Som grundejer har man pligt til at sørge for at rydde sne på fortov eller sti, hvis ens hus grænser op til en offentlig vej. Hvis der er tale om en privat vej har grundejeren, oftest, ligeledes ansvaret for at vejen er ryddet. Man er også forpligtet til at sørge for, at indgange, trapper og adgange til affaldsstativ og postkasse er ryddet, så postbude og skraldemænd kan komme til.
Som udgangspunkt skal man sørge for snerydning fra kl. 7 om morgenen til kl. 22 om aftenen. Hvis man ved, at der er nogen, som færdes på området uden for det tidsrum, har man også pligt til at sørge for at rydde sne dér.
Udover at rydde sneen, har man som grundejer lige så snart at det er glat, pligt til at fortage glatførebekæmpelse på områderne. Glatførerbekæmpelse kan ske med vejsalt, grus, salt eller lignende.
Selvom en grundejer ikke hjemme, når der kommer sne, er det stadig grundejerens ansvar at rydde sne og lave glatførebekæmpelse på områderne. Det er derfor en god ide, at man laver en aftale med naboen, som kan hjælpe til, mens man er væk.
Bor du et sted, hvor forbipasserende færdes tæt på husmuren, er du også forpligtet til at sætte en afspærring op, hvis der er risiko for, at forbipasserende kan få en istap eller store mængder sne i hovedet. Det er derfor vigtigt at orientere sig om potentielle nedfaldsfarer fra ens bygninger, også når temperaturen stiger.
Snerydning som lejer
Som udgangspunkt er det grundejeren der har pligten til at foretage snerydning og glatførerbekæmpelse. Det er dog muligt for grundejeren at overdrage forpligtelsen til en anden person. Det kan blandt andet ske igennem lejekontrakten. Det er derfor vigtigt, at man som lejer er opmærksom på hvem pligten tilfalder.
Undtagelse for ansvar
I de situationer, hvor det vælter ned med sne, kan det være nytteløst at forsøge at rydde det glatte fortov. Hvis der sker skader i sådanne situationer, bliver grundejeren ikke erstatningsansvarlig for eventuelle skader, der er forårsaget af det glatte fortov. Det samme gælder, hvis grundejeren har sørget for snerydning, men der alligevel sker uheld.
Det kræver, dog at grundejeren har overholdt sine pligter og de normale normer i den givende situation.
Når skaden er sket
Det er vigtigt, at man både som grundejer men også skadelidte tidligt i forløbet kontakter en advokat, hvis uheldet er ude. Ved personskadesager kan der hurtigt blive tale om meget store erstatningskrav.
Er uheldet ude, skal den skadelidte først og fremmest sørge for at opsøge læge eller skadestue. Det er vigtigt, at alle skader noteres i lægejournalen, fordi det senere kan få bevismæssig betydning i en erstatningssag.
Det er vigtigt at kunne dokumentere sagens faktiske omstændigheder ved en erstatningssag. Det er derfor en god idé at tage billeder af stedet samt sikre sig navn, adresser og telefonnumre på eventuelle vidner.
Opdateret: 12.02.2021
9 kommentar
Jens
Charlotte
Jacob Thue Poulsen
Bjarne
Berit Møller Lenschow
Peter
Charlotte
Litten Olsen
Gerda
Berit Lenschow
Berit Møller Lenschow
Sheila
Berit Lenschow
Sheila
Esther Frank
Berit Lenschow
Marianne Brix
Berit Møller Lenschow
Berit Møller Lenschow