesvarslet er. Håber det giver svar. Med venlig hilsen Simon Hauch

Henrik

Hej Simon, Jeg læser med stor interesse disse indlæg og dine svar og tak for dit overskud at tilbyde dette. Ansættelsesbevisloven går igen mange steder og jeg skriver på vegne af min thailandske kone der har været i Dk i 6 år og arbejdet for danske arbejdsgivere i 4,5 år med ca. 32 timer i ugen. Hun har aldrig modtaget kontrakt/ansættelsesbevis fra den seneste arbejdsgiver som hun har været hos i 2 år, hun får lønsedler hver måned og der overføres penge til feriekonto. Flere har spurgt om lønstigning (5-10 kr/timen) her fra nytår, men de får alle at vide at de ikke har krav på noget og de blot skal sige i god tid hvis de vil være her længere! Mit spørgsmål er hvad er kompensationen for manglende ansættelses bevis? Er det en dyr retssag der blot fører til at man får sit bevis eller er der en større økonomisk godtgørelsen til medarbejderen? Vh Henrik

Simon Hauch

Hej Henrik, Tak for dit spørgsmål og de pæne ord. Det er efter min erfaring altid dyrt at føre retssager, hvis man skal have en advokat til at bistå sig, og i en sag som denne kan det typisk ikke svare sig. Mit umiddelbare skøn er, at din hustru står til en godtgørelse på omkring 10.000 kr. Måske mere, hvis hun har spurgt efter en ansættelseskontrakt flere gange. Højesteret har for nogle år siden udtalt sig generelt om udmåling af godtgørelsen. Det kopierer jeg ind her: "Er et ansættelsesbevis behæftet med en eller flere mangler, som er undskyldelige og uden konkret betydning for lønmodtageren, gælder bagatelgrænsen i lovens § 6, stk. 2, således at en godtgørelse skal fastsættes i intervallet fra 0 til 1.000 kr. Foreligger der i øvrigt mangler ved et ansættelsesbevis, eller er et sådant ikke udstedt, uden at forholdet har haft konkret betydning for lønmodtageren, bør en godtgørelse som udgangspunkt fastsættes til et beløb på op til 5.000 kr., afhængig af forholdets karakter. I mangel af særlige holdepunkter for at gå op eller ned bør godtgørelsen fastsættes til 2.500 kr. For at gå ned - og eventuelt efter omstændighederne helt undlade at tilkende en godtgørelse - taler, at arbejdsgiveren uden videre retter for sig, efter at forholdet er påtalt. Et moment, som taler for at gå op, kan omvendt være, at arbejdsgiveren undlader dette. I tilfælde, hvor der er opstået tvist om ansættelsesforholdet eller konkret risiko herfor, som korrekt opfyldelse af oplysningspligten kunne have afværget, bør en godtgørelse som udgangspunkt fastsættes til et beløb på op til 10.000 kr., afhængig af forholdets karakter og betydning. I mangel af særlige holdepunkter for at gå op eller ned bør godtgørelsen fastsættes til 7.500 kr. Som momenter, der taler for at gå op, kan f.eks. nævnes, at ansættelsesbeviset indeholder vilkår, som er vildledende i forhold til lønmodtagerens retsstilling efter lov eller overenskomst, at pligtforsømmelsen konkret har medført risiko for tab af rettigheder, herunder for tab af ikke ubetydelige lønbeløb, at der ikke er tale om et enkeltstående tilfælde, eller at arbejdsgiveren ikke har rettet for sig, efter at forholdet er blevet påtalt. Omvendt taler det for at gå ned, at forholdet er af mindre betydning eller undskyldeligt, eller at der er tale om et enkeltstående tilfælde. Foreligger der skærpende omstændigheder, såsom arbejdsgiverens bevidste forsøg på at omgå lønmodtagerens rettigheder eller vedholdende passivitet over for gentagne opfordringer til at udstede et ansættelsesbevis, kan godtgørelsen udmåles til et beløb på op til 20 ugers løn, afhængig af manglens eller manglernes karakter og betydning. Udmåling af godtgørelser på over 25.000 kr. bør dog være forbeholdt særligt grove tilfælde, som samtidig har udsat lønmodtageren for risiko for at lide betydelige tab." Man kan godt selv anlægge og fører sager, når der ikke er tale om større beløb (under 50.000 kr.), og man behøver ikke bistand fra en advokat. Se nærmere på domstol.dk vedrørende "småsager" Hvad din hustru konkret har krav på af godtgørelse tør jeg ikke sige, men noget tyder på, at hun har krav på noget. Det siger imidlertid sig selv, at en retssag typisk ikke er godt for forholdet mellem en medarbejder og en arbejdsgiver, men godt hvis nogen tager kampen, når der sker tilsidesættelse af reglerne som det ser ud til her. Med venlig hilsen Simon Hauch

Irene

Hej. Jeg er ansat i fleksjob 10 timer om ugen, jeg har været ansat i 3 år. Arbejdspladsen betaler mig for de 10 timer og kommunen suplere op med fleksydelse. I min kontrakt står der jeg er timelønnet. Jeg har i de 3 år fået ferie med løn og 5 feriefri dage og betalt helligdage. Dette har de ændret nu, da de siger jeg har været aflønnet som funktionær, men skulle egentlig være aflønnet som timelønnet. Jeg syntes det er nået af en forringelse for mig, og kan ikke helt forstå man først opdager det efter 3 år. Hvordan står jeg? Irene

Simon Hauch

Hej Irene, Det lyder rigtig nok som om du har været aflønnet som en funktionæransat og ikke som timeansat. Så hvis de ændrer det til timeløn som der står i kontrakten vil du opleve det som en forringelse af dine vilkår. Hvorfor de først opdager det nu er også mærkeligt. Spørgsmålet er nok ikke så meget hvad der står i din kontrakt, men hvilken status du reelt har. Noget lyder som om, at du reelt er omfattet af funktionærloven, men det kan jeg ikke sige med sikkerhed, da jeg ikke kender din stilling og heller ikke vil gå ind i en egentlig sagsbehandling af din konkrete sag her. Jeg synes du bør kontakte kommunen og høre dem ad, hvad de mener, og under alle omstændigheder få undersøgt om du er omfattet af funktionærloven eller ej. Hvis ikke, så kan du ikke umiddelbart kræve en bedre ret end hvad der er aftalt i kontrakten, og så må du "glæde dig over" at du har været bedre stillet end du rent faktisk har haft ret til i de år du har været det. Nogen vil måske hævde, at du har opnået en ret til dine vilkår fordi du har indrettet dig efter det i alle de år, og det er jeg sådan set enig i, men jeg mener ikke at det kan føre til, at du kan kræve samme vilkår fremadrettet (med mindre du rent faktisk har krav på det), men blot at de ikke kan kræve noget tilbagebetalt eller andet med tilbagevirkende kraft. Dette min umiddelbare vurdering. Med venlig hilsen Simon Hauch

Nielsen

Hej, Kan min arbejdsgiver (overenskomst eller ej) meddele mig, at jeg skylder dem timer til en anden lønperiode, hvis de ikke har vagtpalaneret så jeg når mine timer? Eller f.eks. sender mig hjem tidligere end forventet? Hvis ja, nulstilles "tælleren" så på given tid af året - 1. januar evt.?

Stine

Hej Simon. Jeg skriver på vegne af den virksomhed jeg arbejder for. Vi skal til at lave en del titel ændringer hos forskellige medarbejdere, og i den forbindelse er vi i tvivl om, hvorvidt lovgivningen siger, at begge parter skal underskrive et kontrakt-tillæg, hvor det er tydeligt hvilken titel medarbejderen går fra og til før det er gældende, eller om det er gældende ved samtalen? Kh

Simon Hauch

Hej Stine, Tak for dit spørgsmål. Jeg har ikke helt nok information til at kunne besvare dit spørgsmål fyldestgørende. Jeg kan dog sige, at der ikke er krav om, at en aftale skal underskrives af begge parter for at være gældende. Men svaret på dit spørgsmål afhænger i øvrigt blandt andet af, hvad betydning for ansættelsen ændringen af stillingsbetegnelsen har. Hvis det reelt har betydning for karakteren af ansættelsesforholdet til ugunst for medarbejderen eller medarbejderen ikke er enig, så kan man kun gennemføre en sådan ændring med det varsel som medarbejderen har som opsigelsesvarsel, og medarbejderen er stillet som om medarbejderen er opsagt. Hvis ændringen er til gunst for medarbejderen og medarbejderen i øvrigt er enig, kan man godt aftale ændringen med hurtigere virkning, eventuel straks. Og her gælder aftalen ved aftalens indgåelse, hvis det er der det, der gælder. Ansættelsesbeviset skal blot opdateres snarest muligt herefter. Med venlig hilsen Simon Hauch

Simon Hauch

Hej Charlotte, Tak for dit spørgsmål. Man kan godt opsiges, selvom man ikke har fået en kontrakt. Men det er arbejdsgiveren, der så har bevisbyrden for, at din datter var ansat på prøve, og at opsigelsesvarslet er forkortet til 14 dage. (hvis hun vel og mærke er omfattet af funktionærloven, hvad jeg ikke er helt sikker på hun er) Hvis man er ansat på prøve har man ikke krav på en advarsel eller en nærmere begrundelse før opsigelse. Selv, hvis man ikke er ansat på prøve er det ikke ulovligt at opsige uden varsel eller uden begrundelse, men det kan medføre, at man skal betale en godtgørelse, hvis afskedigelsen ikke er berettiget. Dog skal man have været ansat i mindst 1 år før man har krav på godtgørelse for uberettiget afsked.(hvis hun vel og mærke er omfattet af funktionærloven, hvad jeg ikke er helt sikker på hun er) Spørgsmålet er om man kan sige hun har været ansat på prøve. Det mener jeg ikke umiddelbart som du skriver det og i givet fald har hun krav på 1 måneds opsigelsesvarsel (hvis hun vel og mærke er omfattet af funktionærloven, hvad jeg ikke er helt sikker på hun er). Hun vil som minimum kunne kræve løn for 10 timer om ugen i opsigelsesperioden. (hvis hun vel og mærke er omfattet af funktionærloven, hvad jeg ikke er helt sikker på hun er) Hun burde efter det oplyste have haft en ansættelseskontrakt tidligere og ikke først efter hun var blevet opsagt. Det følger af ansættelsesbevisloven. Det kan som jeg umiddelbart vurderer det udløse en godtgørelse på 5-10.000 kr. for manglende ansættelsesbevis. (Dette uanset om hun er omfattet af funktionærloven eller ej). Med venlig hilsen Simon Hauch

Charlotte

Kære Simon Tak for dit svar. I følge den for sent udleverede kontrakt, blev hun ansat under funktionærloven ( idet hun arbejdede i gennemsnit mere end 8 timer pr uge og arbejdede med salg i butik under en arbejdsgiver) og der står også i kontrakten, at der var en prøvetid på 3 måneder med 14 dages opsigelsesperiode. Men kontrakten blev ikke underskrevet af min datter. Og alligevel modtog hun en skriftlig opsigelse pr mail, dagen efter vi havde fået kontrakten med hjem til gennemlæsning.? Hvis man har en opsigelsesperiode må man vel også have løn i denne, selv om der ikke var planlagt nogen vagter endnu. Du siger, at hun har ret til minimum 10 timers løn i opsigelsesperioden, siger du det, fordi der i kontrakten står, at hun i gennemsnit skal arbejde 10-15 timer om ugen, eller er der en anden lov, som siger dette? Og hvor står dette i loven, at hun har ret til løn i opsigelsesperioden, også når hun arbejder efter vagtskema? Jeg spørger, fordi arbejdsgiveren ikke vil give hende løn i opsigelsesperioden, fordi hun siger, at der ikke var planlagt nogen vagter endnu. Men hvorfor så have en opsigelsesperiode, hvis man ikke har ret til løn dér? Derfor vil jeg gerne kunne vise arbejdsgiveren, hvor i loven det står? Hvis arbejdsgiver fortsat ikke vil give hende løn i opsigelsesperioden, og min datter ikke er medlem af en fagforening, hvor kan vi så henvende os for at få hjælp, er der andre foreninger, som kan hjælpe unge med at få deres arbejdsgivere til at overholde loven? Ligeså med hensyn til de 5-10.000 kr godtgørelse, som du mener, min datter er berettiget til i forhold til, at hun ikke havde modtaget kontrakten til tiden. Hvordan kan vi få arbejdsgiveren dømt til at betale det? Med venlig hilsen Charlotte

Simon Hauch

Kære Charlotte, Ok. Så er der enighed om, at hun var ansat som funktionær. Men eftersom hun ikke fik sin kontrakt i tide, så kan arbejdsgiveren ikke bevise, at hun var ansat på prøve og det er heller ikke sådan jeg læser din version af hvad der blev aftalt, så opsigelsesvarslet er en måned. Dette altså medmindre din datter er enig i, at hun blev ansat på prøve i funktionærlovens forstand. Det er arbejdsgiver, der har bevisbyrden. Det står ikke konkret nogen steder, at man har krav på løn, selvom der ikke er nogen vagtplan. Men det følger af den helt klare logik - som du også selv er inde på - at hvis man har aftalt ansættelse et givent antal timer og man har et opsigelsesvarsel, så har man selvfølgelig krav på den løn, man i følge aftalen kunne forvente i opsigelsesvarslet. I dette tilfælde mindst 10 timer om ugen, fordi dette er hvad der blev aftalt og som i øvrigt bekræftes af hvad der står i aftalen. Det er så op til arbejdsgiveren om man vil benytte sig af den arbejdskraft man har aftalt i opsigelsesperioden. Hvis arbejdsgiveren meddeler, at man ikke behøver komme på arbejde, så er det arbejdsgiverens problem og der vil muligt være tale om en fritstilling. Betales skal der uanset hvad. Nej, hvis man ikke er medlem af en fagforening er der ikke umiddelbart nogen til at hjælpe gratis andre end retshjælpsadvokater (hvis man opfylder de økonomiske betingelser for retshjælp), men dog med forbehold for, at de ikke vil/kan påtage sig ansættelses spørgsmål under denne ordning, da disse typisk bliver anset som erhvervssager. Af samme grund vil ens retshjælpsforsikring typisk heller ikke hjælpe. Man kan kun få en arbejdsgiver dømt, hvis man anlægger retssag. Der vil være tale om en småsag, så ifølge retssystemet kan man selv anlægge sag i form af indgivelse af et betalingspåkrav og så har retten pligt til at hjælpe og vejlede en under sagen. Læs mere på domstol.dk. Det kan typisk ikke betale sig at gå til en advokat med en sådan sag, da omkostningerne til advokaten vil overstige, hvad man får ud af sagen (selvom man vinder den.) Held og lykke med sagen. Med venlig hilsen Simon Hauch

Charlotte Drude Bramsnæs

Hej Min datter på 15 år startede arbejde i bageri, hun fik at vide, at de første par gange var hun på prøve, og derefter fik hun at vide, at hun ville få en kontrakt. Kontrakten kom imidlertid ikke, og efter at have arbejdet der i 5 uger mindst 8 timer om ugen i gennemsnit, fik hun en opsigelse pr telefon uden varsel, blot med den begrundelse, at hun ikke passede ind i teamet. Hun bad om et møde med lederen og sagde, at hun ville have sin kontrakt først ellers kunne hun ikke blive opsagt, og at hun var beskyttet af funktionærloven og skulle have mindst 14 dages opsigelsesvarsel, hvis der stod i kontrakten, at hun var på prøve. Desuden var det ulovligt at opsige hende uden advarsel, så hun dermed ikke havde en chance for at forbedre sig, eller for at sige hvad hun mente om sagen. Hun fik mødet og nogle begrundelser til mødet, som mindede mere om chikane fra nogle af hendes kollegaers side, og fik kontrakten med hjem til gennemlæsning, men fik ikke underskrevet den, og dagen efter får hun så tilsendt en skriftlig opsigelse pr mail. Mine spørgsmål er: gælder opsigelsen, når kontrakten ikke er underskrevet? Og hvad har hun krav på af løn i opsigelsesperioden, de 14 dage, når der i kontrakten står, at den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid forventes at blive minimum 10-15 timer om ugen (placeret efter skiftende vagtskema) . Har hun ellers krav på en godtgørelse?

Maja Sørensen

Hej, jeg har været ansat siden april 2018 hos en virksomhed, hvor kontrakten lyder på minimum 10 timer om ugen. Fra august 2018 begyndte jeg at få mellem 10-35 timer om måneden. Kan det passer, at jeg skal have udbetalt løn for 10 timer om ugen, uanset om min arbejdsgiver gør brug af min arbejdskraft eller ej? Og er det rigtigt, at jeg ikke står til rådighed for min arbejdsgiver, når jeg ikke får vagtplan fra hende, således at jeg ikke får timer hos hende, eller vælger at tage fri fra arbejdspladsen i en uge? Sidste spørgsmål: Gælder min kontrakt på 10 timer ikke godt nok til og med den dato, jeg vælger at sige op, eller bliver fyret, og hvis jeg kan få løn på 10 timer om ugen, skal det så være frem til opsigelsen/fyringen?

Simon Hauch

Hej Maja, Hvis der står i din kontrakt, at din arbejdstid er 10 timer om ugen, så har du som udgangspunkt krav på at få løn for de 10 timer, indtil der måtte være ændret på dette, hvilken ændring alene kan ske med et varsel svarende til dit opsigelsesvarsel. Med hensyn om du står til rådighed afhænger af hvad I nærmere har aftalt omkring arbejdstilrettelæggelsen. Det ændrer dog ikke på, at du som udgangspunkt har krav på løn for 10 timer om ugen. Jo, bestemmelsen om de 10 timer gælder indtil dette er ændret med et varsel svarende til opsigelsesvarslet eller til og med det varsel du siger op med eller bliver sagt op med.

Stefan Sørensen

Hej Simon. Jeg blev opsagt i fredags som kom meget bag på mig. Jeg gik helt ned og er syg. Kan min chef godt kræve tlf. Nøgler. Tøj allerede idag når min opsigelse går frem til d. 2-11

Simon Hauch

Hej Stefan, Det var en kedelig meddelelse. Men svaret er, at det kan din chef godt, hvis chefen har besluttet, at du ikke skal møde på arbejde mere. Jeg tænker du er blevet fritstillet, men hvis ikke bør du søge afklaret, om de forventer du møder på arbejde og hvordan du skal forholde dig til, at de har taget nøgler og tøj fra dig. Hvis fritstillet er du fritaget for at møde på arbejde. Hvis du er suspenderet er du fritaget for at møde på arbejde indtil videre. Hvis du ikke har fået andet oplyst end, at du er sagt op, så har du pligt til at møde på arbejde, medmindre du har "lovligt forfald" som f.eks. ved sygdom, hvilket du så skal oplyse. Håber det giver svar. Med venlig hilsen Simon Hauch

R

Kære Simon, Jeg er deltidsansat i en butik (15 timer om ugen med fix løn står i min kontrakt). Da jeg fik min vagtplan, kunne jeg se at jeg har fået mindre timer end min kontrakt siger, selvom jeg er til rådighed. Grunden er: vi er for mange på arbejde. De siger at jeg kunne arbejde mere i næste måned eller jeg kan få mindre løn. Hvis de ikke kan tilbyde mig de aftalte minimum arbejdstimer der står i kontrakten, kan jeg stadig ret at få det samme løn der står i kontrakten uden at jeg skulle “skylde” timer? Har de krav på de timer de ikke kunne give mig nu i næste måned?

Anno

Hej, Jeg har været ansat i en virksomhed siden 2014, hvor jeg startede som elev. Min elevkontrakt (som skolen sørgede for) sluttede november 2016, hvorefter jeg fortsatte som alm ansat - uden kontrakt. Jeg rykkede for kontrakten flere gange, men chefen "havde aldrig tid". I Maj 2017 blev jeg afskediget med besked om, at jeg kunne vende tilbage nogen måneder senere, da der ikke var nok arbejde. I den periode gik jeg på dagpenge, og selvom jeg fortalte til diverse møder med både jobcenteret samt fagforeningen at jeg ingen kontrakt havde haft, så blev der blot trukket på skuldrene. Jeg begyndte på job igen i efteråret 2017 og indtil videre har jeg ikke set skyggen af en kontrakt. Nu er problemet så, at min arbejdsgiver ikke har givet mig løn til tiden 2 måneder i streg, og selvom vi alle på jobbet har en god kemi, er man alligevel lidt nervøs, når tingene ikke bare kører som de skal. Hvordan er jeg stillet, hvis jeg finder et andet job? Har jeg overhovedet en opsigelsesperiode? Og hvad kan jeg gøre ved den manglende kontrakt? Min chef har også givet udtryk for, at ville lave samme nummer med at fritstille mig i et par perioder, for derefter at genansætte mig - det kan han vel ikke blive ved med?

Simon Hauch

Hej Anno, Grundlæggende kan jeg sige, at man har krav på en ansættelsekontrakt, hvis man har en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 8 timer. Arbejdsgiverens oplysningspligt omfatter mindst følgende oplysninger: 1)Arbejdsgiverens og lønmodtagerens navn og adresse. 2)Arbejdsstedets beliggenhed eller i mangel af et fast arbejdssted eller et sted, hvor arbejdet hovedsagelig udføres, oplysning om, at lønmodtageren er beskæftiget på forskellige steder, samt om hovedsæde eller arbejdsgiverens adresse. 3)Beskrivelse af arbejdet eller angivelse af lønmodtagerens titel, rang, stilling eller jobkategori. 4)Ansættelsesforholdets begyndelsestidspunkt. 5)Ansættelsesforholdets forventede varighed, hvor der ikke er tale om tidsubestemt ansættelse. 6)Lønmodtagerens rettigheder med hensyn til betalt ferie, herunder om der udbetales løn under ferie. 7)Varigheden af lønmodtagerens og arbejdsgiverens opsigelsesvarsler eller reglerne herom. 8)Den gældende eller aftalte løn, som lønmodtageren har ret til ved ansættelsesforholdets påbegyndelse, samt tillæg og andre løndele, der ikke er indeholdt heri, f.eks. pensionsbidrag og eventuel kost og logi. Endvidere skal der oplyses om lønnens udbetalingsterminer. 9)Den normale daglige eller ugentlige arbejdstid. 10)Angivelse af, hvilke kollektive overenskomster eller aftaler, der regulerer arbejdsforholdet. Hvis der er tale om overenskomster eller aftaler indgået af parter uden for virksomheden, skal det endvidere oplyses, hvem disse parter er. Hvad dit opsigelsesvarsel er kan jeg ikke sige så længe jeg ikke ved, hvad din stilling og arbejdsopgaver er. Dine rettigheder vedrørende afskedigelse og genansættelse som du beskriver afhænger også af hvad der måtte gælde af regler for din ansættelse. Hvis du er omfattet af funktionærloven vil det f.eks. ikke være muligt for din arbejdsgiver at gøre det på den måde, i al fald ikke uden du får et opsigelsesvarsel. Hvis du finder et andet job kan du blot opsige dit nuværende job. Om du skal give et varsel og hvor lang tid i forvejen afhænger igen af, hvilke regelsæt (funktionærlov/overenskomst) du måtte være omfattet af. Som nævnt har du krav på et ansættelsesbevis og det synes jeg du forsigtigt bør oplyse din arbejdsgiver. Gerne på skrift, så du har dokumentation for at du har bedt om det. Hvis ikke du får det vil du efter loven kunne kræve en godtgørelse for manglende ansættelsebevis. Størrelsen på godtgørelsen afhænger af forholdende. Med venlig hilsen Simon Hauch

Sofie

Hej Jeg har arbejdet som deltidsansat i en resturantkæde fra juni 2017. I Januar 2018, spørger jeg min chef pr. E-mail om de har brug for en fuldtidsansat, det har de ikke, men hun kan finde 3-5 vagter til mig frem for 2-3. Det er svært at sætte timer på men i min kontrakt står der 10 timer, som er de 2-3. 3-5 kan være alt fra 15-30 timer når man er deltid. I februar finder min chef ud af at en kollega skal ud og rejse i længere tid, så jeg kan få hans timer og blive fuldtid. Dette er en mundtlig aftale. Min arbejdsplads opdaterer i marts deres kontrakter, så de bliver elektroniske. Man skal underskrive kontrakten for at kunne logge ind og derved registrer timer. I den nye kontrakt står der ingen timer eller om jeg er fuldtid eller deltid, der står dog at alle tidligere kontrakt forhold gælder. 1. Juni kommer jeg til MUS og får at vide at min nye chef(fik ny chef i midt februar) at jeg ikke længere kan have fuldtid da min kollega er kommet hjem. Jeg må gå på deltid(2-3 vagter) Jeg tager en 1,5 uge på planlagt ferie og vælger så at tage et møde med min chef, hvor jeg forklare at en sådan arbejdsvilkårs ændring kan jeg ikke gå med til. Jeg foreslår min chef at hun så kan opsige mig, jeg mener nemlig der er tale om en væsentlig ændring af mine arbejdsvilkår, hun er enig, jeg beder om en opsigelse på skrift(Det er den 15. Juni). Jeg rykker flere gange for opsigelsen mundtligt. Senest den 25. Juni, jeg får at vide den kommer snart. Min chef har allerede fjernet mine vagter efter mit opsigelsesvarsel(14 dage) og lavet videre vagtplan hvor jeg ikke indgår. Jeg har i de 14 dage arbejdet mindre end fuldtid. Den 26. Juni modtager jeg en e-mail om at jeg selv må sige op, da de ikke ser en begrundelse til at fyre mig. Altså jeg er ret færdig med at arbejde der. Der er ingen overenskomst og de behandler ikke deres medarbejdere ordentligt. Men føler mig presset til at sige op med 2 dages varsel og stå uden indkomst, fordi jeg kommer i karantæne i dagpengesystemet, fordi jeg selv siger op. Nogen råd om mine rettigheder?

Simon Hauch

Hej Sofie, Som jeg læser det ligger det klart, at du er fuldtidsansat. Og du har i givet fald ret i, at det kræver et varsel, svarende til opsigelsesvarsel, før de kan sætte dig ned i tid, og at du kan betragte en sådan ændring som en opsigelse med tilbud om ansættelse på nye vilkår. Så indtil de enten måtte opsige dig eller give dig korrekt varsel om ændring i arbejdsforhold vil du som udgangspunkt kunne kræve betaling som en fuldtidsarbejdende. Hvorvidt der konkret i sagen er forhold, der gør, at der er tvivl om hvad der er aftalt og accepteret vil være for vidtgående at komme ind på her og kræver nærmere sagsbehandling, men jeg håber dette giver dig en idé om dine rettigheder. Der kunne også være et spørgsmål om ansættelsesaftalen lever op til kravene i loven, hvilket man typisk vil kunne kræve godtgørelse for, hvis det ikke er tilfældet, og det har betydning for ansættelsesforholdet og oplysningen af de vilkår man er ansat på. Med venlig hilsen Simon Hauch

Lotte Holten

Hej Simon Jeg har været til jobsamtale og er blevet ringet op og fået at vide, at virksomheden gerne vil ansætte mig til den løn jeg har forlangt og 30 timer om ugen. Jeg har mundtligt over for arbejdsgiveren givet til kende at jeg meget gerne vil jobbet, men at jeg ikke siger mit nuværende job op før jeg har modtaget underskrevet ansættelseskontrakt fra ham til gennemgang før jeg siger endelig ja til jobbet.. Han svarer mig at det er ikke noget de gør det så meget i og at en mundtlig aftale er lige så god som en skriftlig. Samtidig har jeg også meddelt min måske nye arbejdsgiver, at jeg gerne vil slutte min nuværende ansættelse på en ordentlig måde, men det kræver at jeg har en kontrakt på min nye ansættelse. Jeg afventer stadig kontrakt, der er snart gået fem dage fra jeg talte med ham. Jeg er faktisk blevet rigtig meget i tvivl om jeg skal tage det job og skrive en kontrakt under, når eller hvis den kommer, hvis det er firmaet forretningsgang at man ikke "rider samme dag som man sadler". Kan jeg bare lade som ingenting, da jeg egentlig ikke vil rykke for kontrakt, da jeg er meget i tvivl i om det er den rigtige arbejdsplads for mig, jeg kan godt lide at der er ordnede forhold. Mit spørgsmål er, at så længe jeg ikke har modtaget/underskrevet nogen kontrakt, så kan jeg vel godt sige tak til jobbet uden at være bundet af noget og fortsætte i mit nuværende job. vh/Lotte

Simon Hauch

Hej Lotte, Tak for din mail. jeg tænker du mener "sige nej tak til jobbet"? Hvis du mener dette, så ja, du kan godt sige nej tak til jobbet så længe du ikke har sagt ja tak til dette, og så forblive i dit nuværende job. Hvis du er i tvivl om du har sagt ja eller nej til jobbet, ville jeg ret hurtigt gøre det klart, at du ikke er interesseret, så arbejdsgiver ikke tror, at I har en aftale, men det lyder nu ikke sådan som du beskriver det. Held og lykke med din endelige beslutning. Med venlig hilsen Simon Hauch

Tim

Hej Har været ansat som mekanikker i et firma i over 6 år. Kan jeg gå fra dag til dag? Jeg har ingen ansættelse kontrakt og er ikke omfattet af nogen overenskomst?

Simon Hauch

Hej Tim, Det er svært for mig at sige. Du skriver du har været ansat, så tænker, at I i det mindste har talt om hvilke vilkår du er ansat på, og det ville være mærkeligt, hvis der ikke i det mindste var et kortere opsigelsesvarsel. Hvis I slet ikke har aftalt noget og du ikke er omfattet af funktionærloven, så er der i princippet ikke noget, der forhindrer dig i at opsige fra dag til dag. Din arbejdsgiver har under alle omstændigheder et problem i, at der ikke er udarbejdet en ansættelseskontrakt, der jo netop skal beskrive de vilkår du er ansat på, men det kan også stille dig svagt da du jo heller ikke kan bevise, hvis du f.eks. er ansat på gunstige vilkår eller har haft særlige ordninger, herunder hvilke ansættelsesregler, der måtte gælde for dig. Mvh Simon Hauch

Anni Olsen

Er en pige på 76år, som har været ansat som bogholder i en virksomhed fra 1/11-93 på skiftende fuld og deltid, de sidste ca 10 år 2 hele dagen om ugen. For første gang i 24 år var jeg syg da der skulle laves løn, man ansatte så en anden person til dette, efter endt sygdom, fik jeg så den besked, at man ville beholde den anden person, og ville gerne have at jeg holdt op, den havde jeg ikke lige set komme. Jeg blev så skuffet over denne udmeldning, at jeg er sygemeldt nu. Nu venter jeg bare på min opsigelse efter 120 dages reglen,(som står i min ansættelseskontrakt, der ikke er fornyet i alle disse år) som udløber inden for de første 14 dage i juni 2018, har jeg så krav på min 3 md. fratrædelsesgodtgørelse? og udbetaling af min fritvalgslønkonto? Mvh.Anni

Simon Hauch

Hej Anni, Som reglerne er nu, så er du efter de foreliggende oplysninger berettiget til en fratrædelsesgodtgørelse på 3 måneder, hvis du bliver afskediget. Hvis du rent faktisk er blevet opsagt, så kunne du muligt også have et krav på uberettiget afskedigelse og muligt også godtgørelse som følge af forskelsbehandling på grund af alder. Uden at jeg vil bedømme din sag nærmere her vil jeg dog alligevel anbefale dig at søge nærmere juridisk rådgivning, herunder i relation til om du bør møde på arbejde, inden betingelsen for at opsige dig efter 120-dages reglen kan bruges. Det kunne også være, at der var mulighed for at indgå en forligsmæssig løsning med din arbejdsgiver. Det hele skal selvfølgelig holdes op mod, at din løn formentlig er relativ lille eftersom du "kun" arbejder 2 dage om ugen. Med venlig hilsen Simon Hauch

Marie

Her et spørgsmål fra den anden side af bordet. Jeg har et lille firma, og havde brug for hjælp til kontor arbejde. En ny medarbejder startede op, og udførte 7 timers arbejde den ene uge, og 7,5 timer ugen efter. Da hun ikke besad de rigtige kompetencer, stoppede jeg samarbejdet. Vi nåede aldrig at underskrive kontrakt el. lign. Har hun krav på løn udover de 14.5 timer?

Emma

Hej Simon! Jeg har også et spørgsmål, jeg håber, at du kan hjælpe mig med. Jeg har en ven, som er græker. Han har arbejder i et firma i over et år. Timeansat, 20 timer om ugen. Han har hverken fået advarsler eller har været syg på noget tidspunkt. På hans kontrakt står der, at han har en opsigelse periode på 3 måneder, hvis han bliver fyret. Han er nu blevet fyret pr. 1. marts, men arbejdsgiverne skriver, at der ikke er noget arbejde til ham, og han kan derfor ikke arbejde efter 1. marts. Hvad gør man I sådan en situation? Mvh. Emma

Simon Hauch

Hej Emma, Tak for dit spørgsmål. Som du beskriver aftalen er det arbejdsgivers problem, at han ikke har arbejde han kan sætte din ven til at udføre. Han har som jeg hører aftalen krav på løn svarende til løn for 20 timer pr. uge i opsigelsesperioden (3 måneder), dvs. for marts, april og maj måned, hvis han blev sagt op (fik besked om at han blev fyret) i februar måned. Med venlig hilsen Simon Hauch

Birgitte

Har man krav på at få en ansættelseskontrakt udleveret, hvis man er opsagt igen inden der er gået 30 dage fra ens ansættelsesdato?

Simon Hauch

Hej Birgitte, Loven der omhandler dette gælder kun for ansættelsesforhold, der har en varighed af mere end 1 måned. Så afgørende er om fratræder før eller efter der er gået en måned. Det kan jeg ikke læse af dit spørgsmål. Hvis ansat mere end 1 måned, så har du krav på et ansættelsesbevis (hvis de øvrige betingelser om arbejdstid på mere end 8 timer om ugen er opfyldt). Med venlig hilsen Simon Hauch

Mark

Hej Simon Jeg kunne godt bruge dit råd. Mit problem rammer dog kun delvis tråden i denne post. Håber du alligevel kan hjælpe mig lidt på vej. I de sidste fem år har jeg arbejdet med kommunikationen i en lille virksomhed. For et lille års tid siden fik jeg en kollega, som blev ansat til at varetage markedsføringen – en helt ny stilling, som overlappede lidt med min. Da den aldrig blev ordentligt defineret (under min tidligere chef), har der været nogle episoder, hvor det har været tvivl om ansvarsdelingen og hvem, der havde mandat til hvad. Problemet er imidlertid, at samme kollega nu for nylig er blevet tilbudt en ny funktion – som ”ansvarlig for kommunikationen”. Beslutningen kom bag på mig og er ikke én, som jeg støtter. Blandt andet fordi min kollega i sin nye stilling nu pludselig synes at være blevet ansvarlig for ”mit område”, og også fordi jeg ikke har været inddraget meget i processen omkring den. Så jeg står nu med et par spørgsmål: 1) Kan min chef bare sådan uden videre gøre min kollega, som før arbejdede med marketing, til ”kommunikationsansvarlig”, når det er det område, jeg har arbejdet med så længe (og for det meste alene med), og når min arbejdsbeskrivelse siger, at jeg er ”ansvarlig” for det ene og det andet indenfor kommunikation? 2) Det føles som en degradering, da ansvaret og beslutningsmandatet jo i nogen grad flyttes væk fra mig og over til min kollega. Men kan det også kategoriseres sådan? Og er her så ikke tale om en væsentlig ændring, som i så fald kræver en kontraktændring? 3) Hvis jeg ikke kan finde mig til rette med den nye ordning, kan jeg så blive fyret? Og vil der i så fald være tale om en uberettiget/usaglig afskedigelse, alt det ovennævnte taget i betragtning? Fortæl mig gerne, hvad du ellers tænker om sagen. På forhånd mange tak for hjælpen. Venlig hilsen Mark

Simon Hauch

Hej Mark, Tak for din mail. Ja, det ligger lidt uden for tråden og jeg kan ikke svare fyldestgørende her, men kan kort sige følgende: Isoleret set kan du ikke blande dig I hvad din arbejdsgiver beslutter sig for i relation til øvrige medarbejdere. Hvis du ifølge din kontrakt og/eller din reelle jobfunktion var kommunikationsansvarlig, inden den nye medarbejder fik ændret sin stilling, så er der dog grund til at bede om en afklaring, men det skal være ret klart, at du før var den ansvarlige for at du direkte kan kræve dette. Det ændrer dog ikke på, at det lyder som dårlig ledelse, at der i det hele taget nu er en uklarhed, og at du ikke er blevet inddraget, men der er typisk stor forskel på dårlig ledelse og spørgsmål om krænkelse af ens rettigheder i ansættelsesforholdet. Hvad der helt præcist er tale om her er svært i sige på det foreliggende grundlag. Man kan altid blive fyret, så spørgsmålet er kun om der i givet fald vil være tale om en uberettiget afskedigelse, og om man dermed har krav på en godtgørelse. Fyringsgrunden vil være helt afgørende for vurderingen af dette spørgsmål så det vil jeg heller ikke kunne svare på, men det ligger dog klart, at de ikke berettiget kan fyre dig blot fordi du ikke vil ændre den stilling du er blevet ansat i, hvis det er tilfældet. Jo større ændringer i stillingen jo mindre kan de kræve, at du skal efterkomme dette. Væsentlige ændringer i en stilling vil som udgangspunkt være at sidestille med en opsigelse med et tilbud om genansættelse i en ny stilling, men hvor man altså ikke har pligt til at lade sig genansætte i den nye stilling. Hvis kravet om stillingsændringen er uberettiget set ud fra en samlet vurdering vil den deri liggende opsigelse også være uberettiget. Som nævnt har jeg behov for meget mere konkret viden om både de kontraktmæssige forhold og de reelle forhold, herunder om virksomheden for at kunne svare konkret og jeg vil derfor anbefale dig at søge konkret rådgivning hos din fagforening eller advokat for et få mere konkrete svar. Held og lykke med sagen. Med venlig hilsen Simon Hauch

Sonja Føhre

Jeg har et spørgsmål. Jeg har i 3 sommersæsoner været ansat på en restaurant. Om sommeren har vi haft kontrakt, men ikke på timer jeg har haft om vinteren. Altså jeg har arbejdet uden kontakt om vinteren. Nu står jeg i den situation, at jeg ønsker at stoppe, da vi ikke er helt enige om den nye ansættelse. Jeg vil gerne stoppe før jeg plejer i sæsonen, da jeg har fået job i udlandet. Jeg er timelønnet, og om vinteren har jeg et sted mellem 7 - 25 timer, som sagt uden kontrakt. Kan jeg stoppe fra dag til dag, nu vi er uenige om kontrakten

Simon Hauch

Hej Sonja Føhre, Det er lidt uklart for mig om du ønsker at stoppe i vintersæsonen eller i sommersæsonen. Men hvis I reelt ikke har en aftale overhovedet og du blot møder op og arbejder, så hælder jeg til, at du kan stoppe fra dag til dag, hvis I ikke på anden måde har aftalt andet. Men eftersom du arbejder, så må I være enige om noget, og hvis du arbejder som du siger du gør, så har du også krav på en kontrakt. Jeg synes det lyder uholdbart, at arbejde i en situation, hvor I er uenige om vilkårene, men som nævnt hælder jeg til, at du i den foreliggende situation kan stoppe fra dag til dag. Med venlig hilsen Simon Hauch

SKP

Jeg har et bi job, som har en overenskomst med Dansk Erhverv og SL, mit hovederhverv er kommunalt og jeg er medlem i HK, kan jeg få HK på banen i mit bi job. Mvh

Simon Hauch

Hej SKP, Tak for dit spørgsmål. Jeg er ikke sikker på jeg forstår dit spørgsmål. Og det ligger både uden for emnet for denne tråd og mit område, så jeg kan ikke svare dig. Mit forslag er, at du kontakter HK og spørger om det du ønsker svar på. De bør kunne svare dig på spørgsmål, der vedrører dem. Mvh. Simon Hauch

Emily

Hej! Jeg var ansat i en virksomhed i lidt over tre måneder, hvor jeg fra en dag til anden blev fyret over telefon, uden nogen grund, og jeg blev nægtet at udføre arbejde i opsigelsesperioden, og dermed fik jeg ingen løn udbetalt. Jeg var ansat som timelønnet (37t/u) i kontrakten, som dog var langt over det rigtige antal. Desuden er det angivne arbejdssted ikke korrekt i selve kontrakten. Dette er dog ikke mit centrale problem. I kontrakten står der, at ansættelsesforholdet er reguleret af funktionær- og ferielovens regler i det omfang, at de ikke er fraveget i det følgende. Også kontrakten nævner 1 måneds opsigelse, som jeg blev nægtet. Men jeg var som sagt ansat som timelønnet, og en kort besked til arbejdsgiveren medførte svaret, at jeg var ansat som timelønnet, og der derfor ikke kunne være et erstatningsansvar, trods brud på funktionærlovens §2 stk. 2, og at jeg vel bør kunne få erstatning jf. funktionærlovens §3, eller er dette forkert? Eller kan man ingen erstatning få som timelønnet?

Simon Hauch

Hej Emily, Tak for din mail. Det lyder som en noget uklar aftale du har. Og hvis aftalen rent faktisk er uklar vil man typisk tolke den til din fordel, hvis det er din arbejdsgiver, der har skrevet den. Hvad der konkret gælder i din sag tør jeg ikke sige uden at have set din aftale, da det helt afhænger af, hvad der konkret står og er aftalt. Dog kan jeg sige, at man uanset hvad ikke har krav på godtgørelse for uberettiget afskedigelse, hvis man har været anset mindre end 1 år. Det fremgår af funktionærloven. Med venlig hilsen Simon Hauch

Peter larsen

Hejsa. Jeg har arbejde i et tømrerfirma i 3 dage uden en kontrakt på plads, vi havde dog en aftale om at jeg skulle starte og arbejde og det. Efter 3 dage sagde jeg op da kemien var dårlig mellem mig og mester. Kan jeg kræve løn for de 3 dage hvor jeg har arbejdet 24 timer?

Lars Nielsen

Hvis der står i ens kontrakt, at man skal arbejde 8 timer ugentligt. Er arbejdsgiver så forpligtet til at finde de 8 timer. Eller er det bare et ca. antal.

Nadia

Hej. Jamen det var også det jeg ville mene. Men når den nye bestyrer siger at han ikke kan give mig timerne . Og ham der har butikkerne siger at det er hans ansvar. Har stadig ikke hørt noget men nu må vi se hvad det sker .

Simon Hauch

Hej Lars, Hvis der står som du skriver, så er arbejdsgiveren forpligtet til at betale løn for de timer. Arbejdsgiveren er ikke nødvendigvis forpligtet til at finde arbejde, der udfylder de 8 timer, men skal altså betale løn for dem. Mvh Simon Hauch

Nadia

Hej . Jeg arbejder i en pølsevognskæde. Jeg har en kontrakt hvori der står 10 timer i ugen med henhold til vagtplan, det er måske ikke lige ordret . Men at det er en pølsevogn i en bestemt by, som også står på kontrakten og ikke kæden i sig selv . Men nu har vi så fået ny bestyre, Han siger så at han ikke kan give mig de 10 timer i ugen. Han har også taget kontakt til ejeren af kæden og til den nye bestyrer har han sagt at det skal han ikke tænke på for kontrakten har ikke noget med ham at gøre. Og at ejeren ville kontakte mig . Og det ville sikkert være om at jeg skal tage til en anden by for at få de 10 timer . Nu er der gået nogle dage og har stadig ikke hørt noget . Hvad kan jeg gøre i denne situation ? Jeg har ingen vagtplan og jeg bliver nægtet De timer i den pølsevogn hvor jeg er ansat i . Hilsen Nadia

Simon Hauch

Hej Nadia, Det er lidt svært at svare præcist, når jeg ikke kan se din kontrakt. Men helt grundlæggende kan jeg sige, at de vilkår, der fremgår af kontrakten og som man har aftale selvfølgelig skal overholdes. Det gælder også for arbejdsgiveren. Så hvis der står i kontrakten, at din arbejdstid er x antal timer og dit arbejdssted er i en specifik by, så er det det, der gælder og kan ikke bare ændres fra det ene øjeblik til det andet. Du må kontakte arbejdsgiveren og bede dem overholde kontrakten, og hvis de ikke gør ville jeg klart overveje at søge mere konkret juridisk rådgivning, hvor du har mulighed, hvis jeg var dig. Mvh. Simon Hauch

Ronni

Hej Simon Min hustru har en fultidskontrakt paa 153.xx timer om maneden. Men hun faar kun udbetalt lon for de timer hun arbejder. Jeg er af den opfattelse at hun skal have udbetalt 153 timer og saa evt manglende timer er arbejdsgivers opgave at finde til hende de efterfolgene maaneder. Hun har ogsaa haft overarbejde i andre maaneder og der har hun faaet dem udbetalt med det samme. Sa mit sporgsmal er, maa arbejdsgiver godt udbetale lavere lon f.eks for 120 timer i et par maaneder og saa mere andre maaneder (saa det bliver ca 153 timer gennemsnitlig over 12 maaneder)? Jeg er godt klar over at arbejdsgiver kan lade hende afspasere overarbejde i andre maaneder og paa den maade udligne timerne men skal overarbejdestimerne saa ikke udbetales den maaned og fremgaa af lonseddel? Arbejdsgiver siger ogsaa at hvis en medarbejder saa siger op (og de har minustimer) saa har medarbejderen ikke krav paa lon for de timer de ikke har arbejdet selvom kontrakten siger 153.xx timer om maaneden. MvH Ronni

Simon Hauch

Hej Ronni, Hvis der står i kontrakten, at arbejdstiden er x antal timer om måneden, så skal man have løn for det antal timer, der står, uanset om arbejdsgiveren sender en hjem tidligere. Hvis arbejdsgiveren ikke har brug for arbejdskraften i det omfang, der står, er fremgangsmåden, at arbejdsgiveren må opsige kontrakten/arbejdsvilkåret med det varsel der nu gælder og indgå ny kontrakt med korrekt indhold. Og her er det selvfølgelig også op til arbejdstageren om han/hun vil acceptere dette. Mvh

Birgitte Haj

Hej min nevø er blevet ansat på en café (han er 22 år) på en café fuldtid. Dog uden kontrakt. Nu 14 dage efter har chefen opsagt ham, hun siger, at han har mistet caféens dyre affaldsnøgle. Hun vil ikke udbetale løn for de timer, han har arbejdet der. Hvad gør man i sådan en situation? bh Birgitte Haj

Simon Hauch

Hej Birgitte, Tak for din indlæg. Hvis ikke man har en fagforening at gå til, så er der ikke meget andet for at opgøre ens krav og varsle med advokat eller retssag, hvis ikke pengene bliver betalt. Det kan dog næppe svare sig at lade en advokat beskæftige sig længe med sagen, medmindre man er berettiget til retshjælp og kan få en advokat til yde retshjælpsbistand. En retssag som denne vil typisk blive kategoriseret som en småsag, der forudsætter at man fører sagen uden brug af advokat. Sagen virker dog også til at være ret lige til, idet din nevø som minimum skal have løn for det arbejde, der er udført og afhængig af hvad der er aftalt med hensyn til opsigelse nok også for opsigelsesperioden. Sidstnævnte er dog nok sværere at bevise, da der ikke foreligger nogen kontrakt, hvilket understreger pointen om, at det er vigtigt, at man har en ansættelseskontrakt på plads, inden man påbegynder arbejde. Mvh. Simon Hauch

Lene Mortensen

Min datter på 20 år har et sabbatår, hvor hun er blevet ansat som lagermedarbejder. Hun er ifølge ansættelseskontrakten ansat på 37 timer/uge - men hun arbejder kun ca 20 timer/uge. Hun har flere gange spurgt til flere timer, uden held. Hun får kun løn for udførte arbejdstimer. Nu er der blevet ansat en lagermedarbejder mere og min datter har fået at vide, at hun skal fungere som "buffer" - kun have timer i spidsbelastningsperioder. Men har hun ikke ret til løn i de 37 timer uanset om de har noget arbejde til hende eller ej??? Kan hun forlange løn godtgjort med tilbagevirkende kraft??

Simon Hauch

Hej Lene, Tak for dit spørgsmål. Jo, hun har som det helt klare udgangspunkt krav på løn for de timer, der er aftalt i ansættelseskontrakten. Dette indtil ændring måtte blive behørigt varslet med et varsel svarende til opsigelsesvarsel. En ændring af den karakter vil nok blive betragtet som en opsigelse med tilbud om et nyt ansættelsesforhold, da ændringen er så væsentlig. Og, ja hun vil alt andet lige kunne kræve sig betalt for de timer hun ikke har modtaget betaling for med tilbagevirkende kraft. Dette er min vurdering på det foreliggende grundlag som du har oplyst mig. Mvh Simon Hauch

Mette Israelsen

Hej Jeg har et spørgsmål om funktionær kontrakt og arbejdstid. Min søn har været ansat i lidt over et år i en modetøjsbutik ( uden overenskomst eller medlemskab af arbejdsgiver forening) Min søn fik en funktionær kontrakt med en arbejdstid på 37 timer om ugen og en fast månedsløn. Han har også fået den aftalte løn udbetalt siden 01.10.16 Arbejdet var på 2 lokationer. Min søn opsagde sin stilling med sidste arbejdsdag den 30. Juni 17. På hans sidste lønseddel blev der trukket 81,8 timer, altså næsten 50% af hans brutto løn. Jeg har korresponderet med forretningen og får at vide at. Dette er minus timer.Jeg har kæmpet for at få dokumentation på disse minus timer. Jeg har nu fået en rimelig uoverskuelig udskrift Det er forretningen der laver vagtplaner. Mit spørgsmål er Er arbejdsgiver ikke forpligtiget til at sørge for medarbejderen får de timer der står i kontrakten ? Når man har en funktionær med arbejdstid og fast løn Mvh Mette

Simon Hauch

Hej Mette, Tak for dit spørgsmål. Det helt korte og klare svar på dit spørgsmål er: Jo. Din søn skal derfor ikke - som du har forelagt sagen for mig - acceptere en nedsat løn. Han har krav på den løn, der er aftalt og det er arbejdsgivers ansvar, at der er beskæftigelse til ham i de timer som han er ansat til at være der. Husk også at få afregnet feriepenge til feriekonto. Held og lykke. Mvh Simon Hauch

Sanne

Hej Simon. Jeg har en kæreste som startede med at arbejde ved et firma i februar/marts måned i år, hvor han kørte kurerkørel. Problemet er at han aldrig fik nogen kontrakt, og efter en månedstid blev den bil han kørte i, skadet. Efterfølgende har ejeren taget penge fra hans løn, som er timelønnet til 120kr i timen - men han har taget mellem 1000-3000 kr pr måned ud af lønnen. Nu har han sagt op, fra den ene dag til den anden, men mangler stadig lønnen fra August. Der er ingen af os der tror på han vil udbetale dem - da de skal fratrækkes skaden. Hvad er vores muligheder nu, for at sikre os at han får den løn udbetalt og evt anmelde ham for ikke at give ham nogen kontrakt? Er det overhovedet muligt at gøre noget når ikke min kæreste er i en fagforening? Og hvor står arbejdsgiveren? Det skal lige siges, at arbejdsgiveren allerede har fået en bøde for ikke at udfærdige og give en kollega en kontrakt, så det er noget han har gjort før. Med venlig hilsen Sanne

Simon Hauch

Hej Sanne, Tak for dine spørgsmål. Det er ikke helt klart for mig, hvem der har sagt op. Uanset hvad har din kæreste krav på en ansættelseskontrakt, hvis han har haft en arbejdstid på mere en gennemsnitlig 8 timer pr. uge. Man får dog typisk ikke så meget i godtgørelse, selvom man ikke har fået en kontrakt, men det afhænger af forholdende. Din kæreste har også krav på løn for den tid han har arbejdet. Jeg forstår umiddelbart ikke, hvorfor arbejdsgiveren trækker penge i lønnen for skaden på bilen. Det mener jeg ikke han er berettiget til på det foreliggende grundlag. Alle kan lægge sag an mod deres arbejdsgiver eller tidligere arbejdsgiver. Det er kun et spørgsmål om det kan betale sig og om man vil bruge tid og penge på det. Hvis man ikke er medlem af en fagforening, så får man ikke deres bistand til at føre sager som denne, men må klare den selv. Nu kan jeg ikke regne ud, hvor mange penge det hele drejer sig om, men der er ikke noget til hinder for at anlægge en sag mod arbejdsgiveren, hvis man ønsker det. At anlægge sag er omvendt nok også den eneste mulighed, der er for at gøre noget mod en arbejdsgiver som den pågældende, og forsøge at få løn mv. udbetalt. En advokat vil kunne hjælpe med dette. Mvh. Simon Hauch.

Caroline

Hej Simon, Jeg har lige et spørgsmål i forhold til misligholdelse af ansættelselskontrakt, som jeg håber, du kan hjælpe mig med, da jeg er ved at være en smule frustreret. Jeg er timelønnet butiksansat (i min kontrakt står der, at jeg er dækket af funktionærloven og skal have 10-13 timer ugentligt). I flere måneder har min arbejdsgiver levet op til sin del af kontrakten, idet jeg ikke har fået tildelt det antal timer, der står i min kontrakt (selvom jeg tydeligt har ytret ønske herom flere gange). Nu står jeg endvidere i den situation, at den butik, jeg arbejder i, lukker. Vi er tre ansatte, og jeg har sågar på skrift, at alle tre ansatte vil få mulighed for at få samme antal timer i en af arbejdsgiverens andre butikker. Men men.. i forvejen har jeg ikke haft det antal timer, jeg skulle have, og jeg har desuden ikke modtaget nogen ny vagtplan, hvilket betyder, at jeg ikke er blevet tildelt nogle timer fremover i de øvrige butikker. Skal jeg betragte dette som et forsøg på en stiltiende opsigelse, hvad er mine rettigheder? Mange hilsner Caroline

Simon Hauch

Hej Caroline, Tak for din mail. Du oplyser, at det i din kontrakt er aftalt, at du mindst vil have en arbejdstid på 10 timer. En eventuelt ændring af timetal skal varsles over for dig med de opsigelsesvarsler, der gælder i funktionærloven. Så hvis der ikke er varslet en nedgang i timetallet, er du i princippet berettiget til løn for de 10 timer, der står du skal have. Dette gælder også for så vidt angår din beskæftigelse i den nye butik. I øvrigt vil jeg ikke udelukke, at det også kræver en varsling med sædvanligt opsigelsesvarsel, at du skal flytte arbejdssted. Og hvis det er sådan og du sætter det på spidsen, så vil din arbejdsgiver i princippet ikke kunne kræve at du udførte arbejde i den nye butik, før varslet var givet og udløbet. Min endelige vurdering heraf vil dog kræve nærmere indsigt i din konkrete sag. Din sag et godt eksempel på hvor godt det er at have en kontrakt. I dette tilfælde vil du nemlig kunne holde dig til kontrakten og bevise og kræve din ret. Det kan alle dem uden kontrakter ikke. Mvh. Simon

Lasse Jensen

Hej Jeg har nu været ansat hos min nuværende arbejdsgiver siden 12. februar i år. Ansættelsen er aftalt til en funktionær-ansættelse, og jeg får min løn udbetalt. men jeg har dags dato ikke set en kontrakt endnu. Har i nogen gode råd til hvad jeg gør? Mvh Lasse Jensen

Simon Hauch

Hej Lasse, Det mest naturlige vil være at rykke for at få en aftale. Dette af hensyn til både dig og din arbejdsgiver, så I er enige om vilkårene for ansættelsen. Efter dine oplysninger har du klart krav på at få en skriftlig ansættelsesaftale. Det følger af ansættelsesbevisloven. Så jeg synes kun det er rimeligt, hvis du rykker for at få en skriftlig aftale. Mvh Simon Hauch

Majbritt Sørensen

Min søn på 23 år har været ansat hos Shurgard i 1 år og 5 mdr. - han har en kontrakt med et opsigelsesvarsel på 1 mdr. hvis han selv siger op og 3 mdr. hvis han bliver fyret. Han har for et stykke tid siden fået en advarsel for at komme for sent - han er siden kommet for sent 2 gange. I onsdags ankom der to chefer på hans arbejdsplads for at fyre ham. De får overbevist ham om, at hvis han selv siger op, så er det bedre for ham, da de så vil give have en pæn udtalelse og hvis en anden arbejdsgiver ringer vil de give ham en pæn anbefaling. De får ham til at skrive under på en forudfyldt opsigelse, hvor han skriver under på at hans sidste arbejdsdag er den 14/6 2017. Han får besked på at aflevere hans nøgler og han må godt gå hjem. Min søn kender ikke til reglerne omkring opsigelse m.m - da det er første gang han bliver opsagt. Så han tror han har lavet en god aftale. Han finder så efterfølgende ud af, at de har snydt ham for 3 mdr. varsel. Han kan heller ikke få varslet for selv at have sagt op som er på 1 mdr fordi han har skrevet under på at hans sidste arbejdsdag er 14/6 2017. Vi har sendt papirerne til hans fagforening. De siger at der ikke er noget at gøre, da han selv har skrevet under. Kan det virkelig være rigtigt at man kan blive snydt på den måde bare fordi man er ung og naiv??? mvh Majbritt Sørensen

Simon Hauch

Hej Majbritt, Tak for dit spørgsmål. Det bliver en meget konkret sagsbehandling som i princippet også går ud over emnet i denne tråd, hvis jeg skal forhold mig til din søns sag, og jeg foretager som udgangspunkt ikke så konkret sagsbehandling i dette forum som du ønsker. Mere generelt vil jeg dog gerne sige, at hvis man trods skriftlig advarsel er kommet for sent 2 gange efterfølgende, så kunne der godt være grundlag for at ophæve ansættelsesforholdet, dvs. at bortvise den ansatte uden varsel. Set i det lys kan man ikke sige, at man er blevet snydt for 3 mdr. opsigelsesvarsel. Nu ved jeg ikke nærmere om din søns forsinkelser og heller ikke hvad der fremgik af advarslen, så det er kun min umiddelbare generelle opfattelse. Mht. om en aftale er bindende, når den er indgået (skrevet under), så udgangspunktet naturligvis, at det er den. Uvidenhed om regler mv. er ikke i sig selv en undskyldning for, at man kan løbe fra en aftale, selvom aftalen måtte vise sig at være dårlig. Og i og med din søn er 23 år og dermed har været myndig i 5 år, så er også han som udgangspunkt bundet af de aftaler han indgår. Der kan være tilfælde, hvor dette ikke gælder og også nogen gange i ansættelsessager, hvor man står i særlig presset situation, men det kræver for det første, at aftalen er åbenbart urimelig og indgået under pressede omstændigheder og dernæst, at man handler meget hurtigt efterfølgende og gør opmærksom på, at man ikke ser sig bundet af aftalen. Selv det er ikke nødvendigvis nok, da der normalt skal meget til for at få en ellers gyldig aftale ophævet Da jeg ikke kender sagens nærmere detaljer kan jeg ikke svare mere præcist end jeg har gjort og nærmere svar vil kræve en egentlig sagsbehandling. Mvh. Simon Hauch

Sara

Hej Jeg har arbejdet ved et privat rengørings firma 6 timer om uden med flere timer hvis der var behov eller som afløser. Jeg har været der siden september og til nu og er blevet fyret grundet min datter kom på sygehuset med et brækket knæ, jeg har ikke være længe nok i fagforeningen og har ikke haft nogen kontrakt hvad gør jeg? For nu har de efter jeg er fyret Sendt en kontrakt og vil have mig til at skrive den under også selvom jeg har underskrevet min fyre seddel. Mvh sara

Simon Hauch

Hej Sara, Jeg kan hverken se, hvor længe du har været ansat eller om du er omfattet af overenskomst. Ud fra din beskrivelse gætter jeg på du er ansat som rengøringsassistent og således er du i al fald ikke omfattet af funktionærloven, medmindre i har aftalt dette. Hvad dine rettigheder er kan jeg derfor ikke sige, men kan dog umiddelbart sige, at det ikke rigtig tjener noget formål, at underskrive ansættelseskontrakten nu du er fyret, og det gælder navnlig ikke, hvis du er uenig i, hvad der står eller usikker på om det er korrekt, hvad der står. Jeg kan samtidig sige, at man kun har krav på et ansættelsesbevis, hvis man arbejder mere end 8 timer i gennemsnit om ugen. Måske du netop har gjort det og måske din arbejdsgiver er bange for, at du vil gøre krav på godtgørelse for manglende ansættelseskontrakt og nu prøver at slippe for dette. En godtgørelse for dette kan variere fra 1.000 kr. og opefter alt efter, hvilken betydning den manglende ansættelsesaftale kan siges at have i relation til dit kendskab til dine rettigheder og den konflikt (om nogen), der er opstået. Mvh Simon Hauch

Christopher

Hej Simon, Jeg står i den situation at skulle opdatere kontrakter for mine medarbejdere. Jeg er dog i tvivl om, hvordan jeg gør det korrekt, hvorfor jeg godt kan bruge din hjælp. Lad os sige at en medarbejder er blevet ansat for et år siden og nu er blevet forfremmet til en ny titel med en medfølgende højere løn. Jeg ved ikke, om jeg blot laver en opdateret version og hvor meget af den oprindelige information, som skal forblive i kontrakten. Jeg er hovedsageligt i tvivl om følgende: - Stilling: Skal der blot stå den nye titel og ikke den oprindelige titel? - Ansættelsesdato: Skal dette blot være den oprindelige? Hvad med datoen, hvor det ændrede ansættelsesforhold trådte i kraft? - Prøveperiode: Denne er for længst overstået. Skal denne del slettes? - Løn: Skal der blot stå den opdaterede, højere løn? I så fald var det af naturlige årsager ikke samme løn, som vedkommende startede til. Jeg beklager disse spørgsmål, men har ikke før stået overfor denne situation. På forhånd tak.

Simon Hauch

Hej Christopher, Tak for dine spørgsmål. Dine spørgsmål er i princippet udtryk for ønske om konkret rådgivning og sagsbehandling fra min side og det begiver jeg mig normalt ikke af med at svare på i dette forum, herunder fordi jeg normalt ikke udfører gratis arbejde, fordi jeg har tavshedspligt i forhold til min rådgivning til klienter, og da der også er en ansvarsmæssig problemstilling i relation til min rådgivning i konkrete sager. Jeg vil derfor ikke svare konkret på dine spørgsmål, men kan generelt sige, at en ansættelseskontrakt til alle tider skal afspejle de gældende vilkår i alle henseender i relation til oplysninger af relevans for ansættelsesforholdet. Det gælder således både stillingsbetegnelse, opsigelsesvilkår, løn mv. Om man vil lave en ny kontrakt eller tillæg til den eksisterende er der ikke regler for. Blot det samlede kontraktgrundlag afspejler de gældende vilkår. Du kan finde de nærmere krav i ansættelsesbevisloven. Mht. ansættelsestidspunkt er det f.eks. til alle tider relevant fra hvornår ansættelsesanciennitet skal regnes fra (det af hensyn til opsigelsesvarsel mv.) og derfor vil det naturligt både at have det oprindelige ansættelsestidspunkt og tidspunkt for ændring i ansættelsesforholdet (som f.eks. en stillingsændring stående). Nærmere kan jeg ikke komme det her i dette forum, men du er velkommen til at kontakte mig direkte på siha@advodan.dk for nærmere rådgivning efter aftale. Mvh. Simon Hauch

Bitten

Jeg er ansat som bogholder For en arbejdsgiver der ejer 3 restauranter og nogle ejendomsselskaber...Jeg startede i sin tid med løntilskud i 3 mdr. som blev forlænget i 3 mdr. mere og så igen på 3 mdr. men hvor jeg også fik et skriftligt tilsagn om at jeg ville blive ordinært ansat efterfølgende...Jeg har siden starten fået 20.000 i løn pr md...hvilket jeg fra start har sagt jeg synes er for lidt, og jeg arbejder mindst 50 timer om ugen..mest hjemmefra..arbejder både dag aften nat og weekend og helligdage...Jeg kan godt lide jobbet og min arbejdgiver er super flink..men forretningerne går ikke så godt, så jeg kan godt se at der ikke er flere penge at give af..men for det første har jeg siden min ordinære ansættelse ikke modtaget nogen ansættelseskontrakt..jeg har nævnt det flere gange, men der sker ikke noget...det blev desuden også aftalt mundtligt sammen med en fra min fagforening at jeg minimum skulle være ansat til min dagpengeperiode var "fyldt op" igen...løntilskud i 9 mdr. æder af dagpengeperioden...min løn har flere gange være forsinket i op til en uge...Det er et job med et enormt pres, og stress hver gang jeg skal have løn om den kommer til tiden eller ej..da jeg startede var der ikke bogført et helt år før...jeg kæmper konstant med deadlines...Men hvordan står jeg nu jeg ingen kontrakt har..har jeg rettigheder som funktionær...jeg har været ordinært ansat siden oktober 16....Jeg har den mest sympatiske arbejdsgiver, der kæmper og selv arbejder i døgndrift for at komme oven vande igen..men nogle gange kan der gå 1 uge eller 14 dage før jeg kan få fat i ham. Hvad sker der hvis han siger mig op grundet økonomi...eller hvis jeg selv siger op grundet løn og arbejdspres..hvordan står jeg uden kontrakten. ???

Simon Hauch

Hej Bitten, Tak for dit indlæg. I princippet står du på samme måde om du har en kontrakt eller ej. Dette hvis I er enige om vilkårene. Problemet med ikke at have en kontrakt er dels at det er i strid med reglerne (ansættelsesbevisloven), men for dig mest, at du ikke har bevis for, hvad dine ansættelsesvilkår er. Du har således et bevismæssigt problem, hvis det viser sig, at der er uenighed om dine vilkår. Du beskriver ikke din stilling, men det lyder som om dit arbejde er omfattet af funktionærloven og som sådan vil du have rettigheder som en funktionær. Hvis jeg var dig ville jeg skrive de vilkår du mener i har aftalt ned og sende det til din arbejdsgiver med oplysning om, at du har set dig nødsaget til selv at nedskrive dine ansættelsesvilkår og med opfordring til, at han udarbejder en ansættelseskontrakt nu. Hvis han ikke reagerer vil han have svært ved at modsige dine vilkår senere og hvis han reagerer vil du kunne se, om I er enige om vilkårene eller ej og tage dine forholdsregler ud fra det. I øvrigt synes jeg du bør gå til din fagforening. Det er jo netop i sådanne situationer, hvor de bør træde til og rådgive og vejlede, ligesom de er dem, der kender bedst til dine vilkår. Held og lykke med det videre forløb. Mvh. Simon Hauch

Emilie

Hej Min kæreste står i en situation, hvor han fra starten fik afvide at han skulle på prøve i de første 4 uger. Efter tre dage som leverandør beslutter lederen at sende ham ud med hans egen bil med varer selv. Han overdrager alt arbejdet til ham, efter kun tre dage. Igennem de første par dage spørger han meget ind til en kontrakt men får svaret, i morgen får du den, eller der var lige fejl, så i morgen. Efter to måneder med hårdt arbejde og lang kørsel på 75 km tager det halv anden time for at møde ind, Det er helt i orden men når han står op 23.30 og møder ind kl 01 hvor de fylder bilerne op. Så køre de ruten, hvilket de fleste dage resultere i at arbejdsdagen slutter kl 17.30. Igennem de nu to måneder han har været der, har han ikke fået kontrakt selvom de hele tiden siger i morgen. Han fik dog lovet en kontrakt som han gerne ville tage med hjem " for at læse den" . Det ville hans chef ikke være med til fordi de tilbød ham at læse den der. Hvilket jeg ikke forstår. Hvad skal vi gøre?

Simon Hauch

Hej Emilie, Tak for dit spørgsmål. Medmindre din kærestes ansættelse er omfattet kollektiv overenskomst (hvor der også er indeholdt regler om ansættelsesbevis) har din kæreste efter ansættelsesbevisloven klart krav på at få et ansættelsesbevis, hvor der som minimum skal stå oplyst følgende: 1)Arbejdsgiverens og lønmodtagerens navn og adresse. 2)Arbejdsstedets beliggenhed eller i mangel af et fast arbejdssted eller et sted, hvor arbejdet hovedsagelig udføres, oplysning om, at lønmodtageren er beskæftiget på forskellige steder, samt om hovedsæde eller arbejdsgiverens adresse. 3)Beskrivelse af arbejdet eller angivelse af lønmodtagerens titel, rang, stilling eller jobkategori. 4)Ansættelsesforholdets begyndelsestidspunkt. 5)Ansættelsesforholdets forventede varighed, hvor der ikke er tale om tidsubestemt ansættelse. 6)Lønmodtagerens rettigheder med hensyn til betalt ferie, herunder om der udbetales løn under ferie. 7)Varigheden af lønmodtagerens og arbejdsgiverens opsigelsesvarsler eller reglerne herom. 8)Den gældende eller aftalte løn, som lønmodtageren har ret til ved ansættelsesforholdets påbegyndelse, samt tillæg og andre løndele, der ikke er indeholdt heri, f.eks. pensionsbidrag og eventuel kost og logi. Endvidere skal der oplyses om lønnens udbetalingsterminer. 9)Den normale daglige eller ugentlige arbejdstid. 10)Angivelse af, hvilke kollektive overenskomster eller aftaler, der regulerer arbejdsforholdet. Hvis der er tale om overenskomster eller aftaler indgået af parter uden for virksomheden, skal det endvidere oplyses, hvem disse parter er. Et sådan ansættelsesbevis har han krav på at få senest 4 uger efter han er startet på arbejde. Til spørgsmålet hvad I skal gøre kan jeg bedst sige, at din kæreste må kræve at få udleveret sit ansættelsesbevis. Og selvfølgelig skal han have lov til at tage det med hjem. Han har krav på selv at have et eksemplar, da det er hans dokumentation for, hvad der er gældende. Han kan i det hele henvise til Ansættelsesbevisloven, hvor hans rettigheder i relation til dette spørgsmål står. Hvis det der står i ansættelsesbeviset ikke stemmer overens med hvad der er aftalt skal han straks gøre opmærksom på det og må i øvrigt overveje om han ønsker at fortsætte arbejdet på de vilkår han bliver præsenteret for. Mvh. Simon Hauch

Jens

Jeg er ansat som tjener, hvor jeg gennem mere end 8 uger har arbejdet over 74 timer. Jeg har ingen kontrakt, da min arbejdsgiver "ikke har tid". Jeg er timelønnet, og det er et studiejob. Nu har jeg meldt mig syg i 2 dage. Har jeg ret til løn, for de 2 vagter jeg har meldt mig syg fra?

Zara

Hej Min søn har arbejdet i en forretning i januar 2017 og han er lige fået sin løn seddel. Han skal få mere en 1000 kr. I løn, men han fik kun 428 kr. Min søn er mindre en 16 år. Han vil ikke fortsætte i sin job fordi han blev snyt. Han har en kontrakt og han har også beviser om hvormange timer han har arbejdet. Hvis chefen nægter at give ham resten af lønnen, kan min søn klage over ham? Hvor skal han henvise sig? Chefen er ikke sød fordi det var så svært for min søn at have en kopi af kontrakten. Skal vi tage til kommune? Mvh Zara

Simon Hauch

Hej Zara, Det lyder som dig, der tidligere har skrevet til mig? Kommunen tror jeg ikke kan hjælpe. Fagforening, hvis han er medlem. Ellers må han føre retssag mod arbejdsgiveren. Det skal han nok have hjælp til, men det kan dårligt svare sig for så lille et beløb. Jeg ville se at få stoppet arbejdet hurtigst muligt. Dog bør det nok lige undersøges om det er på grund af skat han kun får 428 kr. udbetalt eller om der er en anden forklaring. Det vil du kunne se af hans lønseddel. Mvh Simon Hauch

Fekof

Hej Min 15 årlig søn arbejder i forretning fra 4-1-2017 han har fået en ansættelsesaftale og han har underskrevet den og afleveret den til chefen for at underskrive den, men chefen har beholdt kontrakten og har ikke afleveret kopi til min søn. Hver gang spørger min søn om den, så siger chefen ikke nu. Jeg ved ikke hvad skal min søn gøre? Han vil ikke at jeg blander mig i den. Kan vi gøre noget for at få kontrakten og er det farligt hvis vi ikke få den?min søn har arbejdet næsten 12 timer i januar 2017 M.v.h Fekof

Simon Hauch

Hej Fekof, Man har ifølge ansættelsesbevis loven kun krav på at få et skriftligt ansættelsesbevis, hvis ens gennemsnitlige ugentlige arbejdstid overstiger 8 timer. Det ved jeg ikke om er tilfældet. Og arbejdsgiveren har 1 måned fra ansættelsens begyndelse til at give skriftlige oplysninger om ansættelsesforholdet. Den måned er så vidt jeg forstår ikke gået endnu. I kan således uanset hvad ikke stille nogen krav endnu. Det er ikke decideret farligt, hvis han ikke får den, men baggrunden for reglerne om at give oplysningerne er, at man ønsker at sikre, at arbejdstageren er fuldt klar over på hvilke vilkår man er ansat på, herunder at disse er skrevet ned, hvis der senere skulle opstå diskussion, uenighed eller ske afskedigelse. En anden gang vil det være klogt, at tage en kopi af ansættelseskontrakten med det samme, når man selv har underskrevet. Hvis ellers jeres søn er omfattet af reglerne kan man i sidste ende true med at kræve en godtgørelse for ikke at have modtaget et ansættelsesbevis/ansættelseskontrakt, men selvfølgelig er det nok ikke særlig godt for ansættelsesforholdet, hvis man lægger ud med det. Jeg har ved nærværende ikke taget højde for, hvis din søns ansættelse er omfattet af en overenskomst, hvor andre regler muligt gælder, så denne besvarelse er ud fra hvad der gælder i følge ansættelsesbevisloven. Håber det løser sig og det blot er udtryk for, at chefen har travlt, og mit forslag er, at du indtil videre lader din søn klare det. Det er for mig at se kun godt, hvis han selv gør sig sine erfaringer med arbejdsmarkedet, og sjældent et godt tegn at give til arbejdsgiverener eller karrierefremmende, hvis forældre blander sig. Mvh. Simon Hauch

Jørgen

Jeg har opsagt min stilling for at starte mit eget. I min kontrakt har jeg en konkurrence Klausen som forbyder mig at drive konkurrende virksomhed i samme område. Jeg oprettet et selvskab på min hjemme adresse fredag aften men opsiger først min stilling om mandagen. Kan min arbejdsgiver på baggrund af dette gøre konkurrence klausulen gældende uden at skulle betale 50% af min løn som kompensation, da jeg princippet har brudt kontrakten ?

Simon Hauch

Hej Jørgen, Jeg er ikke så meget for at rådgive i konkrete enkeltsager her, når jeg ikke kender mere til sagen, men kan sige, at du ikke har ret til kompensation, hvis du misligholder dit ansættelsesforhold i en grad, der giver din arbejdsgiver ret til at afskedige dig. Det lyder som om dette er tilfældet i dit tilfælde. I den situation er du stadig bundet af konkurrenceklausulen, så det lyder umiddelbart til, at du har stillet dig selv i en dårlig situation her. Mvh Simon Hauch

Kai Stølen

Hej. Jeg har vært ansatt i Frederiksberg forsyning siden 09/2007. I min kontrakt står det at jeg har mødested på stæhr Johansenvej 40. Jeg har garderobe og brusemuligheder og kantineordning. I dag 23/11 2016 har jeg fået et brev av HR at de siger mine aftaler op fra 31/12 2016.....??!! Så fra 1/1 2017 skal jeg møde i skurevogn i byen....uden brusemuligheder og jeg kan ikke mere benytte kantinen..?! Må arbejdsgiver endre en ansættelseskontrakt som de føler for...? Vh Kai Stølen

Simon Hauch

Hej Kai, Nej de må ikke bare ændre. De må kun ændre på dine vilkår, hvis de gør det med samme varsel som de kan opsige dig. Og når de kommer med ændringer af den karakter som du beskriver, så kan du - hvis du vil - vælge at betragte det som en opsigelse af den gamle kontrakt og et tilbud om ansættelse på nye vilkår. Hvad dine rettigheder er i tilfælde af opsigelse fra deres side kan jeg ikke sige, da jeg ikke kender dit ansættelsesforhold nærmere, men hvis du var funktionær ville du f.eks. muligt have ret til godtgørelse for uberettiget opsigelse. Mvh. Simon Hauch

Sofie svensson

Hej Simon. Jeg er en smile forvirret omkring det med ansættelses kontrakt. Jeg har arbejdet som tjener/dagligleder på en restaurant siden maj til nu. Jeg har spurgt efter en kontrakt siden jeg startede. Men fik bare samme svar hver gang "at den havde hun ikke lige haft tid til at Lave endnu. Og det eneste der står i din kontrakt er at jeg kan opsige dig fra dag til dag og det samme kan du". Nu har jeg selv sagt op (i lørdags) da jeg på ingen måde kan arbejde under en som hende længere. Mit spørgsmål er så: skal jeg gå til min fagforening angående den kontrakt eller er det lige gyldigt nu? Jeg har heller ikke fået løn på sygedage, som udgøre 7 dage. Håber på at få et svar 😊 Mvh Sofie

grith havmand

hej blot et spørgsmål da jeg virkelig ikke kan finde rundt i alt der står alle vegne - jeg har været ansat 15 timer pr uge fordelt over 3 dage i en blomster butik gennem ca 6 år, her d. 13/7 meldte jeg mig syg pr. tlf. efter 7 arbejdsdage ringede jeg selv til indehaver, for at høre hvordan og hvorledes måske han ville have en sygeerklæring, jeg fik blot af vide han havde stoppet min løn og ikke ville modtage noget som helst ej heller den ansættelseskontrakt jeg har bedt om gennem alle årene eller en fyreseddel, hvad kan jeg gøre? er ikke i fagforening så den hedder nok kommunen, men hvordan skal jeg forholde mig mht tidligere arbejdsplads kontra kommunen vh grith

Simon Hauch

hej Grith, Tak for spørgsmål. Det kommer jo lidt an på hvilke vilkår du er ansat på, men som minimum har du krav på et ansættelsesbevis og vil kunne kræve en godtgørelse for ikke at have modtaget det. Derudover lyder det ikke som om han har opsagt dig og således har du som minimum krav på løn i perioden frem til du måtte blive opsagt. Han lyder noget usympatisk din arbejdsgiver, og jeg synes ikke han skal slippe så let som han prøver. Som du beskriver det har du helt klart en sag - omend det ikke er noget du bliver rig af. Du skal starte med at kræve at få et ansættelsbevis og derudover kræve at få udbetalt din løn og dine opsparede feriepenge. Det bør du gøre på skrift. Umiddelbart har kommunen ikke noget med sagen at gøre som jeg kan høre det. Hvis du skal dokumentere din ansættelse i forhold til kommunen må du gøre det i form af lønsedler og oplyse dem om situationen. Mvh. Simon Hauch

Louise

Hej Dan. Jeg ved ikke hvordan man skriver til dig uden bare at besvare det her. Jeg er lige blevet fyret grundet at jeg sagde nej tak til at tage en stor rengøring alene efter en nytårs fest, disse timer var ekstra timer udover min kontrakt og min vagtplan og der står ikke rengøring i min kontrakt heller kun bartender og køkkenassistent. Jeg er derudover berettiget til 135 kr i timen ifølge min kontrakt men får kun 130 og så har hun givet mig karantæne på arbejdet pga jeg sagde nej til denne vagt men jeg har 1 måneds opsigelse hvad gør jeg med den når jeg ikke må komme på mit arbejde ? Mvh Louise Jensen