Hvad er bruttoløn?
Når man taler om løn, skelner man mellem bruttoløn og nettoløn:
- Din bruttoløn er din grundløn, dvs. din løn før skat, bidrag og fradrag
- Din nettoløn er den løn, du får udbetalt til din lønkonto, dvs. din løn efter skat mv.
Din bruttoløn er typisk fast, mens din nettoløn kan variere. Det kan den fx gøre, hvis du flytter til en kommune med lavere kommuneskat, eller hvis du begynder at arbejde mere hjemmefra og derfor får et mindre kørselsfradrag.
Hvor ser jeg min bruttoløn?
Du vil altid kunne se din bruttoløn på din lønseddel (og som regel også din nettoløn). Langt de fleste modtager deres lønsedler gennem e-Boks.
Du kan også finde din bruttoløn i din ansættelseskontrakt.
Fakta om bruttoløn
- Kun lønmodtagere har en bruttoløn – er du selvstændig, har du i stedet en ”bruttoindkomst”
- Din bruttoløn er den løn, du eller din fagforening har aftalt med din arbejdsgiver
- Dit eget pensionsbidrag regnes med i bruttolønnen – men ikke den del, din arbejdsgiver betaler
- Får du ferie med løn, indgår feriepengene i din bruttoløn
- Får du ikke ferie med løn (fx hvis du er timelønnet), kan feriepengene enten være en del af eller komme oveni bruttolønnen
- Dit beskæftigelsesfradrag beregnes ud fra din bruttoløn
Bruttolønsordningen: mindre bruttoløn for personalegoder
Som medarbejder kan du indgå frivillig aftale med din arbejdsgiver om at gå ned i bruttoløn for i stedet at modtage et eller flere personalegoder. Det kaldes en bruttolønsordning.
Det kan være en fordel for dig som medarbejder at indgå aftale om en bruttolønsordning, hvis de personalegoder, du får til gengæld, er skattefrie.
Eksempel 1
Der er en uddannelse, du gerne vil tage ved siden af dit arbejde, men din arbejdsgiver har ikke råd til at betale uddannelsen ud over din bruttoløn. Derfor indgår I aftale om en bruttolønsordning. På den måde får du mulighed for at tage uddannelsen, samtidig med at du betaler mindre i skat, fordi uddannelsen er et skattefrit gode.
Eksempel 2
Du går 10.000 kroner ned i bruttoløn om året, men kan til gengæld købe computer og mobiltelefon for samme beløb hvert år. Udstyret er til arbejdsmæssig brug, men må også bruges privat. Uden bruttolønsordningen ville du alligevel have brugt 10.000 kr. om året på privat computer og mobiltelefon – men de penge ville komme fra din nettoløn. Fordi udstyret er et skattefrit gode, og du derfor betaler skat af 10.000 kr. mindre om året, giver bruttolønsordningen dig en årlig besparelse på cirka 4.000 kr.
Har du spørgsmål om skat, ansættelseskontrakt eller andre juridiske forhold?
0 kommentar