Tvangsarv er en del af din formue, som du ikke kan testamentere til andre end tvangsarvinger.
Tvangsarven kan variere afhængigt at, om du er gift og har børn. Tvangsarven er ifølge arveloven 25 % af din formue. Det betyder, at hvis du enten har en ægtefælle og/eller livsarvinger, skal de minimum have 25 % til deling. Efterlader du dig både ægtefælle og livsarvinger, vil de 25 % blive delt med halvdelen til ægtefællen og halvdelen til livsarvingerne.
Ifølge advokat Hanne Bruun Jacobsen fra Advodan Aalborg & Brønderslev kan tvangsarvinger ikke gøres arveløse, men skal arve en fjerdedel af din formue: ”Du kan ikke undgå, at din ægtefælle og/eller dit barn modtager tvangsarv, medmindre du bruger alt hvad du ejer og ikke efterlader dig noget.”
Tvangsarvinger har ikke pligt til at tage imod arven, men kan give afkald på den både før og efter dødsfaldet.
Hvem er livsarvinger og tvangsarvinger?
Ifølge arveloven er det kun dine livsarvinger og din ægtefælle, der er tvangsarvinger efter dig. Livsarvinger er dine børn – herunder adoptivbørn, børnebørn, oldebørn osv. Forældre, søskende og andre familiemedlemmer er således ikke tvangsarvinger.
Har du ingen børn eller ægtefælle, har du derfor ingen tvangsarvinger og du kan bestemme over hele din formue, hvis du laver et testamente.
Hvad er særbørn?
Særbørn er børn, som kun den ene ægtefælle eller samlever er forælder til. Det vil sige, at det er et barn fra et tidligere forhold eller ægteskab.
Juridisk set er særbørn anderledes stillet end fællesbørn, især i forhold til arv efter deres biologiske forælder eller stedforælder. Kun en persons biologiske børn og adoptivbørn arver automatisk efter personen. Det vil sige, at særbørn arver efter deres biologiske forælder, men ikke efter den biologiske forælders samlever eller ægtefælle.
”Hvis du ønsker at alle jeres børn, både særbørn og fællesbørn, skal kunne arve på lige fod, skal du derfor oprette et testamente. Det gælder også for en sammenbragt familie, der kun har særbørn og ingen fællesbørn,” forklarer Hanne Bruun Jacobsen.
Fakta – tvangsarv, tvangsarvinger og særbørn:
- Tvangsarv er en del af din formue, som du ikke kan testamentere til andre end tvangsarvinger, når du afgår ved døden.
- Hvis du ikke har nogen tvangsarvinger, kan du bestemme over hele din formue, hvis du laver et testamente.
- Tvangsarvinger er din ægtefælle og dine livsarvinger og skal arve deres del af tvangsarven.
- Tvangsarven er ifølge arveloven 25 % af det, du efterlader dig.
- Har du kun en ægtefælle, får ægtefællen de 25 % og tilsvarende, hvis du kun har livsarvinger. Har du flere livsarvinger deles de 25 % ligeligt mellem dem.
- Har du både en ægtefælle og livsarvinger, skal de 25 % deles med halvdelen til ægtefællen og halvdelen til livsarvingerne.
- Særbørn er børn, som kun den ene af de to ægtefæller eller samlevere er forælder til. Det vil sige, at det er et barn fra et tidligere forhold eller ægteskab. Hvis du ønsker at alle jeres børn, både særbørn og fællesbørn, skal være ens stillet, skal du oprette et testamente.
- Ved oprettelse af testamente kan du begunstige din ægtefælle til at arve 87,5 % af din formue og dine livsarvinger 12,5 %.
- Ved oprettelse af testamente kan du begunstige dine livsarvinger til at arve 87,5 % af din formue og din ægtefælle 12,5 %.
- Ved oprettelse af udvidet samlevertestamente kan du begunstige din samlever til at arve 87,5 % af din formue og dine livsarvinger 12,5 %.
Skal du have oprettet et testamente?
14 kommentar
Camilla
Hanne
Hanne Bruun Jacobsen
Nette
Hanne Bruun Jacobsen
Peter
Hanne Bruun Jacobsen
Hanne Bruun Jacobsen
Leif
Lilli Andersen
Christian Lund Agerbæk
Susanne
Christian Lund Agerbæk
Karsten
Hanne Bruun Jacobsen
Karsten
Hanne Bruun Jacobsen
Helene
Hanne Bruun Jacobsen
Rslf
Hanne Bruun Jacobsen
Helge
Vibeke Andersen
Mette
Vibeke Andersen
Lasse
Vibeke Andersen
Lars
Vibeke Andersen