Når du køber et hus – uanset om det er en villa, rækkehus eller en større landejendom – bør du være opmærksom på, om der har været eller er en nedgravet olietank på ejendommen. Hvis en gammel olietank ikke er tømt ordentligt, kan den begynde at ruste, hvilket gør at olien fra tanken kan flyde ud og forurene jorden. I værste fald kan en forurening fra en gammel olietank betyde, at grunden skal renses, og regningen for oprydningen kan ende hos dig.
Opgravet eller sløjfet olietank
Hvis boligen er fra før 1980, er der stor sandsynlighed for, at det oprindeligt var udstyret med et oliefyr. Hvis oliefyret siden hen er blevet fjernet, er olietanken typisk blevet opgravet eller sløjfet og afblændet.
”Når en olietank skal sløjfes og afblændes korrekt, skal den først tømmes for restindhold, fyldes op med sand, og afslutningsvis skal studsen svejses til. Det er vigtigt at være opmærksom på, at en afblændet olietank ikke nødvendigvis er korrekt sløjfet, da afblændingen alene ikke garanterer, at tanken er blevet tømt og renset. Uanset om olietanken graves op eller sløjfes på stedet, skal arbejdet udføres af en autoriseret fagperson, og kommunen skal informeres om processen," forklarer advokat Thomas Colstrup fra Advodan Næstved.
Selvom en olietank er korrekt sløjfet, er det ingen garanti for, at der ikke tidligere har været olieudslip. Der kan derfor stadig være risiko for, at grunden er forurenet.
Derfor bør du i forbindelse med handlen overveje at stille krav om, at tanken fjernes af et professionelt firma, og at der udføres jord- og miljøprøver omkring tanken, hvis der opstår mistanke om olieforurening under fjernelsen. Olieforurening kan ofte lugtes, ses som misfarvning af jorden, eller genkendes ved regnbue-lignende skær på vandet omkring tanken.
Dokumentation af olietanke
Hvis der findes en gammel olietank, skal du vide, hvad der er sket med tanken. Hvis tanken ikke er blevet gravet op, skal det undersøges, om den er korrekt sløjfet og afblændet. Ellers vil du stå med problemet, hvis der en dag går hul på tanken, og du ender med en olieforurenet grund.
”Olietanke bør altid give anledning til skærpet opmærksomhed i en bolighandel, for i værste fald risikerer du som køber både at få problemer, mens du selv bor i huset, men du kan også få sværere ved at sælge huset senere hen, hvis ikke dokumentationen er i orden”, fortæller advokat Thomas Colstrup og fortsætter: ”Hvis olietanken er gravet op, skal du stadig have dokumentation for, at det er sket. Det er derfor vigtigt at bede sælger om en tankattest”.
Udvidet ejerskifteforening
Læs mere om ejerskifteforsikring her.Forurening fra en olietank
Hvis en forurening stammer fra en olietank, er tanken som udgangspunkt dækket af Olieselskabernes olieforureningsforsikring, som er en fælles forsikringsordning.
Hvis du køber en bolig med et oliefyr, er det vigtigt at være opmærksom på, at forsikringsdækning forudsætter, at oliefyrsinstallationen er lovlig. Det betyder, at både olietanken og forsyningsledningen fra tanken til fyret skal opfylde de gældende krav. Disse regler fremgår af Olietankbekendtgørelsen, og olietanken må ikke være så gammel, at den burde være sløjfet.
Reglerne for, hvornår en olietank skal sløjfes på grund af alder, kan ses her. Derudover bør du som køber være opmærksom på, at tankforsikringen ikke dækker enhver form for olieforurening på grunden.
Kan der rettes krav mod sælger?
Hvis du opdager, at grunden er olieforurenet, er der som udgangspunkt mulighed for at rejse krav mod sælger. Ofte vil sælger dog være uvidende om forureningen, hvilket betyder, at du som regel kun kan kræve et forholdsmæssigt afslag i købesummen og ikke erstatning.
Derudover kan sælger være uden økonomiske midler, hvilket kan gøre det umuligt at få udbetalt et forholdsmæssigt afslag.
Derfor er det vigtigt, at du på forhånd sikrer dig bedst muligt mod risikoen for olieforurening på grunden.
Har du brug for rådgivning?
0 kommentar