”Flere udsatte børn skal have et nyt hjem – tidligere end i dag.”
Sådan lød det fra Mette Frederiksen, da hun tog hul på det nye årti med sin første nytårstale som statsminister. I talen lagde hun op til, at flere børn fremover skal tvangsfjernes fra deres hjem.
”Tvangsfjernelser er desværre nødvendige i nogle tilfælde, og hvis der er alvorlige problemer i hjemmet, kan kommunen derfor finde på at undersøge denne mulighed. Som forælder i denne vanskelige situation skal man være klar over sine rettigheder og muligheder. Det kan en advokat hjælpe med,” fortæller advokat Maiken Breum fra Advodan Roskilde.
Hvad er en tvangsfjernelse?
Hvis et barn anbringes udenfor hjemmet med forældrenes samtykke, kaldes det en frivillig anbringelse. Hvis barnet derimod anbringes uden samtykke, er der tale om tvangsfjernelse/tvangsanbringelse.
Tvangsfjernelse er et drastisk indgreb i en familie og finder kun sted, hvis det vurderes, at det er en trussel for barnets sundhed eller udvikling at blive i hjemmet. Det kan det fx være tilfældet, hvis forældrene har et alkoholmisbrug eller udsætter barnet for vold. Er det omvendt barnet, som fx har et misbrug, kan det være udtryk for omsorgssvigt – og det kan også i sidste ende resultere i en tvangsfjernelse.
Hvordan foregår en tvangsfjernelse?
Hvis der er mistanke om, at det skader jeres barn at bo hjemme hos jer, vil kommunen iværksætte en undersøgelse af situationen:
- Først vurderes jeres barns forhold i en børnefaglig undersøgelse. Den børnefaglige undersøgelse kan også omfatte en forældrekompetenceundersøgelse, hvor jeres evner som forældre undersøges og vurderes.
- Efter undersøgelsen vil I blive indkaldt til et møde med Børn- og ungeudvalget, hvor I kan fortælle om jeres side af sagen. I har ret til at have jeres egen advokat med til mødet.
- Hvis Børn- og ungeudvalget vurderer det bedst for barnet, vil det blive tvangsfjernet. Barnet har ret til samvær med sin familie, men det er kommunen, der afgør, hvordan og hvor ofte det kan ske.
”Hvis Børn- og ungeudvalget giver kommunen ret i, at der skal ske en tvangsfjernelse, vil barnet blive fjernet umiddelbart efter mødet med Børn- og ungeudvalget. Afhængigt af omstændighederne vil sagen blive genbehandlet igen efter et eller to år, så barnet kan komme hjem igen, hvis der ikke længere er nogen trusler mod dets sundhed eller udvikling,” forklarer advokaten.
Advokathjælp sikrer en fair sagsbehandling
Hvis jeres kommune forelægger en sag for Børn- og ungeudvalget om tvangsfjernelse af jeres barn, skal kommunen sørge for at tilbyde jer gratis advokathjælp. Børn fra 12 år og op skal også tilbydes egen advokat.
”En god advokat kan være en stor hjælp og støtte i en situation, der drejer sig om noget så indgribende som tvangsanbringelse. Især fordi der desværre ofte sker fejl i sagsbehandlingen – fx kan kommunen glemme at lave en børnefaglig undersøgelse, partshøring eller at oplyse forældrene om deres ret til aktindsigt. I kan selv kontakte en advokat eller bede kommunen om at kontakte en advokat efter jeres eget ønske, som gratis sikrer jer en fair sagsbehandling,” fortæller Maiken Breum.
Her giver hun jer et overblik over, hvordan en advokat kan hjælpe jer gennem processen, hvis I står overfor en mulig tvangsfjernelse af jeres barn.
- Advokaten kan i sagsmaterialet se, om kommunen har undersøgt mildere alternativer som løsning på problemet end tvangsfjernelse.
- Ved mødet i Børn- og ungeudvalget sørger advokaten for at fremlægge de sider af sagen, der taler imod en tvangsfjernelse. Advokaten kan også tale på jeres barns vegne, hvis han eller hun ikke har lyst til at udtale sig på selve mødet.
- Hvis der sker en tvangsfjernelse, kan advokaten arbejde for, at I får mest muligt samvær med jeres barn i eget hjem uden overvågning.
- Ønsker I at klage over Børn- og ungeudvalgets afgørelse om tvangsfjernelse, kan advokaten hjælpe med dette og forsøge at finde nye oplysninger til hjælp for sagen.
Har du brug for rådgivning om tvangsfjernelse?
2 kommentar
Ervin Frederiksen
Lisbet
Maiken Breum