”Det kan være en god idé for den længstlevende i ægteskabet at sidde i såkaldt uskiftet bo, når ægtefællen dør. Det betyder, at den efterladte får udbetalt hele arven, mens børnene først får del i arven, når begge forældre er væk. Det kan fx være med til at sikre, at familien kan blive boende i huset, fordi den efterladte forælder ikke skal ud og realisere halvdelen af ægteparrets værdier og udbetale til børnene,” fortæller advokat Malene Warming Nissen fra Advodan Sønderjylland.
Der er dog forskel på, om den efterladte kan komme til at sidde i uskiftet bo – alt efter, om mor og far har fællesbørn eller sammenbragte børn. Og her går mange familier galt i byen ifølge advokaten.
”I ’traditionelle’ familier med fællesbørn har den, der lever længst, automatisk ret til at sidde i uskiftet bo uden at skulle spørge børnene først. Men i en sammenbragt familie skal stedbørnene faktisk give samtykke til at udskyde deres arv efter den biologiske forælder, hvis denne dør først. Og er den efterladte ikke opmærksom på at få det samtykke, kan han eller hun altså risikere at skulle udbetale halvdelen af arven til den afdødes børn.”
Flere muligheder for samtykke
Ifølge advokaten har du som forælder i en sammenbragt familie flere muligheder for at få stedbørnenes samtykke til at sidde i uskiftet bo.
”Enten kan du få børnenes accept på forhånd, eller også kan du i testamentet opfordre dem til at give samtykke til, at deres stedmor eller -far kan sidde i uskiftet bo, hvis denne lever længst. Som en slags gulerod for stedbørnene kan de – hvis de vælger at udskyde deres arv fra den biologiske forælder – få del i hele arven fra både den biologiske forælder og stedforælderen, når denne sidste også dør. I stedet for bare at arve fra den biologiske forælder,” fortæller Malene Warming Nissen.
Overvej yderliggående løsning
Hvis stedbørnene ikke ønsker at give deres samtykke til uskiftet bo, findes der en anden mulighed for at begrænse deres arv efter den biologiske forælder, så den længstlevende i ægteskabet fx kan blive boende i huset.
”I testamentet kan du som biologisk forælder skrive, at dine børn kun får ret til deres tvangsarv, hvis de ikke vil gå med til, at stedmoren eller stedfaren kan sidde i uskiftet bo. Dermed får børnene kun 12,5 procent i stedet for 50 procent af arven her og nu efter den biologiske forælder. Det er dog en yderliggående løsning, som man bør overveje nøje,” siger Malene Warming Nissen.
Misbrug ikke arven
Får du som stedforælder accept fra din ægtefælles børn til, at du kan sidde i uskiftet bo, hvis du lever længst, skal du dog stadig være opmærksom på et par ting.
”Du har et særligt ansvar for at forvalte arven på en ordentlig måde, så du ikke kan beskyldes for at misbruge den, inden stedbørnene får del i den. Du må fx ikke give meget store gaver eller sætte alle pengene i en pensionsopsparing, som fx kun udbetales til egne børn og ikke stedbørnene. Hvis du frygter, at dine stedbørn let vil mistænke dig for at bruge løs af arven, så overvej, om du hellere vil ’handle af’ med dem lige efter din ægtefælles død og give dem deres arv her og nu. Det er vigtigt at tage stilling til den situation i et testamente,” siger Malene Warming Nissen.
Du kan se et eksempel arvereglerne i en sammenbragt familie her.
Få rådgivning om uskiftet bo, når I har dine, mine og vores børn
13 kommentar
Hansjørgen
Abdul Shakoor
Tina
Malene Warming Nissen
Karina
Malene Warming Nissen
Malene Warming Nissen
Heidi
Malene Warming Nissen
Gitte carlsen
Malene Warming Nissen
Lene
Lotte
Malene Warming Nissen
Lotte
Malene Warming Nissen
Helle
Malene Warming Nissen
Mette Hansen
Malene Warming Nissen
Mette Hansen
Malene Warming Nissen