PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Godt at vide om køb af feriebolig i udlandet

Drømmer du om en ferielejlighed i Nice eller et sommerhus i Göteborg? Skal drømmen gøres til virkelighed, er der forskellige forhold, du bør sætte dig ind i, før du begiver dig ud på det udenlandske boligmarked.

Hvis du overvejer at købe en bolig udenfor Danmarks grænser, har du sandsynligvis tænkt på, hvordan du skal betale skat. ”Det er selvfølgelig en vigtig overvejelse, men der er andre forhold, som også er vigtige at have for øje, når du tænker på at investere i en feriebolig,” fortæller advokat Per Nielsen fra Advodan Aalborg. Han gennemgår her tre aspekter af udenlandsk boligkøb, som er værd at være opmærksom på, inden du fører ferieboligdrømmen ud i livet.

 

Boligkøb i udlandet - foregår det som i Danmark?

I udlandet er boligmarkedets regler ikke nødvendigvis magen til dem, vi har i Danmark. Overvejer du fx at købe bolig i Spanien eller Tyrkiet, skal du være klar over, at forskellige ejendomsmæglere godt kan være tilknyttet samme bolig. Hvis du betaler ejendomsmægleren et startbeløb, når du har udvalgt din bolig, kan du altså risikere at miste pengene, hvis sælger lader en anden ejendomsmægler sælge boligen.

Du behøver dog ikke søge syd for grænsen for at finde boligmarkeder, der adskiller sig fra det danske. Fx skal du som køber i Sverige selv undersøge boligen for fejl og mangler, og selve købet foregår ved at interesserede købere byder på skift, indtil en køber vælges.

”Det er også værd at nævne, at handelsomkostningerne ofte er højere ved køb af feriebolig i udlandet end i Danmark. I Danmark repræsenterer ejendomsmægleren typisk sælger, men i udlandet kan det godt være køber, der skal betale ejendomsmæglerens omkostninger. Du bør derfor altid undersøge boligmarkedets regler i landet, hvor du overvejer at købe bolig, så du ikke risikerer at føle dig snydt,” fortæller Per Nielsen.

 

Hvordan skal jeg betale skat?

”Der er tre skattemæssige forhold, som enhver kommende feriebolig-ejer bør have styr på: ejendomsværdiskat, beskatning af lejeindtægt samt beskatning ved salg af boligen,” opremser Per Nielsen.

Han forklarer, at ejendomsværdiskat skal betales efter danske regler, hvis du ejer en feriebolig i udlandet. ”Til gengæld kan du trække den skat, du betaler i udlandet, fra den danske ejendomsværdiskat. Køber du eksempelvis en ødegård i Sverige, får du nedslag i ejendomsværdiskatten for den svenske fastighets-avgift.”

På Skats hjemmeside kan du finde oplysninger om, hvilke udenlandske skatter, du kan få nedslag for i forhold til ejendomsværdiskatten. Du kan også læse om de fradragstyper, du kan vælge imellem, hvis du ønsker at leje dit sommerhus ud, når du ikke selv holder ferie i det.

”Vil du sælge din bolig igen, skal du være opmærksom på skattereglerne i det land, hvor boligen ligger. Det kan ske, at du skal betale skat af en fortjeneste af salget, når det drejer sig om en udenlandsk bolig, selvom fortjenesten er skattefri i Danmark. Sådan vil det typisk være i Sverige, Frankrig og Spanien,” fortæller advokaten.

 

Hvad sker der med boligen i tilfælde af dødsfald?

I Danmark siger reglerne, at et dødsbo behandles i det land, hvor afdøde har bopæl på dødstidspunktet. Reglerne er imidlertid forskellige fra land til land, og i nogle lande lyder de på, at der skiftes i landet, hvor værdierne befinder sig. Reglerne i landet, hvor din ejendom ligger, trumfer de danske. Hvis du har oprettet et testamente i Danmark, kan du altså ikke være sikker på, at det er dét, der gælder for din udenlandske ejendom.

”Hvis du fx har købt dit hus kontant i Spanien, fordi du har lånt til købet i Danmark, vil der være stor værdi i det spanske dødsbo. Derfor vil det oftest være nødvendigt at oprette et testamente i Spanien,” forklarer Per Nielsen og fortsætter:

”Det er under alle omstændigheder altid en god idé at undersøge reglerne for behandling af dødsbo i det land, hvor du køber feriebolig. Det samme gælder reglerne for boligmarkedet og beskatning – evt. med hjælp fra en advokat. Selvom det tager tid at sætte sig ind i, kan det i sidste ende spare dig for mange penge og dårlige oplevelser.”

4 kommentar

0 / 700 tegn

Kimie

Miine forældre er gået bort efter mange år med bopæl i Portugal. Min søster som bor i Portugal har kontaktet sin advokat ift dødsbo / arv men har fået fortalt at jeg skal kontakte en advokat her i Dk. Jeg vil nemlig gerne købe /overtage huset og det er min søster (dansk med bopæl i Portugal) og mine brødre (begge danske med bopæl i hhv USA og Dk) enige i. Er det ikke en advokat i Portugal der skal sørge for det? Er vi blevet fejlinformeret?

Per Nielsen

I skal først og fremmest få afklaret, om dødsboet skal berigtiges i Portugal. Det skal en advokat dér hjælpe med. Det kan tænkes, at der skal findes oplysninger i Danmark for, at advokaten kan svare. Reglerne om skifte i Portugal er meget anderledes end de regler, vi kender i Danmark. Hvis skiftet foregår i Portugal, skal der ikke betales boafgift i Danmark. Der er ikke noget i danske regler, der gør, at du ikke kan blive medejer af huset. Men I skal undersøge, om der i Portugal er regler for udlændinges køb af helårsbolig. Venlig hilsen

Lars

Hej Per Hvis man siger at man køber en bolig i udlandet kontant med opsparede penge (D.v.s. uden at have lånt penge) til en 5-600.000 kr hvor meget ejendomsskat skal man betale om året i danmark? Mvh Lars

Per Nielsen

Hvis I bor i Danmark, skal I betale skat i Danmark af værdien af boligen i udlandet (ejendomsværdiskat). I skal af denne grund registreres hos Skattestyrelsen i Danmark. Herudover skal I betale skat i det land, hvor boligen ligger efter de regler, der gælder dér. I visse tilfælde kan den lokale skat modregnes i den danske skat, for at undgå dobbeltbeskatning. Reglerne herom kan findes i Skattestyrelsens juridiske vejledning afsnit C.F.9.2. Det er et større studium. Af de nævnte lande kan jeg alene se, at der er modregning for spansk skat (El Impuesto sobre los Bienes Inmuebles). Reglerne om benyttelse er også lokale - Danmark blander sig ikke i, hvordan I benytter jeres hus i udlandet. I skal blot betale ejendomsværdiskat på samme måde, som I ville skulle af et dansk sommerhus.

Birgit

Hej Min mand og jeg overvejer køb af sommerhus i hhv Florida/Orlando/USA; Ungarn, Balatonfured; Gran Canaria Har læst man kan få det registreret som dansk og dermed er omfattet af danske regler, kan du sige noget om det er korrekt og i disse tre ret forskellige lande Hvor længe må vi selv benytte huset, vi har tanker om at være der måske 3 måneder ad gangen, når vi går på pension om 4 - 5år På forhånd tak mvh Birgit og rigtig god sommer